Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с представители на бизнеса и работодателските организации. На срещата бяха обсъдени конкретни мерки насочени към облекчаване на административната тежест, недостига на човешки ресурси в икономиката, условията за правене на бизнес в България и насърчаване на икономическия растеж.

По време на срещата бяха обявени предприетите мерки за облекчаване на бизнес средата, като на 7 юни предстои Министерски съвет да утвърди Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - ППЗТМТМ. Този правилник ще ускори издаването на визи до седем дена от подаването на искане от работодателя.

Ще отпадне изискването за представяне на документи за правоспособност, квалификация и превод на диплома ще се изискват само паспорт и договор с работодател, също така работодателят ще декларира, че ще осигури жилище на работника, но няма да има пряк ангажимент към това.

Отпада и изискването работодателят да представя копие на обяви за търсене на персонал в националните и местни медии, а документи за работа ще могат да се подават не само в София, но и във Варна и Бургас.

Участие в срещата взеха Валери Симеонов, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, заместник-министрите на икономиката Александър Манолев и Лъчезар Борисов.

Обсъждано се също така и удължаване на срока за работната виза до 5 месеца за сезонна заетост, като са концентрирани усилия към подобряване условията на труд и привличане на сезонните работници.

По отношение удостоверенията за наличие на задълженията към бюджета и общините, прието е плащанията да се извършват в звената на Националната агенция за приходите (НАП) чрез ПОС терминалите.

Министър Караниколов изрази желание срещите с работодателските организации и бизнеса да се провеждат ежемесечно с цел постигане на реални резултати и заяви, че до петнадесет дена Министерство на икономиката ще е готово с анализ по регулаторните тежести.

От своя страна Работодателските организации поеха ангажимент за предоставяне на предложения и определяне на приоритетни теми.

http://www.gol.bg/cska/2017-05-31/podvig-v-ruse-dunav-shte-igrae-pak-v-evropa-sled-42-godini

  ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК

   


ПРЕДЛАГАМ ВИ КНИГИ НА СИМВОЛИЧНА ЦЕНА  
АКО ГИ НАМИРАТЕ ЗА ПОЛЕЗНИ  ПОРЪЧАЙТЕ  ЩЕ ГИ ПРАТЯ ПО КУРИЕР   ОБАДЕТЕ СЕ НА ЛИЧНИ СЪОБЩЕНИЯ ЗА УГОВАРЯНЕ ПОРЪЧКАТА

 АНТИКВАРНИ КНИГИ ОТ СОБСТВЕНАТА БИБЛИОТЕКА

СПИСЪКЪТ ВИЖ ТУК:
    Изненада: цените са   ОТНОВО   намалени драстично, за да са ви полезни  

Русия може да оцелее с петрол от $40, но има друг назряващ проблем пред страната