Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 10:34 - Разплащателната агенция отказва да изпълни решение на Висшия административен съд
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
2 ,  каза Свилен Радев, зърнопроизводител от Варненско. Той е един от стотиците земеделски производители, които е ощетен заради непризнати угарни площи за подпомагане. В резултат на това Радев започва дело срещу разплащателния орган и го печели. Въпреки това получава отказ за плащане от фонда. Съдът дава- чиновникът- Не..е.е.е.е !!!
„Решението на ВАС е в полза на бенефециентите и ние очакваме фондът да се произнесе за плащане. До момента обаче по нито едно от тези съдебни решения няма извършено плащане”, заяви Радев. Вместо това ДФ „Земеделие” прави нов отказ за плащане на субсидиите със същите мотиви, които съдът вече е отхвърлил.   

Потърпевшите земеделски стопани са категорични, че за този прецедент – висш държавен орган да не изпълнява съдебно решение, трябва да бъде сезирана Европейската комисия, защото става въпрос за пари от еврофондовете.

С „дамоклев меч” сравни субсидиите зърнопроизводителят от Монтана Валя Колева, член на националното ръководство на партията. В подкрепа на колегата си от Варна Колева припомни, че през 2009 г. много от производителите не са получили субсидиите си именно защото на площите, които обработват, не са извършени теренни проверки от страна на Разплащателни агенции по места. 

Ние, от ПП "Обединени земеделци", алармирахме за хаоса, който ще последва след промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, направени от управляващите. Законът и правилникът се прилагат субективно от областните дирекции, закъснява се с технологично време и от това страдат най-вече малките и средните производители, категорична е Валя Колева.

От  "Обединени земеделци" коментираха и акциза на горивата, който пак днес събра производители на протест в Добрич. Няма разписани правила, не е фиксирана държавна помощ за намаляване на ставката на акциза на горивата, не е направена необходимата промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Няма яснота и какви ще са националните доплащания за единица площ в рамките на следващите три години. Всичко това доказва неумението на управляващите да се справят с проблемите в сектора, посочи Колева.

Разпределението на субсидиите ощетява дребните и средните производители, включително и животновъдите, каза от своя страна зам.-председателят на партията Георги Каркъмов.  Изследване сочи, че дребните стопанства в България, които обработват 17,8% от площите, гледат 84,6% от броя на животните. А едрите стопани, които обработват 92,2 на сто от площите, гледат едва 15,4% от животните в страната. Тоест, едрите стопани получават 92% от субсидиите, а дребните, едва 17 на сто. Този дисбаланс показва, че дребните и средни производители са изключително ощетени, коментира Каркъмов.

Потърпевши са и тези, които се занимават със зеленчукопроизводство и с овощарство, добави той. По думите му сегашният начин на разпределение на субсидиите спира развитието на тези сектори на земеделието, които би трябвало да дадат неговия облик.

От ПП "Обединени земеделци" изразиха опасенията си,  че секторът ще продължи да бъде ощетяван, ако не бъдат защитени интересите на страната ни в Брюксел.

Продължава да намалява броят на животните у нас, каза в тази връзка Петя Ставрева. Тя изрази недоумение от това, че тази трагична констатация е направена от висш служител на Еврокомисията, а от   агроминистерството неглижират проблема. Голяма част от млекопроизводителите продължават са в сивия сектор.

Ставрева отново посочи, че сега във всички европейски институции тече големият дебат за бъдещето разпределение на средствата и за развитието на ОСП. Тя подчерта, че именно сега България трябва да постави активно проблемите си и да акцентира на  нашите национални приоритети за разпределение на средствата през периода 2014-2020 г. Петя Ставрева призова и за активната позиция на браншовите организации пред националните и пред европейските институции, за да бъдат защитени националните приоритети за подпомагане на земеделските стопани.
Вижте видео по темата...   Източник: · AGRO.BG  Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11841020
Постинги: 5378
Коментари: 12229
Гласове: 61793
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31