Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2017 14:19 - Консумирането на трансмазнини увеличава риска от сърдечни проблеми и инфаркт.
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 451 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.04.2017 14:28


Какво са точно трансмазнините?   Трансмазнини (или транс мастни киселини) са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Другото име на трансмазнините е "частично хидрогенирани масла." Потърсете ги в списъка на съставките на хранителните пакети.    Много от производителите не ги отбелязват, защото не са задължени от закона.   Защо фирмите производители използват трансмазнини? Компаниите използват трансмазнини в храните, тъй като те са лесни за употреба, евтини за производство и трайни за дълго време.    Трансмазнините дават на храните необходимият вкус и структура. Много ресторанти за бързо хранене използват трансмазнини за пържене, тъй като мазнината може да се използва  много дълго време.   Как трансмазнините се отразяват на нашето здраве? Трансмазнините повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и понижават тези на добрия (HDL). Консумирането на трансмазнини увеличава риска от сърдечни проблеми и инфаркт. Свързват се още с увеличения риска за развитие на диабет тип 2.   Защо трансмазнините са станали толкова широко използвани, щом са токова вредни? Преди 1990 г. много малко се е знаело как трансмазнините могат да навредят на нашето тяло. След 1990 година научните изследвания започват да доказват неблагоприятните последици от използването им и ефекта им върху нашето тяло.   Кои храни съдържат трансмазнини? Трансмазнините могат да бъдат открити в много храни, но най-вече в пържени картофки и понички, печените сладкиши, пайовете, бисквити, тестото за пици, крекери, както в маргарина и твърдите мазнини за печене.    Можете също да погледнете в описанието на етикета на продукта и ако там е отбелязано "частично хидрогенирани масла", това означава, че този продукт съдържа трансмазнини. • готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия; • солети, чипс, царевични пръчици; • шоколад - в състава на който пише, че съдържа "растителни мазнини"; рядкост са шоколадите с краве масло, което е по-полезно; • растителна сметана - единственият растителен елемент в нея е хидрогенирана мазнина; • пуканки за микровълнова печка.   Съществуват ли естествени трансмазнини? Малки количества трансмазнини възникват естествено в някои месни и млечни продукти, включително говеждо, агнешко месо и масло. Не е ясно, все пак, дали тези естествено срещащи се трансмазнини имат същите лоши последици върху нивата на холестерола както трансмазнините, които са били произведени промишлено.   Как  да ограничим  трансмазнините?   Това би било доста трудно в днешно време, като се има предвид, че пазарът ни залива със стоки, в които се използват трансмазнини.    Ето няколко съвета: 1. Не яжте пържени неща по заведенията. Те се пържат във фритюрници, а там със сигурност се използват евтините трансмазнини. 2. Избягвайте да ядете промишлено произведени сладки или сладкиши. 3. Когато готвите, не използвайте маргарин или други твърди масла, заменете ги с олио, зехтин или течни растителни масла http://m.edna.bg/
Защо да НЕ използваме маргарин



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1381943
Постинги: 861
Коментари: 2784
Гласове: 4856
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930