Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 11:48 - мозъчните тръстове се представят като неправителствени организации, чиято декларирана цел е развитието на демокрацията, свободния пазар, гражданското общество..
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 6635 Коментари: 12 Гласове:
13

Последна промяна: 28.02.2011 12:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
                   image


Къде е проблема? Проблема е основен и фундаментален - мозъчните тръстове не представляват и не развиват гражданско общество, тъй като нито инициативата за създаването им, нито проблемите с които се занимават са повдигнати отдолу, т.е. от гражданите. Инициативата за създаването им и дейността им се определят изцяло от техните спонсори чрез така наречения „проектен принцип”, т.е. финансират се само угодни на спонсора теми и задачи, които имат малко общо с интересите на гражданите.
 
 източник http://zahariada.blog.bg/ виж целия материал със снимки

Кои са „спонсорите” на мозъчните тръстове?


Магната валутен спекулант Джордж Сорос, чрез неговата фондация „Отворено общество” е може би най-известния спонсор на мозъчни тръстове. Почти всички български мозъчни тръстове произлизат от „Отворено общество”. Следващата организация главен спонсор е USAID (United States Agency for International Development, Агенция на САЩ за международно развитие). Ако отидете на сайта й (2) ще откриете едно изключително цинично насилие над собствените им (на тръстовете) понятия. Цитирам „USAID е независима агенция на федералното правителство намираща се под цялостното ръководство на Държавния секретар” (2). Една от основните претенции на мозъчните тръстове е да са независими точно от държавата. USAID хем е независима, хем е правителствена…! Никой от мозъчните тръстове не се смущава от това. Да, те са прави, мозъчните тръстове са независими от правителствата на страните в които оперират, те са зависими от правителството на САЩ. Само частично разбира се. USAID е имала офис в София до 2008 година.

За мозъчните тръстове е характерно, че не се представят с имената си, а с хората си. Така когато Иван Кръстев говори по телевизията той се представя като политолог, а не като създател и шеф на мозъчния тръст „Център за либерални стратегии” (ЦЛС). За Иван Кръстев спокойно може да се каже, че е черният кардинал на българския преход. Георги Ганев, Румен Аврамов, Деян Кюранов и Йонко Грозев също са от ЦЛС. Евгени Дайнов, преподавател в Нов български университет (НБУ), е основателя на „Център за социални практики” (ЦСП). От ЦСП е и Васил Гарнизов, също преподавател в НБУ. Огнян Минчев е основател на мозъчния тръст „Институт за регионални и
 международни изследвания” (ИРМИ). Един от най-вредните за страната мозъчни тръстове е Института за пазарна икономика (ИПИ). За компетентността на неговата директорка Светла Костадинова вече съм писал. Тук ще намерите още един текст който е пример за връзките между политици, мозъчни тръстове и псевдоикономисти. Основател на ИПИ е Красен Станчев - изпълнителен директор на ИПИ (1993 - януари 2007); народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), председател на Комисията по околната среда, член на икономическата и правната комисии; член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001). Членовете на „Съвета на ИПИ” въобще не са случайни хора: Левон Хампарцумян, Мартин Заимов, Калин Христов, Димитър Вучев. Други български мозъчни тръстове са „Центъра за изследване на демокрацията” (Огнян Шентов, Георги Прохаски, Владимир Йорданов, Александър Стоянов), „Европейски институт” (Владимир Кисьов, Любов Панайотова), „Международен център за изучаване на малцинствата и междукултурните връзки” (Антонина Желязкова) Фондация „Пайдея” (Георги Казаков, Мартин Заимов), Център за академични изследвания (Александър Кьосев). В групата на мозъчните тръстове попада и споменатият от мен „Институт за изследване на близкото миналото” (Ивайло Знеполски преподавател в СУ, Димитър Паница). Нека все пак не пропускам и майката на всички мозъчни тръстове - „Институт Отворено общество - София” (Георги Стойчев, Георги Ангелов). Всички споменати до тук мозъчни тръстове са десни, либерални и дори крайно десни. В мрежата се появяват и леви тръстове едва след 2002 година.
Такъв е „Института за социална интеграция” (Живко Георгиев ... Сергей Станишев). С това ще спра изброяването на българските мозъчни тръстове. При всички случаи съм пропуснал някои, но целта на този текст не е да им прави пълен списък. Не бива обаче да се пропуска Нов български университет, който също е на финансиране от Сорос и се преплита изключително тясно с мозъчните тръстове. В тази група аз бих поставил и Американския университет в Благоевград, въпреки че той не фигурира в книгата на Лаверн.

Дейности на мозъчните тръстове

Дейностите на мозъчните тръстове обхващат доста обширна област, която най-общо може да се нарече прокарване на чужди
 корпоративни интереси под маската на създаване на демократично гражданско общество. На езика на мозъчните тръстове това се нарича „създаване или запазване на либералния консенсус”. Мозъчните тръстове са узурпатор на общественото мнение. Тяхната недекларирана цел е да доминират общественото мнение, така че алтернативна идея да не може да пробие. Мозъчните тръстове постигат това благодарение изцяло на външното финансиране, на фона на вътрешната бедност на страни като България. Апогеи на техните усилия са цветните революции които заляха Източна Европа преди няколко години (9)

Формиране на „наши” кадри

Една от декларираните цели на спонсорите на мозъчни тръстове е „развитието”, на политически и икономически кадри („млади, енергични и иновативни” по терминологията на тръстовете).
 Формирането на приятелски настроени елити в чуждите страни е дългогодишна имперска практика на Западните страни и по специално на САЩ. Така започва и историята на неолиберализма в Латинска Америка - с обучаването на голям брой латиноамерикански студенти в Чикагската школа на Милтън Фридмън (10). Но докато никой в Латинска Америка не взема на сериозно  кадрите на Чикагската школа преди САЩ да устроят преврата на Пиночет, то в България БКП предава идеологическите си позиции и сама поканва (Андрей Луканов) „Отворено общество”. При липсата на финансиране и на здрава идеология западните фондации лесно намират кандидати да получат пари, привилегии, пътувания в чужбина и „модерно” обучение, което всъщност означава индоктриниране и се заплаща с идеологическа вярност. През „Отворено общество” и мозъчните тръстове са минали повече български политици отколкото предполагате. Измежду тях са Александър Божков, Димитър Луджев, споменатия Красен Станчев, Николай Младенов, Сергей Игнатов, Мартин Димитров. Но основната маса политически дейци на мозъчните тръстове не навлизат в политиката, а стоят в сянка. Това се изисква за запазване на имиджа им на „независими експерти”. Като експерти обаче, те реално пишат законите на страната ни по правилата които им спускат финансиращите ги организации. Една от целите на мозъчните тръстове е да монополизират областта на социалната, политическата и икономическата експертиза, така че каквото и да е правителството то да няма алтернатива при търсенето на експертно мнение. Като се има в предвид че лявото правителство на Станишев въведе плосък данък от 10% и ИПИ претендира да го е убедил в това, то можем да кажем, че да, българските мозъчни тръстове успешно са монополизирали политическата социалната и икономическата експертиза. Последният им удар в тази посока е натиска на правителството на ГЕРБ срещу Софийски Университет и БАН осъществяван от човек от Световната банка и от НБУ.
Гласувай:
14
11. boristodorov56 - Защо да се виновни мозъчните тръстове?
28.02.2011 12:19
А безмозъчните?
цитирай
2. zaw12929 - Всички в кюпа. . . трябва винаги да ...
28.02.2011 12:30
Всички в кюпа ... трябва винаги да сочим виновни
цитирай
3. neprosvet - Да..да...мозъчнете тръстове и техните фондации...
28.02.2011 12:58
Само дето не мислех, че са толкова мого...
Има ли по-страшен данък от плоския? За мен той е крайно десен, предложен и приет от управлението на БСП, която минава за лява партия.
цитирай
4. zaw12929 - КАЗАХА МИ
28.02.2011 14:55
neprosvet написа:
Само дето не мислех, че са толкова мого...
Има ли по-страшен данък от плоския? За мен той е крайно десен, предложен и приет от управлението на БСП, която минава за лява партия.

Че у нас Отворено общество има над 10 000 фондации- искаш проект- задължават да регистрираш фондация внасяш и сума 500-1000 с надежда да получиш 5000-15000, но се оказва, че, този път твоя проект не е успял,,,после,,,докато се откажеш.. ето, кой е истинския инвеститор...
цитирай
5. viovioi - статията е чудесен повод за размисъл на тема: Каква е доктрината на прехваления ЕС?
28.02.2011 16:47
Очевидното е само едно индоктриниране на политическия ни елит. Някой последните години да заговори за национална кауза или нещо подобно??Покорно слушаме едни безсмислени брътвежи за мерки, регламенти,санкции и напредък. Веднъж Николай Мледнов се напъна да говори за политическата доктрина на ЕС релативна демокрация и плуаризъм. Уви, прозвуча ми по-скоро утопично. Релативизъм на фона на националности на различни нива на икономическо, културно и етническо развитие. Един невъзможен микс от народи, култури, икономики,религии, маанета, гайди, флейти и всичко в кюпа.Как така? Безпрецедентния и безпринципния ЕС е една мега-утопия на която се вижда края.
цитирай
6. zaw12929 - Очевидното е само едно индоктри...
28.02.2011 17:12
viovioi написа:
Очевидното е само едно индоктриниране на политическия ни елит. Някой последните години да заговори за национална кауза или нещо подобно??Покорно слушаме едни безсмислени брътвежи за мерки, регламенти,санкции и напредък. Веднъж Николай Мледнов се напъна да говори за политическата доктрина на ЕС релативна демокрация и плуаризъм. Уви, прозвуча ми по-скоро утопично. Релативизъм на фона на националности на различни нива на икономическо, културно и етническо развитие. Един невъзможен микс от народи, култури, икономики,религии, маанета, гайди, флейти и всичко в кюпа.Как така? Безпрецедентния и безпринципния ЕС е една мега-утопия на която се вижда края.

Все по често сме, като ударени в главите ...
цитирай
7. liliyanaandreeva - Не ви ли прилича синьото знаме на Европа с 12 звезди...
28.02.2011 19:14
...на звезди по денно време следствие шоков юмручен удар по главата?
ИМА И ФОНДАЦИЯ НА ФОНДАЦИИТЕ - В ЛОЗЕНЕЦ В ЕДИН БЛОК В СОФИЯ!!!
Ходих там да прося 500 лева за да издам книгата си по календарна екология.Отказаха ми, разбира се, но...научих и нещо интересно.Те ми казаха, че...НЕ СА ФОНДАЦИЯ ЗА ДАВАНЕ НА ПАРИ, А ЗА...ВЗИМАНЕ НА ПАРИ!!!...Попитах дали не са обратни и...те ми казаха, че са обратни?????????...Вие ми кажете аз какво да мисля, след като впоследствие бяхме свидетели на ГЕЙ-паради?????????...
цитирай
8. zaw12929 - . . . на звезди по денно време след...
28.02.2011 19:20
liliyanaandreeva написа:
...на звезди по денно време следствие шоков юмручен удар по главата?
ИМА И ФОНДАЦИЯ НА ФОНДАЦИИТЕ - В ЛОЗЕНЕЦ В ЕДИН БЛОК В СОФИЯ!!!
Ходих там да прося 500 лева за да издам книгата си по календарна екология.Отказаха ми, разбира се, но...научих и нещо интересно.Те ми казаха, че...НЕ СА ФОНДАЦИЯ ЗА ДАВАНЕ НА ПАРИ, А ЗА...ВЗИМАНЕ НА ПАРИ!!!...Попитах дали не са обратни и...те ми казаха, че са обратни?????????...Вие ми кажете аз какво да мисля, след като впоследствие бяхме свидетели на ГЕЙ-паради?????????...

но там ние нямаме звезда- съмнително е?
цитирай
9. анонимен - ЕВАЛЛА , НА БОРКО-56....
02.03.2011 09:51
СЛУШАТЕ ,..."МОЗЪЧНИ ТРЪСТОВЕ"----АМИ, КАТО СИ НЯМАТЕ МОЗЪК И НЕ СТЕ НАУЧЕНИ ДА МИСЛИТЕ ------ЩЕ ГИ СЛУШАТЕ!!
ТО НЕ СТАВА ,САМО С ПЛЮСКАНЕ!
ИСКА ,АКЪЪЪЪЪЪЪЪ,Ъ,Ъ,ЪЛ.........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ТАКА Е ДРУГАРИ,
..ТЕЖКО Е ДА СИ СВИНЯ...И ДА НЕМА КОЙ ДА ТИ ЗАБЪРКА!!
ЗАТОВА И В БЪЛГАРИЯ, ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТЕЖКО....ЩОТО ДО ВЧЕРА ВИ ВОДЕШЕ/НОСЕШЕ/ПАРТИЯТА!!!!!!
НАЛИ ПЕЕХТЕ......"ВОДИ НИ ПАРТИО"...АМА , ТО СИ БЕШЕ ..."НОСИ НИ ПАРТИО"...
ЗАЩОТО И ДО ДНЕС----НЯКОИ ХОРА , ВСЕ СИ МЕЧТАЯТ ЗА "ДЪРЖАВНА ЦУЦКА"--ЗА ЦИЦАНЕ...!!!!
цитирай
10. zaw12929 - Интересно?!
02.03.2011 13:32
анонимен написа:
СЛУШАТЕ ,..."МОЗЪЧНИ ТРЪСТОВЕ"----АМИ, КАТО СИ НЯМАТЕ МОЗЪК И НЕ СТЕ НАУЧЕНИ ДА МИСЛИТЕ ------ЩЕ ГИ СЛУШАТЕ!!
ТО НЕ СТАВА ,САМО С ПЛЮСКАНЕ!
ИСКА ,АКЪЪЪЪЪЪЪЪ,Ъ,Ъ,ЪЛ.........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТАКА Е ДРУГАРИ,
..ТЕЖКО Е ДА СИ СВИНЯ...И ДА НЕМА КОЙ ДА ТИ ЗАБЪРКА!! ЗАТОВА И В БЪЛГАРИЯ, ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТЕЖКО....ЩОТО ДО ВЧЕРА ВИ ВОДЕШЕ/НОСЕШЕ/ПАРТИЯТА!!!!!! НАЛИ ПЕЕХТЕ......"ВОДИ НИ ПАРТИО"...АМА , ТО СИ БЕШЕ ..."НОСИ НИ ПАРТИО"...
ЗАЩОТО И ДО ДНЕС----НЯКОИ ХОРА , ВСЕ СИ МЕЧТАЯТ ЗА "ДЪРЖАВНА ЦУЦКА"--ЗА ЦИЦАНЕ...!!!!

Весело го прочитам и искрено се надявам,че вие се разминавате с тези национални манипулатори и не чакате наготово...
На мен ми е забавно, а на Вас?! То друг начин няма, освен инсулт...
Вие изглежда нямате малки букви и сте от дружеството на едрите работи...Поздравления за всичко...
цитирай
11. анонимен - НИКОГА , НЕ ЧАКАМ НА ГОТОВО, №10!
02.03.2011 15:44
ЦЯЛА КЪЩА СИ НАПРАВИХ САМ ....Е, ВЗЕХ И НЯКОЙ И ДРУГ МАЙСТОР, НО ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ВСИЧКО ДА ЗНАЕ!
НЕ СТАВАМ ЗА "ПАРТИЕН СЕКРЕТАР", ЗАЩОТО НЕ СЪМ СЕ РОДИЛ НАУЧЕН, ТА ДА ЗНАМ ВСИЧКО!
НАПРОТИВ ,СЛЕД ВЕЛИКАТА "КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ" НА ПАРТИЯТА И Т.Н. "ЕКСПРОПРИАЦИЯ"--ИЛИ КАЗАНО НАПРАВО-"ПЛАДНЕШКИ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ОБИР"....СЪБИРАМ ,КАТО КОРАБОКРУШЕНЕЦ ОЦЕЛЕЛИ ПАРЧЕТА ОТ ИМОТА ТА ДА ОСТАВЯ НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НЕЩО--С КОЕТО ДА СЕ ПРЕПИТАВАТ!
ВОЙНАТА Е ЕЖЕДНЕВНА НЕПРЕКЪСНАТА, НО.... ТЯ МИ ХАРЕСВА!
ЩАСТЛИВ СЪМ , ЧЕ ДОЧАКАХ ТОВА ВЕСЕЛО ВРЕМЕ!
ОБИЧАМ ТАЗИ ВОЙНА,... ЗАЩОТО ТЯ Е МОЯТА ВОЙНА....!
ТОВА Е ВОЙНА , ЗА ЖИВОТ!
...А , ЖИВОТА Е ХУБАВ...КАТО ХУБАВО МОМИЧЕ И ХУБАВО ВИНО---ЗАСЛУЖАВА ДА СИ ПРОЛИВАШ КРЪВТА ЗА НЕГО.....ПА ДОРИ И ДА УМРЕШ!
СВОБОДАТА И ЖИВОТА , СА ВСИЧКО!
цитирай
12. zaw12929 - анонимен 11 и 10 - вече мина всякакви граници на приличие без нужда?! .
02.03.2011 19:58
анонимен написа:
ЦЯЛА КЪЩА СИ НАПРАВИХ САМ ....Е, ВЗЕХ И НЯКОЙ И ДРУГ МАЙСТОР, НО ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ВСИЧКО ДА ЗНАЕ!
НЕ СТАВАМ ЗА "ПАРТИЕН СЕКРЕТАР", ЗАЩОТО НЕ СЪМ СЕ РОДИЛ НАУЧЕН, ТА ДА ЗНАМ ВСИЧКО!
НАПРОТИВ ,СЛЕД ВЕЛИКАТА "КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ" НА ПАРТИЯТА И Т.Н. "ЕКСПРОПРИАЦИЯ"--ИЛИ КАЗАНО НАПРАВО-"ПЛАДНЕШКИ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ОБИР"....СЪБИРАМ ,КАТО КОРАБОКРУШЕНЕЦ ОЦЕЛЕЛИ ПАРЧЕТА ОТ ИМОТА ТА ДА ОСТАВЯ НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НЕЩО--С КОЕТО ДА СЕ ПРЕПИТАВАТ!
ВОЙНАТА Е ЕЖЕДНЕВНА НЕПРЕКЪСНАТА, НО.... ТЯ МИ ХАРЕСВА!
ЩАСТЛИВ СЪМ , ЧЕ ДОЧАКАХ ТОВА ВЕСЕЛО ВРЕМЕ!
ОБИЧАМ ТАЗИ ВОЙНА,... ЗАЩОТО ТЯ Е МОЯТА ВОЙНА....! ТОВА Е ВОЙНА , ЗА ЖИВОТ!
...А , ЖИВОТА Е ХУБАВ...КАТО ХУБАВО МОМИЧЕ И ХУБАВО ВИНО---ЗАСЛУЖАВА ДА СИ ПРОЛИВАШ КРЪВТА ЗА НЕГО.....ПА ДОРИ И ДА УМРЕШ!
СВОБОДАТА И ЖИВОТА , СА ВСИЧКО!


Вие, като латерна и напред с рогата : СЛУШАТЕ ,..."МОЗЪЧНИ ТРЪСТОВЕ"----АМИ, КАТО СИ НЯМАТЕ МОЗЪК И НЕ СТЕ НАУЧЕНИ ДА МИСЛИТЕ ------ЩЕ ГИ СЛУШАТЕ!! Не става дума, че ги слушаме,.... ама вашето високомерие и надменност в случая ви пречат да прочетете текста
Щом ще се хвалим с къща- погледни ми снимката в блога- тази с червената блуза: Нито съм партиен секретар, нито ще бъда, но с двете си ръце съм направил къщата си Майстор съм и всичко съм си правил сам, защото съм майстор от дете се учих, от другите се учих, елтехникум завърших с отличие, после и за телевизия и не да стоя по канцеларии и бюра, а с чантата по домовете на хората. Затова съм си направил сам къщата за 6 години- заем от взаимоспомагателна каса, материали, работа и така. Да не ви казвам още, че... имате склонност към завист , или мислите, че само вие можете и само вие сте умен... така къща на два етажа ( без да броим таван и мазе) само при наливане на бетона са идвали приятели. Седем години съм бил телевизионен техник, още толкова поддръжка на силнотокови и накрая- ел и кип на взривни цехове и на никого не съм отказал да помогна за едно благодаря и съм доволен да се радвам на два сина. Не съм се сетил да нарека някого безмозъчник или... какво ви става бе хора?!
Вие не се държите прилично, което ние не заслужаваме да търпим! Премислете си държанието, защото с нищо не заслужавам аз и коментиращите тук такива аругантни изяви. Да правим живота си пиятен, без да вредим на околните. Не прави от приятелите си врагове. Приятна вечер! Късмет и успех и си мери приказките...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11817862
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61737
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31