Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2011 11:18 - Лежащите, тежко болни хора, много често страдат и от проблеми, поради лежането.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 6068 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 16.01.2011 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  На всички ни е ясно, че е най-трудно да се грижим за лежащоболен. Освен търпение това изисква и определени навици,знания,  за да не възникват у болния допълнителни проблеми image    Гледането на лежащо  болен е труден  във всяко отношение процес, който  може да съкрати живота на болния,  да завърши зле, при неадекватност на грижите.
  
          КАКВО ДА БЪДЕ ЛЕГЛОТО НА БОЛНИЯ?

Отделна стая за тежкоболния – това е, разбира се, най-оптималният вариант. Ако не разполагаме с отделна стая, в някоя от наличните стаи се оборудва болничен кът с легло, нощно шкафче и стол за обгрижващия и лекаря. Оборудваният кът трябва да е проветрив. При топло време прозорците да се държат отворени. През зимата стаята с болния трябва да се проветрява 15-20 минути на всеки 2-3 часа. Към леглото на болния трябва да има специални изисквания: да бъде удобно, да не ограничава движенията, по възможност с ортопедичен матрак. Постелното и личното бельо трябва да бъде само от естествени тъкани (памук или лен). Одеялото (задължително в калъф) трябва да бъде или вълнено и леко, или бархетно. Дебелото и тежко одеяло не е подходящо – това е допълнително натоварване за болния, особено при сърдечносъдови и белодробни заболявания. Постелното и личното бельо обикновено се сменят през седмица, а при необходимост и по-често. И макар че тази процедура е свързана с някои трудности, придобивайки определени навици, смяната на бельото може да се изпълнява бързо и без особени неудобства за болния.
Сваляйки горнището на пижамата, го издърпвайте към шията. Повдигнете ръцете на болния и внимателно свалете пижамата през главата, след това освободете ръцете, следва главата, след което пижамата се издърпва надолу и акуратно се оправят гънките в зоната на гърба и кръста. Постелното бельо се сменя така: 
• Отстранете възглавницата.
• Придвижете болния към
единия край на леглото, а от другия по цялата дължина на леглото навийте на руло замърсената постеля чак до тялото на болния.
• По-удобно е това да се направи, ако се обърне болният на едната страна с гръб към застланата част на леглото. На освободеното място развийте рулото чистчаршаф, постепенно приближавайки го към болния.
•През двете рула на замърсения и чистия чаршаф прехвърлете болния на чистата половина и разстелете чистия чаршаф по цялата площ на леглото. И ТОВА СЕ СЛУЧВА 
Ако болният страда от незадържане на урина и фекалии, постелете под чаршафа специална медицинска мушама, подгъвайки я под краищата на матрака. Бельото в такива случаи се сменя при необходимост. Освен това  се слагат памперси, които значително облекчават грижите за тежко болните. ЗАЛЕЖАВАНЕТО СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ
Лежащите, тежко болни хора, много често страдат и от проблеми с кожата. Това е дистрофично, язвенно – некротично увреждане на тъканите с възникване на гнойни инфекции. Те могат да се образуват в местата на сгъвките на меките тъкани, особено при изтощения от продължителното залежаване на болния организъм. Така е, защото от продължителното обездвижване се нарушава оросяването на крайниците, възможно е да възникнат диабет или болести на нервната система и онкологични заболявания. КАК СЕ ПРОМЕНЯ КОЖАТА?

Кожните промени започват със зачервяване на кожата, развива се начален стадий на суха некроза (умъртвяване на засегнатата кожа), а по-късно и във влажна некроза. Болните, които не могат да стават, се обтриват с топла вода с камфоров спирт или с одеколон, или оцет, а слабините се промиват с тампон от памук или марля, напоени с топла вода. Лицето, ръцете, шията, гърдите, подмишничните ямки на болния, който може да сяда в леглото, се измиват с топла вода със сапун. Обикновено болестните промени на кожата засягат областта на кръста, лопатките, тила на главата, петите и лактите. Тези места трябва да се обтриват 3-4 пъти на ден с 0,5 процента разтвор на нишадърен или камфоров спирт, или с разреден оцет (1 чаена лъжичка на 0,5 л. вода). При необходимост могат да се подлагат под пострадалите места специални гумени възг-лавнички, чаршаф или кърпа. В специализираните магазини се продават и специални антиде-кубитални матраци. ЕДНО ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ Лежащо болните се нуждаят от подлога.(За  мъжете и уринатор!) В аптеките се продават  най последен модел- пластмасови. Удобни са  с продълговат плот за опора на кръста. Гумените подлоги с еластични стени могат да се оставят по-дълго под болния, периодично изваждайки ги за санитарно обработване.  Изпълняват и ролята на антидекубитална възглавнич-ка. Преди използването на подлогата върху постелята се разстила подложна мушама. За да се намали усещането за дискомфорт на болния, подлогата се наплисква с топла вода, вътре се налива малко топла вода и приповдигайки таза на лежащия, се подпъхва. С КАКЪВ РАЗТВОР СЕ ИЗМИВАТ САНИТАРНИТЕ СЪДОВЕ?
След обслужване болният се почиства с 0,5 процента манганов разтвор, а подлогата се измива добре и се обработва с 1-3 процента разтвор на хлорамин Пак материалите за леглото:
-Постелното и личното бельо трябва да бъде само от естествени тъкани (памук или лен). -Одеялото (задължително в калъф) трябва да бъде или вълнено и леко, или бархетно. Дебелото и тежко одеяло не е подходящо – това е допълнително натоварване за болния, особено при сърдечносъдови и белодробни заболявания. За обтриване и почистване на тялото : опла вода, камфоров спирт, одеколон, оцет, мек(бебешки сапун), пуда за неподсичане -         Слабините се промиват с тампон от памук или марля, напоени с топла вода. -          Лицето, ръцете, шията, гърдите, подмишничните ямки се измиват с топла вода и сапун. -         Обикновено болестните промени на кожата засягат областта на кръста, лопатките, тила на главата, петите и лактите. Тези места трябва да се обтриват 3-4 пъти на ден с 0,5 процента разтвор на нишадърен или камфоров спирт, или с разреден оцет (1 чаена лъжичка на 0,5 л. вода).  

 

Санитарни разтвори :
подлогата се измива добре и се обработва с 1-3 процента разтвор на хлорамин
а тялото, след махане подлогата   с 0,5 процента манганов разтвор
  Не, това не е легло за болен старец- не го  правете у дома!
image
Гласувай:
8
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11719695
Постинги: 5372
Коментари: 12191
Гласове: 61568
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930