Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2016 13:21 - Сусамово семе – мощен имуностимулант
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2568 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 20.11.2016 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сусамовото семе се нарежда сред най-любимите подправки и билки вече хилядолетия наред. То е традиционна добавка в ориенталската кухня и незаменима съставка в народната медицина. Само една лъжичка сусамово семе дневно ще прави теб и семейството ти по-енергични и по-здрави. И не само това!
 Плодът на едногодишното билково растение сусам (Sesamum Indicum) - сусамово семе, има жълтеникав, бял, червен или черен цвят и се използва успешно както в кулинарията (заради превъзходните му вкусови и здравословни качества), така и в медицината. Сусамовите семена са фини, плоски и с овална форма, със специфичен маслен вкус и съвсем тънка обвивка. Те са основната съставка на популярния ориенталски десерт халва и на сусамовата паста, наречена тахини.

Сусамовото семе придава неповторим вкус на ястията, укрепва здравето, а изобилието от витамини и минерали в състава му го превръща във висококачествен имуностимулант. То снабдява с флуор и калций зъбите, особено по време на бременност, а при кърмене повишава качеството на кърмата и укрепва имунната система на майката. 1-2 супени лъжици дневно са достатъчни. Най-добре е да бъде сурово - в сладкиш, в гозбите, с мляко. Превърни сусамовото семе в домашна традиция за повече здраве!

Сусамово семе – какво не знаеш за него?   Сусамовото семе е познато на човека още от 1600 г. пр. Хр. То се смятало за символ на безсмъртието и било една от първите реколти, отглеждани за добив на олио и за употреба като подправка. Според една асирийска легенда, когато боговете се събрали да създадат света, пили вино от сусамово семе. А фразата „Сезам, отвори се” от арабските приказки „1001 нощи” първа посочва способността на сусамовото семе да се разпуква, когато достигне зрялост.

Разпространението на сусамовото семе започва от Китай, малко по-късно египтяните го прилагат като лекарство и като кулинарна добавка, а през 900 г. пр. Хр. сусаменото олио намира приложение и в Турция. Персите също използвали сусаменото олио като заместител на маслиненото. През I в. сусамът е внесен от Индия в Европа, Средния Изток, Азия и Африка, а през XVII в. посредством търговията с роби от Африка той се разпространява и в САЩ. И днес, сред най-големите производители на сусамово семе се нареждат Индия, Китай и Мексико.


Сусамово семе – полезно за здравето

Сусамовото семе е богат източник на голяма част от витамините и минералите, необходими за поддържане на добро физическо здраве - мед, манган, калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, витамин В1, витамин Е и триптофан. Всеки от тях оказва благотворноimage въздействие върху един или друг орган – например медта облекчава болката и възпаленията, магнезият се грижи за сърдечната и дихателната системи, калцият и цинкът укрепват костите и предпазват от остеопороза, а триптофанът е една от аминокиселините, важни за синтезиране на нужните протеини.

Само четвърт чаша сусамово семе осигурява на организма 74 % от дневната му нужда от мед, 32 % от магнезий и 35 % от калций. Освен тях, в сусамовото семе се съдържат 2 изключително важни вещества, принадлежащи към групата на лигнаните (които се съдържат в лененото семе и които имат укрепващи, противоракови, противогъбични и антивирусни свойства) - сезамин и сазамолин. Те поддържат нивото на холестерола ниско и предпазват черния дроб от неблагоприятното въздействие на кислорода.

Към здравословните ползи на сусамовото семе спадат и защитните му свойства от свободни радикали (за които се смята, че са отговорни за развиване на ракови клетки) и съдържанието на фитостероли, които се грижат за сърцето и имунната система.

Да готвим със сусамово семе

Сусамовото семе е чудесна подправка към множество ястия. То им придава вкус, наситеност и излъчване. Не случайно, продуктите със сусамово семе в търговската мрежа винаги са по-предпочитани – те са и по-здравословни. Затова винаги имай в кухнята един пакет сусамово семе и добавяй лъжичка - две към домашните печива. Ще ги направиш неустоими, особено в комбинация с други лечебни подправки като мед и лимон, например.
Можеш да добавиш лъжичка към тестото, което пригитвяш за домашни питки, кексчета или кифлички. Можеш да го поръсиш върху салатата или върху задушените зеленчуци. Или пък да оваляш в тях пилешките хапки и шишчетата. Можеш да го смесиш с оцет, чесън и мед, и да намажеш с тази смес пилето преди да го опечеш.

Сусамовото семе е много лесно за препичане. Сложи 1 – 2 лъжички в тиган на умерен огън за минутка – две докато станат леко кафяви. В този вид можеш да ги добавяш като декорация за соленки, като подправка за оризови ястия или да ги смесиш с майонеза и с малко риба тон или пуешко за сандвичи.

Препоръчваме ти и една много полезна и лесна рецепта, която гарантира мощна доза калций на организма: смеси една супена лъжица сусамово семе (предварително счукано на прах) с 3 чаени лъжици кисело мляко. Консумира се сутрин на гладно.
  НАШАТА МЛАДОСТ ОТ ЦЕНТЪРА НА РУСЕ
image





Гласувай:
8



1. dedenze - Добър, полезен постинг !
20.11.2016 13:57
Но защо публикувате само в категория "Политика", не му е мястото там !?
цитирай
2. dinkov - Динков
20.11.2016 16:41
zaw12929 - прощавай, но само една много лека поправка. Написал си "а през 900 г. пр. Хр. сусаменото олио намира приложение и в Турция". Може би си искал да напишеш "на територията на днешна Турция". Въпреки това от мен +1
Ицко
цитирай
3. zaw12929 - Прав сте да попитате и за да полисля как да ги представям
20.11.2016 18:37
dedenze написа:
Но защо публикувате само в категория "Политика", не му е мястото там !?


Блогът ми е "ЗА ВОЛЯТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИЯ", но няма категория здраве, но здравето е една от най важните части на политиката/ затова ги съчетавах
Когато пиша за тези здравословни храни искам да подскажа на политиците, че производството им ако се организира чрез държавата ще даде здраве на болният ни народ и работни места
Да вземем само конопа- това е индустрия за здраве, за платове, за хартия, за нефтопродукти. В Германия дават 60 евро субсидия на декар коноп, в Полша също- по магазините конопеното семе най здравословната храна е вносно на цена 10 лева, а ние сме житницата на Европа - реализирано за стотинки и освен това ядем вносни зеленчуци.
ШЕГА: КОМПЮТЪРЪТ МИ Е "БАЗИРАН" НА СЕЛО, КЪДЕТО ЖИВЕЯ. ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ СЕ ОТКАЗА СЕМЕЙСТВОТО НИ ОТ ЖИЛИЩЕ В БЪКСТОН.
цитирай
4. anin - Верно е,
20.11.2016 19:54
И аз съм пробвала върху салата, пасва...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14212231
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031