Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 22:34 - ОТГЛЕДАЙТЕ СИ ПОЛЕЗНИЯ ДЖИНДЖИФИЛ / Гришо прегази Весели и е на 1/2-финал в Истанбул
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2472 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 29.04.2016 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Вдъхновен Гришо прегази Весели и е на 1/2-финал в Истанбул

Прочети още на: http://www.gol.bg/tenis

Вдъхновен Гришо прегази Весели и е на 1/2-финал в Истанбул

Прочети още на: http://www.gol.bg/tenis
 

Джинджифилът – лесен и чудесен за отглеждане у дома


image

 

Непретенциозен и много красив – не сте предполагали, че подправката може да се превърне в чудесно растение у дома

 

Ще ви дадем поне няколко причини да отглеждате тази чудесна подправка у дома. Освен, че има характерен вкус и придава на ястията неустоим аромат, екстрактът от корените на джинджифила съдържа в голямо количество полезните и известни напоследък антиоксиданти, действа противовъзпалително, добър източник е на калий, магнезий, манган, мед и витамин В6. Множество изследвания от последните години го поставят в списъка с

 

 

полезните храни, които ефективно борят раковите клетки.

 

Да не забравяме и за неговите подпалващи страстите свойства – сочен е за силен афродизиак.

       

 

Непретенциозен и много красив – не сте предполагали, че подправката може да се превърне в чудесно растение у дома

 

Последните две причини може би ще накарат и най-неопитните градинари да се захванат с отглеждането му - джинджифилът не е никак придирчив към условията, а ако сте достатъчно търпеливи, ще се радвате на прекрасни червени цветове. Ако изобщо не сте предполагали, че тази характерна подправка дори цъфти, сигурно ще се учудите, че тя може да достигне завидна височина. В Холандия е едно от модерните вечнозелени стайни растения, които приличат на орхидея.

Как да започнем?
С отглеждането на джинджифил може да започнете по два начина – като стартирате засаждането му със семена, или като засадите част от корен. Вторият начин е по-лесен, защото не трябва да следите за температурата и покълването на семената.

Като за начало ви трябва здрав и пресен корен от джинджифил, който може да намерите лесно по пазарите или в магазините за подправки. Колкото повече разклонения има коренът, толкова растения ще пораснат от него. Ако искате по-малко отколкото са разклоненията – просто отчупете нежеланите.

Съдът, в който ще засаждате може да е плитък, но задължително трябва да е достатъчно широк – поне два пъти трябва да покрива площта на корена на джинджифила, за да могат после корените да се разполагат на широко. А тя – тя трябва да е рохкава и влажна.

image

 
    

Непретенциозен и много красив – не сте предполагали, че подправката може да се превърне в чудесно растение у дома. Като за начало ви трябва здрав и пресен корен от джинджифил, който може да намерите лесно по пазарите или в магазините за подправки. Колкото повече разклонения има коренът, толкова растения ще пораснат от него. Ако искате по-малко отколкото са разклоненията – просто отчупете нежеланите. 

 


Самото засаждане трябва да е почти повърхностно – едва една трета от самия корен трябва да се покрие с почва. Точно защото растението обича влагата, не трябва да забравяте да го поливате поне веднъж на ден, а през зимата, когато парното работи – да пръскате с пулверизатор. Пряката слънчева светлина не е за препоръчване.

  може да го преместите в двора.

 


Дали можете да използвате джинджифила за консумация ли?


Разбира се! Старият корен, от който са пораснали останалите обаче, трябва да изхвърлите. Тези с най-добри вкусови качества ще бъдат новите, които са прокарали от стария.
ДЖИНДЖИФИЛ

 

Купувайте само грудки със зелени пъпки по тях. Иначе ако са в покой е голяма вероятността да загният в земята преди да покълнат! Това го научих от собствен печален опит.

 

Засажда се, когато температурата на почвата е над 15 ˚С. Началото на Май. Периодът на растеж е 135-150 дни от поникването до първите студове. /от нач. на Май до нач. на Октомври са 5 месеца/, ефективната акумулирана температура трябва да е 1200-1300˚С.
Силните пъпки обикновено са по-къси и по-дебели, със тъп и заоблен връх. Слабите са по-малки, заострени или изкривени. Трябва да се избират дебели корени за садене-те обикновено имат силни пъпки. Пъпки, които са в горната част и сочат навън обикновено са силни и дебели, а които са в основата и растат навътре/аз го разбирам към другите разклонения/ са малки и слаби.
Корените се изваждат от зимника 20-30 дни преди засаждането, измиват се от пръстта и се слагат в/у слама или чиста повърхност на слънце за 2-3 дни. Ако нощните температури са ниски, вечер се прибират в къщи. С това се загряват вътрешно, излизат от състоянието на покой и се намалява влажността им и опасността да загният. След това за 2-3дни се държат в къщи на купчина, покрити със слама. Това подобрява прорастването.
При поникването трябва да се осигури темп. 22-25˚С и висока влажност. Поникването става за 25-30 дни. При темп. над 28˚С поникването е по-бързо, обаче пониците обикновено са тънки и слаби. Под 20˚С поникват бавно. Влажността се поддържа на 60-80%. Най-добре е след засаждането дебел слой мулч – 3-5см. слама.
http://ladyzone.bg/article/za-gradinata/dzhindzhifilat-lesen-i-chudesen-za-otglezhdane-u-doma.h
image

Продавачи на корен за засаждане 

Контакти
Джинджифил (корени)
Реф№:  
 
  Цена
1 оп (1 корен) 5.80 лв.
Наличност: Да
АГРАРА ООД

1. гр.Варна, ул. "Ивайло"2
п.к. 9000, България
Агроцентър "Агроном"

тел/факс:+359 52/ 747 141
тел.: 0988 931 011

office@sortovisemena.bg

 


 

Състав на джинджифила

Витамини: В1 (тиамин)  – 0,046 mg, рибофлавин В2 – 0,17 mg, ниацин В3 – 9,62 mg, пантотенова киселина В5 – 0,477 mg, пиридоксин В6 – 0,626 mg, фолиева киселина В9 – 13 μg, аскорбинова киселина (витамин C) – 0,7 mg.

Минерали: калций 114 mg, магнезий 214 mg, желязо 19.8 mg, манган 33.3 mg, фосфор 168 mg, калий – 1320 mg, натрий 27 mg, цинк 3,64 mg.

 

В 100 g корен джинджифил се съдържат:

·                     Енергия: 80 kcal;

·                     Въглехидрати: 17,77 g;

·                     Захар: 1,7 g;

·                     Диетични фибри: 2 g;

·                     Мазнина: 0,75 g;

·                     Протеин: 1,82 g;

Витамини: тиамин В1 – 0,025 mg, рибофлавин В2 – 0,034 mg, ниацин В3 – 0,75 mg, пантотенова киселина В5 – 0,203 mg, пиридоксин В6 – 0,16 mg, фолиева киселина В9 – 11 μg, аскорбинова киселина (витамин С) – 5 mg. Минерали: калций 16 mg, магнезий 43 mg, желязо 0,6 mg, манган 0,229 mg, фосфор 34 mg, калий 415 mg, натрий 13 mg, цинк 0.34 mg.

 

Употреба на джинджифил

Джинджифилът е с високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, които изграждат устойчивост към болести.[източник?] Той предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане, а също така намалява и нивата на вредния холестерол в организма на човека.[

източник?]

Джинджифилът, независимо дали е в ястия или във вид на чай, действа стабилизиращо и укрепващо и на имунната система.  Джинджифилът е естествен антиоксидант, антисептик и има силни антитуморни ефекти върху клетките.[източник?] Той се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и на възпалението и има силна възстановителна функция.[източник?] Тази ароматна подправка влияе положително върху мъжкото здраве и редовната му употреба повишава потентността.[

източник?]

Джинджифил като лекарство. Отслабване, рецепти и др. В тази подробна статия: джинджифил като лекарство, различните рецепти – за отслабване чай с мед и лимон. Лечение на кашлица и рак с корен от растението и т.н.

21-ви век преоткрива стария джинджифил, описан още в трудовете на Конфуций. Джинджифил – това е истинска панацея, безценен природен дар, с който се лекуват цял куп болести. Той е великолепна подправка и продукт, стабилизиращ имунната система.

  Защо въпросният джинджифил е така важен за човечеството?

Когато говорим за джинджифил ни интересува какво по дяволите има в него, какво се крие зад пикантния му вкус и лимонов аромат, та го търсим вече с вярата, че ще ни спаси от колики в корема и хрема, от рак и болно сърце.

 

Ароматният джинджифил е съкровищница от В-витамини: 1, 2, 3, 5, 6, фолиева киселина, витамин С и още: калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий и цинк. От pharmacy-bg.com добавят още етерично масло, мазини, нишесте, танини, смоли, феноли, алкалоид…

Разбрахте ли нещо? Ето ви “превод” на тази скучна джинджифилова характеристика: “ Малка доза джинджифил разрежда кръвта и така мозъкът по-добре се снабдява с кислород. Джинджифил – това е нещо полезно, задължително за хората на интелектуалния труд, занимаващите се с изкуство, журналистите.

Четвърт чаена лъжичка джинджифил на прах или резенче в чаша чай мобилизират мозъка – правете го преди важни срещи или съвещания” – по medikforum.ru.

Джинджифил – това е лесно решение при главоболие, травми, болки в гърба: в такива случаи се прави домашна паста за мазане от джинджифил на прах и няколко капки гореща вода. Става също за компреси и се добавя в горещи вани при настинка.

Особено ценно е лечението с джинджифил при проблеми със стомашно-чревния тракт, по-специално при колит, при световъртеж и гадене. Добавките с джинджифил успояват тракта, неутрализират засиления метеоризъм с подуване на корема. Екстрактите от джинджифил подкрепят здравето при сърдечно-съдови заболявания и астма.

Наистина ли се лекува рак с джинджифил? При кои болести действа?

Едно от най-важните полезни свойства на вълшебния джинджифил е това, че може да въздейства върху растежа на раковите клетки. Екстрактите от джинджифил убиват ферментите, които поддържат развитието на ракови клетки.

Без тези ферменти раковите клетки загиват до няколко часа. Това свойство на лековития джинджифил се използва при разработването на препарати, възпиращи образуването на ракови метастази.

Всекидневният прием на екстракт от джинджифил подкрепя организма по-лесно да понася негативните ефекти на химиотерапията.

Ето при кои болести лечението с джинджифил доказано помага:

·                     респираторни заболявания, особено бронхит с кашлица и без;

·                     астма – облекчава симптоматиката, нормализира дишането;

·                     гадене, повръщане и диария, колики след коремни операции;

·                     възпаления и предракови състояния на дебелото черво;

·                     облекчава болки при артрит;

·                     съдейства за лечение на яйчниците;

·                     действа при мускулни болки след физически натоварвания – облекчава симптоматиката до 25%;

·                     облекчава менструални болки и мигрена (от puls.bg).

Този широк спектър на полезните ефекти, свързани с употребата на джинджифил, е свързан с естествените му свойства. Нашият джинджифил е аналгетик и антисептик, антиеметик – овладява гадене и повръщане.

Към действията му добавете противогъбично и антибактериално, както и антивирусно. Последното го прави отличен продукт за грипна профилактика. Може да намалява холестерола в кръвта, да подобрява периферното кръвообращение, да регулира кръвното налягане.

Някои от приложенията на джинджифил като лекарствено средство позволяват сами да си приготвим чай, настойка или паста за външно приложение. Други са готови лекарствени продукти от аптеката: вече има достатъчно надеждни, чийто ефект е основан на екстракт от джинджифил.

 

Ето и проверена рецепта за отвара с джинджифил, препоръчана от медицинския сайт pharmacy-bg.com: “1 чаена лъжичка ситно нарязани корени се варят около 5 минути в половин литър вода. Отварата се прецежда, пие се по 1 чаша 4 пъти дневно преди ядене. Действа за лечението на кашлица.”

Отговаряме на въпроса от коментарите:

  Може ли да се използва джинджифил за деца?

Разбира се! Но е добре да се дава с мед, защото е възможно да не им хареса вкусът на джинджифила. При грип, кашлица или настинка спокойно можете да настържете суров корен от джинджифил или в краен случай джинджифил на прах в едно бурканче мед с размерите на тези за детските храни.

Количеството джинджифил е индивидуално и се определя на принципа „проба-грешка“. Започнете с парче корен с размерите на палеца на възрастен човек и ако се приема от детето, можете да го увеличите.

Важно е да измиете корена и да го обелите, преди да го стържете, защото не се знае с какво е пръскано и какви мръсотии има по него. Давайте по една кафена лъжичка три пъти на ден.

Чай от джинджифил е хубаво да се дава на деца 25 минути преди пътуване, ако обикновено им става лошо, докато пътуват, или ако имат „морска болест“. Той има противоспазмолитичен ефект и контрира повиците за повръщане, които възникват по време на пътуването. Не забравяйте и лъжичка мед в чая, защото иначе няма да им хареса.

И тук е важно да отбележим, че коренът не бива да се дава на деца, по-малки от 2-години.

  Може ли да се отслабва с джинджифил?

Като насърчава чревната перисталтика, всяка добавка с джинджифил съдейства за извеждане на шлаките от организма и за по-бързо изгаряне на мазнините.

В този смисъл опитите за отслабване с джинджифил са успешни при спазване на условието да не прекалявате с калориите. Най-често в програми за редукцияна теглото с джинджифил нашата панацея се съчетава с лимон, мед или чесън.

Храносмилането се оптимизира, ако преди всяко хранене сдъвквате и поглъщате малко парче от корен джинджифил. Ето и няколко доказано ефективни рецепти за отслабване с джинджифил от framar.bg:

 

Чай от джинджифил. Взема се 3-4 см корен, почиства се и се настъргва на едро ренде. Залива се с чаша вряла вода и се запарва 20-30 минути.

 

Добавят се лимон и мед, пие се на бавни глътки. Такъв чай за отслабване с джинджифил си правете 4-5 пъти на ден. Първата чаша се изпива сутрин на гладно.

Не забравяйте качествата на екзотичния джинджифил като подправка! Когато приготвяте пилешко или друго месо, добавяйте резенчета в ястията – няма да сгрешите, ако се стремите да получите добър вкус и аромат. И е полезно за стомаха!

Още един вариант за рецепта – когато отслабвате с джинджифил: настържете малко парче джинджифил и добавете лимонов сок и щипка сол. От получената кашичка гълтайте по една чаена лъжичка преди хранене. Това подобрява храносмилането и помага да контролираме апетита.

  Вижте как Петър Димков лекува и предпазва от грип с джинджифил!

 

За тази рецепта според цитиращия bezpartien.com трябва да се вземат по три глави български чесън и лук, три супени лъжици настърган корен от джинджифил и толкова хрян, три люти чушлета и ябълков оцет. Хрянът и джинджифилът се слагат в сух буркан; прибавят се нарязаните на ситно лук, чесън и чушлетата.

 

Цялата суха маса трябва да заеме ѕ от обема на буркана. Долива се догоре с оцет, затваря се с капачка и се разклаща енергично. Бурканът се държи на стайна температура две седмици, като всеки ден се обръща с дъното нагоре поне веднъж. След 14 дни съдържанието се прецежда и настойката се прибира в бутилка в хладилника.

 

Не изхвърляйте “кюспето”: остатъкът от преработените продукти е чудесна и здравословна добавка към печено или варено месо и чудесно подправя пресни салати.

При заболяване от грип се вземат от настойката по две супени лъжици три пъти на ден – с течността се жабурите и после я поглъщате. Профилактично това се прави веднъж на ден – вечер преди лягане.

  За щитовидна жлеза. При Хашимото

Доказана е ползата от джинджифил в храненето при проблеми с щитовидната жлеза: прилагането му редовно като подправка стимулира функциите й при отслабена продукция на специфични хормони или хипотиреоидизъм (gotvach.bg). Същата препоръка се отнася и за хората с автоимунното заболяване – болест на Хашимото.

При проблеми с щитовидната жлеза според данни на потребители стимулиращ ефект дава нашумялата панацея с джинджифил и мед: два средноголеми корена джинджифил се настъргват на ситно ренде и се смесват хубаво с половин килограм домашен пчелен мед.

От тази смес се взема 2-3 пъти на ден по една супена лъжица. В много от коментарите се отбелязва, че по всяка вероятност основният ефект не е хормонозаместването – то става чрез медикаменти, а общото укрепване на имунитета и антиоксидантната защита (edna.bg).

  При високо кръвно

Джинджифил за нормализиране на кръвното налягане: приемайте го във всяка форма – като подправка в основни ястия и бисквити, под формата на билкови смеси за запарка и чай, или с компоненти за билкова вана.

Джинджифилът действа тонизиращо на кръвоносните съдове, съдейства за изчистване на артериалните плаки и предотвратява образуването на тромби. Системни наблюдения доказват, че е възможно чрез джинджифил да се намали високото артериално налягане, а при успешна тонизираща програма – да се преодолеят хипотонични състояния (agronovinite.com).

  При диабет

Усложненията от захарния диабет често рефлектират в бъбреците, като причиняват т.н. диабетна нефропатия. Това означава отслабване на филтриращата им функция и натрупване на токсини в организма (agronovinite.com). Използването на джинджифил и в този случай има предпазващ ефект.

Ползата от прием на джинджифил при пациенти с диабет е доказвана в множество проучвания. Известен е експеримент в Иран с доброволци с диабет от втори тип, на които в продължение на два месеца всеки ден били давани по два грама джинджифил.

В края на експеримента били отчетени понижени стойности на лошия холестерол и триглицеридите, и паралелно с това – подобрена чувствителност към инсулина, което е проблем за диабетиците от въпросната група (biopogled.com).

Друго изследване – на екип от Австралия пък достига до извода, че редовният прием на екстракт от джинджифил подобрява способността на кръвните клетки да усвояват глюкозата дори при недостиг на инсулин.

  При гастрит

При гастрит изключително значение има подходящата диета, но паралелно с нея можем да си помогнем и чрез билколечение. Специално място в това отношение заема нашият джинджифил. Приемът на чай, отвара или екстракт позволява да се намали киселинността на стомашните сокове.

Особено ценно е въздействието му, когато се консумира месо или месо в комбинация с въглехидратни добавки (framar.bg). Джинджифил може да се консумира и като продукт за профилактика на гастрита – нещо твърде разпространено при съвременната динамика на живота и начина на хранене.

При гнойна ангина

Лечението на гнойна ангина рядко минава без антибиотик. Все пак в подобни случаи лечението с джинджифил има място. Ето как може да се направи: настъргва се на ситно ренде 2 см корен от джинджифил и се залива с чаша вряла вода.

Оставя се да се охлади, прецежда се и се пие на бавни глътки (fitnesinstruktor.com).Джинджифилът неутрализира възпалението, спира растежа на патогенните микроорганизми, действа като антисептик.

Много добър ефект има сместа от джинджифил на прах и захаросан мед – смучете топче колкото малък орех продължително време.

За жлъчка

С чай от джинджифил се лекуват куп болести

Джинджифилът е един от растителните компоненти в запарки за профилактика и лечение, но при камъни в жлъчката и възпалителни заболявания на жлъчка и черен дроб не се препоръчва (24chasa.bg, мнение на д-р Валентина Стаменкова).

Възможно е да се постигне подобряване на жлъчните функции при комплексна детоксикация: джинджифил е в “полезния” списък за обща детоксикираща програма заедно с корен от магданоз, глухарче, женско биле и магарешки трън.

Джинджифилът се съчетава много добре с корен от магданоз – интересува ни само бялата част. Първоначално се опитва дали едната или другата съставка на съчетанието няма да провокира негативна реакция на жлъчката, след което се прави запарка от две чаени лъжички корени – магданоз и джинджифил, настъргани и попарени с 300 мл вряла вода.

Джинджифилът се съчетава много добре с корен от магданоз – интересува ни само бялата част. Първоначално се опитва дали едната или другата съставка на съчетанието няма да провокира негативна реакция на жлъчката, след което се прави запарка от две чаени лъжички корени – магданоз и джинджифил, настъргани и попарени с 300 мл вряла вода.

Запарката се прецежда, добавят се по една супена лъжица мед и пресен лимонов сок. Цялото количество се разделя на три равни части и се изпива на три приема половин час преди хранене. Тази доза се изпълнява в продължение на една седмица, през втората се удвоява, през третата се утроява и се достига дневна доза от 900 мл.

Добре е в букета да се включи и магарешкият трън. Режимът с джинджифилово-магданозена запарка се поддържа три месеца, но само след консутация с лекар (framar.bg).

При колит

Джинджифилът е препоръчителен при колит, защото компонентите му съдействат за неутрализирането на доста неприятни състояния в чревния тракт: газове, подуване, интензивна ферментация (sun-bg.com).

 




Гласувай:
12
0



1. goro82 - Благодаря за полезните постове. ...
28.04.2016 23:07
Благодаря за полезните постове.
Учим се цял живот.
цитирай
2. zaw12929 - Благодаря за полезните постове. ...
29.04.2016 18:26
goro82 написа:
Благодаря за полезните постове.
Учим се цял живот.


Това е предимството на Интернет- да си разменяме идеи!
цитирай
3. kvg55 - Интересен и полезен постинг. До...
30.04.2016 23:34
Интересен и полезен постинг. Досега познавах джинджифила само като подправка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 10658239
Постинги: 5148
Коментари: 11259
Гласове: 57505
Архив
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031