Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 20:15 - Когато дружбата "била необходима, като слънцето и въздуха..."
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2295 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 30.07.2011 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще изтрия всички тъпи, нетолерантни, омразни коментари. Не искам да възпитавам в Интернет следователи на норвежкия убиец- хора изпълнени с омраза и лишени от възможността за диалог с факти 

 интервю 
Стоян Динков: Османската империя спаси българския народ;  Евроазиатски съюз ще замени Европейския, смята писателят Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия. Динков подчертава колко е важно България да поддържа добри отношения с тюркската общност днес и смята, че бъдещето на света е обединението, както и че след Европейския съюз ще дойде време и за азиатски и евроазиатски съюз.

- Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?
- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея. 
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко. 
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра – по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас – на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно. 
По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.
- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?
- Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях – Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят „робите”. Аз му имам доверие. - Плод ли е българското Възраждане на тази пропаганда?
- Да, то е плод точно на руската пропаганда и на идеите на Мацини. В това няма нищо лошо, но все пак тези идеи са имали специфична функция в Италия – при карбонарите. При нас се пренася същият модел на действие. Революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос. - Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция?
- Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят. - Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте – тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория?
- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.   - Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?
- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време – първо, че сме славяни, сега – че сме иранци. Това влияе лошо на обществото – ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма – да не си знаем историята. - Същият проблем имаха и наследниците на прабългарите в Русия – потомците на волжките българи? Какво е положението при тях?
- Там в момента се случват едни хубави неща. Тяхната партия – Български национален конгрес, е най-силната в момента. При едни свободни избори те биха могли да вземат властта. - Смятате ли, че връзките на България с тюркските страни ще помогнат за създаването на един бъдещ евроазиатски съюз? 
- Първо трябва да има азиатски съюз, а после европейският и азиатският да се обединят. Това е бъдещето на света. И ако нашата историография стане реална и истинска, а не лъжлива, България ще заеме едно много сериозно място. Тя не само че е член на ЕС, но ние говорим на славянски, макар и наложен насила. Освен това сме християни – повечето от нас. Остава само да си напишем истинската история. - Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?
- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България. - А как оцеляват българите?
- Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански. ......................................................................................................................................  
Три пъти мисли, книгата прочети и тогава ...  ПО ПОЛЕКА, СРЕЩУ НАС Е ПИСАТЕЛ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ- УЧЕН С ФАКТИ, А ВИЕ 
НЕ СТЕ ПРОКУРОРИ, НИТО СТЕ ЧЕЛИ И ЗНАЕТЕ КАКВИ ФАКТИ ИМА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ
Не е лесно- да си обърнем представите, да приемем братята си, ако те са мюсюлмани... но живеем в друго време- това на диалога с факти. Само циганите кълнат, наричат, замислете се, имаше ли нужда от вашите тъпи коментари. 
Намерили сте повод да изразите бясната омраза към турците, в която са ни възпитавали всеки божи ден, но времената се менят, манипулациите падат- трябва , преди да обругаваме автора, да попрочетем, да научим някои истини, источници... 
Тази тъпа дързост само доказва, че не сме готови да защитаваме българщината, да се отърсим от манипулациите. Във всяко читалище има пътеписи на англичани, французи, австриици , посещавали империята на султана от 15 до 18 век, за да разберете как са живели българите, като поданици на султана...
На нас не ни се налага сега да "освобождаваме българите от робството"на турците... да се освободим от омразата, от ежедневното споменаване на "турското робство". да заживеем в днешно време, да разберем истинската история, като се доверим на учените изследователи, а не на някаква тъпа интуиция и знания от времето, когато дружбата ни със СССР беше, като въздуха  и слънцето за всяко живо същество....

 Гласувай:
9
01. анонимен - от Севт Непримиримии
30.07.2011 20:20
От мен - поздравления!
цитирай
2. hristo27 - Добре де, ако Турция е "пом...
30.07.2011 20:57
Добре де, ако Турция е "помогнала" България да остане държава, защо са били тогава тия кланета на българи? Защо са взимали невръстни момчета, които след 20 години са ги използвали да избиват собствените си братя и сестри? И това ли е влизало в графата "запазване на българската държава"? Извинявай, нещо не ми се връзва.
цитирай
3. zaw12929 - Добре де, ако Турция е "пом...
30.07.2011 21:22
hristo27 написа:
Добре де, ако Турция е "помогнала" България да остане държава, защо са били тогава тия кланета на българи? Защо са взимали невръстни момчета, които след 20 години са ги използвали да избиват собствените си братя и сестри? И това ли е влизало в графата "запазване на българската държава"? Извинявай, нещо не ми се връзва.

Говорим за различни неща- за различни епохи, за началото 14 век и за края. Кланетата са, защото започва априлското въстание , а там сме различни... стига с кланетата- темата на книгата е за произхода ни , за времето от преди 2000 години насам...
Вие чели ли сте някоя от 7-те тома пътеписи?! На Европейски дипломати, бизнесмени разузнавачи в Империята на султана, когато 52 народи ( сега суверенни държави) са част от Турция. Искали сме да си имаме държава- но това е друг въпрос. ... Прочетете книгата.
цитирай
4. zaw12929 - Отделно ще ви отговоря-
30.07.2011 21:42
Защо са взимали невръстни момчета, които след 20 години са ги използвали да избиват собствените си братя и сестри?"
Това не е така и си има много добро обяснение в пътеписите. Еничарите не са пращани да ни избиват. Вие имате много грешна представа за живота на българите от 14 до 19 век... Българите са имали имоти, свободно са упражнявали вярата, обичаите си... такова е било времето
Малки момчета са вземани от всички семейства- не само от българите, от турските също. Заведени в Цариград, те са обучавани и в зависимост от успеваемостта са сравали: войни- еничари, имами, съдии-, други са оставали в султанския дворец, като обслужващи, като градинари, охрана...всички са приемали исляма.,Те са администрацията на държавата. Всички семейства са имали по много деца и вземането на едно дете от 4-7 годишно ги освобождава от всякаква повинност- няма мобилизации, откъсване на другите синове и дъщери от семейството. В пътеписите се изтъкват тези и други устройства на империята, като много по разумни от тия на Запада, които дават възможност на османците да владеят света, да им се възхищават.
След 1870 година у нас започва възраждането и под влияние на Русия се насища с истории за синджири роби и всякакви тъпотии. Априлското въстание е удавено в кръв, четох и докладите на Юджийн Скайлър, ползвани от Мак Гахан- тогава ние сме от последните страни, които искат да напуснат султанската империя...

да и българи са клали българи-( толкова жестоко са избивани едни българи от други)
Априлските кланета- нямат оправдание- това е епизод - няколко месеца от 500 годишната история...ТЕМАТА НА КНИГАТА Е ДРУГА... ХОРА, ЧЕТЕТЕ КНИГИ, НАЙ ВАЖНОТО- ИЗЧИСТЕТЕ СИ ДУШАТА ОТ ОМРАЗАТА- ТЯ ВЪРШИ РАБОТА САМО НА ТЕЗИ, КОИТО НИ МАНИПУЛИРАТ... насъскват
В селото, където живея няма нито едно турско семейство... но, в околните села са преобладаващи и са рядко работливи, дружелюбни, уважителни. Нора на 21 век..
Темата на книгата е друга... , Боже, помогни им!
НЕКА РАЗБЕРЕМ ЩО ЗА ХОРА СА БИЛИ ДЕДИТЕ НИ...КОИ СА... ДА СЕ НАПИШЕ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ... ЩЕ Е ТРУДНО, НО... ЩЕ СЕ ПИШЕ ОТ ХОРА НА НАУКАТА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11820424
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61741
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31