Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2018 13:08 - ИНВЕСТИЦИИТЕ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1685 Коментари: 7 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България е в застой!“, алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа. „Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика“, коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.

Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата „Пирин Текс“, едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната. Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: „Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300-1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно“, обяснява Ролман.

Той все пак е категоричен, че няма да напусне България. „Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям“, признава собственикът на „Пирин Текс“. Като пример той дава Сърбия, където, според него, конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична. „Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България“, отбелязва Ролман.

"Хиляди безработни, които не желаят да работят"

Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой  българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини. „Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо“, твърди Ролман. В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът. „От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички“, казва Ролман и изброява още проблеми:

„В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба“, заключава Ролман.
Гласувай:
11
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - zaw12929,
04.09.2018 13:34
Кой както свари бяга от България.
цитирай
2. apostapostoloff - Ролман е дребна риба-
04.09.2018 14:29
шир- потреба, евтина конфекция. Той се опита да се възползва от ниското заплащане в България и се издъни.

Това първо. Второ:

Кой ти е казал, че България се нуждае от инвестиции?

Днешна България е селкостопанска страна, чийто БВП идва най- вече от износа на селскостопанска продукция.

Никакви инвестиции не са ни нужни. В Българи всички работят, някои на две места. Стана така, че вече трябва да внасяме работници от чужбина!

Ние сега не можем да насмогнем, той за някакави чужди инвестиции бълнува!
цитирай
3. nedovolen - Инвеститорите бяха отхвърляни още ...
04.09.2018 17:39
Инвеститорите бяха отхвърляни още от зората на т.н. демокрация от новите демонократи.
Сега идват грабители, не инвеститори. И се завръщат изнесени от РБ капитали по това време.
Не е важно какво казва камарата и някой си Ролман, а какво говорят хората. Защо не им даде 900 паунда. Само дрънка. Преди години бях чел за някаква шумотевица в шивашка фабрика точно там.
Също преди 11годин ми препоръчаха един испанец, "велик" инвеститор, а се оказа някъкъв посредник. Алфонсо, с 4 дълги като товарен влак имена.В областта на земеделието. За няколко месеца с много търчане и малко сън, му събрах едно ТКЗ с 10 500 дка. В деня, когато му регистрирах наетите земи в Разплащателна агенция в София, с инвеститорски похват, ме принуди да го напусна. Не искаше да плаща първата година рента като гратисна, въпреки че в договорите пишеше друго. Предложи ми някаква писарушка длъжност, въпреки че договорката бе друга. Мен ме познават в околията, него никой не го знае. Щях да го съдя, съветвайки се с адвокат. Приятели ме разубедиха, че ще стане скандално и извън РБ.
Действа 2-3г, приложиха му и на него инвеститорска хватка. След още толкова всичко приключи.
Така че какво да вярвам на някакви вестникарски драсканици, камари и др. подобни.
:)))
цитирай
4. zaw12929 - Чужди инвеститори са изтеглили 161 ...
04.09.2018 17:53
Чужди инвеститори са изтеглили 161 млн. евро от капиталовложенията си през първите четири месеца на годината, показва статистиката на БНБ, пише "Сега".Това е една от причините за срива на преките чужди инвестиции в периода януари-април с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година. В българската икономика са влезли 113 млн. евро от чужбина при 229 млн. година преди това.

Най-големи суми под формата на дялов капитал са изтеглили от българския пазар инвеститори от Унгария - 103 млн. евро, и Италия - 43 млн. евро. Този вид инвестиции са показател за дългосрочни планове за бизнес в страната, но през последните две години делът им постоянно намалява.
цитирай
5. zaw12929 - Ще инвестичате ли вие в земеделието- имам златна оферта?!
04.09.2018 17:58
apostapostoloff написа:
шир- потреба, евтина конфекция. Той се опита да се възползва от ниското заплащане в България и се издъни.

Това първо. Второ:

Кой ти е казал, че България се нуждае от инвестиции?

Днешна България е селкостопанска страна, чийто БВП идва най- вече от износа на селскостопанска продукция.

Никакви инвестиции не са ни нужни. В Българи всички работят, някои на две места. Стана така, че вече трябва да внасяме работници от чужбина!

Ние сега не можем да насмогнем, той за някакави чужди инвестиции бълнува!

цитирай
6. zzz65 - шир- потреба, евтина конфекция. ...
04.09.2018 18:19
[quote=apostapostoloff]шир- потреба, евтина конфекция. Той се опита да се възползва от ниското заплащане в България и се издъни.

Това първо. Второ:

Кой ти е казал, че България се нуждае от инвестиции?

Днешна България е селкостопанска страна, чийто БВП идва най- вече от износа на селскостопанска продукция.

Никакви инвестиции не са ни нужни. В Българи всички работят, някои на две места. Стана така, че вече трябва да внасяме работници от чужбина!

Ние сега не можем да насмогнем, той за някакави чужди инвестиции бълнува![/quot
e]
Нвмаме нужда от работници от чужбина ,а нормслно заплсщане. И добро образование. Не курсове само да се усеоят едни пари. А свързване курдсовете с бизнеса..
цитирай
7. nedovolen - Голям смях
04.09.2018 20:15
Селскостопанска продукция, брутен продукт - дрън дрън. Може да расте брутото от доматите по жълтите плочки. ФД-то и след него разбиха текезето.Какво се отглежда - "мързеливи" култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед...
Един приятел, бивш председател на АПК, покойник, ми казваше - с напредването на "демокрацията" все по-трудно пробивам с тир в Европа.
Та, Европа гледа да ни закопа. Да пътува с вятъра с нейните евро- и не знам какви ценности.
Благодарско!
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 10658647
Постинги: 5148
Коментари: 11259
Гласове: 57506
Архив
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031