Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2011 16:47 - Поведение, при което всички да спечелят?!
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
2 Отговор на този въпрос търси професор Робърт Ауман, израелски математик, който получава Нобелова награда по икономика през 2005 г. за анализирането на конфликти и коопериране чрез теория на игрите. Ауман добива световна известност с анализа на дилемите, описани в Талмуд чрез теория на игрите. Освен в икономиката неговите разработки в сферата на теорията на игрите се използват и в медицината за изучаване на някои видове рак.

По време на срещата на нобелисти с млади учени в германския град Линдау в края на август Ауман разгледа следната игра, която е много близка до това, което се случва в реалния живот. Участниците в нея могат да предприемат различни действия, но целта им е да имат най-голяма печалба. Затова всеки участник се опитва да познае как ще действат останалите играчи и неговите действия се основават на тези му очаквания. Но в същото време този играч трябва да отчита в своите прогнози и факта, че противниците му също се опитват да предвидят неговите действия. Поради това играчът не трябва да се концентрира върху възможните стратегии на опонентите му, а върху целия процес на вземане на решение. Така в крайна сметка достигаме до това, че когато всички играчи са рационални, стратегиите на всички стават на практика общо достояние въз основа на рационалността им. Трябва да се допълни също така, че очакванията се изграждат на база наличната информация. Затова може да се очаква, че рационалните играчи, които имат еднаква информация, би трябвало да имат еднакви очаквания за действията на останалите участници.

Професор Ауман, играта, която представихте, много прилича на описанието на Джон М. Кейнс за поведението на инвеститорите на капиталовия пазар. Какъв е резултатът от тази игра?

Накрая всички печелят. Това е резултатът от играта, ако се използва тъй наречената корелирана вероятност за решението, т.е. всеки участник играе по такъв начин, че да си максимализира печалбата, след като знае как е играл участникът преди него.

На капиталовия пазар има и малки, и големи играчи. При това решение на задачата от значение ли е размерът на самите играчи? 

Сигурен съм, че е от значение. Разбира се, всичко зависи от това как ще бъде формулирано това условие в задачата.

Кога можем да кажем, че поведението на инвеститорите е рационално или нерационално? Преди да се е реализирало поведението или след като се е реализирало? 

И в двата случая. Дали едно поведение е рационално или ирационално зависи от това какви са вярванията на хората и техните схващания за света. Но понякога едно поведение е рационално независимо от вярванията и схващанията. Поведението, което винаги е рационално, е доминиращо. Когато можеш да направиш нещо по-добре, независимо от това, което правят останалите, а ти не го правиш, това вече е нерационално поведение.

Много често инвеститори купуват дадена ценна книга с идеята да я продадат след известно време. Междувременно обаче цената й пада, инвеститорите са на загуба, но все още продължават да я държат с надеждата цената да се покачи. След време тя се вдига и инвеститорите са щастливи. Не е ли нерационално поведение да държиш ценни книжа, чиито цени са паднали, въпреки че след време цените им може и да се повишат и инвестирате да са на печалба? 

Ако един инвеститор очаква да продаде ценната книга на по-висока цена след време, въпреки че има периоди, в които цената ѝ пада, рационалното му поведение е да държи тази ценна книга. В този случай стратегията "Купи и задръж" е рационална стратегия.Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11968198
Постинги: 5405
Коментари: 12357
Гласове: 62146
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930