Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2012 11:41 - ЗДРАВЕТО Е УЖ НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО?! а защо не употребяваме ???
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 3297 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 06.06.2012 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Червеното цвекло, истинска бомба- от полезни качества! То доказано  бори рака, левкемията,  атеросклерозата, предпазва от диабет нормализира кръвното, теглото... и още...пречиства от токсини и след злоупотреба с алкохол...още помага при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания...   Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено. 

Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини" В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. 

Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините. 

В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия. Изцеленият сок (от 100 до 300 мл на ден) подобрява общото състояние на организма. 

Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко. 

Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб. Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло. Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма. Ако се смеси с мед, се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. 

Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза. Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци. 
Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания. 



Гласувай:
14
0



1. neprosvet - Поздрави за постинга!
06.06.2012 12:38
Червеното цвекло заема едно достойно място в салатите ми, докато го има на пазара. Научила съм и близките си да го консумират с удоволствие! Всички много го харесваме. Ето и една рецепта за любимата ми салата:
Една глава цвекло и една ябълка се стържат на ренде и се омешват с пресен копър, сок от лимон, малко сол и захар, олио/зехтин/. Гвоздеят на салатата са малко изпечени слънчогледови семки за около минута-две в микровълновата фурна/печените семки ухаят невероятно/, които прибавям накрая.
Ееее, виждаш ли, че има и фенове на червеното цвекло?)))
Пробвай, ще ти хареса и на теб, Zaw12909!
Поздрави! Успешен ден!:))))
цитирай
2. gocho52 - Съгласен съм.
06.06.2012 13:33
Редовно си го отглеждам в градината
и си правя салата с него...
цитирай
3. stix - Изключително полезен постинг!
06.06.2012 14:17
Сокът от червено цвекло никога не се пие веднага след изцеждане-трябва да престои 2 часа на тъмно и хладно и едва след това да се смеси с прясно изцеден сок от моркови или др,зеленчуци .В противен случай рискувате да се натровите.
цитирай
4. zaw12929 - Червеното цвекло заема едно дос...
06.06.2012 21:54
neprosvet написа:
Червеното цвекло заема едно достойно място в салатите ми, докато го има на пазара. Научила съм и близките си да го консумират с удоволствие! Всички много го харесваме. Ето и една рецепта за любимата ми салата:
Една глава цвекло и една ябълка се стържат на ренде и се омешват с пресен копър, сок от лимон, малко сол и захар, олио/зехтин/. Гвоздеят на салатата са малко изпечени слънчогледови семки за около минута-две в микровълновата фурна/печените семки ухаят невероятно/, които прибавям накрая.
Ееее, виждаш ли, че има и фенове на червеното цвекло?)))
Пробвай, ще ти хареса и на теб, Zaw12909!
Поздрави! Успешен ден!:))))


БЛАГОДАРЯ ЗА САЛАТАТА
ПРИЯТНО МИ Е ДА РАЗБЕРА - АЗ ИМАМ В ГРАДИНАТА И СИ ПРАВЯ И СУПАТА С ЛИСТАТА МУ- ВКУСЕН, КАТО СПАНАК
цитирай
5. zaw12929 - Редовно си го отглеждам в градината ...
06.06.2012 21:56
gocho52 написа:
Редовно си го отглеждам в градината
и си правя салата с него...

ТОВА РАСТЕНИЕ НАЙ ЛЕКО СЕ ОТГЛЕЖДА....
цитирай
6. zaw12929 - Сокът от червено цвекло никога не се ...
06.06.2012 21:58
stix написа:
Сокът от червено цвекло никога не се пие веднага след изцеждане-трябва да престои 2 часа на тъмно и хладно и едва след това да се смеси с прясно изцеден сок от моркови или др,зеленчуци .В противен случай рискувате да се натровите.


ЩЕ ОПИТАМ!
цитирай
7. stix - Все пак оставете настърганото или ...
08.06.2012 20:08
Все пак оставете настърганото или изцедено цвекло за около 2 часа в хладилника.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11823322
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61747
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31