Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 14:19 - Смъртта на вкусния домат
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2401 Коментари: 3 Гласове:
5



  автор(и): Георги Великов, imageВиж галерия1 2 3 » Митът за вкусния български домат е на път да загине правопропорционално на обезлюдяването на българските села. Урбанизацията доведе до необходимостта от производство на огромни количества зеленчуци за пазара. Такова производство си има и съответните (вкусови) недостатъци. Затова и табелките “български домат” на градските пазари или в хипермаркетите все повече замязват на търговски трик. Освен ако не е произведен в градинката на някоя баба. Иначе дори и нашенски, в много случаи вкусът на домата се оказва пластмасов. Каква е причината? За да са конкурентни на турски и гръцки производители, българските им колеги в последните години масово смениха сортовия състав на продукцията си, признават агроексперти и производители. Първо, за да се произвеждат по-големи количества от декар. Второ, за да се доставя продукция в хипермаркетите, която е способна да издържи на транспортирането и да се продава в продължение на седмици, без външният вид на домата да пострада. Така светът е произвел високопродуктивни сортове (включително и чрез генни модификации), които са хубави на външен вид - еднакво заоблени, едри, примамливо червени, здрави като павета и вкусни като... найлон домати. Друг трик, използван от търговци, е да доставят зелени домати. Те се обработват с етилен, което стимулира обагрянето в червено отвън. Но отвътре доматът си е все така зелен, а значи и безвкусен, когато се консумира. Но пък може да се продава със седмици в магазина, без опасност да се развали. Внасяме 80 000 тона Интересна е пазарната статистика за производството и вноса на зеленчуци у нас (виж таблиците в галерията). Прави впечатление, че при произведени над 104 000 тона домати у нас и изнесени 10 000 тона през м.г. митниците са отчели внос на 80 000 тона. Или почти половината от консумацията вътре в страната е била от внос, който по официални данни е струвал 76,5 млн. долара. Това е малко над левче за килограм. Твърде евтино, за да го конкурираме с бабиния домат. Всичко това доведе дори до модата в полското производство на домати за консервната промишленост да се използват готови италиански разсади. Разходът за разсада е само около 150 лв./дка, после жънеш с комбайн и продукцията отива за доматено пюре. Не е като при баба, нали? Сега са с кожа като тенекия Някогашните прекрасни български сортове домати и краставици вече трудно могат да бъдат намерени на пазара. Конкуренцията принуждава производителите да залагат на специфични чужди сортове, признават производители от Пазарджик. Според Генка Белинска от село Гелеменово наши домати като “Идеал” и “Рила” вече не се гледали, защото не били трайни. “Рила” беше сочен, месест, направо като диня, като го разрежеш. Прекрасен домат. Много бързо омеква обаче и не може да понесе транспортирането до борсите и по сергиите. Наложи се да започнем да гледаме по-твърди, които обаче не са така вкусни”, обяснява Белинска. Затова сега масово се садели домати от сортовете “Мондиал”, “Рали” и “Белле”. “Например “Белле” е с кожа като тенекия - трябва да го обелиш, иначе не можеш да го преглътнеш. Има обаче търговски вид и издържа с дни, като препариран е. Клиентите търсят твърди домати и се съобразяваме с пазара”, разказа Белинска. Подобно било положението и с краставиците. Преди масово се отглеждал сортът “Сандра”, но с промяната на климата взел да дава малко реколта, а и ставал по-късно заради дългата хладна пролет. “Ориентирахме се към други сортове, като “Калунга” например. Реколтата от тях е голяма, а нали затова се блъскаме”, каза Иван Натев от Мало Конаре. Според производителите вносните домати и краставици правят дъмпинг на нашите, защото в съседни страни като Турция и Гърция колегите им получавали добри дотации от държавата и себестойността на продукцията им спадала. Нашите домати и краставици се оскъпявали и заради трудното отглеждане в оранжерии, свързано с много разходи за отопление и препарати. В Кюстендил хрупат вносен зарзават Зеленчукът, който се предлага на кюстендилския пазар, почти през цялата година е вносен, казват търговци. Доматите и краставиците през зимата са или от Турция, или от Гърция, през пролетта и лятото пак са “внос” - от Петричко. Някои доставят и от Пловдивско и Пазарджишко. Местното производство е в ограничени количества и се изкарва на пазара едва през август - тогава доматите узряват. Затова зарзаватът в града е скъп през всичките сезони. В началото на юни например доматите са по 3,20 лв. за кило, краставиците - по 1,80-2 лева. Само 1785 дка с домати са били засадени м.г. в региона, средният добив е 572 кг/дка, обявиха от областната служба “Земеделие”. Статистиката не е по-добра и при другите култури. Местни зеленчукопроизводители са категорични, че този отрасъл в района не е печеливш. Единствено се котират картофите, но и те трудно се реализират при конкуренцията на самоковския компир и евтините македонски картофи. Днес на мода е гръцкият “Българският домат е дефицитна стока, производството е малко и не стига даже за вътрешния пазар”, казват търговци от пазара в Благоевград. Те обикалят всички борси в страната в търсене на хубава стока. В момента най-продавани са гръцките и турските домати. Гръцките се купуват по 60 евроцента от пазарищата в Солун и са доста на сметка за нашенци. У нас те се продават на 2 до 2,20 лв. за кило. Българските са оранжерийно производство от Кресна и Петрич. Те са големи, хубави и вкусни. Нашенският домат се търгува за 2,60-2,80 лв., а най-търсените -градинските, скачат над 3 лева. Над 5000 са сортовете по света По света съществуват над 5000 сорта домати. Разнообразието на цвят, форма, големина, предназначение, вкус и т.н. е много голямо. В България са познати основно червените, по-малко розовите и още по-малко жълтите домати. Сортовете с червени плодове са класика не само у нас, а и по света. Най-вкусните домати са именно с такива цветове (включително и розовите). Това се дължи на факта, че в тях, сравнени с другите цветове домати, се съдържат относително най-малко захари, което им придава характерния сладко-кисел вкус, пише в специализираните интернет сайтове за градинарство. Основните типове домати, разделени по цвят, са бели, жълти, зелени, червени и розови, черни (тъмни) и шарени (двуцветни). По-малките на големина домати се наричат “чери” - черешки, и “грейп” - грозде. Не става само с копане Най-разпространените сортове домати в Пиринско са “Идеал”, “Балкан”, “Марица”, “Биволско сърце”, “Мутрапезица”. Цените на семената са от 90 ст. до 2,40 лв. за пакетче от 1 до 5 грама. За един квадратен метър земя са нужни 3 до 5 грама семена. Няма обаче производство на домати, без да се прави наторяване. Най-ползваните са амониева селитра - един чувал от 50 кг струва от 30 до 50 лева в зависимост откъде го купуваш. Има вносни биоторове, чиято цена варира от 4 до 6 лв./кг. Сега са излезли на мода чуждестранните видове домати като италианските, тип гроздчета. Един грам семена от тях струва от 1,50 лв. нагоре. Отпускат кредити с ниски лихви Евтиният внос принуждава българските производители да променят сортовия състав, за да извадят по-високи добиви. Иначе просто няма да оцелеят. Това особено силно важи за оранжерийното производство. “Ако една оранжерия не произведе над 20-25 тона краставици на хектар, сметката не излиза”, казва Стела Виткова, експерт в агроведомството. Според нея държавното подпомагане в сектора не е достатъчно. Разходите за производство на пипер в полски условия например са 1400 лв. за декар, дава пример Виткова. В същото време зеленчукопроизводителите могат да разчитат само на субсидия за площ (около 23 лв./дка за м.г.), която не е достатъчна. Сега Държавен фонд “Земеделие” отпуска нисколихвени кредитни линии. За производители на картофи се предоставят 500 лв./дка, на пипер - 420 лв./дка, на домати - 390 лв./дка, и т.н. Средствата се връщат, след като започне реализацията на продукцията. Обсъжда се наесен нисколихвени кредити да бъдат отпуснати и за оранжерийното производство. “Томатина” събира хиляди хора във Валенсия Всяка година в последната сряда от август в испанския град Буньол в автономната област Валенсия има истински бой с домати. Фестивалът се казва “Томатина” и привлича десетки хиляди от различни части на света, за да участват в грубото сражение. В него стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците. Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради, танци ифойерверки. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля.


Тагове:   смъртта,   домат,


Гласувай:
5
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lambo - Хрупам домати, все едно че е зимна ябълка
17.06.2010 23:03
До миналата година си отглеждах "Идеал" в градината, но вече не мога
Никога няма да забравя вкуса му. Няма го вече
цитирай
2. vladov2007 - Wiv
18.06.2010 06:02
http://onlineparite.hit.bg/
цитирай
3. boliarkabg - дано някъде някой дядо или баба в ...
19.06.2010 21:48
дано някъде някой дядо или баба в някое затънтено селце опази семената на тия български сортове, които помним и изчезнаха. Зная,че преди години се оказа,че старец от с. Вонеща вода Велико Търновско опазил горе в Балкана семена от старата българска пшеница-с дълъг осил, издръжлива. Просто си сеел нивицата все с нея. Вече 90-годишен го откриват българските учени и благодарение на дядото България откри своята издръжлива стара пшеница смятана за безвъзвратно изгубена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 10414316
Постинги: 5100
Коментари: 11031
Гласове: 56485
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031