Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06 20:14 - МАКИАВЕЛИ - ЛЮБИМЕЦ НА ТИРАНИТЕ, РЕАБИЛИТИРАТ ЛИ ГО ДНЕС?
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 377 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Николо Макиавели всъщност е бил извънредно умен, честен и благороден човек. Той е мъртъв от 490 години Името му и до днес предизвиква по-скоро негативни чувства, Свидетели ли сме днес на неговата реабилитация? Макиавели е първия политолог на новото време. Професор Дирк Хьогес предлага необичаен поглед върху неговата личност в излязла в Германия книга "Власт и илюзии", Дойче веле: Основният труд на Макиавели "Владетелят" е скандално известен. Съветски речник на чуждите думи тълкува "макиавелизма" за политика, основана на грубата сила, на игнорирането на нормите на морала, като коварство, вероломство, двуличие и лицемерие. Професор Хьогес,  и не само той, не се съмнява във високата нравственост, честност и благородство на Макиавели - умен човек с разностранни таланти - политик, дипломат, философ, историк, поет, драматург, театрален режисьор и композитор.
Министър и изгнаник
За живота на Макиавели се знае много. Той се е родил 1469 година,израства във Флоренция-  гражданин и патриот. Знатният му произход и необичайните му способности му помагат да направи бърза кариера. Присъединява се към противниците на управляващия във Флоренция род на Медичите. След като те остават без покровител, Макиавели се издига до министър на външните работи на републиката.   През 1512 година обаче Медичите се завръщат на власт - с малко военна помощ от Испания и Швейцария. Тогава Макиавели е подложен на тежки разпити, мъчения. Изпращат го в затвор,  не го убиват само защото е спасил от смърт няколко известни поддръжници на семейство Медичи. В крайна сметка го заточават в едно село, където прекара в изгнание цели 8 години - непоносимо за деен човек като него. Макиавели е женен, има шест деца и семейството едва свързва двата края. Както сс случва това е най-плодотворният период в неговото литературно творчество. Именно тогава Макиавели пише "Размишления върху първите 10 книги на Тит Ливий", "Владетелят", "Мандрагора" и теоретичния си труд "За военното изкуство". Едва през 1520 година, след смъртта на Лоренцо Медичи, разрешават на Макиавели да се завърне в двора и даже му поръчват да напише история на Флоренция. Изглежда, че властта отново става благосклонна към него. Но през 1527 година е извършен нов преврат. Николо Макиавели не издържа на този удар и умира на 21 юни 1527 година на 58 години.

  Имаме  портрет на Макиавели от италианския художник Санти ди Тито  слаб, късо подстриган мъж с жив и проницателен поглед  с високо чело, кафяви очи, малко гърбав нос и присвити в тънка усмивка устни - това е лице на човек, който не излъчва никаква жестокост, свирепост или коварство. Нито следа че  е човекът, който  с "Владетелят" учи политици да забравят честност справедливостта и да следват принципа "целта оправдава средствата". Да учи политиците ли? - Професор Дирк Хьогес напомня в книгата си "Власт и илюзии", че "Владетелят" визира конкретен човек - "на негова светлост Лоренцо Медичи". Но това не е било просто някакво традиционно за времето си посвещение или коленопреклонен опит на посрамения философ да спечели отново благоволението на своя стар покровител - по-скоро Макиавели е мечтаел да сложи край на разпокъсаността на Италия, да я изчисти от чуждестранните завоеватели - испанци, швейцарци, германци - и да създаде силна държава.
Именно тази цел, а не "всяка цел", оправдава в неговите очи "средствата". В името на създаването на силна и самостоятелна Италия е трябвало да бъде пожертвано всичко. В това число и моралът и добродетелта. Освен това представите за морал и добродетел в тези времена преди 500 години, меко казано, са били малко по-различни от днешните.
Четиво за тирани?
Все пак бихме могли да възразим: Макиавели е написал и това: "Всички въоръжени пророци са побеждавали, а невъоръжените се загивали", "Трябва да се побеждава със сила, да се внушава на народа любов и страх, да се отстраняват хората, които могат да навредят..."
Впрочем, изказванията на Макиавели далеч не са еднозначни. Преценете сами: "Има два начина на борба - като се опираш на закона, или като действаш със сила. Първият начин е присъщ на човека, а вторият на звяра. Един владетел трябва да умее да използва и двата".
Всъщност професор Дирк Хьогес се опитва да реабилитира не книгата, а автора
ѝ. Затова е важно да се разбере защо Макиавели е писал всичко това. Той е бил убеден, че тиранията се явява "горчиво, но необходимо лекарство".   Освен това Макиавели назовава нещата с истинските им имена. Той показва, че властта няма божествен характер, че политиката се определя не от църквата и от Бога, а от реалните земни интереси и човешки слабости. Именно заради последователния антиклерикализъм на Макиавели Католическата църква забранява неговите произведения чак до 1929 година.
Но за много от тираните по света "Владетелят" на Макиавели е настолна книга, а неговите съвети от преди 500 години се приемат като рактически препоръки. Наполеон например е казвал, че Макиавели е "единственият писател, когото си струва да четеш". Владимир Илич Ленин пък го нарича "умният флорентинец". По времето на Сталин книгите на Макиавели са издавани няколко пъти. Между другото, в предговора на изданието на "Владетелят" от 1939 година Макиавели е обявен за "велик прогресивен писател". Съмнително е дали Сталин и другите диктатори, които се увличат по Макиавели, са чели задълбочено трудовете му. Във всеки случай те възприемат много едностранчиво неговите постулати, но игнорират някои от тях. Като това, например: "Владетелят не бива да прибягва бързо до насилие. Във всичките си действия той трябва да бъде сдържан, внимателен и милостив". Или това: "Владетелят трябва да започне да се тревожи, ако забележи, че някой по някаква причина се страхува да му каже истината". Актуално, нали?

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2017/06/25/makiaveli-liubimec-na-tiranite-reabilitirat-li-go-dnes.345410

 

 

Макиавели - любимец на тираните, реабилитират ли го днес?

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2017/06/25/makiaveli-liubimec-na-tiranite-reabilitirat-li-go-dnes.345410
 Гласувай:
11
01. germantiger - ...
25.06 20:50
Макиавели не е нищо особено за всеки човек с познание във вйна и политика, който го е чел.

Чел съм Макиавели в неговия трактат под формата на разговори, беседи...

Не бях възхитен, не бях поразен от ум или маньовър, не

Фридрих Велики като млад владетел е писал трактат АНТИМАКИАВЕЛИ, който четох преди месеци

Всеки политик или владетел, който следва Макиавели е почти престъпник.
цитирай
2. kvg55 - Чел съм "Владетелят". ...
25.06 20:58
Чел съм "Владетелят". На пръв поглед има противоречия в казаното от Макиавели за длъжностите на владетеля, но това се дължи на обективния подход на автора. Наистина умен мъж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 7723202
Постинги: 4768
Коментари: 9770
Гласове: 48016
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31