Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 17:57 - ЗАЩО ТРЯБВА И КАК МОЖЕ ДА ОТГЛЕДАМЕ КИВИ НАВСЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ (актинидия)
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 3057 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.01.2013 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Кивито . КАТО ПЛОД:
е отличен източник на витамин C - съдържанието му е по-високо и от това на портокалите. Екзотичният плод съдържа и витамин А и Е, както и антиоксиданти и фибри. Плодът е с доказани имуностимулиращи свойства.
  Минералният състав на плода е изключително богат - калций, калий, магнезий, желязо, хлор, сяра и фосфор.   Кивито съдържа и лутеин, който предотвратява образуването на тромби и заболявания на очите, като макулна дегенерация. Смята се, че плодът е важен за здравето на белите кръвни клетки и помага за предпазване от чернодробни заболявания.

Кивито има доказани антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, калий, колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин.     Освен калий минералният състав на кивито включва калций, магнезий, желязо, хлор, сяра и фосфор.   Поради съдържанието на фибри, зеленият плод е полезен за храносмилането, както и за намаляване на „вредния“ холестерол, риска от сърдечносъдови заболявания и рак на дебелото черво.   Кивито съдържа и лутеин, който предотвратява образуването на тромби и заболявания на очите, като макулна дегенерация. Смята се, че плодът е важен за здравето на белите кръвни клетки и помага за предпазване от чернодробни заболявания.   Кивито е богато на фитонутриенти, които не позволяват съсирването на кръвта и контролират нивото на мастните киселини в кръвта.    Смята се, че има протективен ефект срещу астма и други заболявания на дихателните пътища.   Свързани статии..   Италианско изследване сред деца показва ползите от консумацията на киви за здравето на дихателните пътища. Според резултатите тези, които консумират плода 5-7 пъти на седмица, имат 44% по-нисък риск от появата на хрипове, в сравнение с децата, които хапват по-малко от веднъж седмично. Наблюдава се и намаляване на симптоми като: недостиг на въздух - с около 30%, хрема с 28%, кашлица нощно време - с 27%, хронична кашлица - с 25%.    Друго изследване, публикувано в Archives of Ophthalmology, показва, че консумацията на киви 3 пъти на ден води до 36% намаляване на риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта.   Изследването е проведено сред 110 хил. жени и мъже. Учените установяват още, че зеленчуците са по-малко ефективни за понижаването на риска от заболяването, в сравнение с плодовете, съдържащи голямо количество витамин C, A и E.
image image
 КИВИТО КАТО РАСТЕНИЕ Е ЛИАНА И СЕ ОТГЛЕЖДА, КАТО АСМА   image
Киви (Actinidia deliciosa), растение от семейство Актинидиеви,което е многогодишна лиана, достигаща до 20-25 метра височина с доста едри листа. То е двудомно едно-полово - има мъжки и женски растение, които се опрашват основно от вятъра.
Цветовете се образуват върху едногодишните леторасти, покарали от двегодишна дървесина. Цъфти през юни,беритбената зрялост на плодовете настъпва в края на октомври, а консумативната през м.декември. Те са цилиндрично закръглени, до яйцевидни покрити гъсто с власинки с тегло от 60 до 100 грама. Кивито може да се отглежда и у нас само при осигурено редовно напояване и висока влажност па въздуха. Лекото засенчване действа добре на кивито. Изисква почва с лек механичен състав, без варовик. Кивито понася до минус 30 -35 градуса през зимата, когато е в покой, но страда рано напролет от повратни студове. Затова се препоръчва да не се засажда в котловини.Най-податливи са младите растения до 3-годишна възраст. Желателно е те да се увиват през зимата. Засаждане.  (За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас-http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: razsadnik_elit@abv.bg) При отглеждане на киви на редове, то се засажда на 2.5-3 метра между редовете и 3-3.5 метра вътре в реда.  При асмовидно отглеждане на киви разстоянието е по-малко 2-2.5 метра. На 7-8 женски се засажда едно мъжко растение. Най добре е кивито да се засажда в ранна пролет,с цел да се избегне измръзването на младите растения.При отглеждане на редове, подпорната конструкция се изгражда още през първата година. Коловете са високи 2.7 м и се поставят през 6 метра. Първият тел е на 0.7-0.8 м от почвата, вторият - на 1.2-1.3 м и последният на 1.7-1.8 метра. Формира се здраво стебло с три етажа с по две рамена.  -Първата година ново-засаденото растение се реже на две пъпки. Най-хубавият летораст се привързва, за да се развива прав, останалите се премахват или съкращават.  -Втората година леторастът се съкращава с 1/4 (ако е прекалено слаб, се реже отново на две пъпки). Новият прираст се подпомага да стигне горния тел, страничните леторасти се премахват.  -Третата година се съкращава с 1/4 и оставащата над тела част от летораста се превива по горния тел. Новият летораст, покарал от прегънката, се привързва в обратна посока по тела. По стеблото покарват нови леторасти, от които се формират раменете по долните два тела.  -Четвъртата година се довършва формирането на раменете и се правят прецизно летните филизения, прекършване и привързване. Плододаването започва на 4-ата - 5-ата година. От раменете покарват леторасти, като в пазвите на първите 6-7 листа има плодове.  На следващата година тези клонки се съкращават на две пъпки над горния плод. Получава се вилообразно разклонение, върху което след. плододаването се прави същата резитба. Тези плодни звена се формират през 25-30 сантиметра. За няколко години се оголват в основата и се удължават. Тогава се подменят с нова клонка, избила от основното рамо.  Другият начин на резитба е с плодна пръчка, която се премахва след плододаването и се заменя с нова - както системата „Гюйо" при лозата. Много важни за формирането и поддържането на актинидията са летните резитби. Освен филизенето през юни-юли покаралите леторасти се съкращават на 70-80 см. При асмовидно отглеждане резитбата е пак с плодни звена през 25-30 см, но изисква по-честа намеса (5-6 пъти) през годината, за да се избегне прекомерното сгъстяване и увиването на клоните.Тори се всяка година с 15-20 кг.азот,от който 2/3 рано напролет и 1/3 през юли.През 3 години се внасят органичните торове 3-4 т/дка.оборски тор,12-15 кг/дка фосфор и 15-20 кг/дка калий.За унищожаване на плевелите се правят 4-6 механични обработки - 5-6 см.дълбочина в реда и 8-10 см. между редовете.    Цени на фиданките:
- Киви (1-годишно) -   8,00 лв.
- Киви (2-годишно) - 10,00 лв.


   Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:    (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-bg.com ; razsadnik_elit@abv.bg)



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14214131
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031