Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 12:14 - да избягвате употребата на някои обичайни продукти, особено в големи количества.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1504 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 31.08.2011 20:54



 Често естественото ниво на токсини в плодовете и зеленчуците е по-високо, отколкото в продуктите, произвеждани по заводски път
Често естественото ниво на токсини в плодовете и
зеленчуците е по-високо, отколкото в продуктите,
произвеждани по заводски път. 

Тези естествени токсини могат да бъдат причина за
редица заболявания (дори и ракови), както и за вродени
недъзи.

Ако искате да се предпазите от излишни проблеми със
здравето, не употребявайте   големи количества.

Здраве.бг предлага списък на най-опасните за здравето
групи химически
вещества и храни, в които те могат да се срещнат:

Соланин

Когато извадените картофи са подложени на прякото
въздействие на
светлината, тяхната повърхност може да позеленее в
резултат на отдел
янето на хлорофил. Позеленяването се съпровожда и
от образуване на соланин - токсин, опасен за здравето. 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кои храни могат най-често да ни разболеят image
5|image24569 09.06.2011 За и против различните видове мляко image8|image17155 08.07.2011 Лаборатория ще хваща над 360 пестицида в храните ни image3|image5228 17.06.2010

Най-голяма е концентрацията
на соланин под самата кора на
картофите, но ако ги изрязваме
по-дълбоко по време на белене
, можем да избегнем попадането
на голямо количество от този
токсин в организма.

Приготвянето на зеленчуци на
пара или в кипяща вода намалява нивото на соланин в тях до 40%. 

Соланинът може да стане при
чина за стомашни разстройства
и за проблеми с дихателните
органи. Доказано е също, че в
големи количества той често
води до аборт.

Цианогенни гликозиди

Тези вредни вещества понякога се съдържат в много
зеленчуци като зелето, бялата ряпа, целината. 

Въпреки мнението на специалистите, че тези продукти
са отлично профилактично средство срещу раковите
заболявания, при наличие на големи количества
цианогенни гликозиди те влияят негативно върху работата
на щитовидната жлеза и водят до образуването на гуша

Това обаче се отнася само до употребата на тези
продукти в суров вид. Ако се варят, те не представляват
опасност.

Микотоксини

Микротоксините са една от най-опасните за здравето
групи вредни химични вещества, съдържащи се в храните. 
 Причина за тяхното образуване са гъбичните образувания,
в това число и плесента. Най-често микротоксините се срещат в хранителните продукти, приготвени от зърнени култури и орехи. 

Тези вредни вещества могат да станат причина за ракови
заболявания и цироза на черния дроб
, а също за отслабване
на имунитета.


Нитрати

Нитратите не се отнасят към канцерогените, но опитите с
животни показват, че нитрозамините, които се формират от нитратите
и нитритити в стомаха, водят до появата и развитието на ракови забол
явания. Нитрати обикновено се добавят в месото, за да се удъл
жи срока на годност.

Те могат да се срещнат и в натурални продукти - в спанака, цвеклото, зърнените култури и ряпата. Тези храни не бива да се консумират в големи количества от децата, защото киселинността в техния стомаха 
е по-малка, а организмът не може да се справи с голямото количество
нитрати.



Гласувай:
4



1. alexs - Благодаря много полезна статия! ...
30.08.2011 21:10
Благодаря много полезна статия!
Хубава вечер!
цитирай
2. zaw12929 - Благодаря много полезна статия! ...
31.08.2011 20:24
alexs написа:
Благодаря много полезна статия!
Хубава вечер!


Това е предимството на Интернета: да намираме бързо полезното, доброто.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14213762
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031