Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 19:23 - Да се забрани употребата на термина "турско робство"
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1875 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 30.11.2009 19:34


  и "били сме 500 години под турско робство" по следните няколко причини : 

   1. Турското робство – неправилните понятия
8 Нека разгледаме понятието "турско робство".
Дали това е турско?
Не, не е.
Защото тогава не е имало Република Турция, а - Османска империя.
Дали е робство?
Не, не е.
Защото робството е социално-икономическа система, при която на определена личност - наречена роб - се отнема личната свобода му се налага принудителен труд. 

Робът се третира като стока и собственост на неговия притежател - това е дефиницията на термина в wikipedia.

Той няма право на земя, къща, образование, лични вещи и прочие. А българите по онова време са имали право да притежават собственост - земи, къщи и т.н. Имали сме собствени училища, църкви, манастири - тоест имали сме изява на духа и духовно развитие.
Да, имало е погроми, палежи, разрушения, но въпреки всичко българите сме оцелели благодарение на съзидателни дух, който е останал непреклонен през тези мрачни години от българската история.

Всичко това показва, че българите НЕ сме били роби на никой народ и държава.


P.S. Интересно как ли ще преглътне някой "Атака" - активист тази еретична, според тях теза. 

  2. ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ОЦЕНЯВАМЕ 
събитията като граждани на Европа и членове на ЕС- като ЕВРОПЕЙЦИ.
  Трябва да се излекуваме от робската психология, за което трябва да ни помогне пишещата интелигенция, като потърси изворите, които показват истинския живот на българите по времето, когато България е била само географско понятие в османската империя. Източници има и те са написани от
елита на запада, който посещава Империята, описва в пътеписи с най големи подробности срещите с всички представители на султанската държава, за българите също.
Тези земи са владени от много империи, но ние  се считаме за роби само на турците. 
Османската империя  е владяла всички европеиски държави, без Франция и Англия, но те не се считат за робо по време на османското управляние. А ние го правим, защото така сме възпитани. Така втълпяваме и на децата и внуците си. Ако по времето на 19 век, когато се мобилизира българинът да поиска да обособи българско управление, насаждането на робската психология е  полезна донякъде. Но след осбобождението тя акумулира негативна енергия,  омраза, която и в наши дни има непредвидими последствия. 
  ЗАТОВА, НЕКА БЪДЕМ ЕВРОПЕЙЦИ, ДА ЖИВЕЕМ В НОВОТО ВРЕМЕ  И ДА ЗАБРАВИМ ДУМАТА РОБСТВО, ТО НЯМА КАК ДА НИ КАСАЕ И ПРЕВРЪЩА В РОБИ НА НЕПРЕДИЗВИКАНА ОМРАЗА!

Гласувай:
2
01. анонимен - Да се забрани на гяурите да казват, че е имало турско робство.
30.11.2009 20:31
Ами да. Съгласен съм. Не стига, че пет века им бяхме господари и можехме да ги изколим до крак. Вярно клахме, ама то е уморително. Като яденето. Затова въведохме данък "Зъб парасъ" - това е данък, че си трим зъбите докато ядеме храната на гяурите. Имаше и кръвен данък - взимахма най-здравите, най-хубавите руси момченца. Откъде мислите са хубавите руси турци. Абе какво ще им обясняваш на тези гяури. Управлявай ги, забранявай и най-вече взимай им парите. Ако не разбират, ще има Косово. Какво си взел да им обясняваш.
цитирай
2. zaw12929 - Стига с инерцията на 19 век.
01.12.2009 07:16
Да се забрани на гяурите да казват, че е имало турско робство.
30.11 20:31
Ами да. Съгласен съм. Не стига, че пет века им бяхме господари и можехме да ги изколим до крак. Вярно клахме, ама то е уморително. Като яденето. Затова въведохме данък "Зъб парасъ" - това е данък, че си трим зъбите докато ядеме храната на гяурите. Имаше и кръвен данък - взимахма най-здравите, най-хубавите руси момченца. Откъде мислите са хубавите руси турци. Абе какво ще им обясняваш на тези гяури. Управлявай ги, забранявай и най-вече взимай им парите. Ако не разбират, ще има Косово. Какво си взел да им обясняваш.

1. Гяур значи немюсюлманин и в няго няма нищо обидно. Всяко управление е искало чрез религията да "уеднакви" подчинените си народи
Борис с покръстването създаде българската нация, претопявйки всики тогавъшни малцинства
Кръстоносците тръгнаха да християнчват света, а мохамеданите да го правят "подчинен" на Аллаха, но това не ни дава основание сега да съдим съвпеменниците си техни потомци за тогавъшните събития
ПО време на бобрата за самостоятелна българска държава са били в ход всякакви средства( най вече приказки за тежкото робско положение) и са изиграли своята роля тогава. По нататък Левски ни завеща да живеем в разбирателство всички етноси, а ние пренесохме онези методи в 130 годишната си история че и днес за политически цели се манипулираме. Не знаем, че живеем в 21 век и не вземаме нищо от порядките на напредналите страни
Не сме били роби, щом Османската инмперия е била една феодална структура. Най безпристрастно описание на живота от 15-19 век е направен от западните пътешественици и те са преведени и издадени у нас в над 4-5 тома с над 3000 страници от преди 50-години и ще е добре освен собствените си постинги и зглавията на другите да четете и книги.
Верно е, че са вземани малки деца и отглеждани от султана за неговата военна и религиозна армия, също подробно отразено от пътешествениците- видни представители на западното управление.
Те описват и положението на българите, възхищават се от техническите им художествени и културни умения, от просветата. Като християни те преспиват в български семейства , описват бита, нравите и се вижда начина на "робския" живот- всички са при еднакви условия.
Нека заживеем в 21 век, да спрем да сме мъчениците на Европа, да разберем какви са правилата на демокрацията за един честен успешен живот, без да си вредим и се радваме на неуспехите на съседа, благодарение на нашите подлости
Има глави, дотолкова манипулирани с идеята за робството, че само смъртта може да ги убеди, че нещата не са такива и няма защо да живеем с робската си психология на засегнати. Четете за да знаете. Българите до 19 век са били най йнтелигентните в империята. Докато гърците са знаели само гръцки и търски, българите владеят още руски и западни езици. Те са образоват последователно в Русия, на запад във Франзия , а също в Чехия и Румъния. Учат селскостопански науки в Чехия и медицина в Румъния.
Има много книги за това, но нашите медии, роби на политиците не поднасят тези факти и затова си оставаме всички с инерцията на 19 век. Продължаваме да се борим за свобова, докато ни залива слободия и не можем да се възползваме от пазарната икономика, като участваме с удеи, решения на български потребности, поради което сме все още в лоното на феодализма. Османите си отидоха, но ние сами си продължаваме робството Разединихме се на управляващи недоволници и управлявани недоволстващи от всичко. Време е да се огледаме и променим заедо. Прост народ, слаба държава- това сме и вкупом, всички сме виновни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11820684
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61742
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31