Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2011 15:20 - За добро здраве и дълголетие:
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1137 Коментари: 2 Гласове:
1



 Stevia Rebaudiana (Стевия) е многогодишно   храстовидно растение, естествено разпространено   в   дъждовните области на Парагвай, Колумбия,   Венецуела и Бразилия. Местните индиански   племена Гуарани са използвали листата му като   подсладител преди повече от 1,5 хиляди години.  

Тази сладка или медена билка получава  широката си популярност благодарение на   южноамериканският учен Антонио Бертони, който   научава за нея от местните индианци през 1887 г. и   алармира академичната и светската общност.

Доскоро почти неизвестна, сега това сладко растение набира все по - голяма популярност и е на път да заеме заслуженото си място. След като бяха спечелени редица дела за неправомерното й спиране от продажба и отстраняване от пазара, сега стевията отново е разрешена за продажба в България.

Най-големият консуматор на стевия в световен мащаб е Япония и за качествата на медената билка най-много знаят японците, които са започнали да я използват от 1954г. От 1960г. в Япония стевията става основен подсладител във всички произвеждани продукти и оттогава е забранен износа й. Вече има 240 продукта, в които тя влиза. Дори представителства на “Нестле”, “Кока Кола” и “Пепси” там са сменили захарта и аспартама в продуктите си със стевия. В САЩ вносителите на стевия в началото не са посрещнати много гостоприемно, защото много силно конкурират  производителите на захар и изкуствени подсладители. Въпреки всичко след дълги научни спорове и изследвания, стевията е одобрена като хранителна добавка, а от 1997 година е определена за единствен подсладител в менюто на армията на Пентагона. Европейският съюз също наложи ограничения в продажбата на стевия за страните членки. Но натиска на общественото мнение доведе до преразглеждане на забраната, и в резултат на това, в някои от европейските държави (включително и България), вече е разрешена продажбата на стевия.

Стевията е много ценно растение с изключителен потенциал. Ценността й се дължи на съдържащите се най-вече в листата й сладки вещества наричани общо Стевиозиди. При дивите растения стевия те съставляват от 3% до 9% от сухото вещество (изсушените листа), а при сортовите растения са средно 10-15%, като при някои достигат до 20%. Два са основните Стевиозида, които съставляват над 95% от общото количество сладки вещества, това са -Стевиозид и Ребаудиозид А (Р-А). Чистият Стевиозид е около 200 пъти по-сладък от захарта, а Р-А около 250 пъти. Тези вещества се различават и по цялостния си вкус. Стевиозидът, освен че е сладък, е и леко стипчив и горчив, за разлика от него Р-А няма този недостатък и поради това селекционерите се стремят да създават сортове с по-високо съдържание именно на Р-А.

В условията на България стевията се отглежда като едногодишно растение, понеже коренищата не могат да оцелеят при ниските температури на почвата през зимата. Стевията се нуждае от специфични условия за да образува цветове, което води до ниска продукция на семена с ниска кълняемост. Размножаването е предимно вегетативно ( чрез зелени резници или в култура invitro (в епруветка) ). При подходящо съхранение на коренищата след изваждането им на есен е възможно тяхното повторно засяване.





Гласувай:
1



1. анонимен - pipinana
23.07.2011 15:59
Az si imsm EDIN sladak.
цитирай
2. zaw12929 - Az si imsm EDIN sladak. Който крие е ...
23.07.2011 16:08
анонимен написа:
Az si imsm EDIN sladak.


Който крие е скрънза а а а , но вие ще си кажете
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14210658
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031