Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2009 20:52 - ДЕМОНЪТ РУСИЯ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 6724 Коментари: 20 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image


     

САЩ успешно изпълняват стратегията си за обграждане на Русия (и Китай) с нови американски военни бази, вече и в бившето съветско пространство – след 11 септември 2001 г. в Средна Азия, а малко след това и в Грузия, още при президента Шеварднадзе (от февруари 2001 г. - 200 американски военни наблюдатели по границата на Грузия с Чечения). Друг важен елемент от американската геополитическа стратегия е усвояването на алтернативни маршрути на трасета на нефтопроводи и газопроводи от Каспийско море към Черно и Средиземно, заобикалящи на всяка цена Иран и Русия, а доскоро и Ирак и Сирия. САЩ полагат огромни усилия за последователно стесняване на руската сфера на влияние. Те обаче не допускат неутрализация или „финландизация” на държавите, отпадащи от руската сфера, а бързат да ги включат в американската сфера на влияние. През 2003 г. това се случи в Грузия, през 2004 г. започна такъв процес и в Украина, изглеждащ необратим. Така изглеждат нещата и в Молдова, след острия конфликт между президента комунист Владимир Воронин и Москва, която спря доставките на евтини суровини и поиска изплащане на огромните дългове към нея на Молдова. Кремъл отново постъпи недалновидно, както през 2001 г., когато подкрепи войната на президента Буш срещу „световния тероризъм”, без да си осигури твърди гаранции, че руските интереси поне в бившето съветско пространство няма да бъдат накърнени.
  Засега Москва успя да постигне единствено смекчаване на критиките на Вашингтон спрямо политиката й в Чечения и прекратяване на официалното финансиране на чеченските сепаратисти чрез западни банки.
Зависимостта на някои държави от ОНД и Източна Европа от руските доставки на нефт и газ, въглища и електроенергия се оказа недостатъчен лост за запазване на руското политическо и военно влияние върху тях. Освен Грузия и Молдова, сред тях  от доста години са Румъния и България. Стратегическата зона на руската отбрана постоянно се стеснява от 1991 г. насам с отпадането на нови точки на запад и на юг, а американската „отбрана” се изнася все повече напред в бившето съветско пространство. На пръв поглед това е доста странно при положение, че Русия отдавна не представлява военна заплаха за НАТО, за САЩ или дори за малките им европейски съюзници. Руските управляващи при Елцин, а сега още повече при Путин са принудени да се примиряват с това положение, отчитайки неравното съотношение на силите. Президентът Путин понастоящем изпълнява стратегия на концентрация на силите и възстановяване на руския икономически и военен потенциал. По-точно преизграждането му на съвсем нова, модерна, капиталистическа основа. Да си припомним класическото изказване на Х. Кисинджър, че най-големият печеливш от победата на Октомврийската революция и налагането на болшевишкия режим в Русия са именно САЩ, защото това им е позволило да спечелят борбата за това кой да бъде първата икономическа сила в света (страна с командно-планова икономика неизбежно в по-далечна перспектива е обречена на икономическо и научно-технологическо изоставане).
   Според Кисинджър една Русия в предишните си имперски граници, развиваща се успешно по капиталистически път, поради огромните си природни ресурси би била най-сериозният съперник на САЩ за икономическото, а оттам и политическото лидерство на света.
Логичният въпрос тук е, колко години или десетилетия ще бъдат необходими на Русия, докато тя успее да спре отстъплението си и отпадането на нови територии от своята зона на влияние. Или този процес може да продължи чак до разпадането на самата Русия на няколко държави – планове, отдавна чертани от мнозина нейни доброжелатели. Внимание заслужава и позицията на малките държави в тези зони, които след продължителната зависимост от Русия, сега с такава готовност бързат да се хвърлят в нова зависимост, без да се страхуват от задушаващата прегръдка на новия голям брат.
    За управляващите и народите от тези страни е много примамлива перспективата да се превърнат в сателити на Америка и с всички сили се стремят да заслужат нейното благоволение, след като доскоро почти толкова ревностно са имали подобно поведение към Москва.
    Изглежда старите навици не се забравят лесно! 
Така САЩ вече се настаниха политически и военно в целия свят, освен в Русия, Китай, и „държавите-парии” (според американската квалификация) – това са Северна Корея, Иран, Беларус, Бирма, Куба и още няколко по-малки „международни парии”. Разпадането на Русия освен всички „положителни последици” за едни и отрицателни за други би довело до засилване на „ислямския фактор” в Северен Кавказ, Средното Поволжие, Казахстан и Средна Азия, и дори в китайския Синдзян (Уйгурския автономен район). Не мисля, че това е добра опция за нас, българите, колкото и лоша и империалистическа държава да е била за съседните народи Русия в различните си исторически ипостаси. Едва ли ще бъда лош пророк, ако се присъединя към прогнозите, че отпадането от руската сфера на влияние на мюсюлманските райони в бившето съветско пространство означава неизбежното им включване не само в американската, но и в турската сфера на влияние. Този геополитически кръг отдавна има измислени названия – неоосмански, пантюркистки, черноморско-средноазиатски или анадолско-алтайски. Отпадането на задкавказките страни, Украина, Молдова и Средна Азия от руската геополитическа сфера на влияние, окончателно и вероятно необратимо би променило съотношението на силите в световното съперничество за геополитическо надмощие (някои го наричат битка, и дори война). А руските управляващи, интелигенция и общественост би следвало най-после да намерят отговор на въпроса защо Русия не е привлекателно място за живот на своите граждани и най-активната и можеща част от тях масово се стремят да я напуснат завинаги. Защо те толкова лесно се отказват от руската си идентичност и се стремят да се впишат в чужди модели на живот и култура, не само когато отидат в чужбина, но дори и в Русия.       Защо народите от бившата империя предпочитат американския и западноевропейския начин на живот и култура пред руския, в който са били възпитавани от поколения. Държава и народ, които не могат да предложат даже на своите собствени граждани примамлив модел на живот, ценности и специфична култура, които да не ерозират толкова лесно пред външни влияния и натиск, не могат да претендират за бъдеще на велика сила. Те са обречени на зависимости отвън и на това, безропотно да приемат чуждото лидерство във всички области на живота. В Русия навярно вече си дават сметка какъв ще бъде демографския облик на Руската федерация след 20, 30 или 50 години. Някога СССР имаше доста по-голямо население от САЩ. Днешна Русия има два пъти по-малко население от САЩ, като през последните години то непрекъснато намалява. След няколко десетилетия руснаците в Русия ще намалеят до половината от населението за сметка на непрекъснатото увеличаване на относителния дял на мюсюлманските народи.
   Ако китайската имиграция в Далечния Изток не бъде спряна, не е далеч денят, когато южносибирският пояс от езерото Байкал до Владивосток ще се превърне в един огромен Чайнатаун, в нова китайска провинция, оставаща неизвестно докога формално под руски суверенитет. Много велики някога народи и държави са се провалили поради неудържими демографски процеси, неблагоприятни за тях.
   Ако Русия иска да има добро бъдеще, тя трябва да инвестира в развитието на най-ценното, което има. Това не са огромните й природни богатства, а значителният й все още човешки потенциал.
   Гласувай:
51. анонимен - Точен си !
17.12.2009 00:11
Точен си !
цитирай
2. podvodni - Много стара информация. От 2007 ...
17.12.2009 01:21
Много стара информация. От 2007 година тенденциите са коренно противоположни. Развитието на системната криза (криза на системата) и близкият фалит и разпад на САЩ водят до преосмисляне позициите много държави не само от пост-съветското пространство. Същото поведение се забелязва и в ЕС, с изключение на България. Изглежда са обърнали серизоно внимание на казаното от Едгар Кейси и баба Ванга относно близкото бъдеще на Русия и световните отношения. с оглед на ставащото в момента. Не е ли време ние вече да изберем печалившата страна?
цитирай
3. monarchism - "Ако Русия иска да има добро ...
17.12.2009 10:25
"Ако Русия иска да има добро бъдеще, тя трябва да инвестира в развитието на най-ценното, което има. Това не са огромните й природни богатства, а значителният й все още човешки потенциал."

Извинявай, но това че Русия имала значителен човешки потенциал е невероятна глупост. Руският народ никога не е постигал нищо по-съществено от това да се напие до ненормалност. Гена на този робски народ е такъв.

Още нещо, кой нормален българин би искал вековния му враг - Русия, да преодолее трудностите?
цитирай
4. анонимен - Dobre napisano
17.12.2009 16:22
Rusnacite davat milo i drago da se dokopat do zapadna Evropa i da se ustanovjat tam. Nishto ne se e promenilo. Vse oshte drapat. Ne sa spreli da idvat na zapad. Ruska rech se chuva vuv vsjaka zapadna stolica. Shtoto jivotut e po-dobur. Vupreki krizata.
цитирай
5. анонимен - Природата не търпи празни пространства
17.12.2009 17:07
"В края на краищата, съдбата на народите не се решава на бойното поле, а от динамиката на човешките маси" S Ghasan
През 1991г. в района на Владивосток от 18 милиона население 8 милиона са китайци. Това за период от началото на перестройката, когато китайците са били 2 милиона, до1991г.
Първостепенна грижа на всяка държава е да осигури най-благоприятни условия за възпроизводство на собствения си етнос.
Която държава не го прави - изпада в положението на Русия, България, Унгария, Германия, Сърбия.
Със сила не може да бъде спряно преселването на хората. Спира ги само досттъчната заселеност с местния етнос.
Динамика на човешките маси:=Обща численост, раждаемост, смъртност, продължителност на живота, придвижване в и навън от територията.
Безжалостната диагноза на всяка национална държава и народност може да се постави чрез анализа на тези симптоми.
За посочените по-горе и подобни на тях страни диагнозата е смърт..!
Но, спасението на давещите се е в ръцете на давещите се...
цитирай
6. zaw12929 - Да и да Съдбата е остабена в нашите ръце... уж
17.12.2009 21:39
Припомням миналото, за да се види по ясно днешното. Какво направи Обама и как стана Нобелист и кога ще дадат такава награда на българин
Затова да спрем , като вола, да си хвърляме кал на гърба
цитирай
7. анонимен - до номер 3
17.12.2009 23:41
Русия вековен враг?Май се обърка
цитирай
8. анонимен - bulgaria moge da si pomogne
18.12.2009 06:13
Rusia nikoga ne e bila za podseniavane i nikoga nne sme ia mraseli vse oste imat goliam 4oveshki potential bulgaria zagubi ruskite pazari koeto beshe golima greshka no nikoga ne sme imali dalnovidni i prozorlivi polititci no vse pak ne e kasno da se varnem kam starite si tsennosti rusia e sas sastata reliagia kato nas tribva da pravin biznes s nea sega izgiviavame kaktoi v Rusia edna revolutsia na svobodata i se u4em kakvo e kapitalizam no i tova ste otmine moge bi sled 20 godini i togava ste se varnem kam korinite si i ste poznaem koi sme i koi sa kato nas
цитирай
9. анонимен - Мислете стратегически
18.12.2009 07:53
Този, който познава Руската история, не би разсъждавал като автора. Русия се явява, като наследник на Хунорската империя и като такава ще остане доминираща в тези си териториални граници. Предимството на Русите е, че всичко им е в едни територии, докато американците са пръснати по цял свят. Американската икономика преминава на военни релси, което винаги довежда до падение. Не Русия, а Ислямът нанася все по-големи удари върху американските интереси. САЩ губят битката с Исляма. Това е очевидно. Те вече се задъхват. Афганистан е последният "Виетнам". Там никой не е успял . Англия, Русия, сега САЩ.
цитирай
10. анонимен - айде по-полека,а
18.12.2009 09:45
Русия не е враг,нито пък приятел!Тя си има интереси и ги отстоява!Подобни определения в политиката са признак за дебилност!А това,че ние със свалени гащи сме се оглеждали с вяра,надежда и любов кой ще ни "освободи",си е наш проблем!Мераклии за такова нещо винаги ще се намерят!Що се отнася до "обграждането на Русия и Китай"-звучи смешно!Цитирам:Мисленето е болезнен процес,но е задължително!:)
цитирай
11. анонимен - "Кат Русия няма втора..."
18.12.2009 20:57
Нещо като дежа вю, дежа коню! Чел съм ги тези работи някъде. Май в руската електронна преса има такива неща. Нищо, не е плагиат, човекът се е постарал. А сега сериозно: империи се създават и разпадат. Примери - много.Рим, Византия, Британия, Австроунгария...Само всеки трябва да "зарубить себе на носу" - от Русия да остане само Московското, Новгородското, Смоленското, Угличкото и Псковското княжество (териториите им) тя пак ще е велика, свята и непобедима.Слава на Великата Россия, слава на Третия Рим, слава на руското оръжие, слава на Освободителката ни!
цитирай
12. анонимен - Изразът:
18.12.2009 21:06
"обграждането на Русия и Китай"-звучи смешно.Нали говорим за Русия.Китай се включва в обграждането на Русия и постепено ще се превърне, в основната заплаха за Русия.Геостратегическия сблъсък на ХІХ век ще бъде между Китай и Русия при който Сибир ще стане китайски, а Русия ще са разпадне на съставните си части.
цитирай
13. анонимен - .....
19.12.2009 17:16
Статията на блога звучи доста популистично, преди това бях чел подобна, на това му се казва пропаганда ))) стария модел на Гьобелс, ако искаш да опетниш някой пускай неверни истории в огромни количества
цитирай
14. анонимен - аз
20.12.2009 12:45
[quote=monarchism]"Ако се обърнем към историята ще установим,че ние българите сме печелили единствено ,когато сме били заедно с Русия:
1.Съществуваме и СМЕ след турското робство благодарение на Русия;
2.Запазваме се от по-голямо разпокъсване след втората световна война пак с помощта на Рсия;
3.До 1990г.бяхме сравнително развита държава/икономика,селско стопанство,наука,култура и т.н./пак заедно с Русия.Е вярно -карахме Лади и Москвичи,а не Опели и Мерцедеси ,но какво от това.
Сега ни третират като страна от третия свят и сме най-бедната държава в ЕС.Същият този ЕС се бърка във вътрешните ни работи-вж.партията на европейските либерали по въпроса с новините на турски език.Започват необосновани критики и за по-сериозната намеса и твърда политика на държавата/макар и все още плахо/ там където до сега тя е липсвала,т.е.завръщането на абдикиралата от задълженията си държава пречи на някого.
Придърпването на БГ към османската сфера на влияние с огромнта помощ на САЩ ме кара да преосмисля кои всъщност са ни приятелите.
Изводът е: Русия/дори и с имперски тежнения/ никога не ни е била враг,а напротив.И колкото по-рано се осъзнае това от повечето българи,вкл.и нашите политици толкова е по-вероятно да се спре разпада на държавността и държавата.
А колкото до потенциала на Русия:те и гермнците преди петдесеттина години бяха го подценили и помним резултата.
Руснаците не са ни враг!


цитирай
15. анонимен - .......
20.12.2009 13:21
анонимен написа:
Нещо като дежа вю, дежа коню! Чел съм ги тези работи някъде. Май в руската електронна преса има такива неща. Нищо, не е плагиат, човекът се е постарал. А сега сериозно: империи се създават и разпадат. Примери - много.Рим, Византия, Британия, Австроунгария...Само всеки трябва да "зарубить себе на носу" - от Русия да остане само Московското, Новгородското, Смоленското, Угличкото и Псковското княжество (териториите им) тя пак ще е велика, свята и непобедима.Слава на Великата Россия, слава на Третия Рим, слава на руското оръжие, слава на Освободителката ни!

цитирай
16. анонимен - Същите сме...
20.12.2009 14:37
Основния принцип за владеене на масите в Русия и България е един и същ и за това всеки се стреми да избяга от тези държави ! А той гласи - "хора искай пари не искай"... Трудът на другите хора нищо не струва,животът на другите хора нищо не струва...БЕЗПЛАТНИ СА !!! ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА КОРЕНИТЕ НА ЗЛОТО ! АКО ИМАТЕ РАЗСЪДЪК -- МИСЛЕТЕ .
цитирай
17. анонимен - смешна статия!!!
20.12.2009 15:03
Пичове, не разбрахте ли, че САЩ вече си заминават... нейните другарчета стават все по-малко... Икономическият модел в САЩ става все по-неефективен. САЩ по-лека лека ще губят все повече влияние...и затова на тях им остана само да дрънкат глупости!!!

Относно Русия - пичове... от тази година демографският срив на Русия спря - има естествен прирас на населението :) БВП-то на глава от населението в Русия за последните 10 години е скочил 8-9 пъти - по този критерий са на първо място в света. Средната заплата в Русия стана от 120-130 $ през 1998 до 1000 $ в момента!!! В Русия все повече почнаха да се връщат някога напуснали държавата руснаци, емигрирали някога си в Германия, САЩ и т.н.
Сле 10-15 Години в Европа единствено Германия ще можеше да се равнява на РУсия по стандарт на живот - четете повече икономически изследавния. :)

Относно Китай:
Китай е цивилизация на 5000 години!!! Азия винаги е била центъра на света, единствено през 18-19-20 век колониалните държави(Западна Европа) усовявайки източно-азиатските технологии успяват да ги преобърнат във военни и да потрошат целия свят - почвайки от унищожаването на Африка, Южна и Северна Америка, стигайки до самата АЗИЯ. НО може Азия все повече и повече почва да се възстановява след погрома на колониалистите!!! Т.ч. можете спокойно да очаквате Китай скоро пак да си стане ценътра на света и както винаги най-развитата точка на света с най-благоденставщото население...
Моля хора които не са били в Китай да не говорят излишни глупости - идете виште за каква чистота, каква дисциплина, каква инфраструктура говорим...


т.ч. вече тия пропагандистски изказавния от Х. Кисинджър и всякви такива глупости вече не са на мода... а хората които все още им вярват => че въобще не са "в час" с реалноста!!!
А в САЩ все повече и повече трябва да се замислят какво ще правят със западащата им икономика и държава защото икономическата катастрофа която предстои там в следващите 15-20 години ще е доста разрушителна!!!
цитирай
18. анонимен - rusko-slavqnskite degenerati
20.12.2009 15:40
si slujat samo s dezinformaciq-Kitai e pred ekologi4na kriza-mrusitiqta e navsqkude .mirizmata e neponosima. rusiq e nai-izostanalata strana v sveta rusnacite sa geneti4no uvredeni ne6tastnici-tova e istinata I rusia nikoga ne e bila osvoboditelka na Bulgaria a samo okupator.Dokato ima ruski podlogi v Bulgaria 6te ima i rpestupnost i mizeria
цитирай
19. анонимен - si slujat samo s dezinformaciq-...
20.12.2009 16:01
анонимен написа:
si slujat samo s dezinformaciq-Kitai e pred ekologi4na kriza-mrusitiqta e navsqkude .mirizmata e neponosima. rusiq e nai-izostanalata strana v sveta rusnacite sa geneti4no uvredeni ne6tastnici-tova e istinata I rusia nikoga ne e bila osvoboditelka na Bulgaria a samo okupator.Dokato ima ruski podlogi v Bulgaria 6te ima i rpestupnost i mizeria


А ти мангало-турски дегенерат обратно в мишата дупка от която си изпълзял!
цитирай
20. анонимен - VAZKRASTVANE
20.12.2009 21:23
RUSIA IMA GOJAMA BITKA DA VODI--ZA OCELJAVANETO SI I ZA OCELJAVANETO NA SVETA. EDNO E SIGURNO--AKO RUSIA NE USPEE , BALGARIA SHTE IZCHEZNE OT KARTATA. SEGASHNITE NI SAJUZNICI SA VEKOVNITE NI VRAGOVE. DALBOKO VJARVAM , CHE VANGA E VIDJALA ISTINATA ZA RUSIA !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12454275
Постинги: 5518
Коментари: 12748
Гласове: 63889
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31