Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 10:15 - Лоши очаквания на Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1289 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.09.2011 10:18


 Увеличава се рискът България да загуби най-малко 180 млн. евро по ПРСР ( ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ)  Административният капацитет Най-голямата слабост на България в областта на усвояване на евросубсидиите  е липсата на административен капацитет. Точно както по времето на тройната коалиция, така и сега Брюксел критикува, че честите смени във фонд "Земеделие" - 5 смени на директор за 2 години, отнемат време и ресурси, без да е сигурен техният ефект, като същевременно се губи ценно време. Честата смяна на директорите във фонд "Земеделие" е причина работещите там да се чувстват несигурни, което ги кара често да излизат в болнични или отпуск, казаха служители на фонда, пожелали анонимност. Според експерти обработката на документите по проектите отнемала ужасяващо много време и затова се обмисляло служителите на фонда да бъдат изпратени на обучение при тези в Оперативна програма "Регионално развитие", които са сред отличниците по усвояване на евросредства, казаха правителствени източници ( ТЕ СЕ КАНЯТ НЕЩО ДА ПРАВЯТ А СРОКОВЕТЕ ОТДАВНА СА ИЗТЕКЛИ... НО ЗАТОВА ЦЕНТРАЛНИТЕ МЕДИИ СИ МЪЛЧАТ... КАТО ДУПЕТА... Заради бавното обработване на проекти през последните три години и малкото сключени договори от фонд "Земеделие" се увеличава рискът в края на годината България да загуби пари по Програмата за развитие на селските райони, пише"Дневник". Въпросът вече не е дали, а колко ще загубим и ако прогнозите в началото на 2011 г. бяха за 80 - 120 млн. евро, според междинната оценка на програмата вече са нараснали най-малко на 183 млн. евро.

Лошите очаквания са на Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия (ЕК). Това са част от 567 млн. евро, които България е поела ангажимент да усвои до края на 2011 г. Рискови са и парите за агроекология, от които са усвоени около 2%.

Ако не се вземат спешни мерки, има риск сумата да расте още, са предупредили експерти от Брюксел, представители на министерството на земеделието и на Държавен фонд "Земеделие" на две срещи през март и май тази година в София.

Разчетите на земеделското министерство показват, че за да не загуби страната нито едно евро до края на годината трябва да платим още 384 млн. евро. На срещите българските власти са поискали съвет от евроекспертите как да се справят с проблема, а отговорът, който са получили, е: "Златното правило е - да се разглеждат повече проекти и да се плаща!", сочат документите.

Мерките


Основната причина, за да няма плащания, е липсата на достатъчно сключени договори, което се дължи на забавената обработка на проектните документи, подадени през последните три години, единодушни са българските и европейските експерти. Бюджетът на програмата за 2007 - 2013 г. е 3.27 млрд. евро. По данни на фонд "Земеделие" към 1 май тази година са изплатени общо 679.4 млн. евро, а са договорени 1.155 млрд. евро.

За да няма отписване на средства в края на годината, предприемаме драстични мерки, каза зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която отговаря за управлението на земеделската програма. По думите й фонд "Земеделие" много бързо трябва да обработи подадените проекти от 2008 г. до 2011 г.

До края на юни се  изчистваха всички проекти от 2008 и 2009 г., а до 30 септември и тези от 2010 г., каза Румен Порожанов, изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Към момента за 2009 г. са останали 189 проекта, а за 2010 г. - 1385, уточни Боянова. Според регламентите срокът за обработка на подадените заявления е 5 месеца. ( А у нас  продължава три години, заради чиновническа некомпетентност!)

За голяма част от подадените предложения всички разумни срокове отдавна са изтекли, коментира Красимир Киряков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Отделно през тази година са подадени още 766 земеделски проекта, като тяхната оценка в най-добрия случай ще е готова едва през следващата година.

Фонд "Земеделие" трябва да осъществява и предварителния контрол върху обществените поръчки по вече сключени договори с общините по мерките за ремонт на инфраструктурата, посочи Боянова. Така според нея ще се отпушат плащанията по сключените договори с общините. Но, кога?!

Драстично съкращаване на броя на документите за одобряване на плащанията е другата мярка, която предприема управляващият орган на земеделската програма. ( Докато умните се наумуват... парите на ЕС ще изтекат и... повявалите на еврофинансиране ще търпят непоправими вреди...)
 Промяната предстои: 
Вече ще се изискват само договор, заявление за плащане, фактура за направените разходи и приемо-предавателен протокол, посочи Боянова. По думите й с цел улесняване отпускането на банкови кредити на фирмите се предвижда да се въведе т.нар. доверителна сметка на кандидата. Такава практика съществува и в други европейски страни, каза Боянова.

По думите й на всеки бенефициент ще му се превежда цялата сума по проекта в ескроу сметка, но от нея той ще може да тегли суми само според изпълнението на проекта. По този начин фондът ще гарантира пред банките, че този проект се изпълнява успешно и те ще могат да си възстановят след това парите.

България разчита ЕК да увеличи за страните членки авансовите плащания от 20 на 50 на сто, като се очаква решението да бъде взето още тази седмица. Сред дългосрочните мерки са и електронното подаване на заявления.
  Всичко е в сферата на Ще..Ще..Ще.. трай коньо за ... европари... Сега слушай само хвалби...

630 млн. евро за агроекологията също са рискови


Освен средствата по бюджета на програмата за 2009 г. рискови са и парите за агроекология, посочват евроекспертите. Тази мярка е задължителна за прилагане с определения й бюджет, който е една четвърт от общия по земеделската програма, което е 637.4 млн. евро. Ако парите не бъдат усвоени до 2013 г., ще трябва да се върнат. Към момента България е усвоила за агроекология около 2% от сумата.

Причина за ниския процент на усвояване е, че кандидатите са средно около 1500 годишно, но една част от тях се отказват, а други не отговарят на изискванията, обясни Румен Порожанов. Имаме проблем с усвояването на средствата по агроплащанията, като част от бюджета й - 32.5 млн. евро, ще бъде пренасочен към атрактивните мерки за млад фермер, модернизиране на стопанствата и за общините, посочи и Боянова. Тя допълни, че е поискано увеличаване на субсидията за биоземеделие с 30-40%.Увеличените мерки за публичност и прозрачност пък са довели до двоен ръст на подадените заявления за агроплащанията през тази година в сравнение с 2010 г., каза Боянова. В петък фонд "Земеделие" съобщи, че е 
изплатил над 861 хил. лв. по 94 агроекологични проекта от миналата година.  Това на проект е средно : 861 000б 94 = 9160 лева. А за празник- чиновнизите ще изразходват 400 000 лева??!!

В същото време през септември ще бъде организиран празник на агроекологичните земеделски стопани, който ще струва 400 хил. лв., става ясно от обществена поръчка, пусната от министерството на земеделието. Целта е на него всички биопроизводители да представят продукцията си, обясни Боянова. Тя допълни, че от Брюксел настоявали за повече разяснителни кампании по тези мерки и затова се харчат такива големи бюджети.

Небалансирано прилагане на програмата

Небалансираното прилагане на Програмата за развитие на селските райони е другият проблем, посочен от Брюксел. Изразходват се средства само за млади фермери, модернизация на стопанствата и инвестиции в общините. За тези три мерки България поиска допълнително да бъдат прелокирани 243 млн. евро от други 7 мерки, за което се чака одобрението на ЕК.

В същото време обаче мерки, на които Брюксел държи, като тези за горите, насърчаване на туристическите дейности, разнообразяване на неземеделските дейности, както и за полупазарни стопанства, не се развиват, отбелязват еврокеспертите. Предвижда се до края на годината да се увеличат средствата за залесяване, които се отпускат на общините, каза Боянова. За собствениците на частни гори обаче няма да има промяна.
и.Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11841076
Постинги: 5378
Коментари: 12229
Гласове: 61793
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31