Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2010 13:15 - Да си изобретател звучи гордо, монополистично,..но не и у нас?!
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2725 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 03.10.2010 15:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Имате блестящи идеи. А идеите имат упоритостта: искат излизане на светло пред обществото. Това Ви принуждава да си поставяте цели. А това Ви донася  позитивно отношение към това, което правите. Нещата Ви стават по-лесно и дори  приятно. Защото сте новатор в някаква област. Може да сте открили топлата вода, но получена по неизвестен до сега начин. 
    Толкова е просто да измисляте ( изобретявате ) нови неща . Да  реализирате устройства, технологии, или нови приложения на известни инсталации, за които в света се знае, че са невъзможни!
   Да обърна внимание, на тези, които изобретяват и на тези, които не го правят, че напредъка, богатството на държавата, на отделния човек зависи от националния сбор на внедрените изобретения. С продажба или като се изработи и внедри изобретеното. Американския начин на успех се състои именно в ускореното „произвеждане” на патенти. На особеността на американската патентна система – да дава с предимство закрила ( патент, монопол) на този, който е внедрил пръв изобретеното. Това е и факта, който направи Джон Атанасов изобретател на компютъра, защото 1938 г пръв създава и  внедрява действаща компютърна конструкция. Докато у нас и в ЕС се дава патент на първия заявител. Американците го правят на принципа: "Действията  говорят по ясно и  повече от думите "  На черногледите ще припомня :  За селското стопанство даващо 16 милиарда долара от износ зиеас 1989г.  За промишлеността, на която 80% от изделията са за износ. България изнася на Запад, в ГФР оборудване за зъболекарски лаборатории ( изработващи протези) Ние ги спряхме.  Те ги откопираха без проблем. Сега можем да ги внасяме на 15-20 пъти по високи цени...     Факт: френското патентно ведомство дава патент на всички заявители, но им посочва със списък и фирмите, които вече са получили патенти за подобни изобретения…     Умът на новатора е по всяко време зает с обмисляне приложимостта на новаторската идея. Тя от една страна в главата на изобретателя е продуктът, който той иска да даде на себе си, за да получи монопол и да се реализира в света.   Хората против  монополизма изобщо, са коне с капаци, защото този монопол е който движи прогреса, напредъка, модерността на всяка епоха. Трябва да се борим да сме монополисти.  Ония монополисти ( дето ни дават тока, водата... те са остатъка на соц- държавата в нашата демокрация, която ни държи за гушата по социалистически , ... където   преди...  пред нас са блеснали житата и.. ний вървим вървим нататък  ... сега се обърна, където цените вървят все нагоре и нагоре  едно планувано обедняване... един държавен монопол... друга тема ) 
 
   Например: новатор има идея, да направи просто устройство, от което стопаните на домове и ферми, отдалечени от електрически мрежи ще могат сами да си произвеждат достатъчно за битовите си и стопански нужди електрически ток. За целта изобретателя, не само има подробен проект за устройството, за неговата себестойност, за стойността на тока. Сигурен е че така произведения ток ще е с двойно по ниска себестойност , а устройството ще се изкупи за няколко месеца. Задължително условие е и той да провери три неща:
  1. Има ли , подобно или същото като неговото устройство вече патентовано. Ако да, може да направи промени, който да дават нов положителен ефект и да го предложи за патентоване 
  2. Има ли в страната потенциален производител на устройството, за да се договори с него за даване лиценз за производство ( Но… само след като е направил заявката си за патент!, А не да я разкрива!).
         У нас липсата на патентно обучение на всички нива блокира най главния фактор на напредъка- интелекта, създаващ интелектуалната собственост. Няма друг обект с такава способност да влива неподозиран потенциал в икономиката на държавата, дава друга визия, увеличава производителност, доходи, растеж на националния доход на глава от населението. Затова в чужбина няма корупция:       Докато у нас измислят всякакви начини да откраднат от държавата, да „източат” фиска, ДА СИ ПРЕХВЪРЛЯТ ФИРМАТА НА БЕЗНАДЕЖДНО БОЛНИ И РОМИ,  там мислят как да създадат изделия с голяма стойност, даващи монопол, вливащи силна струя в данъчните сметки на държавата. Така и заплатите и пенсиите им са с голяма стойност, както и социалните помощи. Пак пример- в САЩ хората с доход под 22 000 долара са… бедняци".  единствен начин за престиж на държавите, а това не зависи от големината на територията и населението, а от обема на внедрените
( български ) изобретения - потенциал на държавата за растеж, просперитет, за което управниците ни нямат и грам понятие. Обвинения не са голословни – единствената  държава в ЕС, където в системата на образованието не са включени патентни знания- за всички.
              Управниците ни днес са  напълно ( всичките от последните 21 години) сравненими с управниците, които 1944 г слязоха от балкана, като антифашисти и …  не признаха утвърдените в света методи на държавен приоритет… патента, интелектуалната собственост, защото утвърдиха, че творческия ( а не рутинен ) труд е този на хората със сърпа и чука. Докато един черноработник получава 300-700 лева, на човека с диплом за инженер висшист не може да надминава 120-180 лева. Те не можеха да се наложат като офицери на „трудовата армия”. Заклеймяваха ги като носители на нездрави  идеи.         Патентът  1948 г. е  заменен  с  авторско свидетелство. На изобретателя се дава парично заплащане и… изобретеното се оставя на обществената инициатива. Всеки има право да го внедри… и ако никой не го направи- няма отговорност за никого.    Още с появата си 1444 във Венеция, 1623г в Англия със закон, патентът дава на изобретателя не парична награда, а МОНОПОЛ , само той в следващите 20 години да произвежда и продава своето изобретение. Интелектуалната собственост излиза на пазара и коренно го променя. Това е пазарът, който преобрази феодалната държава в капиталистическа, монополистична, което се ненавижда от соца. Вече 21 години, ние като държава не можахме да осъзнаем този решаващ фактор за икономиката ни, за превръщането на соц икономиката в капиталистическа. Спирам до тук с надежда, че ще се намерят търсещи, прогресивни управляващи, които да направят тази главна реформа на реформите. Тя дава предимство на хората на творчеството. Не търси ефект в продажба сградите и намаляване броя на учените, а в тяхното стимулиране. Което не включва определянето им  като „феодални”  старци. Само държавата е виновна , ако такива са академиците или магистратите ни! Ако Ония, издигнаха в култ „Сърпа и Чука” днес в култ ни издигат „Постната ПИЦА „, свиване харченето. А просперитетът изисква да печелим по вече и да харчим спечеленото, за да има движение, производство, а не да увеличаваме спестяванията, поради наложения страх и психика  „Как да оцелеем?!”  То така си правехме при… тато…
Гласувай:
9
01. ivoso - Да си
28.09.2010 14:54
така е за съжаление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11803857
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61720
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31