Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 18:28 - Държави с армия, по малка от нашата- без армия?!!
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2560 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Както  е  казал известният френски  общественик  Жорж Клемансо, ‘Войната е твърде важна работа,  за да я поверим на военните’.  И до днес това важи с пълна сила, но повечето държави работят  сериозно, за да създадат огромна и силна армия.  Китайската войска  например наброява 1.6 милиона човека.  Има обаче и страни, които не разполагат с войски.  Вижте няколко от тях и причините да  не поддържат армия.1. Соломонови острови


image

Соломоновите острови  обединяват не десетки, а  почти хиляда малки островчета в Тихия океан.  През 1893 година страната става протекторат на Великобритания и оттогава  почти  не е имала нужда от военна защита.  По време на Втората световна война на островите се разполагат британски войски, но от 1976 година  страната избира стабилно правителство.  Този спокоен период продължава чак до 1998 година, когато в продължение на няколко години  престъпността се покачва и се появяват етнически конфликти.  Нова Зеландия  и 
обаче се обединяват, за да установят мир на островите, като  през 2006 година страната се разоръжава.  За да се запази вътрешния ред, Соломоновите острови  разполагат с полиция.

Кой ги защитава?  Откакто  Соломоновите острови  попадат под протектората на Великобритания, те не поддържат самостоятелни военни сили.  Обединеното кралство обаче не е официален защитник, тъй като при нападение островите  ще  разчитат за защита на  войските  на  Австралия.


2. Коста Рика

image

Макар  някога  да  е разполагала с армия, днес Коста Рика не притежава такава. На 1 декември 1948 тогавашният президент Хосе Ферер подписва указ, с който разпуска армията след фаталната гражданска война в страна, която взима почти 2000 жертви. Днес страната разполага със структура, наречена Fuerza Pъblica, която се грижи  за  сигурността, следи за спазването на законите и осигурява граничен контрол.

Кой ги защитава?  Ако бъде нападната,  
Коста Рика ще разчита  на  подкрепата на  21 държави  по силата на Междуамериканския договор за взаимопомощ  от  1947 година.  Сред държавите защитнички са Съединените щати, Чили и Куба.


3. Самоа


image

Самоа не разполага  с  военни сили, на които да разчита при нападение, а за сигурността на острова се грижи полиция.  За защитата си страната  трябва да разчита на  помощ от други държави.

Кой ги защитава?
  През 1962 година Самоа сключва договор за приятелство  с  Нова Зеландия. При нападение страната  може да се обърне към новозеландското правителство за защита. Договорът обаче заявява, че всяка от двете държави може да се  откаже от него по всяко време.


4. Палау


image

Въпреки че  Палау  няма  собствени войски,  страната  разчита на националната полиция за защита на гражданите.  Ако бъде нападната държавата  ще  се наложи  да разчита на  съюзниците си.

Кой ги защитава?
  Повече от 30 години островите са били управлявани от администрацията на Съединените щати. Пълна независимост постигат през 1994 година,  но  ако бъде нападната, страната ще трябва да се обърне за помощ към САЩ, която да осигури защита на своя протекторат.


5. Андора

image

Макар да не разполага с войска,  Андора е достатъчно смела да обяви война на 
Германия през 1914  година и да се присъедини към Първата световна война.  Въпреки смелостта си обаче страната не е взета насериозно  и  не е  извикана при подписването на Версайския договор.  През 1931 година шепата хора, обявена за армия били заменени от национална полиция, която се грижи за вътрешния ред в страната.

Кой ги защитава?  Андора разполага с три защитника, ако бъде нападната.  Това са  Франция  и  Испания, между  които се намира страната,  и  НАТО.


6. Гренада


image

Гренада няма редовна армия, но  като част от Британската общност за реда се грижат кралската полиция на Гренада  и  Регионалната система за защита.  Тя  може  да разчита на армиите на съседни държави, например  Барбадос,  Доминиканската република  и  Гренадините.  Решението да се  откажат от армия се дължи на историята на страната, която в края на 20 век  установява авторитарно управление чрез държавен преврат, който завършва с екзекуция на тогавашния  премиер.

Кой ги защитава? 
 Няма установен защитник на Гренада при нападение,  но заради Регионалната система за защита страната  вероятно ще бъде  защитена  от Антигуа и Барбуда, Барбадос, Доминиканската република и други островни държави в района.  В краен случай  има вероятност  Съединените щати  да се намесят,  ако  военните действия  се задълбочат,  тъй като войските на тези държави не са особено големи.


7. Маршалови острови


image

Маршаловите острови се  считат  за  суверенна нация  и  са участници в пакта на  Федералните щати на Микронезия  и  Палау.  Това им осигурява  защита от Американските щати,  ако бъдат нападнати от вражески войски.  Макар да няма своя армия,  страната  поддържа  полиция, която  се грижи за реда на островите.

Кой ги защитава?  Според пакта  Маршаловите острови са протекторат на Съединените щати и нямат право да поддържат войски, затова за защитата им се грижи северноамериканската държава, която поема изцяло  отговорността  по време на война.


8. Лихтенщайн

image

Лихтенщайн се отказва от армията си през 1868  година, след Австро-пруската война, тъй като е прекалено скъпа за поддържане за страна с толкова малки размери. Страната разчита на  националната полиция  за опазването на вътрешния ред.  След  като  Германската конфедерация се разпада,  Лихтенщайн трябва да създаде своя армия, но се отказва да  го направи.

Кой ги защитава? 
 Няма  официален защитник на страната при нападение,  но  вероятно  тя ще получи помощ от армията на Швейцария.  Няма обаче  официално потвърждение за отговорност на държавата към Лихтенщайн.


9. Науру

image

Най-малката островна държава в света  няма собствена армия,  но заради  размерите си страната не разполага дори със столица.  За реда се  грижат полицейските  формировки,  а  като част от Микронезия,  Науру  може да разчита на защита от  съседните острови и  от  Австралия.

Кой ги защитава?
  Смята се,  че има договор за защита между  Науру  и  Австралия за осигуряване на войски при нападение.  Всъщност  през 1940  година,  когато островът е нападнат от Германия,  австралийската флота  била извикана да  осигури защита.


10. Ватикана


image

Най-малката страна в света не разполага със собствена армия заради специалния си статут.  Някога  обаче  Ватикана е поддържала  войски за защита на папата.  През 1970 година папа  Павел VI  отменя  военните формирования.  Днес страната се защитава от наети швейцарски войници,  които защитават папата и ватиканския дворец.  Съществува и жандармерия, но тя е повече  с граждански  функции,  отколкото с военни такива.

Кой ги защитава?
  Тъй като 
Ватикана е изцяло разположена в Рим,  за защитата му отговаря изцяло  Италия и нейната армия.  Страната разполага  с  над 185  хилядна войска, сухопътна и флота,  а при нужда може да използва въздушни сили.
Гласувай:
11
01. letopisec - нашата армия, май
12.08.2011 13:09
не е повече от 20 000 или греша?
цитирай
2. zaw12929 - не е повече от 20 000 или греша? ...
12.08.2011 17:26
letopisec написа:
не е повече от 20 000 или греша?


около тази цифра е и тя ни е много, но... омаме тройно по голяма полиция...
цитирай
3. анонимен - Interesting, thanks
12.09.2011 08:54
Everything is quite open and really clear explanation of problems. was truly info. Your internet site is really useful. Many thanks for sharing.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11954977
Постинги: 5398
Коментари: 12314
Гласове: 62092
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930