Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
26.11.2013 19:02 -
Какви фибри съдържа храната ни и как оюпомагат да сме здрави или болни
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 984 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 26.11.2013 23:49
Прочетен: 984 Коментари: 0 Гласове:
2
Последна промяна: 26.11.2013 23:49
Фибрите са разтворими и неразтворими.
И двата вида са еднакво важни за здравето, спомагат за доброто храносмилане, предпазват организма от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, запек и други състояния.
Разтворимите фибри привличат и задържат вода, създавайки своеобразен гел, който забавя храносмилането. Това забавя изпразването на стомаха и кара приелия ги да изпитва по-продължително чувство на засищане, което потиска апетита и по този начин – помага за контрола над теглото. От забавеното храносмилане се влияят силно нивата на кръвната захар, което пряко се отразява на инсулиновата чувствителност.
Разтворимите фибри понижават и „лошия“ LDL холестерол, като възпрепятстват усвояването му от храната. Добри източници на разтворими фибри са: овесени ядки, леща, ябълки, портокали, круши, ягоди, ядки, бобови храни, грах, боровинки, краставици, кервиз и моркови. Неразтворимите фибри преминават през храносмилателния тракт относително незасегнати от стомашните киселини и водата и проправят път за останалата храна, която преминава по-бързо след тях , което ускорява храносмилателния процес и предпазва от запек Източници на неразтворими фибри са: пълнозърнести храни, зърнени трици, семена, ечемик, кафяв ориз, зеле, броколи, лук, домати, краставици, марули, стафиди, грозде и почти всички кореноплодни зеленчуци. Съществува вероятност струпването на фибри в стомаха да предизвика натрупване на газове. Това се случва, когато се консумират ударни дози фибри, с надеждата за наваксване на пропуснатия прием. Начинът да се избегне този неприятен момент е един: фибрите да се консумират с мярка. Специалистите препоръчват:
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
И двата вида са еднакво важни за здравето, спомагат за доброто храносмилане, предпазват организма от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, запек и други състояния.
Разтворимите фибри привличат и задържат вода, създавайки своеобразен гел, който забавя храносмилането. Това забавя изпразването на стомаха и кара приелия ги да изпитва по-продължително чувство на засищане, което потиска апетита и по този начин – помага за контрола над теглото. От забавеното храносмилане се влияят силно нивата на кръвната захар, което пряко се отразява на инсулиновата чувствителност.
Разтворимите фибри понижават и „лошия“ LDL холестерол, като възпрепятстват усвояването му от храната. Добри източници на разтворими фибри са: овесени ядки, леща, ябълки, портокали, круши, ягоди, ядки, бобови храни, грах, боровинки, краставици, кервиз и моркови. Неразтворимите фибри преминават през храносмилателния тракт относително незасегнати от стомашните киселини и водата и проправят път за останалата храна, която преминава по-бързо след тях , което ускорява храносмилателния процес и предпазва от запек Източници на неразтворими фибри са: пълнозърнести храни, зърнени трици, семена, ечемик, кафяв ориз, зеле, броколи, лук, домати, краставици, марули, стафиди, грозде и почти всички кореноплодни зеленчуци. Съществува вероятност струпването на фибри в стомаха да предизвика натрупване на газове. Това се случва, когато се консумират ударни дози фибри, с надеждата за наваксване на пропуснатия прием. Начинът да се избегне този неприятен момент е един: фибрите да се консумират с мярка. Специалистите препоръчват:
- да се консумират повече цели, небелени плодове, а не само плодов сок. Той съдържа по-малко фибри, които по правило са концентрирани в или около корите на плодовете. Освен това, със сока се приема цялото захарно съдържание и само част от фибрите - баланс, който не е изгоден за организма.
- да се заменят рафинираните бял хляб, бял ориз и тестени продукти от бяло брашно с пълнозърнестите им еквиваленти.
- да се консумират поне две вегетариански ястия в седмицата.
- да се прибавят бобови храни, ядки и семки към ежедневните супи, салати и яхнии.
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Блога в Гоогле
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ