Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2011 15:42 - вървим към окото на един от най-големите финансови урагани в историята на света.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 3762 Коментари: 11 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Dimitar M Ivanov ДЪРЖА ДА ПОСЪВЕТВАМ ВСЕКИ ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ИДВАЩИЯ УРАГАН НА ФИНАНСОВАТА КРИЗА В ЕВРОПА! Множество пъти писах и повтарях, че вървим към окото на един от най-големите финансови урагани в историята на света. Днес икономиките заразени от дълговата криза обхващат 1/3 от БВП на Еврозоната, така, че самото евро е под заплаха. Пазарите са в паника и не вярват на нито една дума на политиците. Съветвам всеки да диверсифицира валутните си спестявания в друга валута извън еврото. Доминото се срутва!

Valentin Georgiev а какво ще стане с лева, който е вързан за еврото?

Galina Slaveeva Проф. Иванов, тук сме цяла група, която с нетърпение очаква отговор на въпроса на Валентин Георгиев! И още един въпрос: Съветът ви за кои валути е? :) Благодарим предварително!

Dimitar M Ivanov Предупреждавах мнгократно за изчерпаните предимства от Валутния Борд и за вредата от недокосваемата девственост на тази тема-табу в българскиите медии. Спомняте си,че казах, че ние нямаме суверенна национална валута, понеже сме се "оженили" за еврото. Британската лира - засега е стабилна и стойността й ще расте. Тя е вън от еврозоната. И моля ви, аз не тласкам към паника, а към своевременни мъдри решения, които обаче нямат никакъв дълъг период на изчакване.

Galina Slaveeva Истината не е паника, г-н професоре! Покорно ви благодарим!

Valentin Georgiev означават ли тези ваши прогнози, г-н Иванов, че се задава краят на еврозоната, за която вчера м-р Дянков пак повтори, че сме били готови да се "хвърлим" в нея?

Ivan Mitev Икономическа ситуация

При равни други условия, икономическата ситуация през 2011 г. в съответна страна е последица от конкретна държавна финансова грешка: употреба на несъвместим с качества на „Незлатни пари” начин на държавно финансово управление, който е наследен от време с ползване на „Златни пари”.

Всеки има възможност (пасивно или активно, по един или друг начин) да осъзнава и/или да защитава една от две конкретни позиции:

1. Ползваният по време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление е с универсални качества и е пригоден в еднаква степен както за стопанство със „Златни пари”, така и за такова с употребявани в по-късен исторически период различни от тях „Незлатни пари”.

2. Ползваният по време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление НЕ Е С УНИВЕРСАЛНИ КАЧЕСТВА и е годен за стопанство със „Златни пари”, НО Е НЕГОДЕН при такова с употреба на „Незлатни пари”, което е причина за развитие на стопански диспропорции и (за достатъчно време) на стопанска криза, достигаща до хиперинфлация.

Представената държавна грешка, поради неразвита управленска структура (за условия на стопанство с „Незлатни пари”) при нейно държавно финансово управление е разкрита и е възможно успешно прекратяване.

При ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно (само) при подобрено с „Модел Ресурси М” нейно държавно финансово управление.

При наличието на представената сегашна държавна финансова грешка - каквато и да е промяна да се извърши в поведението на другите участници в стопански живот не е възможно да се предотврати развитие на стопански диспропорции и съответно криза, защото причината за тях е съответно непълноценно държавно финансово управление.

Можем да бъдем сигурни, че само 24 часа време - след усъвършенстване на съответно държавно финансово управление с прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза” - кризата през 2011 г. в съответна страна ще е овладяна за полезно разрешаване, защото ще е премахната особено важната причина за нейно развитие.

Иван Митев - икономист


Dimitar M Ivanov Процесът на "задаването" на логическия край на този тип и формат еврозона - започна отдавна. Сега, стоим пред конкретни решения вече - въпрос на много кратко време. Германия, Финландия, Франция - са в свръх спешно изработване на своите Планове - Б. Вероятно още тази седмица, кредитните рейтинги на трите най-големи френски банки ще бъдат намалени. Държа да подчертая, че някои "икономисти" ще ви кажат, че и Швейцария "свърза" валутата си с еврото. Това би било свърх перверзно и некомпететно обяснение. Капиталите винаги се опитват да "избягат" от една към друга валута във времена на икономическа, финансова и политическа нестабилност. Тъй като Швейцария е малка икономика, тя не може да издържи миграцията на огромни размери капитал към нея. Изключителните потоци от капитал към Швейцария сега повишиха много стойността на швейцарският франк, което от своя страна повиши цената на швейцарския износ. това редуцира като цяло износа и растежа на швейцарката икономика И затова Швейцария се принуди временно на това решение. Но, това, както всички, които имаме отворени очи разбираме, не е случаят с България.

Dimitar M Ivanov Би било много важно, българските медии да зададат въпросът: КАК СЕ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЛАТНИ РЕЗЕРВИ; КЪДЕ СА ТЕ ФИЗИЧЕСКИ, КОЛКО СА ТЕ; КОГА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ СА БИЛИ ПРЕГЛЕЖДАНИ, РЕСП. НАЧИНЪ НА ТЯХНОТО СКЛАДИРАНЕ, "ИЗЧИСТВАНЕ", СЪХРАНЯВАНЕ И Т.Н.?

Valentin Georgiev вие имате ли информация или предположение за отговорите на тези въпроси?

Valentin Georgiev 
...http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=83293...

Valentin Georgiev още едно мнение по-горе

Dimitar M Ivanov При ситуация като тази, която е в цяла Европа и "чука на вратата" ни, съм убеден, че Председателят на Българската Централна Банка следва да даде публична информация по състоянието на българските златни резерви, както и по отношение на валутните ни резерви; тяхната структура по различни валути; инвестирането им и евентуалните мерки на БНБ по кризата в Европа. Няма необходимост да споменавам даже, че Финансовият ни Министър следваше вчера дасе изкаже далеч по-отговорно и загрижено, със съвет към всички тези, които са го избрали. Но, темата за същността на неговото интервю вчера е друга и сега нямам време да я засягам.

Dimitar M Ivanov Благодаря Ви, г-н Георгиев. Знам за интервюто на Мъндел.

Valentin Georgiev Казвате за "инвестирането им в евентуалните мерки на БНБ по кризата в Европа"... Доколкото ми е известно БНБ няма такеав функция да инвестира...

Dimitar M Ivanov Говоря за "съхранението" на нашите валутни резерви. В какво е то, в какъв вид ценни книжа, кеш, и т.н.

Jorgeta Pehlivanova Това, което визирате, проф. Иванов,изисква отговорна и честна позиция на министър-председателя по финансовото състояние на Бълггария и мерките, кооито следва да бъдат проведени спешно.

Dimitar M Ivanov Точно така! Отговорна и честна позиция на Премиера и адекватно информиране на гражданите на страната.

Jorgeta Pehlivanova На последната среща на президентите на форума УНАСУР, колумбийският президент Сантос поиска сделките между тези 12 държави да стават не в долари, нито в евро, а в местните им валути, предвид сериозните финансови проблеми на САЩ и Европа.Първата голяма сделка между Колумбия и Бразилия ще бъде направена тези дни и то при това условие. Говори се за създаване на тяхна местна валутна единица., за да се избегне долара и евроото.

Valentin Georgiev ха-ха, ми той, премиерът съвсем "отговорно и честно" информира гражданите и не слиза от екрана. А доколко е адекватно, всички го изпитваме на гърба си.

Jorgeta Pehlivanova Г--н Георгиев, прав сте, но народът ни, който е беден, когато му вземеш и последния залък, ще линчува премиера, а това ще бъде истинска граждданска война.

Dimitar M Ivanov Нормалната процедура при съществуващата ситуация е министър-председателят да бъде два пъти дневно информиран (не да си говорят, а официално информиран!) от финансовия министър за хода на процесите в Европа и за евентуалните последици за България. Както и Премиерът и президентът да поискат среща с Председателят на БНБ за да бъдат и от него официално информирани за евентуалната политика и мерки на БНБ. Много лошо впечатлени прави и фактът, че нито една от 8-те официални кандидат-президентски двойки нито информира, нито анализира, нито алармира за идващата реална финансова криза. Неглижирането е просто страшно. Гражданите на България са оставени на самотек!

Valentin Georgiev имитацията на адекватна политика заради непрофесионализъм е по-страшна от лицемерието и популизма. Опасявам се, че сме свидетели по-скоро на първото.

Gueorgui Karaslavov Надявам се, до гражданска война да не се стига, но със сигурност ще намерят пореден спасител с блага дума...

Jorgeta Pehlivanova Това е така, проф. Иванов, защото през последните години се говори за географското понятие България, а се забравяя, че държава без народ не съществува. Затова се нехае за гражданите.

Dimitar M Ivanov 
"Коктейлът" от наближаващи политически избори, популизъм, некомпетентност, свърх слаба опозиция, национално безотговорни медии и краткосрочни комерсилани интереси - е отровен за нацията ни!

Valentin Georgiev за голямо съжаление, сте абсолютно прав.

Jorgeta Pehlivanova А що се отнася до кандидат-президентските двойки, те искат да докажат себе си, надлъгвайки се, изтъквайки се. Политиците не са обърнати към народа,защото не го забелязват, а искат народът да се обърне към тях на изборите.

Gueorgui Karaslavov Действително ми е чудно как успява да съществува еврото при такива неравностойни икономики в ЕС особено след разширяването му 2004-2007 по политически съображения. Едни държави са в евро-зоната, други са извън... едни са стабилни, други са на конци... пълна бъркотия.
Мисля, че самото въвеждане на еврото трябваше да стане на доста по-късен етап, когато разнородните стопанства в ЕС започнат да работят на сходни нива и скорост - индустрия, селско, финанси, доходи.
Страните, които получиха бърз икономически растеж, като Испания, Португалия и Гърция и др. го получиха благодарение на свежите парични потоци от ЕС, същото е като да се впръска нитро в двигателя на колата, но това не променя физическите характеристики и капацитет на двигателя-но го натоварва много-увеличава скоростта. В момента на свършване на тези финансови инжекции, от получената инерция и скорост има потенциална опасност от блокиране на двигателя. Мисля, че тази криза показа колко е крехка и финансовата архитектура на ЕС.
За България. 
Мисля, че Валутния съвет е трябвало да се разпусне още преди десетилетие, за да може икономиката по естествен път да консумира инфлацията и да не спира икономическия растеж. Защото всичко това е за сметка на хората и техните доходи и бързо разтваряне на ножицата на доходите. Валутният борд е като осмирителна риза за полудялата икономика, но е ефективен в краткосрочен план.
Но възниква интересен въпрос: Имаме ли действителна икономика?


Dimitar M Ivanov Много добър и точен коментар, Г-н Караславов. Ще взема отношени по него, когато намеря време. за съжаление имам свръх ангажирана работна седмица. Поздрави!

Stoyan Stoyanov Това което се виждате е действителността която ни приближава и то не е от вчера, както долара заради мощното печатане така и еврото заради разликите в икономиките и изкуствено стимулиране на отделни икономики се виждаше че и това ще е до време, но това не се вижда от управляващите, а колкото до валутният борд той си изигра ролята, но никое управление не му стиска да го повдигне въпроса за премахване или поне в някакво граници да се премине към по лек вариант, но и предишното управление предпочете сигурност пред риск да задвижат икономиката. А за това управление няма смисъл въобще да се мисли че може го направи, та те незнаят за утре какво решение ще вземат и ако вземат докога ще е без промяна.

Stoyan Stoyanov Големият въпрос е по какъв начин да се принудят политиците да чуят експертите.

Spas Kolev Мите,ти пишеш,но многознайковците не четат и си имат друго мнение по въпроса...

Za-Za Gabor Prav ste, tochno taka e!!!

Лъчезар Иванов За съжаление тази буря е от тия, които няма как да се наведеш или скриеш, за да те подмине. Освен това, тепърва набира скорост и има световен характер. Правителството няма да вземе адекватни мерки, камо ли да информира обществото. За тях изборите са по-важни от някаква си криза. Въпроса е имаме ли възможност, начин и средства да ги принудим да вземат адекватни мерки. За съжаление не разполагаме с време - нито ние, нито те.

Evelina Gecheva КАК СЕ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЛАТНИ РЕЗЕРВИ; КЪДЕ СА ТЕ ФИЗИЧЕСКИ, КОЛКО СА ТЕ; КОГА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ СА БИЛИ ПРЕГЛЕЖДАНИ? И аз бих искала да чуя отговор на тези въпроси. Браво, проф. Иванов, време беше някой да попита. Да видим дали ще има кой да отговори.

Stoyan Stoyanov Точно това имам предвид по горе, даже по мое мнение си мисля че правителство действа като пожарна на момента при конкретна ситуация и не знае какво прави за в бъдеще. И затова няма как да бъде информиран народа за в бъдеще и да се подготви, тъй като и управляващите не знаят какво идва, а не искат и да чуят.

 
Гласувай:
7
01. анонимен - За някои наши оптимисти, кризата ...
13.09.2011 15:53
За някои наши оптимисти, кризата вече е минала?!
цитирай
2. hristo27 - Когато още преди 4-5 гдини няки с...
13.09.2011 16:17
Когато още преди 4-5 гдини някои страни-членки на ЕС започнаха да роптаят от въвеждането на еврото за сметка на националните им валути, нашите политици гледаха умно и коментираха, че новата обща парична единица щяла да стабилизира Европейската икономика.
цитирай
3. zaw12929 - Поздравления! Един днес открива рибения курбан, друг- рибния буквар...
13.09.2011 19:14
друг, че в България няма криза...
kushel написа:
За някои наши оптимисти, кризата вече е минала?!

цитирай
4. zaw12929 - Когато още преди 4-5 гдини някои ...
13.09.2011 19:15
hristo27 написа:
Когато още преди 4-5 гдини някои страни-членки на ЕС започнаха да роптаят от въвеждането на еврото за сметка на националните им валути, нашите политици гледаха умно и коментираха, че новата обща парична единица щяла да стабилизира Европейската икономика.

еврото потъва заради долара...
цитирай
5. alexs - Ако продължава така хората ще по...
13.09.2011 20:23
Ако продължава така хората ще потърсят спасение в златото. Защото книжните пари се крепят на доверието!
цитирай
6. penchoan - Това, което идва вече не е криза, а ...
13.09.2011 22:50
Това, което идва вече не е криза, а катастрофа, защото икономиката никога няма да излезе от нея. Общественият модел на пазарна икономика се приключва, нужен е нов модел на производство и разпределение. Видът на валутата няма значение, световната икономика ще бъде унищожена.
Ще се създаде ново общество, в което ще се поддържат три константи:
1/ ще се поддържа постоянен брой население на Земята, около 100 милиона души
2/ ще се поддържа постоянно ниво на производство, като може да се променя само качеството, но не количеството
3/ ще се произвежда постоянно количество енергия
цитирай
7. hatanasov - Интересно защо другарят професор...
14.09.2011 23:30
си крие биографията преди 10.11.1989 г.?
цитирай
8. zaw12929 - си крие биографията преди 10. 11. ...
15.09.2011 01:01
hatanasov написа:
си крие биографията преди 10.11.1989 г.?


сигурно и тя е интересна, а това , което ни чака е трагично...
цитирай
9. zaw12929 - Това, което идва вече не е криза, а ...
15.09.2011 01:02
penchoan написа:
Това, което идва вече не е криза, а катастрофа, защото икономиката никога няма да излезе от нея. Общественият модел на пазарна икономика се приключва, нужен е нов модел на производство и разпределение. Видът на валутата няма значение, световната икономика ще бъде унищожена.
Ще се създаде ново общество, в което ще се поддържат три константи:
1/ ще се поддържа постоянен брой население на Земята, около 100 милиона души
2/ ще се поддържа постоянно ниво на производство, като може да се променя само качеството, но не количеството
3/ ще се произвежда постоянно количество енергия


ПРАВ СТЕ И НИЩО НЯМА ДА НИ ПОМОГНЕ, ОСВЕН... ОНЯ СВЯТ
цитирай
10. zaw12929 - Ако продължава така хората ще по...
15.09.2011 01:04
alexs написа:
Ако продължава така хората ще потърсят спасение в златото. Защото книжните пари се крепят на доверието!


ДОВЕРИЕ?! ОТКРОВЕНО НИ ЛЪЖАТ И СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ВЯРВАМЕ...
цитирай
11. hatanasov - 8. zaw12929 - си крие биографията преди 10. 11. ...
15.09.2011 12:44
Интересното е, че е бил в икономическия екип на Тодор Живков и видяхме какво беше икономическото състояние на страната след съветите на "феодалния старец от БАН". А в биографията му липсва не само това от преди 10.11.1989 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11809881
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61731
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31