Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2012 20:29 - 18% срив в продажбите на месо и 15% на мляко
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2225 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Когато гръм удари, как ехото.. не, как, когато фуража стигна лев за килограм, заради повишената цена на зърното, на соевия шрот най вече-  месата също удвоиха цени... Въпроси... въпроси...

Всяко зло за добро- тогава може ли , от селския двор да си докараш доход за оцеляване  ето  
Какво можем  се да продаде от  селския двор и ферма На фермерите е разрешено да продават директно на потребители  до 73 000 кг краве мляко годишно (200 л на ден). Освен от стопанството това ще става и със специални устройства, подобни на кафеавтоматите - млекомати, предвижда нова наредба за директни доставки на малки количества храни. Ще бъде  публикувана в "Държавен вестник" след по вече от 7 дни. Одобрено от Европейската комисия, съобщиха от земеделското министерство. Министър Найденов лично представи продукти, които потребителите  могат да си пазаруват от фермите.
image   Сред тях са още биволско, козе и овче мляко, яйца от кокошки и пъдпъдъци, пилешко и заешко, пчелен мед, риба и дивеч. Има максимални количества, които фермерът може да изтъргува директно с крайни клиенти. Например  яйца е разрешено да се продават до 500 бройки седмично, пчелен мед - до 1500 кг годишно. (Виж таблицата! ) Изискването е фермерите да са регистрирани,стоката им да отговаря на евроизискванията. Одобрението на наредбата от Брюксел се забави повече от половин година. Причината е, че първоначално бяхме поискали фермерите да имат право да пласират директно по-големи количества храни - например до 500 литра краве мляко на ден. От Еврокомисията заявили,че целта е да се помогне на малките ферми, а не големите да могат да си продадат продукцията изцяло сами. 18% срив в продажбите на месо и 15% на мляко  Тихомир Тончeв;     1 image Земеделският министър Мирослав Найденов опитва вино на започналите вчера в София изложения за храни "Салон на виното", "Месомания", "Булпек", "Светът на млякото" и "Интерфуд енд дринк". В тях участват 240 производители и търговци.
Потреблението на месни продукти е паднало с 18%, а на млечни - с 10-15 на сто през последната година. Това става ясно при откриването на 5 специализирани изложения за храни в София.
Броят на клиентите ни и на покупките е същият, но ако преди си купуваха по половин килограм салам, сега вземат по 100 грама, заяви шефът на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Продължава тенденция за пренасочване на потребителите от качествените, но по-скъпи продукти към по-евтините. В същото време суровините за производство на колбаси били поскъпнали с 35%  за август и септември. Добрата новина за месопреработвателите е, че за октомври имало лек ръст на продажбите спрямо септември. При нас около 10-15% е спадът в потреблението на продуктите, които са само от мляко, коментира пък Димитър Зоров, шеф на асоциацията на млекопреработвателите. Заради оплаквания на мандри, че процедурата по одобряване на БДС за млечен продукт отнема между 3 и 6 месеца в патентното ведомство, ще се обсъдят възможностите за облекчаване на стандарта. "Идеята е да се спазват същата рецепта и технология като при БДС, но да е браншови стандарт, за да става по-бързо одобрението", обясни шефът на агенцията по храните Йордан Войнов. Дали обаче това ще стане, още не е ясно, първо трябвало да се чуят мненията на браншовите организации. "Трябва да направим поклон пред българската преработвателна индустрия, че въпреки тежките времена успяват да оцелеят и да запазят уникалните български продукти", заяви пък министърът на земеделието Мирослав Найденов след откриването на изложенията. Той поздрави в. "24 чака" и "Труд" за стартирането на инициативата "Истински евтина Коледа". Сега всеки може да види на челните им страници кои храни са в промоция, каза още министърът.
Това шега на зевзек ли е или истина сами преценете :
Пенсионерите сигурни купувачи ли?!   "Преди дълго разглеждаха щанда за месо. Сега, дори не се спират пред него."
   



Гласувай:
12



1. chavdar01 - ИМАМ ЕДИН СЪСЕД КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА 4.5-5ТОНА МЕД НА ГОДИНА.
18.11.2012 20:49
ТОВА КАКВО ОЗНАЧАВА,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ ПРОДАВА МЕДА ЛИ?
цитирай
2. zaw12929 - ТОВА КАКВО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ...
18.11.2012 22:15
chavdar01 написа:
ТОВА КАКВО ОЗНАЧАВА,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ ПРОДАВА МЕДА ЛИ?

Той и да иска не може да продаде 5 тона на пазара. Това за 365 дни на година , пазарните са 270 - едва ли той може да е всеки божи ден на пазара , а когато е едва ли ще продаде по 10 кг. Кой ще му гледа пчелите?! А МЕДА
Ще го даде на едро и ще продължи да продава. Има една подробност- за тази продажба не се иска касов апарат... засега
цитирай
3. hristo27 - От Съюза на месопроизводителите се ...
19.11.2012 11:27
От Съюза на месопроизводителите се твърди, че месото българско производство е не повече от 30-35 %, останалото било внос. Тогава, как по-малко произведеното количество и по-високата цена на фуражите влияе на поскъпването на месните произведения /месо, колбаси и др./? А ако годината беше добра и добивите от фуражни култури бяха по-високи, при ниския дял на месо българско производство щеше ли да падне цената му?
цитирай
4. zaw12929 - От Съюза на месопроизводителите се ...
19.11.2012 12:33
hristo27 написа:
От Съюза на месопроизводителите се твърди, че месото българско производство е не повече от 30-35 %, останалото било внос. Тогава, как по-малко произведеното количество и по-високата цена на фуражите влияе на поскъпването на месните произведения /месо, колбаси и др./? А ако годината беше добра и добивите от фуражни култури бяха по-високи, при ниския дял на месо българско производство щеше ли да падне цената му?


Вносителите печелят от високи цени. Там субсидиите са високи и това убива - уби нашето животновъдство непоправимо.
цитирай
5. hristo27 - От Съюза на месопроизводителите се ...
19.11.2012 16:18
zaw12929 написа:
hristo27 написа:
От Съюза на месопроизводителите се твърди, че месото българско производство е не повече от 30-35 %, останалото било внос. Тогава, как по-малко произведеното количество и по-високата цена на фуражите влияе на поскъпването на месните произведения /месо, колбаси и др./? А ако годината беше добра и добивите от фуражни култури бяха по-високи, при ниския дял на месо българско производство щеше ли да падне цената му?


Вносителите печелят от високи цени. Там субсидиите са високи и това убива - уби нашето животновъдство непоправимо.


Само да беше прочел как реват тези вносители. Досега вносът им лягал по 3.50 лв на кг, а вече се налагало да се бръкнат с 5 - 5.50 лв на кг. Друг е въпросът - колко месо има в месните произведения?
От тук и част от оправданието, че се налагало да се вдигнат цените на месото и месните изделия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14260778
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930