Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 17:35 - Нека разгледаме понятието "турско робство"
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 121500 Коментари: 140 Гласове:
-32

Последна промяна: 26.02.2015 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дали това е  РОБСТВО? Не, не е.
Защото тогава не е имало Република Турция, а - Османска империя.
Дали е робство?
Не, не е.
Защото робството е социално-икономическа система, при която на определена личност - наречена роб - се отнема личната свобода му се налага принудителен труд. 

Робът се третира като стока и собственост на неговия притежател - това е дефиницията на термина в wikipedia.

Той няма право на земя, къща, образование, лични вещи и прочие. А българите по онова време са имали право да притежават собственост - земи, къщи и т.н. Имали сме собствени училища, църкви, манастири - тоест имали сме изява на духа и духовно развитие.
Да, имало е погроми, палежи, разрушения, но въпреки всичко българите сме оцелели благодарение на съзидателни дух, който е останал непреклонен през тези мрачни години от българската история.

Всичко това показва, че българите НЕ сме били роби на никой народ и държава.
Трябва да се излекуваме от робската психология, за което трябва да ни помогне пишещата интелигенция, като потърси изворите, които показват истинския живот на българите по времето, когато България е била само географско понятие в османската империя. Източници има и те са написани от
елита на запада, който посещава Империята, описва в пътеписи с най големи подробности срещите с всички представители на султанската държава, за българите също.
Тези земи са владени от много империи, но  само ние се считаме за роби  на турците. 
Османската империя е владяла всички европеиски държави, без Франция и Англия, но те не се считат
за роби по време на османското управляние. А ние го правим, защото така сме възпитани. Така втълпяваме и на децата и внуците си. Ако по времето на 19 век, когато се мобилизира българинът да поиска да обособи българско управление, насаждането на робската психология е полезна донякъде. Но след осбобождението тя акумулира негативна енергия, омраза, която и в наши дни има непредвидими последствия.
 
ЗАТОВА, НЕКА БЪДЕМ ЕВРОПЕЙЦИ, ДА ЖИВЕЕМ В НОВОТО ВРЕМЕ И ДА ЗАБРАВИМ ДУМАТА РОБСТВО, ТО НЯМА КАК ДА НИ КАСАЕ И ПРЕВРЪЩА В РОБИ НА НЕПРЕДИЗВИКАНА ОМРАЗА!

Предупреждение:  мястото за коментари е достатъчно- няма място са рогатни, обидни изрази. Не сте чели текста,  които сте писали глупаци и т.н думи - за което ще изтривам такива "коментари

додавям мнение:


ТЪСТА НА СИМЕОН РАДЕВ, /БАЩАТА НА ХУДОЖНИЧКАТА БИСТРА РАДЕВА/ЧОВЕКА ,КОЙТО Е НАПИСАЛ "СТРОИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ", Е БИЛ ЧЛЕН НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ НА ТУРЦИЯ, ПО ОНОВА ВРЕМЕ И ИМАЛ ТИТЛАТА "ПАША"!
УЧАСТВАЛ Е ВЪВ ВЗИМАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
МОЯТ ПРА-ДЯДО Е БИЛ ТЪРГОВЕЦ И Е СЪБИРАЛ "ДЖЕЗИЕТО" НА ТЪРНОВСКИЯ РАЙОН, ЗА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
ВСИЧКИ БАНКИ ОТ РУСЕ ДО ЛОМ , СА СТРОЕНИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА МИТХАТ ПАША.
БЪЛГАРИТЕ В РАМКИТЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ,СА БИЛИ БОГАТИ И ЗАМОЖНИ ХОРА!
ИМАЛО Е ВЕРСКИ РАЗЛИЧИЯ ,КОИТО СА СЕ ИЗПОЛЗВАЛИ ЗА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО --НО ТОЗИ ПОДХОД, ГО ПРАВЕХА И ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА!
ЗНАМ, КАК РАБОТЕХА КАТО РОБИ ТУРЧЕТАТА В ТРУДОВАШКИТЕ ПОЛКОВЕ НА НОРМА!
ТЕРМИНА "ТУРСКО РОБСТВО" Е В УГОДА НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ И РУСОФИЛСКАТА ВЪРХУШКА ,КОЯТО ПРЕДАВА И ДНЕС ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА!
ТУРЦИЯ ПЪРВА НИ ДАВА АВТОНОМИЯ , ОЩЕ 1876-г.М.ДЕКЕМВРИ , СЛЕД АПРИЛСКИТЕ СЪБИТИЯ!
ЦЕЛТА НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА Е :..ДА СТЪПИ РУСИЯ НА БАЛКАНИТЕ И ДА ИЗЛЕЗЕ НА ТОПЛИТЕ МОРЕТА!
ВСИЧКО ДРУГО Е ...ДОЛНА РУСКА ,ПРОПАГАНДА!
   Редно е да разберем: Докога ще живеем с целите и задачите от времето на априлското въстание?! Тогава целта да имаме наша държава е изпълнена и даже имаме "Празник на 22 септември- на национален суверинитет, на държава извън властта на Султана и ако 1878 г са ни помагали руските войски, то 2008 г е извоювана от ума и от уменията на властта, което не признаваме, като често повтаряме- войниците не са загубили никоя битка, а властниците не са спечелили нито една 
 докато си изработим национална стратегия за приоритет и нова, адекватна на членството ни в ЕС цел
sande написа:
Когато руските войски влизат в селищата на България, виждат хора, които им изглеждат не роби и страдалци, а население, което си е устроило доста практично живота: имат си плодородни ниви, градини, животни -овце, крави,` коне, похапват си не лошо, пийват си винце, ракийка.
Оказва се, че освободените имат доста по-висок жизнен стандарт от немалка част от освободителите.
Кого освобождаваме?
Този въпрос си задава в статия Достоевски.   Още  

Друг бисер от коментиращите:
 
 "
... държавата Турция днес все още продължава да е империя, която е най-голяма заплаха и потенциален враг на България. Който забравя историята си, го чака ново робство.....


Що за  позиция?!    - не отговаря на задачите на държавата ни. Моя постинг не е партийна трибуна.  трябва да използваме вече фактите, които ни сближават , а не обратното, защото сме и членове на ЕС, защото османската империя е изчезнала. Ние и Турция сме в НАТО- съюзници. 

. Ние сме първата балканска страна в ЕС и трябва да приобщим другите и да заемем водеща роля. Разберете разликата и тук говорим за ползите на днешна България, а когато правим политики за дадена партия, ще говорим по праграмата на партията си. Тук- за Обединена, Просперираща България. 

sparotok - Браво!
15.02 00:33 Напълно съм съгласен с теб! Родината ни е била окупирана от турците, но роби не сме били! цитирай  Гласувай:
60


Вълнообразно


1. boristodorov56 - Силно аплодирам!
14.02.2011 18:01
Намам какво да добавя!

Ще пречупим ли стериотипа си мислене?
цитирай
2. sande - Прав си авторе, напълно съм съгласен с аргументите ви.
14.02.2011 18:15
Откъде е това папагалско повтаряне робство, та робство.
Мазохизъм някакъв.
Искаме да ни съжаляват ли?
Прадядо ми роб ли е бил? Та в някои кътчета не е имало и турци.
Ако е роб, това не е ли обидно за мен.
Били сме роби - това е унизително. Обидно. Няма и грам повод за достоинство и гордост.

И най-важното не е робство. Просто не е. Хубаво сте го казали.
Българите - робите в Европа. Какво е това?

Ами ако ние бяхме на мястото на османлиите?
Щяхме да се пръснем от хвалби.

Сега ще ни нападнат най-вероятно. Робите.
Да са живи и здрави.
цитирай
3. анонимен - morko
14.02.2011 18:16
Добре е историята да се пише на база истински документи и факти ,а не на база на литературни измислици от рода на "Крали Марко и три синджира роби."А такива има предостатъчно-цели два вагона оригинални архиви подарени ни от Турция ,които за малко не станаха на тоалетна хартия.
цитирай
4. kass - zaw12929
14.02.2011 19:06
zaw12929, точно съвременния човек би трябвало да влага много повече в понятието робство, защото ако за онези времена някакви порядки са били приемливи то днес биха били много сериозно осъдени. Когато говорим за права и свободи днес би трябвало да имаме ясни понятия, затова и питах какво съвременния човек визира под това понятие и дали то включва само окован човек, закупен от пазар за роби, без право на имоти??? Или се визира и всяко принудително подчинение, отнемащо основни свободи на човека??? Не виждам никакъв проблем, насаждане на омраза или пък робско мислене в уточненията на понятието спрямо съвременните възгледи, напротив дори да се представя... ммм... османският период като нещо нормално ми се струва в противоречие със съвременните понятия и схващания за робството като форма на безправие в по-широк смисъл...
цитирай
5. sande - Да, допълня. Българите знаят историята си повече от литературата ...
14.02.2011 19:43
От Иван Вазов - "Под игото", Христо Ботев ...
"Пейте робини, в тази робска земя..."

Но поетите използват метафари, сравнения, хиперболи. Имат право.

Така съм го приемал и аз . не като буквално робство. По дефиниция.
Така си го наричаме. така е утвърдено в обществото, сред хората. Така е прието да си го обозначаваме, да наричаме така този голям период от историята ни.

Въпросът е: вечно ли така ще го наричаме? Литературно или придобило гражданственост като робство.

Иваме ли интерес от термина "робство" в 21 век и в Европа?

Вече не.

Роби?

Не!
цитирай
6. sande - Това е въпрос за историците, за учените, да не се политизира въпроса ...
14.02.2011 21:06
dolsineq написа:
Значи да разбирам, че българите са били една малцинствена група в Османската империя , която се е отказала доброволно от своята армия и своя цар.


Внуци на роби ли сме или не?
цитирай
7. zaw12929 - Защо пореиначавате фактите: Къде е казано, че:
14.02.2011 21:16
dolsineq написа:
Значи да разбирам, че българите са били една малцинствена група в Османската империя , която се е отказала доброволно от своята армия и своя цар.
АЗ НЕ ТВЪРДЯ, ЧЕ ТЕ НЕ СА СЕ БОРИЛИ, НО НЕ СА БИЛИ В РОБСТВО, А СА ЖИВЕЛИ В СУЛТАНСКА ИМПЕРИЯ. ПО НАЧИНА ОПИСАН ГОРЕ И НЕ Е ИЗМИСЛЕН ОТ МЕН. ТРЯБВА ДА ЧЕТЕТЕ ПО ВЕЧЕ.
ИСТОРИИТЕ НА НАРОДИТЕ СА ОПИСАНИ ОТ ПЪТЕПИСЦИ, ХРОНИКЬОРИ. АНГЛИЙСКИТЕ, ФРЕНСКИ И АВСТРИЙСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ НЕ СА СЛУЧАЙНИ ХОРА, А ЛИЦА ОТ ВЛАСТТА И СА ИДВАЛИ С ЦЕЛ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ТЪРГОВСКИ И ДРУГИ КОНТАКТИ
ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ, НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЛЕВСКИ ОТНАЧАЛО Е ПОСТЪПИЛ В ЦЪРКВА, КАТО ДЯКОН, НА БОТЕВ БАЩА МУ Е УЧИТЕЛ, 0Т 1815 ГОДИНА СЕ ОТВАРЯ ПЪРВОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ В СВИЩОВ, ЖЕНА ДАСКАЛ... В ЦАРИГРАД , СВИЩОВ РУСЕ СЕ ПЕЧАТАТ ВЕСТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, 1824 Г ПЕТЪР БЕРОН ИЗПРАЩА РИБНИТЕ БУКВАРИ, ПРЕЗ 1878 Г БЪЛГАРИЯ ИМА 700 СПЕЗИАЛИСТИ ОБУЧЕНИ В ЕВРОПА- ВИЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИСЛИТЕ РАЗУМНО И АКО ДА, ДА НЕ НИ ПРАВИТЕ НА РОБИ! ДА НЕ БИ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕВРОПА ДА СА УПРАВЛЯВАЛИ НАРОДИТЕ. БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ПАК СА ИМАЛИ И СВОИ ХОРА В ТУРСКАТА УПРАВИТЕЛНА СИСТЕМА- В БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ .... ВРЕМЕ Е ДА МИСЛИТЕ, КАКВО ВИ ДАВА ТОВА НАБЕДЕНО "РОБСТВО" НЯМА КАК ВЪВ ФЕОДАЛНА ТУРЦИЯ НИЕ ДА СМЕ БИЛИ РОБИ.
цитирай
8. zaw12929 - ВЕРНО Е ЗА ИСТОРИЯТЯ
14.02.2011 21:46
анонимен написа:
Добре е историята да се пише на база истински документи и факти ,а не на база на литературни измислици от рода на "Крали Марко и три синджира роби."А такива има предостатъчно-цели два вагона оригинални архиви подарени ни от Турция ,които за малко не станаха на тоалетна хартия.

НО Е ВЯРНО, ЧЕ У НАС КОЙТО Е НА ВЛАСТ ПИШЕ ИСТОРИЯ, ПО НАЧИН, ЗА НЕГОВА ПОЛЗА И УЧЕБНИЦИ И ЛИТЕРАТУРА ОТ 100 ГОДИНИ СА ИЗПЪЛНЕНИ С НЕВЕРНОТИИ И НАСЪСКВАНЕ НА ОМРАЗА КЪМ СЪСЕДИТЕ НИ.
КОЙТО Е ИМАЛ ПОЗНАТИ ТУРЦИ В БЪЛГАРИЯ СЕ Е УБЕДИЛ, ЧЕ ТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РАБОТЛИВИ И ДОБРОДУШНИ. Те са по европейци от нас. От дете съм запозната- половината ни село бе и сега е с турци. кОГАТО ПРАВЯТ СВАТБИ ВИНАГИ КАНЯТ И НАС БЪЛГАРИТЕ. дЯДОВЦИТЕ СА РАЗКАЗВАЛИ, КАК В ТУРСКО ВРЕМЕ БЪЛГАРСКИ И ТУРСКИ МЛАДЕЖИ СА ЕРГЕНУВАЛИ И ХОДЕЛИ ДО СЪСЕДНИТЕ СЕЛА С МНОГО ВЕСЕЛИ СЛУЧКИ. дЯДО МИ Е БИЛ АБАДЖИЯ, ДОШЪЛ ОТ БАЛКАНА , ОСТАНАЛ ТУК ДА ПРЕЧЕЧЕЛИ ПАРИ- ПАСЕЙКИ ОВЦЕТЕ НА СУЛТАНА( СЪБРАНИ КАТО ДАНЪК) ЗАДОМИЛ СЕ И ОСТАНАЛ, НО НЕ Е БИЛ РОБ, ЩОМ Е ХОДЕЛ СВОБОДНО.
От освобождението насам турците у нас( те са български граждани) са унижавани без право да заемат места в държавните органи, служеха в армията на трудовите войски. Да кажат ли и те , че са роби.
Майстор Колю фичето, ако е бил роб, защо ще се пазари с Мидхад паша- че за 700 гроша ще построи моста при Бяла над река Янтра. Часовниковата кула в Свищов е дарение на турчин. Имаше табела- изкъртена е. Не са били предците ни роби, Захари Зограф роб ли е бил, че изографисвал църкви и е имал школа за зографи. Така са живели хората. Сега управляващите не правят ли каквото си искат, за да ни ограбят. При султана данъкът е бил десятък!
Не ме обвинявайте, че преиначавам фактите или, че пиша тук в полза на Турция. пиша в полза на моя народ, състоящ се от всички живеещи хора да са равноправни- българи, турци....както КАЗА Левски- република, ако ли не - имаме си султан! ТОЙ ГО КАЗВА.
ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ НИКОЙ да ни унижава.
цитирай
9. sande - В 2011 година трябва да ни интересува единствено истината. Без емоции.
14.02.2011 21:50
Това са 500 години.

Това е фантастично. Защо сме оцеляли?
Трябва честен отговор.
Досега такъв няма.
Има пропаганда.
Промиване на мозъци, шаблони.
Истината е жестока, казваше Венко Марковски.
цитирай
10. zaw12929 - dolsineq - отговарям на въпроса
14.02.2011 22:12
За кръвният данък какво ще кажеш или това е било приятелски "подарък"?
Всяка държава взема синове, за да ги направи войници. Турската армия владее векове много земи и народи, защото има силна армия.
След освобождението България води много войни и дава много жертви и получава много сираци. Когато баща ми се родил, дядо ми е убит в балканската война. Другият дядо 17 години не е бил при семейството си от мобилизации имаше много рани, а най голямата- че децата му са расли в немотия и без баща.
Турската армия се създава по различен от всички армии начин. Деца, взети 4-10 годишна възраст се отглеждат и обучават, Едни стават имами, - за джамиите, други- ходжи- съдии, трети са еничари- войници на султана, тези, които не успяват да овладеят науките стават обслужващи султана работници- в кухни, ниви, градини. Ставали са всичките мюсюлмани и затова покрай този кръвен данък ние на балканите сме и кръвни братя най вече с турците. Войнският дух с които се гордеем е направил така, че султана да има добри, налагащи ред войни, Те са организирали зялата държавна икономика и връзките с Европа, като охраняват всички кервани. Не са взели децата за да ги унищожат, а са ги използвали , но не са ги правили роби, а са им дали един по добър живот/
в империята единствен собственик е бил султана- децата на спахиите не са наследявали имотите на баща си. Турците са правели всичко възможно да изпратят децата си ( като кръвен данък) за да станат хора на султана.
БЪЛГАРИТЕ СА СЕ БОРИЛИ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ ПОЕДИНИЧНО И ЗАТОВА СА ЗАГУБИЛИ ЗЕМИТЕ СИ. СЕГА ВСЯКА ПАРТИЯ СЕ БОРИ СРЕЩУ ДРУГИТЕ, ЗЛЕПОСТАВЯ ДЪРЖАВАТА ПРЕД ЕВРОПА, ЗА ДА СПЕЧЕЛИ ВЛАСТ....
ТОГАВА ТЪЙ МРЕЛИ, ТЪЙ ГИ РОВИЛИ! НЕКА НИЕ ЖИВЕЕМ СВОЯ ЖИВОТ С ДОСТОЙНСТВО И СЕБЕУВАЖЕНИЕ, А НЕ ДА СЕ ГАВРИМ СЪС СЕБЕ СИ И ПРЕДЦИТЕ СИ!
цитирай
11. анонимен - НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ РОБИ В ТУРЦИЯ!
14.02.2011 22:16
ТЪСТА НА СИМЕОН РАДЕВ, /БАЩАТА НА ХУДОЖНИЧКАТА БИСТРА РАДЕВА/ЧОВЕКА ,КОЙТО Е НАПИСАЛ "СТРОИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ", Е БИЛ ЧЛЕН НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ НА ТУРЦИЯ, ПО ОНОВА ВРЕМЕ И ИМАЛ ТИТЛАТА "ПАША"!
УЧАСТВАЛ Е ВЪВ ВЗИМАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
МОЯТ ПРА-ДЯДО Е БИЛ ТЪРГОВЕЦ И Е СЪБИРАЛ "ДЖЕЗИЕТО" НА ТЪРНОВСКИЯ РАЙОН, ЗА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
ВСИЧКИ БАНКИ ОТ РУСЕ ДО ЛОМ , СА СТРОЕНИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА МИТХАТ ПАША.
БЪЛГАРИТЕ В РАМКИТЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ,СА БИЛИ БОГАТИ И ЗАМОЖНИ ХОРА!
ИМАЛО Е ВЕРСКИ РАЗЛИЧИЯ ,КОИТО СА СЕ ИЗПОЛЗВАЛИ ЗА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО --НО ТОЗИ ПОДХОД, ГО ПРАВЕХА И ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА!
ЗНАМ, КАК РАБОТЕХА КАТО РОБИ ТУРЧЕТАТА В ТРУДОВАШКИТЕ ПОЛКОВЕ НА НОРМА!
ТЕРМИНА "ТУРСКО РОБСТВО" Е В УГОДА НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ И РУСОФИЛСКАТА ВЪРХУШКА ,КОЯТО ПРЕДАВА И ДНЕС ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА!
ТУРЦИЯ ПЪРВА НИ ДАВА АВТОНОМИЯ , ОЩЕ 1876-г.М.ДЕКЕМВРИ , СЛЕД АПРИЛСКИТЕ СЪБИТИЯ!
ЦЕЛТА НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА Е :..ДА СТЪПИ РУСИЯ НА БАЛКАНИТЕ И ДА ИЗЛЕЗЕ НА ТОПЛИТЕ МОРЕТА!
ВСИЧКО ДРУГО Е ...ДОЛНА РУСКА ,ПРОПАГАНДА!
цитирай
12. zaw12929 - ПИТАТЕ: зАЩО СМЕ ОЦЕЛЯЛИ
14.02.2011 22:27
sande написа:
Това са 500 години.

Това е фаантастично. Защо сме оцеляли?
Трябва честен отговор.
Досега такъв няма.
Има пропаганда.

ИМАЛИ СМЕ УСЛОВИЯ ДА РАЗВИВАМЕ ИКОНОМИКА, ТЪРГОВИЯ, ДА ПЕЕМ СВОИТЕ ПЕСНИ И ДА ИГРАЕМ СВОИТЕ ХОРА. ДА НОСИМ КРАСИВИТЕ БЪЛГАРСКИ ДРЕХИ. НАШИТЕ ПРЕДЦИ СА МНОГО ТРУДОЛЮБИВИ- ОБРАБОТВАЛИ ЗЕМИТЕ, ИМАЛИ МНОГО СТАДА ОВЦЕ И ДР, ЖИВОТНИ, КАКВИТО ДНЕС НЯМАМЕ... МЪЖЕТЕ СА БИЛИ СТРОИТЕЛИ И ГРАДИНАРИ И НА ТУФИ (ГРУПИ) СА ОТИВАЛИ ДА СТРОЯТ ИЗ ИМПЕРИЯТА ИЛИ ДА ПРАВЯТ ГРАДИНИ НА ЗАПАД. ГРАМОТНИТЕ БЪЛГАРИ СА ВОДЕЛИ ТЪРГОВСКИТЕ СДЕЛКИ НА СУЛТАНСКИТЕ КОРАБИ. ИСТОРИЯТА НА СВИЩОВ ГО ДОКАЗВА. БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖИ УЧАТ В РУСИЯ И НА ЗАПАД НЯМА КАК ДА СА БИЛИ РОБИ.
МИНА ОНОВА СОЦ ВРЕМЕ И ТРЯБВА ДА ОСМИСЛИМ ФАКТИТЕ, КАКВИТИО СА БИЛИ.
Промиване на мозъци, шаблони.
Истината е жестока, казваше Венко Марковски.

цитирай
13. zaw12929 - Помните ли?! Министърa на образ...
14.02.2011 22:29
Помните ли?! Министърa на образованието-Методиев разви идеята, във всички страни на балканите да се учи една и съща история. Където фактите са,каквито са били, а не прекроени според вътрешни политически нужди. Няма приемственост, каквато уж демокрацията осигурява и тази вярна стъпка за обединяване на балканите, в икономика, като територия, годна за ЕС, за просперитет и добро бъдеще още виси със страшна сила и пречи.
Да, за съжаление следващите министри забравиха това адекватно предложение. Така пропускаме , по точно балканците забавяме времето, за сближаване. Винаги си повтаряме, че знаенето на историята е гаранция за сигурно бъдеще.
Земите на държавата ни са били част от разни империи- на траки, римляни, византийци, българи и последно- империята на султана. Векове управлявали народи на Европа. Така не само ние, а по голямата част от Европа е била територия на султана. По това време навсякъде в Европа и Америка съществува робска или крепостническа зависимост на населението. По пазарите имало и места за търговия с хора – роби
Пръв султана 1839г забранява робството и дава с нарочен документ свобода на етносите в империята на вероизповедание и самоопределение. През време от покоряването до 1878 г. българите са имали свои места за религиозните си обреди- манастири, църкви но едва след 1839 започва ренесанс: Училища, свой вестници, църковен клир. Даже основите на БАН е поставено пак там- в 19 век. По късно 1861г отменят крепостничеството в Русия, 1864г. на робството и на негрите в САЩ. У нас кипи освободителната мисия на песни, разкази, на подготовка за превръщане понятието България от географско в политическо. Защото около нас народите са го направили и ако ние сме се забавили- то е, заради това, че нашите земи и тогава и днес са непосредствено до турските.
Време разделно свърши 1878г., когато започва Третото българско царство. Няма значение как. Този акт е начало и на промени. Султанската империя се превръща преди нас в република-
цитирай
14. zaw12929 - Историята не трябва да обсебва н...
14.02.2011 22:31
Историята не трябва да обсебва настоящето и така да пречи на бъдещето. Да си припомняме историята не значи да постъпваме по старому. Ако можете гордейте се с факта, че българите сме американците на балканите. С това че силно любим… и мразим. В деня на онзи 11 септември , съборил небостъргачи и доверия имаше съобщения, как веднага американци разстрелват араби- непознати на улицата, или араби собственици на търговски обекти, в квартала, където живеят и пазаруват от години. Силата на омразата замъглява всяка мисъл, отключва само силата отмъщението. Връща в епохите на варварството.
Другите –европейски народи си припомнят онова време- управлявани от султана, като време, когато са прибавили нови в националното си самочувствие
Черти- например испанците изтъкват танците, плод на радост и веселие. Ние единствени се укоряваме и
си приписваме характер на чудовища, за дето сме били роби на турците. Ние продължаваме да се изживяваме, като роби на турците и на … вярата.Те погубват спокойствието ни в наши дни, правят ни продукт на робството, на рабска психика и в крайна сметка акумулират в душата ни омраза към Турция и турците.


„Време разделно” книгата номинирана за „Голямото четене” на БТВ е поредното доказателство затова, че като народ продължаваме да живеем в минало време. Да книгата е вярно описание на момент на сблъсък, когато управниците налагат своята вяра и не успяват. Затова са се запазили балканските народи и днес ги има всички държави- били под управата на султаните. Защото всеки е запазил вероизповеданието, народността си. Не е само наш патент, да се опазим. Нито е патент само на мюсюлманите да налагат вярата си. А кръстоносците какво са?! Или там се гордеем с Балдуиновата кула?
Пропуснахме да номинираме книгата адекватна на нашето време, заради омразата, която ни натрапват различни, но все по политически причини субекти. Да превръщат българите в роби 5 века на султана…
Ако това е било нужно във времето на национално освободителното движение преди 1878 г, днес това е вече не просто вредно, а опасно вредно. И това не е направено в последните години на демокрацията, но е във времето от 1878 до 1989 г.Печата, в книгите и най вече в учебния материал на нас петвековното робство е втълпявано , заедно с омразата към турци и чорбаджии изедници. По късно се разпространяват пак в училище разкази, затова, как фашистите са „клали, убивали, както и турчин не го е правил” И така между народи съседи е прокопана бездънна пропаст, която днес пречи на доброто сътрудничество.
Проблема е, че това не е вярно.
цитирай
15. zaw12929 - . . . СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ВОЕННАТА ...
14.02.2011 22:46
анонимен написа:
...СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА ПРИ СУЛТАНА!
ЕСТЕСТВЕНО Е ,СЛЕД КАТО СА НА СЛУЖБА В ЕЛИТНИТЕ ВОЙСКИ НА СУЛТАНА--ДА СТАНАТ ПОДАНИЦИ НА МЮСУЛМАНСКАТА ВЯРА!
ЕЛИТНИТЕ ВОЙСКИ НА КОМУНИСТИТЕ,Т.Н..."ЧЕРВЕНИ БАРЕТИ", БЯХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЛЕНОВЕ НА БКП И КАДРИ НА ДС!
НЕ СИ ЛИ СПОМНЯТЕ?!!!
ДА СПОМНЯМ СИ, И КАКВО ОТ ТОВА?! ОНОВА ВРЕМЕ СВЪРШИ! НО НЯКОЙ СЕ ДЪРЖАТ КАТО КОМУНИСТИ- ИСКАТ ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ ДА БЪДАТ ИЗТЕЗАВАНИ, КАКТО КОМУНИСТИТЕ ПОСТЪПИХА НАВРЕМЕТО С ДЕЦАТА НА КАПИТАЛИСТИ И БИВШИ УПРАВНИЦИ... НО НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАТИ : ТРЯБВА ДА СПРЕМ С ОМРАЗА, ОТМЪЩЕНИЕ, НАДМЕННОСТ....ДА СПРЕМ ДА СВАЛЯМЕ УПРАВЛЕНИЕТО... ДА ГО ОСТАВИМ ДА СИ ИЗПЪЛНИ ПРОГРАМАТА, КАТО ВСИЧКИ МУ ПОМАГАМЕ...
СПОМНЯМ СИ, ЧЕ ДО 1808 ГОДИНА НА ЕНИЧАРИТЕ НЕ Е БИЛО ПОЗВОЛЕНО ДА ИМАТ СЕМЕЙСТВА. ТЕ НЕ СА СТАВАЛИ СПАХИИ, А СА ОСТАВАЛИ ВОЙНИ, ВАЖНО ПРАВИЛИ Е БИЛО ВСИЧКИ ЕНИЧАРИ ДА ИМАТ ЕДНАКВИ ЗАПЛАТИ- БЕЗ РАЗЛИКА КАКВА СЛУЖБА ИЗПЪЛНЯВАТ И ДАЖЕ ДА СА В ПЕНСИЯ.


НЕ МОЖЕМ ДА ПОПРАВИМ МИННАЛИЯ СВЯТ, НИТО ДА ЗАВИЖДАМЕ НА БОГАТИТЕ ТОГАВА, А ДА ГЛЕДАМЕ ДОБРЕ КАКВО СТАВА ДНЕС.

НИЩО НОВО , ПОД НЕБЕТО!

цитирай
16. zaw12929 - А какво ще кажеш за Левски, Ботев, ...
14.02.2011 23:06
dolsineq написа:
А какво ще кажеш за Левски, Ботев, Бенковски и всички, загинали насилствено от турски ятаган. Да не би да са били шизофреници, та не са могли да проумеят, че живеят в "свободна" страна?...


НЕ СЪМ ШИЗОФРЕНИК И ЗНАЯ ЗА БОРБАТА ЗА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, ВИЕ КАКВО МИСЛИТЕ ЛЕВСКИ И БОТЕВ РОБИ ЛИ СА БИЛИ?! ВИЕ СИ ОТГОВОРЕТЕ.
ПРЕЗ 1923 ГОДИНА В СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ И ПО КЪСНО 1941-44 ГОДИНА, 45-51 Г МНОГО БЪЛГАРИ ЗАГИВАТ- ВЪПРЕКИ, ЧЕ НЯМА ТУРСКО УПРАВЛЕНИЕ.
РАЗСЪЖДАВАМЕ ПО ВЪПРОСА БИЛИ ЛИ СА РОБИ БЪЛГАРИТЕ- НЕ СА БИЛИ, НО СА ИСКАЛИ ДА ИМАТ СВОЯ ДЪРЖАВА И СА ГО ПОСТИГНАЛИ. НЕ МИ ПРИПИСВАИТЕ МИСЛИ И ФАКТИ КАКВИТО НЯМА ЗАЩО ДА НАМЕСВАМЕ В ТОЗИ ДИСПУТ!
ДАНО СТЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ТОЛКОВА РОБИ, КОЛКОТО И ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ. НЕ МРАЗЕТЕ ДНЕШНА ТУРЦИЯ, НИТО ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ, НИТО ДОГАН И НЕГОВАТА ПАРТИЯ. ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА, ДА СЕ ЗАЧИТАТ ПРАВАТА НА ВСИЧКИ
ДНЕС ДЕПУТАТИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ДАДОХА ЛОШ ПРИМЕР- НАРУШИХА ЗАКОНА, КАТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОБСЪЖДАХА СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ДОГАН, ЧЕ СПОРЕД ТЯХ НЕ БИЛО ПРАВИЛНО
СЪС ЗАВЕЖДАНЕ ДЕЛОТО НАПИСАХ ПОСТИНГ, ЧЕ ДОГАН НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН- ТАКИВА СА ЗАКОНИТЕ И ЗАКОНЪТ ПОВЕЛЯВА : СЪДЕБНИТЕ РЕШЕНИЯ НЕ СЕ ОБСЪЖДАТ, А СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ!!!
ИСКАМЕ ЗАКОНА ДА Е НАД ВСИЧКО УЖ- А В СЪЩНОСТ ИСКАМЕ НИЕ ДА СМЕ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ НА СЪДИИТЕ. ТОВА НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ГО НЯМА НИТО В ТУРЦИЯ, В ДРУГИТЕ ОКОЛО НАС СТРАНИ В ЕВРОПА И В САЩ.
ЗАЩОТО НИ НАСЪСКВАХА ПО ТАТОВО ВРЕМЕ ЧЕ СМЕ НАЙ СВОДОЛЮБИВ И СПРАВЕДЛИВ НАРОД. КОПАЕХМЕ ГРОБ НА ДРУГИТЕ. СЕГА ТРУДНО Е ДА ИЗКОРЕНИМ НЕОСНОВАТЕЛНИТЕ СИ ПРЕТЕНЦИИ И ОМРАЗА. ОПИТАЙТЕ, ЗАЩОТО ОМРАЗАТА СКЪСЯВА ЖИВОТА НАПОЛОВИНА И ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА Е ПЪРВА В СПИСЪКА НА ПОСТРАДАЛИТЕ.
ПАЗЕТЕ СИ ЖИВОТА. ТОЗИ БЛОГ ВИ ЖЕЛАЕ ДЪЛГОЛЕТИЕ.
цитирай
17. zaw12929 - Намам какво да добавя! Ще пр...
14.02.2011 23:15
boristodorov56 написа:
Намам какво да добавя!

Ще пречупим ли стериотипа си мислене?


ТРУДНО Е, НО ТРЯБВА ДА ГО ИЗКОРЕНИМ, ДА СЕ ЗАЩИТИМ, КАТО ДОСТОЙНИ ХОРА. БЪЛГАРИТЕ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ СА БИЛИ МАЙСТОРИТЕ НА ИМПЕРИЯТА- СТРОИТЕЛИ, СРТОЕЛИ ЦЪРКВИ, ДЖАМИИ, САРАИ, МОСТОВЕ, ЧЕШМИ, ЧАСОВНИКОВИ КУЛИ, ХАНОВЕ , ПЪТИЩА, НАСТИЛКИ НА УЛИЦИ
ПРОИЗВЕЖДАЛИ СА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ
ПРАВИЛИ СА КАРУЦИ, ГРЪНЦИ, АМУНИЦИИ, МЕБЕЛИ И ДР.
АЗ ИМАМ ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ГОДРЕЯ СЪС МОЯ ТРУДОЛЮБИВ НАРОД. ПЕСНИТЕ И МУЗИКАТА МИ СА ОГЛАСЯЛИ КРАСИВАТА НИ ЗЕМЯ
цитирай
18. анонимен - ХАЙДЕ ДА НЕ ОБЪРКВАМЕ ПОНЯТИЯТА!
14.02.2011 23:41
НИКОЙ НЕ ПИПНАЛ С ПРЪСТ ДАЖЕ , ОТРОЧЕТАТА НА БИВШИТЕ ПАРТИЙНИ ВЕЛИЧИЯ НА БКП---НАПРОТИВ ,ТЕ УПРАВЛЯВАТ И ДНЕС!!!
НЕ СА ОБАЧЕ ДЕМОКРАТИТЕ, ТЕЗИ....КОИТО КАЧВАТ И СВАЛЯТ "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА"....!
ТОВА СЕ ПРАВИ ОТ БИВШАТА ЧЕРВЕНА МАФИЯ НА ДС НА БКП, С ЦЕЛ:
ПЪЛНОТО ПРИСВОЯВАНЕ И ПРИВАТИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКА И ПАРТИЙНА ПОЛИТИКА В ПОЛЗА НА МОСКВА И РУСКОТО ВЛИЯНИЕ НА БАЛКАНИТЕ!
ДОГАН ИЗБЩО НЕ Е ВЕРСКИ ПРОТИВНИК НА БЪЛГАРИЯ.....ТОЙ ИЗИБЩО НЕ ВЯРВА В ГОСПОД ИЛИ АЛЛАХ!!!
ДОГАН Е "НАЙ-СПОЛУЧЛИВИЯ ПРОЕКТ НА ДС"....ТОВА СА ДУМИТЕ НА КАСИМ ДАЛ, АКТИВЕН УЧАСТНИК В РЕДОВЕТЕ НА ДПС !

ТУК ИДЕ РЕЧ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ,....А НЕ ЗА МИНАЛОТО НА НАЦИЯТА!
МИНАЛОТО НЯМА ДА НИ НАХРАНИ.....ЕТО НЕЩО, В КОЕТО СЪМ УБЕДЕН!
цитирай
19. анонимен - ДОЛЦИНЕЯ, ДАНЪК "ДЕСЯТЪК"....Е 10% ОТ РЕКОЛТАТА НА ЗЕМЯТА ТИ, В НАТУРА!
14.02.2011 23:47
ТИ ДНЕС...КОЛКО ПЛАЩАШ НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ БАНКАТА,АКО ВЗЕМЕШ КРЕДИТ...???!
ЩОТО МОЯТ Е 14-18% АКО ТЕГЛЯ КЕШ....ЗА ДРУГИТЕ ДАНЪЦИ --ДА НЕ ГОВОРИМ!
ХЕМ, ПРИ ЧИСТО БЪЛГАРСКО УПРАВЛЕНИЕ...
цитирай
20. zaw12929 - Да, грешки стават по непредпазливост, незнание
14.02.2011 23:51
kass написа:
zaw12929, точно съвременния човек би трябвало да влага много повече в понятието робство, защото ако за онези времена някакви порядки са били приемливи то днес биха били много сериозно осъдени. Когато говорим за права и свободи днес би трябвало да имаме ясни понятия, затова и питах какво съвременния човек визира под това понятие и дали то включва само окован човек, закупен от пазар за роби, без право на имоти??? Или се визира и всяко принудително подчинение, отнемащо основни свободи на човека??? Не виждам никакъв проблем, насаждане на омраза или пък робско мислене в уточненията на понятието спрямо съвременните възгледи, напротив дори да се представя... ммм... османският период като нещо нормално ми се струва в противоречие със съвременните понятия и схващания за робството като форма на безправие в по-широк смисъл...

ТАКА Е, НО ДА НЕ ИЗМЕСТВАМЕ ДИСКУСИЯТА. СЕГА ДА СИ ОТГОВОРИМ НА ВЪПРОСА- САМО НИЕ ЛИ СМЕ БИЛИ РОБИ НА СУЛТАНА
ЗА ДНЕШНИТЕ СВОБОДИ- ДА НАПИШЕМ ДРУГ ПОСТИНГ! ОБЕЩАВАМ!
цитирай
21. dolsineq - ТИ ДНЕС. . . КОЛКО ПЛАЩАШ НА ДЪРЖА...
14.02.2011 23:53
анонимен написа:
ТИ ДНЕС...КОЛКО ПЛАЩАШ НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ БАНКАТА,АКО ВЗЕМЕШ КРЕДИТ...???!
ЩОТО МОЯТ Е 14-18% АКО ТЕГЛЯ КЕШ....ЗА ДРУГИТЕ ДАНЪЦИ --ДА НЕ ГОВОРИМ!
ХЕМ, ПРИ ЧИСТО БЪЛГАРСКО УПРАВЛЕНИЕ...

..............................
Няма да споря по тоя въпрос с теб. Високи данъци, ниски доходи, слабо управление.
цитирай
22. sparotok - Браво!
15.02.2011 00:33
Напълно съм съгласен с теб! Родината ни е била окупирана от турците, но роби не сме били!
цитирай
23. tryn - Подкрепям становището на автора Zaw!
15.02.2011 01:09
Чела съм "Български хроники" на Стефан Цанев и му вярвам.
Наистина, много исторически факти са преиначени от литературата и фолклора:
например, нито Иван Шишман е бил цар, нито Крали Марко е бил народен закрилник, нито еничерството е било такова, каквото го знаем...
Може да е имало извращения при прилагане на закона по места, което е неизбежно при онези условия. Но еничерите са били много уважавани и добре заплатени; обучението и възпитанието им се основавало на хуманни принципи...

Мен ме вълнува въпросът за Априлското въстание и по-специално образът на Бенковски. Като се има предвид целта му – не освобождение, а да се предизвика намесата на Европа, което противоречи на всичко, направено от Левски, не са ли Априлските събития по-скоро жертвоприношение? ( Да не говорим за паленето на къщите и за собствените му думи: "Моята цел е постигната...")
Чела съм и трилогията на Яна Язова "Левски", Бенковски", "Шипка", попаднах и на материали, които отразяват отношението на Гоце Делчев към Бенковски и методите му при подготовката на събитията: "Един народ не трябва да се лъже" (по памет цитирам, но мисълта е точна). И все повече ми се натрапва това мое мнение и сега поемам риска да го изразя.
Ще бъда благодарна да получа компетентен отговор, макар и опровержение да бъде.
Поздрави!
цитирай
24. zelas - Тук няма да се съглася със автора, ...
15.02.2011 02:29
Тук няма да се съглася със автора, нито с моите уважаеми приятели Санде и Спароток.

Макар и думата "робство" да е малко пресилена, тази материя е много чуствителна и е по-добре да не се бута прекомерно. Времето на отоманското робство бележи откъсването на България от прогресивното европейско развитие. То не е само окупация от чужда империя, то е промяна на генофонда на народа. Като потомък на българомохамедани мога да ви уверя, че промяната на религията не е било като разходка в парка и хората от Неделино (моя край) още си спомнят за "Турчин мост", през който ако минеш и не си сложиш чалмата, ставаш с една глава по-нисък.

Така, че авторът преди да се направи на много голям интелектуалец подобно на Манол Глишев, който случайно или координирано, сега развива подобна теза в неговият блог, е полезно да се постави на мястото на хората преживели това робство на Българския дух!
Духът е важен драги, а не дали носиш истински окови.

Това, че Българинът е преживял робство не го прави роб, а по скоро герой. Ако си търсите оправдание за сегашната ситуация на Българския ви съветвам да погледнето към комунистическото робство, което за много по-кратък период нанесе доста вреда.

И последно, защо авторът като толкова ербат не се изправи да обяснява на евреи, че по време на ВСВ не са загинали 6 милиона, а само 1.5 милиона евреи, а? Защото това беше доказано на скоро. Хайде да те видим, можеш ли да отречеш Холакост, ако си в Германия например, а?

Накрая бих нарекъл сегашното ни време също робство на Българщината, която е окована в десет невидими но здрави окови.

Темата по-ското ми мирише на търсене на евтина сензация, отколкото на добре обмислена позиция.

п.п. Също така домакинът би трабвало да покаже малко повече уважение и да не коментира с ГЛАВНИ букви сякаш кряска на опонентите си.
цитирай
25. vmir - Чудесен постинг!
15.02.2011 02:41
Отдавна възнамерявах да изкажа същите съображения!
Откъде накъде ще ни изкарват роби, за да изглеждат някои освободители и юнаци?
Всичко си има цена, и е адски глупаво това псевдореволюционно дрънкане на глупости, което единствено ни връща в детските години на комунизма.
Поздравления!!!
цитирай
26. godlieb - РАЗПАДЪТ
15.02.2011 05:20
ИДЕ ЕДВА ПОДИР Т.Н. "ОСВОБОЖДЕНИЕ" - КОЕТО Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПОРЕДНОТО ИМВПЕРСКО ЗАВОЕВАНИЕ НА ЦАРСКА РУСИЯ. НА КОЯТО ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ДАЛИ ДОСТЪП ДО ЗЕМИТЕ НАД БОСФОРА И ДАРДАНЕЛИТЕ - ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ОБОСОБЯВАНЕ НА ДРЕВНА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИ ГРАНИЦИ - НО НЕ И ДА ТРЪГНЕ ДА ОТКРИЕ ВТОРИ АЗИАТСКИ ФРОНТ СРЕЩУ СУЛТАНА. ОКАСТРЯНЕТО НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА Е ИМЕННО В РЕЗУЛТАТ НА БЕРЛИНСКАТА ДОГОВОРЕНОСТ - УЗАПТЯВАЩА АПЕТИТИТЕ НА "ЦАРЯТ-ОСВОБОДИТЕЛ."
цитирай
27. penchoan - Думата робство може би не е най-т...
15.02.2011 05:58
Думата робство може би не е най-точната, защото робите се купуват и продават. Но в нашия език нямаме по-подходяща. Не може да наричаме турската империя "османско присъствие" или да омаловажаваме зверствата в Батак, Стара Загора и др. Имаше вече такива неуспешни опити. Освен това не може да се отрече, че българският народ има остатъци от робска психика. Днешните събития го доказват. Постингът и повечето коментари показват национален нихилизъм, също непознаване на нашата история и политиката в днешно време.
Смятам по-горните писания за крайно неуместни. Ние още не сме преодолели последиците от комунизма, който със своите 45 години ни нанесе огромни щети. При това какво са 45 години пред 500 години - едно малко приключение.
Вярно е, че българските турци са миролюбиви и трудолюбиви. В голямата си част генът им е български. Но проблемът не е в тях, а в имперската политика на Република Турция.
Най-важното, трябва да се говори и пише открито и да се знае от всички - държавата Турция днес все още продължава да е империя, която е най-голяма заплаха и потенциален враг на България. Който забравя историята си, го чака ново робство.
цитирай
28. zaw12929 - БЛАГОДАРЯ, ЗА ВЯРНАТА ОЦЕНКА
15.02.2011 06:25
sande написа:
От Иван Вазов - "Под игото", Христо Ботев ...
"Пейте робини, в тази робска земя..."

Но поетите използват метафари, сравнения, хиперболи. Имат право.

Така съм го приемал и аз . не като буквално робство. По дефиниция.
Така си го наричаме. така е утвърдено в обществото, сред хората. Така е прието да си го обозначаваме, да наричаме така този голям период от историята ни.

Въпросът е: вечно ли така ще го наричаме? Литературно или придобило гражданственост като робство.

Иваме ли интерес от термина "робство" в 21 век и в Европа?

Вече не. Роби? Не !


ТРУДНО, НО ДА ГО НАПРСВИМ- ИМАМЕ ИНТЕРНЕТ, КЪДЕТО МОЖЕМ ДА ДИСКУТИРАМЕ... ДА НЕ СПИРАМЕ...ДА МИСЛИМ ЗА ФАКТИТЕ САМО В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ... ДА ОТКАЖЕМ ВОТА ЗА ПОЛИТИЦИ- СЛУГИ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ.
цитирай
29. zaw12929 - НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМ, ЧЕ:
15.02.2011 06:52
. penchoan - Думата робство може би не е най-т...
05:58
Думата робство може би не е най-точната, защото робите се купуват и продават. Но в нашия език нямаме по-подходяща.

ИМА ПОДХОДЯЩА ДУМА, ЗАЕДНО С ВСИЧКИ ДРУГИ НАРОДИ СМЕ БИЛИ ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА СУЛТАНА, НО СМЕ БИЛИ НЕ РОБИ- А БЪЛГАРИ И ЗА ТАКИВА СМЕ ПРИЗНАВАНИ ОТ ВЛАСТИМАЩИТЕ, КОИТО НЕ СА НИ ПРЕЧЕЛИ ДА БЪДЕМ СТОПАНИ НА ИМОТИТЕ СИ, ДА ПЕЕМ ПЕСНИТЕ СИ, ДА ХОДИМ НА ЦЪРКВА, ДА СИ СТРОИМ УЧИЛИЩА. БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ТЪРГОВЦИ В ИМПЕРИЯТА. оТ ЗАПАД ДОНАСЯЛИ ПЛАТОВЕ, ЗАНАСЯЛИ ЖИТО, МЕД, ВИНО. ДА МЕЧТАЕМ ЗА СВОЯТА СИ БЪЛГАРИЯ, ДА СИ ОБОСОБИМ ОТНОВО ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ И СМЕ ГО НАПРАВИЛИ, ПРЕОДОЛЯВАЙКИ ЕДНА СИЛНА ДЪРЖАВНА МАШИНА- ТАЗИ НА СУЛТАНА
ДУМАТА РОБСТВО ИМА ПЪЛНЕШ СТРОГО ОПРЕДЕЛЕН. И СЕГА ИМА НАСИЛИЕ И УБИЙСТВА, ЖИВЕЕМ ПО НЕРВНО, ХРАНИМ СЕ ПО ЛОШО- РОБИ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ЛИ СМЕ НЕЕЕЕ...
ТРЯБВА ДА СПРЕМ СИЛНО ДА МРАЗИМ - НЕКА СМЕ НОРМАЛНИ, ТОЛЕРАНТНИ И ДА ГЛЕДАМЕ ЕДНО БЪДЕЩЕ, КЪДЕТО ТУРЦИТЕ У НАС И СЪСЕДНА ТУРЦИЯ НЕ СА НИ ВРАГОВЕ. ТАКЪВ Е БИЛ СВЕТА, ЗАЩОТО ИМА МЕСТА, КЪДЕТО Е ИМАЛО ИСТИНСКО РОБСТВО ВЕКОВЕ- САЩ, КЪДЕТО ХОРАТА СА ХВАЩАНИ КАТО ЖИВОТНИ И... НЕ, ДАЖЕ НАШИЯ "КРЪВЕН ДАНЪК" БЛЕДНЕЕ, ПРЕД ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НАД АФРИКАНЦИТЕ. ХОРА, ЗАМИСЛЕТЕ СЕ И НЕ ПРЕКРОЯВАЙТЕ ФАКТИТЕ НА ИСТОРИЯТА. В ТЕЗИ 500 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ДОСТОЙНИ , РАБОТЛИВИ СТОПАНИ, КОИТО СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ И ЖИВЕЯТ В РАЗБИРАТЕЛСТВО. ИСКАЛИ И ПРАВИЛИ ВСИЧКО ДА СЕ ЗАПАЗЯТ КАТО БЪЛГАРИ И ДА СИ ВЪРНАТ ДЪРЖААВАТА, КАКТО ДНЕС ВСЯКА ПАРТИЯ ИСКА ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА. МЮСЮЛМАНСТВОТО СЪЩО Е ИЗИГРАЛО РОЛЯТА ДА СЕ ЗАПАЗИМ- АКО БЯХМЕ С ЕДНАКВА РЕЛИГИЯ- ЩЯХМЕ ДА СЕ ПРЕТОПИМ. ХРИСТИЯНСТВОТО, ЗАПАЗВАНЕТО МУ НИ ПАЗИ ДА СИ ОСТАНЕМ БЪЛГАРИ И РАЗПАЛВА ПЪРВАТА НАДЕЖДА ЗА СВОБОДА- ЗА НАШЕ БЪЛГАРСКО УПРАВЛЕНИЕ,
ИНАЧЕ ИМПЕРИЯТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЕНИЧАРИТЕ- ТЕ НЕ СА САМО БЪЛГАРИ, НО И БЪЛГАРИ- ВЕЧЕ МюСЪЛМАНИ- НО ТОЗИ КРЪВЕН ДАНЪК Е СПАСИЛ ДРУГИТЕ БЪЛГАРСКИ МОМЧЕТА ОТ ВОЕННА ПОВИННОСТ И МОХАМЕДАНСКА ВЯРА.
МИСЛЕТЕ, НЕ ПОПРАВЯЙТЕ МИНАЛОТО ДНЕС!
цитирай
30. sande - Не се подигравай, брате ...
15.02.2011 06:55
анонимен написа:
Ботев е терорист.И Левски също. Хвала на султана!Знаем кой е Ботев, кой е Левски.
Най-достойните българи.

Ботев - "Той не умира"
Левски пред турския съд . "Давах надежда на българите".

А султанът е умрял. Да му оставим костите на мира.
цитирай
31. zaw12929 - ТОЗИ ПОСТИНГ НЕ КРИЕ ЧЕ
15.02.2011 07:11
[quote=dolsineq] Геноцид към българите е имало и не е необходимо да го крием - синовете за еничари, най-красивите девойки в харема, Родопа насилствено мюсюлманизирана, унищожени български дворци, за да не напомнят за минала слава... Не разбирам защо трябва да преиначаваме историята? Османия никога не би отстъпила българските земи - плодородни и гористи, за разлика от нейните - каменисти и безводни. [/quote ВИЕ НЕ ОСПОРВАТЕ ФАКТИТЕ ИЗЛОЖЕНИ ПО ГОРЕ , СОЧИТЕ ХАРЕМИ?! ЗАЩО ТУК ВИЕ намесвате скалистите земи. ами помислете над днешният ни инат да сме обединени българи:
КОЛКО ХАРЕМА Е ИМАЛО?! НИЕ СМЕ БИЛИ МИЛИОНИ. А СЕГА ВЗЕМАТ ЛИ СЕ КРАСИВИ МОМИЧЕТА ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА "ХАРЕМА НА ЕВРОПА" - СЕГА 10 000 БЕЛИ РОБИНИ- ПРОСТИТУТКИ- ПРАВЯТ ЛИ НИ РОБИ НА ЕВРОПА, А ТЕЗИ ВСЕКИ ДЕН НАСИЛЕНИ БАБИ... ОТ ТУРЦИ ЛИ ИЛИ ОТ... ТЕ РОБИНИ ЛИ СА...ТАКАВА Е БИЛА СУЛТАНСКАТА ИМПЕРИЯ... САМИ СМЕ СИ НАПРАВИЛИ ДА ЗАГУБИМ ДЪРЖАВАТА ОТ ИНАТ И НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО- РАЗДЕЛИЛИ БЪЛГАРИЯ НА ВСЯКАКВИ ЦАРСТВА- ДНЕС ПЪК ИМАМЕ 300 ПАРТИИ И НЕ СПИРАМЕ ВСЕ ДРУГИТЕ НИ ВИНОВНИ. ХАЙДЕ ДА СЕ ЗАЛОВИМ С РАБОТА,
ДОРИ СЕГА УПОРСТВОТО ВИ ДА НЕ ИСКАТЕ ДА ПРИЗНАЕТЕ, ЧЕ НЕ СМЕ БИЛИ РОБИ СИ Е ОНАЯ БЪЛГАРСКА ЧЕРТА, КОЯТО НИ КАРА ДА СТЪРЧИМ, КАТО ПРАЗЕН КЛАС НАД НИВА, ЗАЩОТО АКО НИЕ НЕ СМЕ КАЗАЛИ НЕЩОТО ПЪРВИ- ДА НЕ ГО ЧУВАМЕ
А ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ Е ИМАЛО ХАЙДУТИ ЗАКРИЛНИЦИ И ХАЙДУЦИ...КОИТО ОГРАБВАЛИ ХАЗНАТА- ПРЕМИНАВАЩИТЕ КЕРВАНИ С ПРАТКИ- ДАНЪЦИ.
цитирай
32. boliarkabg - "Да, имало е погроми, палежи, ...
15.02.2011 07:52
"Да, имало е погроми, палежи, разрушения, но въпреки всичко българите сме оцелели благодарение на съзидателни дух, който е останал непреклонен през тези мрачни години от българската история."

Цинично ще е ,но ще попитам: а днес няма ли палежи,погроми, разрушения, убийства и то какви? Питам пак: в момента под чие робство сме?
цитирай
33. анонимен - Авторката е със силно левичарски ...
15.02.2011 09:02
Авторката е със силно левичарски наклонности, не и се сърдете! Човек преживял сляпо по-голямата част от живота си по Татово време...
цитирай
34. sande - Не обиждайте, разговорът трябва да се води културно ...
15.02.2011 09:19
Когато руските войски влизат в селищата на България, виждат хора, които им изглеждат не роби и страдалци, а население, което си е устроило доста практично живота: имат си плодородни ниви, градини, животни -овце, крави,` коне, похапват си не лошо, пийват си винце, ракийка.
Оказва се, че освободените имат доста по-висок жизнен стандарт от немалка част от освободителите.
Кого освобождаваме?
Този въпрос си задава в статия Достоевски.

Никой не хвали тези 500 години. Нито ги оправдава. А насилия е имало минаги.
И сега. В Босна набързо изтрепаха или се самоизтрепаха 100 000 души, а над 2 милиона бяха принудени да напуснат домовете и селищата си.
Въпросът е зададен много културно и толерантно от авторката.
"Внуци ли сме на роби?"
Или "син съм на юнашко племе, син съм на стрна прекрасна.
Или като макетата: "Що е маке, се е юнак!"

Истината трябва да се види от всички страни, спокойно, разумно, толерантно.
За да имаме ние, децата и внуците реално самочувствие в 21 -ви век.
А не да си измисляме тези.

Алеко Богороди, българин, седял от дясната страна на султана.
Навремето се изпокараха писателите за него. Помогнал е много - по църковни и други въпроси в интерес на своя си народ.
Но, не - предател е, мекере и не знам що.
Трябвало е пушка да нарами.

Е, това е идеологическо мислене. Няма спасение.

Да се уважаваме. Това ви казвам аз - Санде от Пастух.
цитирай
35. kass - zaw12929
15.02.2011 09:25
zaw12929 написа:
kass написа:
zaw12929, точно съвременния човек би трябвало да влага много повече в понятието робство, защото ако за онези времена някакви порядки са били приемливи то днес биха били много сериозно осъдени. Когато говорим за права и свободи днес би трябвало да имаме ясни понятия, затова и питах какво съвременния човек визира под това понятие и дали то включва само окован човек, закупен от пазар за роби, без право на имоти??? Или се визира и всяко принудително подчинение, отнемащо основни свободи на човека??? Не виждам никакъв проблем, насаждане на омраза или пък робско мислене в уточненията на понятието спрямо съвременните възгледи, напротив дори да се представя... ммм... османският период като нещо нормално ми се струва в противоречие със съвременните понятия и схващания за робството като форма на безправие в по-широк смисъл...

ТАКА Е, НО ДА НЕ ИЗМЕСТВАМЕ ДИСКУСИЯТА. СЕГА ДА СИ ОТГОВОРИМ НА ВЪПРОСА- САМО НИЕ ЛИ СМЕ БИЛИ РОБИ НА СУЛТАНА
ЗА ДНЕШНИТЕ СВОБОДИ- ДА НАПИШЕМ ДРУГ ПОСТИНГ! ОБЕЩАВАМ!


И ако не сме били само ние, това променя ли нещата???
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2007/09/11/375300_uchebnata_godina_v_gurciia_zapochva_bez_uchebnik_po/
И за свободите ще напишем. изглежда никой не познава философията на правото, възникването му и основните понятия...
цитирай
36. анонимен - 50
15.02.2011 09:52
Извинявам се за допуснатата грешка... "... и българин да се наричам, първа радост е за мене!"
Въпреки, че схващате идеята предполагам.
цитирай
37. sande - Когато руските войски влизат в с...
15.02.2011 09:52
sande написа:
Когато руските войски влизат в селищата на България, виждат хора, които им изглеждат не роби и страдалци, а население, което си е устроило доста практично живота: имат си плодородни ниви, градини, животни -овце, крави,` коне, похапват си не лошо, пийват си винце, ракийка.
Оказва се, че освободените имат доста по-висок жизнен стандарт от немалка част от освободителите.
Кого освобождаваме?
Този въпрос си задава в статия Достоевски.

Никой не хвали тези 500 години. Нито ги оправдава. А насилия е имало минаги.
И сега. В Босна набързо изтрепаха или се самоизтрепаха 100 000 души, а над 2 милиона бяха принудени да напуснат домовете и селищата си.
Въпросът е зададен много културно и толерантно от авторката.
"Внуци ли сме на роби?"
Или "син съм на юнашко племе, син съм на стрна прекрасна.
Или като макетата: "Що е маке, се е юнак!"

Истината трябва да се види от всички страни, спокойно, разумно, толерантно.
За да имаме ние, децата и внуците реално самочувствие в 21 -ви век.
А не да си измисляме тези.

Алеко Богороди, българин, седял от дясната страна на султана.
Навремето се изпокараха писателите за него. Помогнал е много - по църковни и други въпроси в интерес на своя си народ.
Но, не - предател е, мекере и не знам що.
Трябвало е пушка да нарами.

Е, това е идеологическо мислене. Няма спасение.

Аман, бе!

Да се уважаваме. Това ви казвам аз - Санде от Пастух.

цитирай
38. razkazvachka - Геноцид - по-страше е имало например в Америка -
15.02.2011 09:58
Но там роби са били не индианците...

Но тука сме до мястото на античните демокрации, които се опират върху робството, а военните набези върху иначе недостъпни територии завършват с плячка и военнопленници, превръщани в роби - както между впрочем става на всеки горе-долу 45-50 години
- и пак имаме еничари, които пак служат за дръжката на топора с който някой иска да сече гората ни, а ние страдаме от амнезия и не помагаме на другите като нас (защото на нас кой ни бил помагал) - а разединени ходим по света и се оставяме да ни пречупват

и ако от държавно-правна гледна точка османският феодализъм строго терминологично погледнато не е робство -
то в народния фолклор чуждият завоевател е бил отъждествяван с турчина с ножа и затова се нарича турско робство, а не например - инспирирано-от-английската-политика-на Балканите клане на поддръжниците на руските интереси във войната между османската и руската империи
цитирай
39. анонимен - ТЪСТА НА СИМЕОН РАДЕВ, /БАЩАТА НА ...
15.02.2011 09:59
анонимен написа:
ТЪСТА НА СИМЕОН РАДЕВ, /БАЩАТА НА ХУДОЖНИЧКАТА БИСТРА РАДЕВА/ЧОВЕКА ,КОЙТО Е НАПИСАЛ "СТРОИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ", Е БИЛ ЧЛЕН НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ НА ТУРЦИЯ, ПО ОНОВА ВРЕМЕ И ИМАЛ ТИТЛАТА "ПАША"!
УЧАСТВАЛ Е ВЪВ ВЗИМАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
МОЯТ ПРА-ДЯДО Е БИЛ ТЪРГОВЕЦ И Е СЪБИРАЛ "ДЖЕЗИЕТО" НА ТЪРНОВСКИЯ РАЙОН, ЗА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
ВСИЧКИ БАНКИ ОТ РУСЕ ДО ЛОМ , СА СТРОЕНИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА МИТХАТ ПАША.
БЪЛГАРИТЕ В РАМКИТЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ,СА БИЛИ БОГАТИ И ЗАМОЖНИ ХОРА!
ИМАЛО Е ВЕРСКИ РАЗЛИЧИЯ ,КОИТО СА СЕ ИЗПОЛЗВАЛИ ЗА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО --НО ТОЗИ ПОДХОД, ГО ПРАВЕХА И ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА!
ЗНАМ, КАК РАБОТЕХА КАТО РОБИ ТУРЧЕТАТА В ТРУДОВАШКИТЕ ПОЛКОВЕ НА НОРМА!
ТЕРМИНА "ТУРСКО РОБСТВО" Е В УГОДА НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ И РУСОФИЛСКАТА ВЪРХУШКА ,КОЯТО ПРЕДАВА И ДНЕС ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА!
ТУРЦИЯ ПЪРВА НИ ДАВА АВТОНОМИЯ , ОЩЕ 1876-г.М.ДЕКЕМВРИ , СЛЕД АПРИЛСКИТЕ СЪБИТИЯ!
ЦЕЛТА НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА Е :..ДА СТЪПИ РУСИЯ НА БАЛКАНИТЕ И ДА ИЗЛЕЗЕ НА ТОПЛИТЕ МОРЕТА!
ВСИЧКО ДРУГО Е ...ДОЛНА РУСКА ,ПРОПАГАНДА!

АПОПИМНИЯ, ТИ ДА НЕ СИ РЕЗАНКО?
цитирай
40. ve6titsa - Какви сме били в крайна сметка???
15.02.2011 10:03
Какво е било - османско присъствие? Каква радост! Че са ни върнали назад в развитието ни. И какъв късмет за българските майки! Че са отнемали децата им.
цитирай
41. анонимен - ей...
15.02.2011 10:11
Ей автора,осъзнай се.
цитирай
42. joysii - Може да сме били покорения народ от ...
15.02.2011 10:12
Може да сме били покорения народ от завзетите земи, неверници, рая...,но роби...не сме били.
Това е исторически факт.
.........................................................................
Поздрави за постинга, за разумната позиция и проявата на съвременна мъдрост!
цитирай
43. анонимен - до автора
15.02.2011 10:14
Ходи да духаш на ахмед дуган заедно с другите българи в ДПС. Прав е 56, децата да не са си ги давали доброволно, какъв е бил безплатният труд тогава? Ако на турците не са им трябвали роби, сега всички щяхме да сме помаци. За това не си се сетил авторче, ти си чети понятията в уикипедията, и прочети понятието за геноцид и напиши една статия какви лъжци са били арменците. Скапан тъпак дано дъщеряти се омъжи за турчин, а внуците ти се казват хасанчо и юмер :ДДД
цитирай
44. анонимен - Турско робство или османско иго - няма значение, но е било!!!
15.02.2011 10:23
Напълно съм съгласен с No.50. Автора, разходи се до Батак, прочети за еничарите, прочети малко български фолклор (нали не си мислиш, че този фолклор са свободни съчинения). Много мъка има в живота на нашите предци, не трябва да го забравяме, длъжни сме да го помним. Това не означава, че трябва да мразим сегашна Турция. Да били сме роби и в това няма нищо срамно. Напротив, горд съм че след 500 години подтисничество, нашите предци са дали живота си, за да бъдем сега свободни.
цитирай
45. анонимен - Tulski до автора и другите наивни
15.02.2011 10:39
А бе робство си е било, не се заблуждавайте !
Българите не са имали еднакви права с турците. Всеки резак е имал да право да убие, изнасили, отвлече, отнеме имущество и прочие гаври с българина.
Колко български моми и девойки са отнети от родителите им и пратени в някой харем. Това какво е, не е ли робство ? Ами кръвния данък ? Това какво е, ако не робство ?! Ами насилствения безплатен труд / ангария /, това какво е, ако не робство ? Ами масовите потурчвания и създаването на помашкия етнос ? Българите дори не са били пълноправни поданици на Османската империя, а са били просто " Рая ". Те не са били считани за хора, а са били просто одушевени предмети, които турчина е можел да използва, както си иска. Това не е ли класическа форма на робство ? При робството в Елада и Римската империя господаря, малки или много е треперел за роба си, щото е давал пари за него. А османлиите дори не са и давали пари за нас, още по - зле.
Автора на статията е много далече от истината, както и някои наивни хора.
Тук си е имало робство и то в най - долнопробен вид. Дива азиатско - мюсюлманска държава да се гаври и издевателства над християнска страна и население, от това по - лошо няма !
цитирай
46. анонимен - Здравейте, Ще се опитам да споделя ...
15.02.2011 10:44
Здравейте,
Ще се опитам да споделя неща, които са ме вълнували, колчем се обсъжда този въпрос. Не са изброени по важност.
1. Като малки учехме колко страшен данък е бил това "десятъка" в Османската империя, а като почнах работа ми удържаха поне 30% данъци.
2. Четете Захари Стоянов, поне Записките.
3. Свободното пътуване из цялата империя и Европа, а как беше при соца?
4. Казаното от Цанко Дюстабанов (доста имотен и почитан и от турците), че тази закостеняла империя е спирачка за развитието. Затова и се хваща на хорото.
5. Всеки е свободен толкова, колкото иска да бъде.
6. Възможността българи да заемат най-високи постове при Султана.
7. "Българският Великден".
цитирай
47. анонимен - Трябва да се гордеем, че сме разр...
15.02.2011 11:16
Трябва да се гордеем ,че сме разрушили не една,а цели три империи.И Византийска и Турска и Съветска!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
48. анонимен - гордейте се тогава, че сме били роби
15.02.2011 11:24
Няма държава или народ в Европа, който да не е бил завладяван и управляван от други народи. Винаги това е било съпътствано с насилствено отнемане на собственост и ограничаване на права и свободи. Разгледано за времето си, много често това се е смятало за напълно нормално.
Не обърквайте подчинението в социално и административно отношение на един народ с робство, в такова състояние са били ВСИЧКИ европейски народи но никой не твърди да е бил роб, с беззаконията при упадъка на една империя. И преди турците сме имали владетели и васали, които са се грабили помежду си, да не би да са се поробвали? Не забравяйте, че първото нещо, направено от Аспарух, е да изпрати славяни на север да пазят при Карпатите, това да не е демокрация?
Всеки завладян народ се е борил за собствено управление, това друг да те управлява не значи да си поробен. Загинали в такива борби има ОТ ВСИЧКИ завладявани народи.
По повод зверствата на османлии в нашите земи, поинтересувайте се какво са правили европейските народи по време на 30 годишната война, и как междуособиците са намалили за това време населението точно с толкова, колкото и чумата.
В някои държави в миналото огромната част от населението не е имала никакви права, но не се е смятал за роби. Говорим за феодална държава, в края на краищата. И забележете, говорим за феодална държава дълго след като феодализма е останал в миналото.
Не робството в миналото ни е проблема, а овчедушието днес.
П.С. Не всеки е имал право да убива и изнасилва в османската империя, но проблем с прилагането на правосъдието, особено след първите 200 години, е имало. То и днес много неща са забранени, но си ги правят, това не значи че сме роби. Или може би точно това значи.
И п.п.с: Помашкият "етнос" е "създаден" в доста по-ново време и по други причини. Насилствена смяна на религята съпътствана с геноцид е имало и по времето на Борис I, който е управлявал собствената си държава, и го упражнил и върху собствената си етническа група.
цитирай
49. анонимен - Зав, Спароток(изненадан съм), и ...
15.02.2011 11:27
Зав,Спароток(изненадан съм),и Вмир(ни най-малко съм изненадан)
жалко,че няма една машина на времето да ви пратя да изживеете живота си в ония "окупирани"времена!Когато най-вероятно щеше да: отнемат синовете ви,да изнасилят жена ви,след това да я убият,и да изнасилват дъщеря ви в продължение на години пред очите ви, ако ви оставеха живи,разбира се.
цитирай
50. анонимен - изненадания
15.02.2011 11:52
Убийства и изнасилвания се случват и днес по всички краища на страната.
Това, че са ставали такива неща тогава, не значи че са били правило, нито че някой отрича теглото, на което сме били подложени.
Имали сме лошият исторически късмет тия неща да продължават да се случват у нас малко по-дълго (малко), отколкото в други части на Европа. Всяка историческа епоха си има своя морал, и по-големи зверства са се случвали сред далеч по културни и напреднали народи, в по-нови времена.
Спорът за понятието, просто е безсмислен. Робство ли е било, владичество ли е било, феодална закрепостеност, няма значение. И е в миналото.
Като пеете тая песен, разпалвате псевдонационализъм, но не помагате с нищо в днешния ни ден.
Нито ние сме в положението на онези българи, нито днешните турци имат нещо общо с тогавашните, нито някой от съвременните ни проблеми произлиза от онези времена.
Впрочем на някои им изнася да обясняват как сме робски народ и как турците са ни виновни, това ги оправдава да се скатават сред общата овча беотговорност и апатия към наболели проблеми в България. И да носят табелка "патриоти" при това.
цитирай
51. men - Към всички анки
15.02.2011 11:59
Няма да избиете комплексите си като обяснявате колко зор е било през турското робство. Ще си останете пак там в калта на робството и ограничението ви.
Ако направите поне малко усилие да вникните в мотивацията на авторката може и да ви светне, но не съм убеден.
Големи българи сте ,бре!
И какви патриотари се извъдихте - който най-силно напсува турците е най-голимия патриот!

Ашколсун!
Аферим!
Машаала!
цитирай
52. анонимен - ти си плисни студена вода
15.02.2011 12:55
Именно, нито един от проблемите ни днес, нито един.
На тебе ти изнася да се оправдаваш с неща отпреди 300 години.
Докато на нас са ни забавяли ренесанса, гърците са се разселили по целия свят. Унгарците не са подлагани на геноцид като нас, но имат свои "колонии" в Америка и Австралия. Единственото по-масово преселение на българие е към Бесарабия, под ботуша на батушка цар.
След освобождението сме имали ресурса и потенциала да дръпнем напред. Не турците са ни виновни, че не можем да е управяме и чакаме отвън - руснаци, немци, американци да ни кажат какво да правим. Аз пък имам въображение да ти кажа какво щяхме да бъдем - каквото сме били при демократът стамболийски, пребил опозицията в царевичака. Каквото сем били после, когато и на него са му разказали играта след преврата. Каквото бяхме 45 години докато комунистите потъпкваха наред, а обикновенния булгарин се потулваше с нагласата, че нищо не може да се направи. То можело, ама нали ще пострада.
Затова и днес роднини на премиера правят фирми дето от нулата за две години стигнаха до милиарди оборот. А ние си мълчим, щото турците са виновни и е имало робство. Ако не бяха турците да ни тъпчат 500 години, сега щяхме да сме върха на сладоледа.
Не ти говоря за икономика, а за овчедушие, не ми вменявай собствената си ценностна система.
Що ли се хабя, забравих, че това е същия народ, дето гласува за невменяемия Велко Вълканов, защото каза, че Жельо е турчин с фес. После гласуваха за Царя, щото ще ги оправи. Е, оправи ги. Сега Бойко ги оправя.
Важното е, че прабабите ни са били изнасилвани и сме били роби. Всичко от това произлиза.
Народ, който допуска децата му да загиват по входовете на дискотеките и да няма отговорни за това години наред, не може да разсъждава кой кого и колко е подтискал преди стотици години, и да разправя колко го е ощетила историята.
Историята се не се случва на народите, тя се прави от тях.
цитирай
53. анонимен - Поробени души
15.02.2011 12:56
Няма никакъв смисъл да продължаваме да спорим! Народът си го е казал, песните и преданията са живи и нищо не може да ги промени! Да, много народи са били под чуждо владичество, но малко- под такова диво. Робство, разбира се- и политическо, и материално, и духовно! Да оставим това на историята. Нищо не ни пречи СЕГА да се държим като горд и достоен народ, търсещ и отстояващ правата си. Робството и несвободата са в душите ни и никой не ни е виновен, че сме такива. Там е бедата!
цитирай
54. анонимен - Какво, тогава са според теб, изк...
15.02.2011 13:06
Какво, тогава са според теб ,изкланите 14.600 мъже,жени.деца в Ст.Загора само за 60 часа от турските орди?Не преиначавай истината.
цитирай
55. vishnichka - Wikipedia ???
15.02.2011 13:18
Нима се доверявате само на нейните дефиниции???

Моля Ви, отворете поне един тълковен речник на "робство"... и ще видите колко много не сте прав, щом частното е включено в общото, в което робството познава доста повече понятийни измерения - принудително, доброволно, лично, физическо, икономическо и прочие ... през държавното и религиозното, до пълното пречупване на човешкия дух!

Хубаво, българите сме оцелели, но колцина не носят белезите на робията и днес, и наистина ли се чувстват свободни в свободната си страна, или само ще си пишем колко велики и силни сме, като всички виждаме, че чак толкова не сме?


Поздрави!
цитирай
56. анонимен - История
15.02.2011 13:23
Има един лаф, историята е ку.ва на победителите. Не напрзано има призиви всички балкански народи да учат една история - защото всеки в момента учи различна.
Това, че само тука е има диво робство и само нас са ни клали и изнасилвани, просто не е вярно, и който го твърди, е кон с капаци.
И още нещо. От толкова народи, завладяни от турците, защо само нас са ни клали и е6@ли (с извинение :/)? Не излизайте с номера как сме най-близо, гърците са били още по-близо. Не забравяйте че в бившата им столица Константинопол сега живеят турци.
Историята трябва да се чете, не да се рецитира.
Всички знаят за свободния град Копривщица, който не е плащал данъци, където турците са били задължени да лизат от конете си когато преминават и в който при избухването на въстанието е имало само символичен брой заптии. Никой не споменава, че Копривщенци са били освободени от данъци, защото са събирали данъците за турците от околните селища.
Мога много да спомена на оня дето смята за гамени всички, които знаят нещо от историята, различно от това дето го е чул в училище.
Тръгнали сте по пътя на американците, като ви повторят нещо няколко пъти, и почвате да се биете в гърдите, че е истина.
Гордейте се тогава, че сте били роби.
цитирай
57. анонимен - А бе човече ти не виждаш ли какво съм ...
15.02.2011 13:24
А бе човече ти не виждаш ли какво съм ти написал, не вдяваш ли значението на думите, или що?Разбира се , че всичко е последователен низ от събития, с логичен резултат!Едно следва от друго - какво очакваш ти от една млада държава, след 500 години възкръснала?Голям опит в управлението?Най-старата демокрация?Събуди се бе човек!Дори сме се надскочили в тия години (до падането под комунистически режим)!И кога се разселиха тия гърци по целия свят - когато по стечение на обстоятелствата англичаните ги взеха под крилото си след втората световна!
Продължаваш да ми говориш неща не по темата - за днешните управляващи.Да не мислиш, че на мен ми допадат?
Според мен - не можеш да очакваш някой, който си е счупил лошо крака на 15 години, след това да стане добър спринтьор.
В историческата логика е същото.
цитирай
58. анонимен - В подкрепа на автора
15.02.2011 13:51
прибавям мой текст, който съм публикувал на 16.05.2009г. в блога на veselaj:

През турско българинът е бил поданик на една огромна империя, заедно с други народности, населявали тази империя, араби, евреи, гърци ,сърби ,арменци,кюрди и др.Той е имал и е ползвал всички права ,коита са имали и другите народности в империята:
-свободно да пътува по цялата империя и извън нея
-свободно да изповядва своята религия и да строи свои религиозни храмове.
-да изучава децата си на своя език.
-да се занимава със свой бизнес и да притежава собственост, съотвестваща на имотното му състояние.
-да участва в управлението на страната .Мнозина българи са били чиновници в турски учреждения или са били в съдебния състав на турските съдилища, когато техен сънародник е бил обвиняем.
-да се заселва и да живее на всяко населено място в империята

Какви роби сме били тогава, когато сме имали изброените по-горе човешки права?Не случайно ,когато евреите от Испания ги изгонват през 15 век, те се заселват в турската империя, защото са знаели за турската религиозна и етническа толерантност.Що за български мазохизъм е да се представяме за роби, когато никога не сме били?Когато това го казвам , някои дори се обиждат: роби сме били и туй то!За отбелязване е ,че в народопсихологията на другите народи, които са населявали турската империя и сега имат отделни държави, нямат такова чувство и разбиране, че са били роби.Това го има само при нас българите.Дори т.н. национално освободителни български движения е по-правилно да се наричат със съвременния израз сепаратистки движения, защото нашите борби са били за отделяне от турската империя и създаване на собствено "царство и господарство", а не за някакво "освобождение", защото човешките права на обикновенния българин след образуване на българската държава не са се изменили съществено.
цитирай
59. zelas - Автора - като не си запознат с ист...
15.02.2011 13:53
анонимен написа:
Автора - като не си запознат с историята, защо коментираш??? Никъде не се казва турско робство, а османско иго... на места може да го видиш и като "отоманско".
И като си се захванал с думата "роб"... да, робство е. Не е обяснено в речниците които търсиш, защото никой не може да си представи, че заставянето на сила да приемеш някаква религия е нещо случващо се и случвало се. На други места можеш да срещнеш и теемина "подтисничество" - това също е вярно. Народа приема думата "роб"... тази дума пасва идеално на това което са чувствали пра-пра-пра...дядовците ни. Ако не смятаха, че са им нарушени свободите и правата, нямаше да гинат. Щяха да си седят кротко и да си гледат добитъка. И не, не е срамно да кажеш, че си бил роб. Напротив, това трябва да ти напомня колко горд трябва да си, за да се наречеш българин. "...и българин да се наричам, първо щастие за мен е!". Това право не ти е дадено и подарено от някой... това право е извоювано с мъка и кръв българска. На същите тези хора, за които ти казваш, че не са били роби, но странно защо са умирали, за да бъдат свободни. Когато няма какво да напишете...не се мъчете да гадаете историята ни. Тя е написана... с много предателства и кръв... Вие живеете в съвремието и гледайте във вашата паница. Какво вие сте направили за тази БЪЛГАРИЯ.Ей това е мнението, което заслужава да се прочете и осмисли.

И като цяла авторката трябва да поднесе извинения си за осквернената памет на хиляди загинали хора! Оти иначе е грехота!
цитирай
60. анонимен - бореца-престанете да изкривявате истината
15.02.2011 13:58
Прочетох постинга и коментарите и направо съм смаян и дори отчаян!Как може да се твърди че по нашите земи не е имало робство а само някакво си завоевание!Добре де искам да попитам автора чел ли е или чувал ли е песента за Балканджи Йово защото ако е знаеше тази песен нямаше да напише този пасквил!Имам чувството че такива постинги и коментари в по-голямата си част с пишат от хора с небългарско съзнание!Искам да Ви кажа че по-голямата си част от населението което се има турско съзнание никога не е смятало България за своя родина,а че Турция е тяхната родина и така е през последните 130 години!Това е така благодарение на нашите управници през целият този период хикой от тях не можа да привлече това население към българската кауза а го използваше за своите политически цели!Та за робството-такова жестоко робство не е преживял нито един народ по света за което има много факти напр. когато България е паднало под турското робство по земите на Голяма България е имало около 3,5 млн.българи след 100 години по официални турски документи сме били 400 000,а след 486 години сме били малко повече от 4,5 мнл.Справка при население и територия колкото Великобритания в края на 14 век в края на 19 век Британия е близо 20 млн. разликата е очебийна нали а да не говорим за развитие и прогрес!Да наистина последните 50 години преди Освобождението ни султана е дал на немюсюлманското население определени свободи като дане се продават в робство да строят църкви по-големи от джамиите и други такива!Но дотогава ние сме си били роби защото сме били собственост на султана и всеки местен управник можел да разполага както с имуществото ни така и с живота ни!Така че народните песни не са били създадени ей така защото сме нямали друга работа!А затова че не се изучава народното творчество в училище са виновни нашите скапани политици!А който иска да живее под турско управление границата е отворена да ходи да живее в Анадола никой няма да го спре!И вместо Европа да ни благодари на нас тя ни поучава!
цитирай
61. petra111222 - ако гласовете "за" и ...
15.02.2011 14:00
ако гласовете "за" и "против" постинга са процентна извадка на българите :))), робите са малко по-малко от нас :)))

нямам никаква представа защо ... като скрижал е това робство :))) , ако оспориш статуса му, отиваш в графа родоотстъпник ... а би трябвало да е обратното!
цитирай
62. анонимен - Българската история е пълна с митове
15.02.2011 14:04
Един от тези митове е мита за "турското робство".България не е съществувала 5 века и територията и е била в състава на Османската империя, но това не значи,че сме били в робство.Били сме под турско владичество и сме били поданици на една голяма империя, заедно с други народности, които са я обитавали:турци, арменци, гърци, араби, евреи, кюрди, сърби и т.н.
Другия мит в българската история е мита за освободителната мисия на Русия.Русия никога не е имала намерение да ни "освобождава" , а да завладее нашите земи и да ги включи в пределите на Руската империя, както и да завладее проливите и Цариград.Но това е друга тема, която ще стане актуална при отбелязването на 3 март.
цитирай
63. анонимен - Отвратителна паплач от мразещи Българите и Българщината
15.02.2011 14:15
48-ми какво ВМРО в началото на 19-ти век. Какви еничари през 20-ти век. Първо султан Азис Първи изколва еничарите в началото на 19-ти век с помоща на низамите( редовната турска войска). Не смесвай епохите и вековете. Еничари даже през 19-ти век не е имало, но е имало башибозук - една сбирщина от главорези. Второ - поислямчването започва през 16-ти век, над сто години след завоюването на Балканите. За всички защитаващи тезата за неробството, препоръчвам ви, отидете в мюсюлманска страна и си изповядвайте свободно вярата. Например в Иран. Главичката ви ще се търкаля, като футболна топка. Сега имате възможност, сега лъжете, сега демагогствувайте. Препоръчвам ви, да практикувате криворазбраната си "европейщина" на турците в Турция, че на нас страдалите Тракийци. Става наложително преместването на столицата от София някъде в Търновско, или Подбалканските полета. Там където хората знаят какво е било робство, там където Българите са наистина Българи. Вие, ако толкова много желаете, вземете си чукалата и хайде из Европата, в Америката. Пък ако толкова ви е мила Турция, отидете и си живейте остатъка от животеца там. България е страдала и ще страда от такива като вас. - деца на послушковци и нагаждачи, потомци на предатели.
цитирай
64. анонимен - Лошо, лошо, лошо. . . Оядени с мух...
15.02.2011 14:21
Лошо, лошо, лошо...Оядени с мухлясъл мозък потомци на загиналите за свободата на България.Добре е че са мъртви, и че не могат да видят какви ги плещЯт за времената когато са ги клали, ако не се потурчат.ПОЗОР.
цитирай
65. анонимен - ужас
15.02.2011 14:22
Прав е човечеца, един робовладелец не би клал, изнасилвал или изтезавал робите си, защото те му струват пари.
цитирай
66. vishnichka - И още една забележка към автора,
15.02.2011 14:24
когато пишете по конкретна тема, а използвате уикипедия, не използвайте общия линк:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

а исторически подадения. В случая дори и в уикипедия има такъв с приложените синоними на понятието "турско робство":

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%B4_%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

и го оспорвайте точка по точка, като например тази:

1851 - Габор Егреши издава своя дневник за преживяванията си във Видин и България. Част от дневника: "Неотдавна турски хулиган застреля посред бял ден един български поп. За наказание трябваше да живее две години в друг град. Нищо повече. Често може да се види как турско дете бие с тояга български селянин, без той да смее да се защити. Един българин, жител на град Видин, беше арестуван и осъден на смърт, защото бе започнал да си строи дом с каменна зидария. Обвиниха го, че си строял крепост... Сякаш някакъв зъл магьосник ни е пренесъл от бляскавите зали на Париж в центъра на Африка и то с цяло хилядолетие назад, в първобитното общество... И днес османлиите живеят така, както по времето на Мохамед".
цитирай
67. анонимен - Какъв роб е бил Вазов, написал "Под игото"?
15.02.2011 14:27
Баща му е бил богат едър търговец, притежавали са голяма къща, Вазов, както и беща му са можели да пътуват където си искат в обширната турска империя и извън нея.Мнозина от българите тогава, които сага наричаме "роби" са ходили до Божи гроб и са ставали хаджии.В родния град на Вазов е имало българско училище , където малките българчета са се изучавали на български език, имало е българска черква, в която българите свободно са се черкували.
Цялата бърба на нашите възрожденци и революционери е била за откъсване от Турция и за образуване на собствено българско "царство и государство".Т.е. нашите така наречени "освободителни движения" са били сепаратистки, каквито има и днес по целия свят.
цитирай
68. анонимен - имало е елементи на робство
15.02.2011 14:31
типичен пример е еничарството...
цитирай
69. анонимен - Значи тези,който отричаме ,че сме били роби
15.02.2011 14:35
според анонимен №85 сме "отвратителна паплач, мразеща българите и българщината".Странна логика.Само робска психика може да роди такава глупост.Да твърдиш,че си бил роб и да се гордееш с това е проява на национален нихилизъм.По скоро антибългари са тези, които твърдят,че българите са били роби.
цитирай
70. анонимен - Не е имало никакво робство в юрид...
15.02.2011 14:40
Не е имало никакво робство в юридическия смисъл на думата. Имало е тормоз и експлоатация на религиозна основа и всякакви издевателства, но робството не е било институционализирано. И никой не ни е освобождавал. Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-бързо ще се еманципирате и ще станете нормални граждани.
В момента сте освободени роби и децата си учите на същото.
цитирай
71. анонимен - През турско българите
15.02.2011 14:41
не са служили в турската армия.За сметка на това са вземали от семейсво по едно момче, за да служи в еничарския корпус на турската армия.Това е вид частична мобилизация за нетурските народи.Като имаме предвид,че Турция перманентно винаги е била във война, мобилизацията само на един човек от българските семейства, които са били многолюдни с по 7-8 деца е било дори благоприятно за българския етнос, защото не са давали многобройни жертви по време на войните.
цитирай
72. анонимен - до 91
15.02.2011 14:41
страхотно ако базираме националната си идентичност на думички!
и да сме били роби, тук става въпрос за динамика. робът е успял да стане свободен човек!
какво ровите?!
цитирай
73. анонимен - Става наложително преместването ...
15.02.2011 14:45
анонимен написа:
Става наложително преместването на столицата от София някъде в Търновско, или Подбалканските полета. Там където хората знаят какво е било робство, там където Българите са наистина Българи.


Искаш да кажеш, че само в Търновско и Подбалканските полета хората са били роби?
А защо оттам са излезли едни от най-богатите и най-образовани за времето си българи?
цитирай
74. анонимен - Не само в юридически , но и в практически смисъл
15.02.2011 14:46
не е имало робство.Може да е имало издевателства, да е имало кражби, убийства, насилия , но това е било не официална турска политика , а израз на слабост на турската държава, която е допускала това и не е можела да въвежда навсякъде необходимия ред.Никой не спори,че Турция е била назадничева държава, но това на значи,че сме били роби.
цитирай
75. анонимен - Днешния българин
15.02.2011 14:50
вследствие на половинвековно комунистическо робство,(тук вече с основание можем да употребим тази дума) душевно е по-голям роб от българина по време на османското владичество.
цитирай
76. анонимен - 89 - Чети внимателно историята,
15.02.2011 14:52
Или поне коментарите тук,
Казва ти се ясно, че последните години преди разпадането на империята, турците правят отчаяни опити да я спасят - като вкарват в играта приьоми като училища, църкви, някои свободи, и т.н.Да не мислиш че е от обич братска към нас?Към "раята"?.Така е било и навсякъде в империята им.Кое е решаващо за определението "робство" - 50г. години горе-долу някаква свобода -срещу 450 години тирания ?
цитирай
77. анонимен - 96 да, не са имали достатъчно заптии да
15.02.2011 14:56
гонят турците за техните престъпления, а за българите са имали предостатъчно.
ай, завалиите!
цитирай
78. анонимен - Тези 50 плюса са манипулирани!У...
15.02.2011 15:02
Тези 50 плюса са манипулирани!Убеден съм, че тук няма и 10 човека които биха дали + за този пост!
цитирай
79. анонимен - 98-Коя история да четем?
15.02.2011 15:04
тази, която е пълна с митове, каквато е българската история?Евреите , като ги гонят през 16 век от Испания, защо се заселват в Турската империя?.Защото е била робска държава?Напротив, те се заселват в Турската империя, защото тя е била толерантна към другите религии и евреите, заселвайси се в Турция са били сигурни,че няма да бъдат гонени по религиозни причини.
Известно ли ти е,че през 1837г.турския султан издава ферман за защита на Рилския манастир от разбойнически нападения, след като е бил възстановен и добива сегашния си великолепен вид имено през "турското робство"?
цитирай
80. анонимен - Владичество е добър термин
15.02.2011 15:08
Виж, първо трябва да прочетеш малко история - Турция е стигнала до Виена и не е успяла да я превземе. Превзела е почти целите Балкани и това е, Западна Европа не е видяла османско нашествие. Не трябва да отричаме, че турското владичество ни е върнало векове назад, при положение, че България е била на границата на Ренесанса, а сме върнати с 5 века назад. (Доказателството са фреските в Боянската църква от 1250г. доста преди западния ренесанс, които не са подчинени на църковните канони, а показват хората с реални лица и триизмерни). Не трябва да се демонизира, но не трябва и да се забравя. Помниш ли спора за Баташкото клане - еми имало го е, черепите на хората стоят, за да ни напомнят да не забравяме за какво са загинали нашите братя - за да се освободят. Ако беше само присъствие - нямаше да има Ботев, Левски и Раковски.......
цитирай
81. анонимен - 101 Димитър Маринов
15.02.2011 15:12
виден български възрожденец описва в своите спомени, как в турско е имало не редки случаи, когато българи са осъждали турци в турските съдилища за криминални прояви.Това става в Ломско , откъдето е авторът.Имало е закон, който повелявал винаги, когато в едно съдебно дело се съди българин, в съдебния състав да участва българин.Не случайно, в съдебния процес срещу Левски като съдия е участвал българин.
цитирай
82. анонимен - абсолютно вярно!
15.02.2011 15:14
анонимен написа:
Тези 50 плюса са манипулирани!Убеден съм, че тук няма и 10 човека които биха дали + за този пост!

цитирай
83. анонимен - Браво, тъкмо се чудех с какво да утрепя рибата :)
15.02.2011 15:21
анонимен написа:
виден български възрожденец описва в своите спомени, как в турско е имало не редки случаи, когато българи са осъждали турци в турските съдилища за криминални прояви.Това става в Ломско , откъдето е авторът.Имало е закон, който повелявал винаги, когато в едно съдебно дело се съди българин, в съдебния състав да участва българин.Не случайно, в съдебния процес срещу Левски като съдия е участвал българин.

Остава само да доживеем осъждането на някой сегашен бей от неговите избиратели, и тържествено да посрещнем марсианците след това.
цитирай
84. анонимен - 103 Никой не спори
15.02.2011 15:25
че Турция е била назадничева империя в сравнение с западноевропейските държави, които тогава са били в ренесансов подем.Но Турция не е била робска държава и българите, тогава като поданици на тази империерия не сме били роби.От обособяването на българската държава през 1878 година са минали над 140 години.Много смешно и жалко е сега да се оправдаваме с "турското робство", което на всичко отгоре не е съществувало нито юридически, нито практически.Още по-жалко е сега да нагнетяваме антитурски настроения за събития станали преди векове.Това е повече от глупаво.Или сега, когато сме членове на ЕС и НАТО да раздухваме страхове за някаква бъдеща експанзия на Турция, която тоново щяла да ни "завладява".България е подложена на други реални опасности, за които сега никой не говори.Но това е друга тема.
цитирай
85. анонимен - robi??
15.02.2011 15:36
hora ne ste bili robi,prosto podanici na velikata osmanska imperiq.4e e hvar4ala nqkoq i druga glawa ,taka e ... ama i v anadola naprimer procedurata e bila sa6tata za neposlu6nite.ni6to li4no ,prosto divi vremena ...
цитирай
86. анонимен - 106 Вместо да се упражняваш в плоски шеги
15.02.2011 15:40
прочети Димитър Маринов "Спомени от моя живот".Обикновено невежеството е агресивно, както е в твоя случай.Същия е написал "Стефан Стамболов и новейшата ни история".Анонимнико, чети!Сега поне има богата литература по тези въпроси.
Анонимник, автор на №80,84,89,91,93,96,97,102,104, и 107.
цитирай
87. анонимен - не, но май ти не вдяваш за какво аз ти ...
15.02.2011 16:06
не, но май ти не вдяваш за какво аз ти говоря. Вместо да ми обясняваш колко сме зле и какво сме щели да сме, ако не били ония 500 години, се замисли малко. Аз пък ти казвам, че това, което ни се случва сега, и 500те години, са последица от едно и също нещо. Не че сме станали овчедушни и пасивни заради 500те години робство, а че сме имали 500 години робство, защото сме пасивни и овчедушни.
Който факт въобще не ми харесва, и ако не бяха жалките ви оправдания и ненужната омраза дето насаждате, нямаше и да споменавам.
И за гърците също не си прав, между другото, много преди втората световна вече има гръцки общности в щатите. Разбира се, на тебе ти изнася да има световна конспирация, само ние сме пострадали, пък на другите някой им помага.
а иначе им се смеем на мазните гърци как смятат за собствено право да живеят на гърба на немците и французите.
Четеш си историята, както ти харесва - казах вече, добре, щом смяташ, че българите сме били роби че чак се гордееш с дефиницията, браво на тебе. И явно много ти пречи в същото време, щом още търсиш последици от ония времена. За същото време се създадоха държави и нации, в други краища на света, но ние си оставаме в онова минало.
И се пънем да измисляме какви велики са били прабългарите, иранци били, тракийци били, не знам какви били, а от тях нищо не е останало. Дори по инерция от миналото не се движим, давали сме велики имена на света - даваме ли ги сега? Всички са давали, но ние сме велики, само дето "сме си счупили крака" като сме били на 15 години. Много ни боли и светът ни е крив.
цитирай
88. анонимен - и още нещо
15.02.2011 16:23
Никой не отрича погромите, които е преживял народът ни, озлочестените, избит, ограбени или дори само унижени хора. Никой не отрича патриотизма и героизма на радетелите и борците за нашето освобождение. Никой не отрича жертвите дадени в освободителните войни от наши и чужди граждани.
Всичко това може да бъде уважавано и почитано без да се затърждават стереотипи, оформящи погрешно национално самочувствие. Национален нихилизъм е да твърдиш колко сме щели да сме велики, ама видиш ли как са ни обидили.
Ще бъдем велики, когато станем велики, за целта трябва да излезем от миналото. И да заживеем в настоящето.
Всяка ОТМИНАЛА епоха рано или късно подлежи на преразглеждане и фактите се отсяват от емоциите. Ние изхвърляме фактите и оставяме само емоциите.
Трябва ли да вадя вестници или "литература" от времето около сръбско-българската война? Да видите как са описвани сърбите като мръсници и подлеци, заради които Българската страна винаги е страдала. Добре, че сме надживели този момент, с днешните сърби вчерашната черга няма за какво да делим.
Време е да пораснете, оставете шовинизма и стига сте се занимавали с глупости.
Като това с мирно пушещите коминчета, да пренасяте днешната си злоба към столичани в онова време.
Явно сте намерили още един начин да оправдаете днешното си състояние с нешо от миналото.
цитирай
89. raders - да
15.02.2011 16:28
Очевидно понятието "робство" не е точно. Робът поначало е напълно безправен човек и в този смисъл съществува разлика. Истината е, че българите са лишени от собствена държава и се налага да слугуват на чужда. Може би понятието "слуги" е по-точно. И в същото време всички народи от Балканския полуостров, където безспорно преди това е люлката на човешката и християнската цивилизация в лицето на България, Сърбия и особено Ромейската държава - наследница на Рим и Елада, след идването на османлиите изпадат в дълбок бездуховен колапс. След което изостават по всички линии /материално и духовно/ от останалите европейски народи и тази тенденция продължава и до днес, а Ромейската държава изчезва окончателно от лицето на земята, което е една ужасна загуба за цялото човечество. Наложилата се след това турска империя със своето поголовно невежество по никой начин не може за замести Ромейската, нито да осигури на поданиците си духовен и материален напредък. В това се състои проблемът на изпадналите в зависимост народи.
цитирай
90. анонимен - Е, може да цитираме какво е ставало и ...
15.02.2011 16:32
Е, може да цитираме какво е ставало и какво е изобретено по света и в периода от 1945 до 1989 година... а руските комунисти дори не "присъстваха" у нас. Тая епоха обаче е оправдана в очите на хората, а преразглеждането на по старата история се смята за ерес. Защо?
цитирай
91. zaw12929 - mglishev Благодаря
15.02.2011 17:05
"Друг е въпросът, че се използва за надъхване на антитурски настроения, което е безотговорно."

и всичко в коментара ви не противоречи и не отменя фактите в постинга, поради което в крайна сметка сме живели, не като роби...и никак не е редно сега да се правим на роби
Да затворим тази страница...
цитирай
92. анонимен - Проблема с "робството" ...
15.02.2011 17:26
Проблема с "робството" се явява тогава, когато група неграмотници се опитват да обяснят недъзите от близкото минало и сега, със това, че видите ли народа имал робски манталитет!!!!! Всъщност те искат да намерят оправдание за собственото си бездарие и посредственост.... Ако нямаше подобни манипулативни опити за "обясняване", които са си чисто оправдание за несвършеното, нямаше да има и турско робство. Защото какво имаме? Имаме една Отоманска империя завладяла множество земи, подобно на други Империи, но за жалост твърде изостанала, някакви азиатци - друго щеше да е, да сме под Австрийско робство!! Но и това не ни оправдава, защото други страни като Сърбия и Гърция, много бързичко се възстановяват...
И за сравнение - Япония се освобождава от Шогуната (който си е като нашето робство, че и по-изостанало) през 1867 г.!!!!! Малко преди нас!
Всичко у нас иде от кьопавите политици, които не работят за Обществото и Държавата, а за себе си. Келепирджии, както ги е описал бай Алеко...
цитирай
93. silencemurmur - България е била само географско понятие в османската империя
15.02.2011 17:33
която като фьодерат е била задължена да дава данъци на османите.
Това е всичко, но заробени не са били, защото са били ЧАСТ от империята.

Левски е предаден от българин!Не от враг, а от съземляк. Това да се помни!

И добре е казал: "...КОЙТО ВИ "ОСВОБОДИ"...ТОЙ ЩЕ ВИ ПОРОБИ..."
Така беше с руснаците, така е днес с американците,
но много са слепи и глухи, вярвайки какво им поднасят за вярване.

И аз писах като този с коментар 84 за митовете на гордите българи
из тази красива страна, но кой да слуша. Страшна зависимост е да се подчиняваш
на политически агитации от двете страни, без да имаш своето
лично мнение по състоянието на света.
цитирай
94. анонимен - И едно допълнение....
15.02.2011 17:37
gita969 написа:
Докато България е присъствала географски на най- стария континент,ето какво е правило човечеството през тези 500г:
1863г. В Лондон построили метро ,а я да видим нашето строи се 2011г.
1880г. В Манхатън постриоли небостъргач със стоманена вертикална конструкция,а я да видим у нас - сега , и го очакваме и то до кога?
1793г. В Париж - Лувъра, у нас 1926г. и то къщата на Иван Вазов.
1167г. Оксфордски университет - у нас - 1888г - Софииски.

Първо училище - Чипровци 1642 г.
Някъде по това време и първата българска печатна книга...
Е, не е като Оксфорд, но все пак...
Обаче сега няма пари за това училище... Пак ще повторя - кьопави политици, без уважение към минало, без идея за бъдещето, мачкащи всичко, което може да застраши уютното им безхаберие... Ние просто нямаме нужда от робство...
цитирай
95. zaw12929 - . argilos - Имало кланета, грабежи, хайдути, хайдуци... разбойници
15.02.2011 17:42
от двете страни... ред и законност...
Едни от най йнтересните книги които четох са пътеписите- в Англия имат 8 издания- те говорят точно, каквото са видели.
Прочетете, там няма партийни пристрастия. Но има възхищение от всички срещиОт там научих най много за всички религии, за църквите тогава, за къщите, за облеклата, за данъците... за пазарите на роби...
Аз живея в село, което до 1811 година е било най оживения град на България, заедно със Свищов. Разположен е на 12 километра от Русчук- Русе. Но в 1811 година е изгорен- най големия търговски център. Изгорен от самите българи , които тръгват с руските войски да се бият с Наполеон
За този град- епархия със 7 зъркви, митрополит, първата часовникова кула... имало е каменни стени, конак, турска махала с джамия...всичко е изгорено и от 1811 до 1940 година е пусто поле, след което от балкана се завръщат деца... порасли синове и организират селище....село днес Червена вода -така се е казвал и градът.... затова четох всякакви пътеписи, над 3000 страници и научих много нещ... , които промениха мнението ми за султанската държава и да обикна още по вече тогавъшните българи, които са знали български, румънски, гръцки, турски, докато религията забранявала на турците да знаят друг език и да четат други книги, освен корана. Затова българите са правили търговията, дори и на турските кораби и затова сме имали изключително богати българи, които са давали обратно парите у нас за селищата. Пари за институти, училища... читалища...
Имало е между хората уважение...но всичко е притежание на султана ...но те не са робите африканци в САЩ...
цитирай
96. argilos - късно забелязах поста на мглишев. ...
15.02.2011 17:56
късно забелязах поста на мглишев. sry, моят е излишен.
цитирай
97. анонимен - А пък Бай ти Ганя си му е намерил ца...
15.02.2011 18:33
А пък Бай ти Ганя си му е намерил цаката и келепира, без много да му се кахъри...
цитирай
98. zaw12929 - ЕТО ВИ ЕДИН РОБ, НА КОГОТО ЧЕСТВАТ 154 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО
15.02.2011 18:33
Баща на Емануил Иванов - Димитър Хаджииванов, е заможен търговец, а майка му, Елена, е дъщеря на видинския търговец Емануил Шишманов. Първоначално Емануил Иванов учи в Свищов, като през 1872 година завършва средното училище в града. През следващите няколко години работи при баща си, в свищовска аптека и като стажант-инженер в пътностроителна фирма. През 1875 година заминава в Цариград, където полага изпит за техническа правоспособност в тази област. След започването на Руско-турската война през 1877 година се връща в Свищов. През 1879 година, след края на войната, Емануил Иванов отива да учи в Политехниката в Мюнхен, където през 1883 година завършва физика и математика. От 1883 до 1885 година е учител в Ломската гимназия, след което става чиновник в Министерството на народното просвещение. Емануил Иванов става един от авторите на издадената през 1888 година „Наредба на Педагогическия курс при Софийската класическа гимназия“,... ОЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК:
http://tanyarisemova.blog.bg/history/2011/02/15/quot-v-chest-na-emanuil-ivanov-quot.686451
цитирай
99. анонимен - Много са упорити привържениците на робството
15.02.2011 18:58
Въпреки многобройните доказателства,че робство не е имало, те настояват,че са били роби.Ами тази категория българи са прави.Те действително са били роби.Роби са били дедите им по манталитет, роби са и внуците им те сега по манталитет.С тази робска психология българина до никаде няма да стигне.Никакво национално самочувствие,готовност за подчинение на "големия брат", сервилност и самоунижение.Има далеч по-малки народи от българския като датчани, норвежци, швейцарци, финландци и много други, които живеят с чувство на достойнство и самочувствие.Те никога не биха казали,че дедите им са били роби, когато не са били роби, те никога няма да се самоунижават, както ние го правим.Това е особен вид български нихилизъм, да изпитваш удоволствие от самоунижението си и да хулиш този, който не иска да се самоунижава, да го наричаш едва ли не национален предател.
цитирай
100. анонимен - Българина живее с много илюзии, една от които е мита за "турското робство"
15.02.2011 19:15
Време е да се оттърси от илюзиите си и да заживее достойно.Има ли сили за това?Едва ли. България никога от 140 години насам не е била в по-добри геополитически позиции, но дори и сега българите остават с ниско национално самочувствие и с робски манталитет.Защо е всичко това?Защо сега говорим за "турското робство" от преди векове, а сме склонни да забравим половинвековното комунистическо робство от което току що се освободихме?Темата за комунистическото робство не е ли по-актуална?
цитирай
101. анонимен - BUSH
15.02.2011 20:20
Ти момче си роб и отрепка! Винаги си бил и ще бъдеш! И сега си роб! Готов си да наведеш глава на всеки,който те смаже и ти даде да лочиш в копанята! Нямам думи да изразя презрението си към теб! Добре,че не си ми пред очите!
цитирай
102. анонимен - Да живее България! Всеки който ...
15.02.2011 21:28
Да живее България!
Всеки който мисли различно, да не е жив до утре!
цитирай
103. анонимен - Измет комунистическа! Мрете мр...
15.02.2011 21:39
Измет комунистическа! Мрете мръсни комунисти!Смрад червена- на сапун!Всички Юдео- комунисти, обесени през стълб за да не си говорят! СМРАААД КОМУНИСТИЧЕСКА!
цитирай
104. mglishev - И от двете страни на спора
15.02.2011 21:40
чета излишно разпалени приказки. По-горе написах защо има смисъл в термина "турско робство" и какви са реалните основания за употребата му.

Написах и защо също така е смислено да се избягва, както и какъв е научно коректният набор от термини.

Ей, хора, сънародници, научете се да мислите извън щампите на черно-бялото и напразната емоционалност. Половината от вас тук говорят за "робство", за да подклаждат жаждата си да мислят за своите прадеди като страдалци. От патриотизъм.
Другата половина говорят за "владичество", за да мислят за своите прадеди като за горди и непокорени хора. Пак от патриотизъм.
Странно и нелепо е две групи патриоти да се карат помежду си.

Простият факт е, че някои са били роби, докато други са били горди и непокорни. Както става винаги. И невинаги робите са били по-некачествени, просто съдбата в онези жестоки времена е била страшна. Към повечето хора, каквито и да са били.

Спрете да гледате на миналото като на инструмент за създаване на идентичността си. Някои от пишещите тук може да имат неизвестен предтеча османлия или грък. Но всички сме част от днешната българска нация и никой от нас не е роден като роб, а като български гражданин. Това е най-важното.

Другото е махленщина.
цитирай
105. анонимен - БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЖИВЕЕ...150!
15.02.2011 22:05
ТИ ИЛИ АЗ ,МОЖЕ И ДА НЕ СМЕ ЖИВИ......НО, БЪЛГАРИЯ Е БИЛА... И ЩЕ БЪДЕ!
КОЛКОТО ДО МЕН ,НЕ СЪМ И НИКОГА ,НЯМА ДА БЪДА РОБ!
.... ЗАЩОТО АКО УМРА---ТО НЯМА ДА Е НА КОЛЕНЕ И С ПОДЛОЖЕН ВРАТ НА ДРЪВНИКА!
ПРОСТО ТОЗИ ВАРИАНТ ..НЕ МИ ХАРЕСВА!
АКО ЩЕ СЕ УМИРА---НЕКА ДА Е ПРАВ И С ШИРОКО ОТВОРЕНИ ОЧИ!
ВЕДНАЖ СЕ МРЕ , МАМАКА МУ.....НЕ Е ВСЕКИ ПАЗАРЕН ДЕН, ХА,ХА,ХА,ААА......!
КАКВО ПЪК ТОЛКОВА.....ВАЖНОТО Е , ЗА КАКВО ЩЕ СЕ УМИРА...!
ТОВА Е ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ....ДРУГОТО СА ПРОСТОТИЙ...
цитирай
106. анонимен - ДА СЕ РАЗБЕРЕМ....
15.02.2011 23:35
ТЕРМИНА "РОБСТВО" И..."РОБ",СА ЧИСТО ЛИТЕРАТУРНИ И ПРОПАГАНДНИ ПОНЯТИЯ, КОИТО, ИЗОБЩО НЕ ОТГОВАРЯТ НА СТАТУТА НА "ТОГАВАШНИЯ БЪЛГАРИН"!
ЧЕ, БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ПОД "ВЛАСТТА НА СУЛТАНА" И В РАМКИТЕ НА "ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ"....ИЗОБЩО НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪМНЕНИЕ!
ЧЕ, В ИЗВЕСТНИ ОТОНОШЕНИЯ ,СМЕ БИЛИ БЕЗПРАВНИ И ПОДТИСНАТИ, КАТО НАЦИОНАЛНОСТ И ВЯРА, Е АБСОЛЮТНО ВЯРНО!
БЪЛГАРИНА ОБАЧЕ , НИКОГА НЕ СЕ Е ПРИМИРЯВАЛ С ТОВА И БОРБАТА ЗА НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ--НЕ Е СЕКВАЛА ,НИТО ЗА МИГ!
ИСТИНАТА ЗА УПОТРЕБАТА НА ДУМАТА "РОБ".... Е ПРОСТА:

...ЦЕЛТА Е С ДУМАТА "РОБ"....ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ, ПОДТИСНИЧЕСТВОТО, МИЗЕРИЯТА И БЕЗИЗХОДИЦАТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, ЗА ДА СЕ ИЗТЪКНЕ ...."ОСВОБОДИТЕЛНАТА РОЛЯ НА РУСИЯ" И НЕЙНОТО РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ,КАТО НАЦИЯ!

ЕЛЕМЕНТАРЕН , ПСИХОЛОГИЧЕСКИ И ПРОПАГАНДЕН "ТРИК".....ЗА ОБЪРКВАНЕ НА ОБИКНОВЕННИЯ БЪЛГАРИН, В ЛАБИРИНТА ОТ СЛОЖНИ ОБЩЕСТВЕНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ , ПО ОНОВА ВРЕМЕ !
ЗАД ТОЗИ ТРИК----СТОЯТ РУСКИТЕ ДОМОГВАНИЯ И ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ ЗА ВЛИЯНИЕ НА БАЛКАНИТЕ ,КАКТО ТОГАВА ...ТАКА И В ДНЕШНИ ДНИ!

ДУМАТА "РОБСТВО"---НЕИЗМЕННО ИЗИСКВА "ПРИЗНАТЕЛНОСТ ДО ГРОБ", "ПОДЧИНЕНИЕ " ...... ПРЕДАННОСТ И ВЯРНОСТ ,КЪМ "ОСВОБОДИТЕЛИТЕ"!

ПРОСТО Е ЗА РАЗБИРАНЕ , АКО СЕ ОПИТШ ДА ВНИКНЕШ В СЪЩНОСТТА!
ПРОСТОДУШНИТЕ И НАИВНИТЕ ....ОБИКНОВЕННО СЕ ЛОВЯТ НА ТИЯ ТРИКОВЕ!
...ОСОБЕННО , КОГАТО НЕ СИ ЧЕЛ ДОСТАТЪЧНО И НЕ ПОЗНАВАШ ,СОБСТВЕННАТА СИ ИСТОРИЯ!!!!
ТОВА Е "СЛЯПАТА ВЯРА" НА "НАИВНИКА" И "ПРОСТОДУШНИЯ".....БЪЛГАРИН-ТОЗИ КОЙТО НЕ РАЗСЪЖДАВА!
цитирай
107. zaw12929 - до 158. анонимен - ДА СЕ РАЗБЕРЕМ.... 15.02 23:35
16.02.2011 06:23
Вие сте написали същия постинг с дрУги и МНОГО точни думи...благодаря...
АЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА РАЗБИВАМ МИТА ЗА РОБСТВОТО, ЗАЩОТО С ЧЕТЕНЕТО НА КНИГИ РАЗБРАХ, КОЛКО ГАДНО СА МЕ ЗАБЛУЖДАВАЛИ. ОЩЕ ПО ВЕЧЕ СЕ ВБЕСЯВАМ, КОГАТО НЯКОЙ ИНТЕЛИГЕНТЕН ДНЕС ПОЛИТИК МИ ОБЕСНАВА, КАК СМЕ РАЗЛИЧНИ, ЗАЩОТО СМЕ БИЛИ 5ОО И ОЩЕ 200 ГОДИНИ РОБИ...
ТАКА СЕ ИЗБЯГВАТ ИСТИНСКИТЕ ПРИЧИНИ И ВИНОВНИЦИ- ВСЕ ТУРЦИТЕ СА НИ ВИНОВНИ И ТАКА ПРОПАСТТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ СТАВА ВСЕ ПО ГОЛЯМА И НЕПРЕОДОЛИМА-- ПРЕДИ РУСИЯ, ДНЕС ... ДРУГИ РАЗДЕЛЯТ И НИ ВЛАДЕЯТ
НИЕ СМЕ РОБИ НА РОБСКА ПСИХИКА
ЧЕТЕТЕ, ИМАМЕ В НАШИТЕ БИБЛИОТЕКИ И ЧИТАЛИЩА НАЙ ГОЛЕМИТЕ СЪКРОВИЩА- КНИГИ....ЧЕТЕТЕ, ДЕЦАТА СИ НЕ СИЛНО ДА МРАЗЯТ, А НА ДОБРОТА УЧЕТЕ ДЪЛГОЛЕТИЕТО НА ЧОВЕКА Е ЗАЛОЖЕНО В ДОБРОТАТА, В СТРЕМЕЖА ДА ПОМАГА НА ДРУГИТЕ ...ОМРАЗАТА СКЪСЯВА ЖИВОТА НЕОЧАКВАНО БЪРЗО. ОТКАКТО НИ ЗАЛИВАТ МЕДИИТЕ С ТРУПОВЕ И БИТКИ ЗАЕХМЕ ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ОТ ИНФАРКТИ ЗАЩОТО ОМРАЗАТА КЪМ ЕДИН НАРОД ИЛИ ЧОВЕК Е СВРЪХТОВАР, КОЙТО УБИВА...

КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ПРАВЯТ РОБИ...
ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ЖИВОТА НА АФРИКАНСКИТЕ РОБИ В АМЕРИКА И ДА НАПРАВИТЕ
СРАВНЕНИЕ... КАКВО ТОЧНО Е РОБСТВОТО... И СЕ
НАДЯВАМ ЧЕ СЛЕД ВРЕМЕ, СЛЕД ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЖИВОТА ЩЕ ВИ ДАДЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА И ДОБРОТА... НИЩО ЛИЧНО, ОБИЧАМ ВИ-
цитирай
108. zaw12929 - 160., 161, 162 анонимен - ПОЗОР, Габор Егреши...
16.02.2011 07:09
ПОЗОРЪТ СИ Е ЗА ВАС, ЧЕ НЕ ПРИЕМАТЕ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА... НЕ ИСКАТЕ ФАКТИТЕ ДА СА НАД ВСИЧКО, ПОДВЛАСТНИ СТЕ НА ОМРАЗАТА ДЪЛГОЛЕТИЕТО НА ЧОВЕКА Е ЗАЛОЖЕНО В ДОБРОТАТА, В СТРЕМЕЖА ДА ПОМАГА НА ДРУГИТЕ ...ОМРАЗАТА СКЪСЯВА ЖИВОТА НЕОЧАКВАНО БЪРЗО. ОТКАКТО НИ ЗАЛИВАТ МЕДИИТЕ С ТРУПОВЕ И БИТКИ ВСЯКАКВИ- МЕЖДУ БАНДИТИ И ПАРТИИ- ЗАЕХМЕ ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ОТ ИНФАРКТИ ЗАЩОТО ОМРАЗАТА КЪМ ЕДИН НАРОД ИЛИ ЧОВЕК Е СВРЪХТОВАР, КОЙТО УБИВА...СВАЛЕТЕ ГО
цитирай
109. анонимен - от 158 , за ZAW 12929....
16.02.2011 10:00
БЛАГОДАРЯ ЗА ОЦЕНКАТА!
МОЯТ РОД СА УЧАСТВАЛИ АКТИВНО В НАЦИОНАЛНО-ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ, НО ТОВА НЕ Е ПРИЧИНА ДА МРАЗЯ, КОГОТО И ДА БИЛО!
НАПРОТИВ ,ИМАХМЕ КОМШИЯ ХЛЕБАР/ТУРЧИН/, КОЙТО МЕСЕШЕ КОЗУНАЦИТЕ У ДОМА ЗА ВЕЛИКДЕН,...ЮСУФ, БОГ И АЛЛАХ ДА ГО ПРОСТЯТ!
НЕГОВИЯТ СИН -ЕРОЛ, МИ БЕШЕ ПРЪВ ПРИЯТЕЛ И ПОЧТИ ИЗРАСТНАХМЕ ЗАЕДНО!
НЕ ПОМНЯ ДА Е СТАВАЛО НА ВЪПРОС ,ЗА "РОБСТВО" И "РОБИ"!

ЯВНО НА НЯКОИ ХОРА -РУСОФИЛСКИ КРЪГОВЕ-ТЕЗИ ПОНЯТИЯ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ СА ИМ НУЖНИ ,ЗА ДА ОПРАВДАЯТ БЕЗГРАНИЧНАТА СИ СЕРВИЛНОСТ И ДУПЕДАВЩИНА ,КЪМ ЕДНА ЧУЖДА СИЛА,НЕОБХОДИМА ЗА КРЕПЕЖА НА ВЛАСТТА ИМ!
ИЗВОДА СЕ НАЛАГА ОТ САМОСЕБЕСИ.
НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СИ ГЕНИЙ.....ЗА ДА РАЗБЕРЕШ , ЕЛЕМЕНТАРНАТА ИСТИНА!
цитирай
110. анонимен - men=zaw12929
16.02.2011 10:37
men=zaw12929
цитирай
111. анонимен - да, тогава държавите са се броили на ...
16.02.2011 11:44
да, тогава държавите са се броили на пръсти
цитирай
112. анонимен - не разбирам
16.02.2011 15:12
Не мога да разбера - наистина ли не осъзнавате колко излишен е този спор?

Фактите са:

Имало в османска империя.

Като всяка империя, тя е държала под контрол различни народи, които са си плащали данъка, финансов или като ресурс за армията - така е било и с Римската империя.
И е потушавала жестоко - за назидание, всеки опит да се откъсне част от нея - иначе не може да оцелее като империя.
Колкото до правата на хората - имали са си ги и нямат нищо общо с 'роби' - нито като социален нито като физически статут!

Всичко друго е мрънкане и оплакване.
Между другото, замислял ли се е някой, че тогавашните данъци са били по-леки от сегашните?
цитирай
113. zaw12929 - анонимен180, - не разбирам 15:12 Не мога да разбера - наистина ли не осъзнавате колко излишен е този спор?
16.02.2011 15:31
От 180 коментара една част показват не просто неразбиране, а гняв, че някой може да изрече такова мнение
Отделно тези дни по БТВ в неделя пак чух, колко сме зле, защото сме били роби на турциТЕ

ПОЛОЖИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ТУК ВСЕКИ ИМА МНЕНИЕ И ГО КАЗВА, ДОКАТО ПРИ ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ НЯМАМЕ ДУМАТА
цитирай
114. анонимен - Драскачи!Хората, препатили от ...
16.02.2011 17:04
Драскачи!Хората, препатили от османското робство са ви го написали черно на бяло, а вие се опитвате да изопачите всичко!Сега живеете свободно благодарение на тяхната пролята кръв, и на топло съзаклятничите срещу България!
НЯМА ДА ГО БЪДЕ!
ПОЗОР ВАМ!
цитирай
115. анонимен - BUSH до 185
16.02.2011 21:04
Свиньо,скоро ще целуваш османски ятаган! Ще се озърташ някой да ти даде отново държава,но Русия няма да прати синовете си да мрат за сополивата ти мутра! Неблагодарна пропаднала паплач!
цитирай
116. nikikm - С надежда за публикация
17.02.2011 11:57
Да се отрича турското робство е все едно да се изправиш срещу българския народ живял тогава.Да отречеш дядо Вазов,Левски,Ботев и да задраскаш цял един период от историята ни.Означава да се наредиш в една редица с родоотстъпничката Мартина Балева и някой си Улф Бруненбауер,които твърдят същото.Нещо повече,ние и сега,днес, също сме роби!Защото не сме свободни,а робството е видоизменено и клишето не работи.Толкова по-добри роби сме щом не го осъзнаваме.Виждам тук,как се отрича един факт от гордост и от патриотични подбуди,но е грешно.Не е срамно,че сме били роби.Такива са били времената.Всака държава изживява периоди на възход и падение.И Спартак е бил роб, но е оставил името си на света.Срамно е да не се бориш за свободата си.Дано тази публикация не бъде изтрита,тъй като не виждам предния си постинг.Надявам се,че не засягам никого тук,изказвам само своето дълбоко убеждение.Моите почитания!
цитирай
117. nikikm - Първият ми коментар и благодарности за отзивчивостта на домакина!
17.02.2011 15:01
Намирам голяма част от коментарите за недообмислени,пожелателни,подвеждащи и манипулиращи.Волно или неволно!Робът е НЕСВОБОДЕН човек!Другото е алабализми.Имали сме имоти,защото на султана му е било изгодно да му работим и плащаме данъци-за 500 г.са хиляди тонове злато.Който и когато искал е можел да ти вземе детето,дъщерята,да се наяде у вас,че и да му платиш.Боли го султана за някакви църкви и манастири,щом раята мирува,работи и плаща.И ангария работи!Я питайте турците,господари ли са били?Тогава другите /раята/какви са били?Сега турците и приятелите им искат робството да стане присъствие.Хем така,хем така.Така,че не нам!Робство си е било и синилите от бича,личат още,.но на гузния му се иска това да се забрави,че и гордост да почувстваме от насилията,които не били робски!Мекерета,и Батак да изтриете,Стара Загора ще се появи,още по страшна и оке по-зловеща и с много повече жертви!И България да изчезне,камъните ще говорят!Напразно се морите!
цитирай
118. nikikm - Това не е мазохизъм!
17.02.2011 15:32
177-за такива,като теб съм го писал,чети и не врякай!Историята и истината не могат да бъдат крити и преиначавани!Не трябва,колкото и да им се иска на някои!
цитирай
119. zaw12929 - ТОВА НЕ Е ТЕМАТА НА ПОСТИНГА:
17.02.2011 17:35
geriko написа:
Zaw, съжалявам, но не мога да се съглася с теб.И как да го наречем това на турците тук с ятаганите над главите ни 500 години - пикник ли?Просто няма друга дума освен - робство, не затова, че искаме да сме роби!А защото си е било т о в а!А че нямаме робски души ясно го доказват десетките възстания срещу турците!И не мисли, че някой е тръгнал да ги мрази - не, не е това.Погледни ги турците - от техните досадни сериали - да ти приличат на
турци??Че те откровено 70% от тях си приличат на чисти българи!Всички знаем много добре, че истинските черти на чистокръвните турци не са толкова хубави, като на европейците..Работата е там, че те насилствено са отвличали децата ни - най-хубавото, и най здравото, и не само от нас - на половината Европа!И оттам се е получило това благоприятно за ТЯХ кръвосмешение, за да изглеждат в днешно време така добре.Но не навсякъде - само в европейската част, и курортните зони...

ТОЗИ КОМЕНТАР НЕ СТАВА НЕ Е АДЕКВАТЕН
цитирай
120. zaw12929 - ТОВА НЕ Е ТЕМАТА, НИЩО НЕ СТЕ ПРОЧЕЛИ ИЛИ СИ ПИШЕТЕ КАКВОТО СИ ЗНАЕТЕ
17.02.2011 17:38
[quote=анонимен]Не обиждайте българския народ!Българина не е бил под никакво турско робство.Българина не е бил роб!Българина е бил поданик на една голяма империя, разпростряла се на три континента, от която са се страхували
цитирай
121. zaw12929 - анонимен - 177 А Спрете се, МИСЛЕТЕ И ...
17.02.2011 17:42
анонимен - 17А
Спрете се, МИСЛЕТЕ И ТОГАВА ...ДЕЙСТВАИТЕ, НО ПО ТЕМАТА- НЕ ЗАЩОТО ИМАЛО УБИЙСТВА- ДНЕС НАСИЛИЕТО И ТЕРОРА НЕ СА МАЛКИ- А БЕДНОТИЯТА
цитирай
122. nikikm - Последно
17.02.2011 18:43
Не обичам да се надхващам.Не харесвам прения с предубеденост!Не се сърдете.Всичко с което ме атакувате има отговор в горните два мои постинга! Богатия не може ли да е роб?Може и още как. И днес е така.Ще си богат, докато работиш за тяхната кауза.Мръднеш ли настрани-умирисваш драките.Така,че вместо да ме пращате да чета,а аз при все че чета доста,съм далеч от мисълта за всезнайство,прочетете още веднъж коментарите ми.Ако не сте от хората,които веднъж казали нещо,не допускат друг да знае повече!А такива има доста.И накрая,ако сте българин,вижте-защо нашият народ го е нарекъл робство и е сътворил приказки,легенди и песни,коя от коя по-тъжни и злощастни?Защо соченият от Вас дядо Вазов /богат/, пише "Под игото". Обещавам да не пиша повече по тоя въпрос. Не ми е приятен безкраен и безполезен дебат с хора,с които по презумпция би трябвало да мислим еднакво по тези въпроси.Не Ви задължавам и за отговор,сам пред себе си отговорете.Въпросът тук не е до Вас или до мен.По-важна е истината!
цитирай
123. zaw12929 - Думата робство може би не е най-т...
17.02.2011 19:52
penchoan написа:
Думата робство може би не е най-точната,......Вярно е, че българските турци са миролюбиви и трудолюбиви. В голямата си част генът им е български. Но проблемът не е в тях, а в имперската политика на Република Турция. Най-важното, трябва да се говори и пише открито и да се знае от всички - държавата Турция днес все още продължава да е империя, която е най-голяма заплаха и потенциален враг на България. Който забравя историята си, го чака ново робство.

никак не сте разбрали за какво става въпрос. ТЕМАТА НЕ Е ЗА комунизма
Питах:
1 Как във феодална империя ще има роби?! Няма отговор от Вас.
Бил ли е роб Вазов?! написал "Под игото"?
Баща му е бил богат едър търговец, притежавали са голяма къща, Вазов, както и беща му са можели да пътуват където си искат в обширната турска империя и извън нея. Мнозина от българите тогава, които сага наричаме "роби" са ходили до Божи гроб и са ставали хаджии. В родния град на Вазов е имало българско училище , където малките българчета са се изучавали на български език, имало е българска черква, в която българите свободно са се черкували. Цялата борба на нашите възрожденци и революционери е за откъсване от Турция и за образуване на собствено българско "царство ". Султанската империя сме я възприели според пропагандата, която са развили нашите възрожденци. Тогава те са искали да направят държава и затова развиват такава антитурска пропаганда, а ние сме взели това за чиста монета
Казват, трябва да минат поне 50 години, за да се отделят фактите, каквито са и да се отсеят емоциите.
Минаха 130 години, а ние все изхвърляме фактите и оставяме само емоциите.
Време е да пораснем,. Изразът "турско робство", се използва за надъхване на антитурски настроения, което е безотговорно, да преиначаваме историята за политически цели.
2. трябва да използваме вече фактите, които ни сближават , а не обратното, защото сме и членове на ЕС, защото османската империя е изчезнала. Ние и Турция сме в НАТО- съюзници.

Вашата позиция : държавата Турция днес все още продължава да е империя, която е най-голяма заплаха и потенциален враг на България. Който забравя историята си, го чака ново робство „ аз вярвам, че вие сте искрен и аз искам и занапред да дискутираме фактите. Аз не членувам в никакви партии

Вашата позиция, не отговаря на задачите на държавата ни. Моя постинг не е партийна трибуна.

. Ние сме първата балканска страна в ЕС и трябва да приобщим другите и да заемем водеща роля. Разберете разликата и тук говорим за ползите на днешна България, а когато правим политики за дадена партия, ще говорим по праграмата на партията си. Тук- за Обединена, Просперираща България.


цитирай
124. zaw12929 - БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДКРЕПАТА
17.02.2011 20:05
joysii написа:
Може да сме били покорения народ от завзетите земи, неверници, рая...,но роби...не сме били.
Това е исторически факт.
.........................................................................
Поздрави за постинга, за разумната позиция и проявата на съвременна мъдрост!

цитирай
125. анонимен - МИСЛЯ , ЧЕ Е НОРМАЛНО...
17.02.2011 21:18
...СЛЕД 50-г., В "СОЦ-ЛАГЕРА"/ТОВА Е ПОЛОВИН ВЕК/....ЕДИН СРАВНИТЕЛНО ПОСРЕДСТВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е НАЯСНО ,СЪС СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДСТАВИ ЗА СВЕТА И СОБСТВЕНИТЕ СИ СЪСЕДИ ,ЗА КОИТО .....САМО Е ЧУВАЛ И ЧЕЛ, ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ И СПИСАНИЯТА НА БИВШИТЕ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОПАГАНДАТОРИ!
ЯВНО В БЪЛГАРИЯ ,ДОСТА ХОРА СА СКАРАНИ, С РЕАЛНОСТИТЕ НА ЗАОБИКАЛЯЩИЯ НИ СВЯТ И ЖИВЕЯТ С ПРОПАГАНДАТА ОТ МИНАЛОТО!
ПРОСТОТИЯТА И ПРИМИТИВИЗМА ,СА ХАРАКТЕРНИ ЗА КОМУНИЗМА И ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ОБЩЕСТВА--НЕКА БЪДЕМ СНИЗХОДИТЕЛНИ!
ВРЕМЕТО ЛЕКУВА.....И ОТ ТОВА!
цитирай
126. анонимен - НЕМА СТРАШНО....129
17.02.2011 23:06
ЖИВОТА ЩЕ ПОКАЖЕ --КОЙ ,КАКЪВ Е....!
ТИ МИСЛИ ЗА СЕБЕ СИ....ЗА МЕН СИ МИСЛЯ--АЗ...ЗАЩОТО НАЙ-ДОБРЕ ГО ПРАВЯ!
А....ЖИВОТА В ТУРЦИЯ Е ЧУДЕСЕН!
ВЕРВАЙ МИ...
цитирай
127. zaw12929 - Благодаря за информацията
18.02.2011 10:48
анонимен написа:
ЖИВОТА ЩЕ ПОКАЖЕ --КОЙ ,КАКЪВ Е....!
ТИ МИСЛИ ЗА СЕБЕ СИ....ЗА МЕН СИ МИСЛЯ--АЗ...ЗАЩОТО НАЙ-ДОБРЕ ГО ПРАВЯ!
А....ЖИВОТА В ТУРЦИЯ Е ЧУДЕСЕН!
ВЕРВАЙ МИ...

аз живея и ще живея в свободна България...
цитирай
128. zaw12929 - Да си признае човек не е грях! А напредък....
18.02.2011 11:12
geriko написа:
Приятелю, по-неадекватен от тебе в този блог не съм срещнал :).

Винаги авангардните идеи- в случая- новите оценки , каквото прави този постинг, както и всяка нова идея, се среща с присмех, вие дори минахте към заплахи, поради балканският ни нрав, после идеите се налагат и които първи са ги посочили получават посмъртно признание или - най често забрава. Защото най върлите противници , когато идеята е реализирана се представят вече за нейни бащи. Това не е нищо нова, а най естествения прозес на човека в човечеството. Рутината , статуквото е по лесно- приема се по навик…нищо новя- първосигнална система
цитирай
129. zaw12929 - Вие го казахте:
18.02.2011 11:18
анонимен написа:
...СЛЕД 50-г., В "СОЦ-ЛАГЕРА"/ТОВА Е ПОЛОВИН ВЕК/....ЕДИН СРАВНИТЕЛНО ПОСРЕДСТВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е НАЯСНО ,СЪС СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДСТАВИ ЗА СВЕТА И СОБСТВЕНИТЕ СИ СЪСЕДИ ,ЗА КОИТО .....САМО Е ЧУВАЛ И ЧЕЛ, ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ И СПИСАНИЯТА НА БИВШИТЕ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОПАГАНДАТОРИ!
ЯВНО В БЪЛГАРИЯ ,ДОСТА ХОРА СА СКАРАНИ, С РЕАЛНОСТИТЕ НА ЗАОБИКАЛЯЩИЯ НИ СВЯТ И ЖИВЕЯТ С ПРОПАГАНДАТА ОТ МИНАЛОТО!
ПРОСТОТИЯТА И ПРИМИТИВИЗМА ,СА ХАРАКТЕРНИ ЗА КОМУНИЗМА И ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ОБЩЕСТВА--НЕКА БЪДЕМ СНИЗХОДИТЕЛНИ!
ВРЕМЕТО ЛЕКУВА.....И ОТ ТОВА!

но въпреки това, без да обръщаме внимание или да се гневим на тази естествена реакция- трябва да казваме, какво става в света и да се приобщаваме всеки ден и Интернет е най добрия начин за разбиване невежеството, манипулациите, направили тази вреда на повечето българи- да не разбират какво е добро за тях и как да вземат съдбата си в свои ръце.Освобождаването от комунизма не става с антикомунистически лозунги , а с ново виждане за света
цитирай
130. penchoan - Изразът "турско робство&...
18.02.2011 11:58
Изразът "турско робство", се използва за надъхване на антитурски настроения, което е безотговорно, да преиначаваме историята за политически цели.
2. трябва да използваме вече фактите, които ни сближават , а не обратното, защото сме и членове на ЕС, защото османската империя е изчезнала. Ние и Турция сме в НАТО- съюзници.

България е била в турско робство, особено първите 400 години на робството. Появата на църкви и училища става едва в началото на 19 век. Тогава се появяват и български чорбаджии. Преди това в песните се пее за "3 синджира роби", а който не е бил съгласен с реда в турската империя, е бил убит, помохамеданчен или изпращан на заточение в Диарбекир.
Изразът "турско робство" не надъхва антитурски настроения, а отразява действителната ни история. Никакви жалки опити за изкривяване на историята ни няма да минат. Няма да затворим страницата с Турция, докато тя не стане демократична държава, а това няма изгледи да стане скоро. Такива безродници като вас се опитват да преиначат историята в интерес на чужда държава.
Лъжа е, че сме съюзници в НАТО. Нас никой не ни е питал дали искаме да влезем в НАТО. Турция е потенциален враг на България и има за цел да отцепи територия от България. Малко време ни дели от момента, в който вероятно ще се стигне до война.
Тогава сигурно ще застанете на страната на Турция, предполагам!
цитирай
131. zaw12929 - penchoan - Държавата ги урежда тия работи
18.02.2011 16:12
Лъжа е, че сме съюзници в НАТО. Нас никой не ни е питал дали искаме да влезем в НАТО. Турция е потенциален враг на България и има за цел да отцепи територия от България. Малко време ни дели от момента, в който вероятно ще се стигне до война.
Аз се увличам и чета за наука и религия- книги- видях, че вие имате такива постинги- аз даже вярвам на науката, относно нещата за религията, а тя е изпълнена с доброта- за мен!
Вие сигурно сте атакист, ето тези ваши идеи отблъскват хората...
цитирай
132. penchoan - Лъжа е, че сме съюзници в НАТО. Нас ...
18.02.2011 22:54
zaw12929 написа:
Лъжа е, че сме съюзници в НАТО. Нас никой не ни е питал дали искаме да влезем в НАТО. Турция е потенциален враг на България и има за цел да отцепи територия от България. Малко време ни дели от момента, в който вероятно ще се стигне до война.
Аз се увличам и чета за наука и религия- книги- видях, че вие имате такива постинги- аз даже вярвам на науката, относно нещата за религията, а тя е изпълнена с доброта- за мен!
Вие сигурно сте атакист, ето тези ваши идеи отблъскват хората...

Не съм атакист, но темата на постинга е в разрез с националните интереси на България. А вашите идеи кого обслужват?
Във всеки случай чужди интереси. Няма какво повече да се обсъжда в тази тема.
цитирай
133. zaw12929 - penchoan - Лъжа е, че сме съюзници в НАТО
19.02.2011 00:08
Може и така да се каже, но сме както казва баба "Барабар Пенчо с мъжете!" Нали Сърбия се опита да е извън и я бомбандираха сега- 21 век, а ние сме си го отзели бомбандировките на София... по добре добре от зорлем ( доброзорлем)
цитирай
134. анонимен - Това , че си познаваме историята НИ НАЙ-МАЛКО НИ ПРЕЧИ ДА ВЪРВИМ НАПРЕД!
19.02.2011 15:13
[quote=men]Няма да избиете комплексите си като обяснявате колко зор е било през турското робство. Ще си останете пак там в калта на робството и ограничението ви.
Ако направите поне малко усилие да вникните в мотивацията на авторката може и да ви светне, но не съм убеден.
Големи българи сте ,бре!
И какви патриотари се извъдихте - който най-силно напсува турците е най-голимия патриот!

Ашколсун!
Аферим!
Машаала![/quo

Добре знаеш турски!А български?
цитирай
135. анонимен - АБЕ , ЦЕЛТА НЕ Е ..."РОБСТВОТО" И "РОБИТЕ"......ХАЙДЕ ДА СИ ПРИЗНАЕМ!!!
19.02.2011 21:46
ЦЕЛТА НА ДУМАТА "РОБИ"....ДА СЕ ОБЛИЖЕ ЗАДНИКА НА РУСИЯ ---С ПРИЗНАТЕЛНОСТ, ЗА ...Т.Н. "ОСВОБОЖДЕНИЕ"!!!
ТЪП ВАРИАНТ ---НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА!!
ТОВА Е ЦЕЛТА!
НАЛИ...?
цитирай
136. анонимен - Ти си болен мозък, 138. Пий си ред...
20.02.2011 12:23
Ти си болен мозък, 138.Пий си редовно хапчетата, и за кръвно също.Живей по-дълго, за да ти дойде акъла на място.
цитирай
137. анонимен - Чалга
21.02.2011 10:12
"няма място са рогатни". Рогатни ???
Седни си, двойка.
цитирай
138. zaw12929 - мен никой не ме пита, но имам 10 по...
10.03.2011 07:04
мен никой не ме пита, но имам 10 постинга, че не сме били РОБИ. Не само не отричам просветна и революционен подем на 19 век, а вярвам,че това е най важното, за да я има новата от 1878,1885 и 1908 година България.
Но до тук, те свършиха това, а ние сега да се правим на борци срещу "турското робство" е нахално, неадекватно недомислие...
цитирай
139. анонимен - ТАЗИ СТАТИЯ Е ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!
30.10.2011 16:27
Само някой ще ми обясни ли, кога по-точно Османската империя е владяла цяла Европа с изключение на Англия и Франция??? Пълни глупости са това, разпространението на империята достига до Унгария и после има няколко неуспешни опита за завладяване на виена. Империята естествено е имала влияние из целиа континент, но то е било по скоро търговско и икономическо...НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ХОРАТА С ГРЕШНИ ФАКТИ!!!!!!! Вярно е, че някой хора отдават твърде голямо значение на османското владичество, но не е начина да се оттърсим от това, учейки грешна история.
цитирай
140. анонимен - Тук един историк
08.01.2012 11:19
пише съвсем други работи - имало е робство!
http://bulgari-istoria-2010.com/booksBG/V_Kolev_Krajat_na_TU_Robstvo.pdf
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 13836576
Постинги: 5607
Коментари: 13041
Гласове: 67584
Архив
Календар
«  Септември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930