Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 00:16 - Щампиони на растежа, напук на кризата
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1339 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 03.07.2012 00:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новият икономически ред  image  Властелините на растежа: бразилският президент Дилма Русеф, китайският й колега Ху Цзинтао и индийският премиер Манмохан Сингх по време на последната БРИК среща
 
Автор: Reuters imageПреглед на оригинала  
Автор: Регал    Всичко започна преди малко повече от десет години. В края на 2001 г. тогавашният главен икономист на Goldman Sachs Джим О’Нийл измисли абревиатурата БРИК. С нея той описва неудържимото изстрелване на Бразилия, Русия, Индия и Китай във висшата икономическа лига. Останалото, както се казва, е история.

Покрай кръглата годишнина на термина О"Нийл (вече председател на Goldman Sachs Asset Management) призна, че самият той е бил изненадан от успеха на концепцията си. Уловила духа на времето, тя заживя свой живот. В някои университети вече се преподават отделни курсове по БРИК-ономика. Посветената на тях литература непрекъснато набъбва. Има специализирани индекси и фондове за инвестиции във великолепната четворка. А лидерите на квартета (който напоследък прерасна в квинтет с включването на Южна Африка) от 2009 г. насам си правят свои годишни срещи на върха.

Макар досега Джим О"Нийл да не е получавал покана за нито един от тези форуми, той не губи нито надежда, нито вяра в творението си. И десет години по-късно е по-сигурен от всякога, че страните от БРИК заедно с някои други изгряващи звезди ще бъдат двигателите за растеж на глобалната икономика днес и в бъдеще. "Мнозина от нас в бизнеса и финансите са израснали, мислейки, че американският потребител движи света. До 2020 г. тази представа ще е просто историческа бележка. През следващото десетилетие БРИК ще пораснат по-големи от САЩ и ще са определящи за глобалния възход или провал на много западни мултинационални компании", казва О"Нийл.

Великолепната четворка

БРИК концепцията е символ на новата световна революция – разместването в глобалната икономическа йерархия и преноса на тежестта от запад на изток. Америка и Европа, задушавани от дългове, след кризата разчитат в най-добрия случай на муден и трудно забележим растеж. Развиващите се страни, успели някак да преминат през глобалната касапница с незначителни драскотини и ожулвания, имат съвсем друг проблем – как да овладеят икономическия си бум, за да не приключи със спукани балони и "твърдо приземяване".

Днес страните от БРИК клуба имат почти половината от населението в света, дял от близо една четвърт от глобалната икономика и почти 50% от натрупаните валутни и златни резерви (само тези на Китай са над 2 млрд. долара). Според прогноза на Economist Intelligence Unit до 2015 г. нововъзникващите икономики ще генерират близо две трети от глобалния растеж. Очакванията на Goldman Sachs са, че до 2050 г. четирите от БРИК вече ще обхващат 40% от глобалния БВП и ще са окупирали четири от местата в топ 5 на световни икономики.

Китай, който изпревари САЩ по много показатели – износител, вносител и производител номер едно, брой регистрирани патенти и т.н. - вероятно ще отнеме американската титла "най-голямата икономика в света" още преди края на това десетилетие. Ето един пример колко огромно е и в момента влиянието на Китай в глобален мащаб: Наскоро агенция Standard & Poor"s предупреди, че евентуално забавяне на икономиката на азиатската страна може да предизвика срив от 75% в цените на някои суровини на световните пазари.

Разбира се, ако нещата се гледат не в номинално изражение, а се поставят в перспектива, ситуацията е малко по-различна. Дори и до 2020 г. източният гигант да е задминал САЩ, китайците ще продължават да са много по-бедни от американците и техният БВП на глава от населението ще е около четири пъти по-нисък. Същевременно експлозивният растеж в БРИК клуба вероятно няма да продължава с досегашните темпове. Най-малкото защото да станеш от беден по-малко беден е лесно. Но е по-трудното да направиш скока от страна със среден доход към сравнително богата. Така или иначе посоката е ясна – напред и нагоре, и дори да е по-бавен, възходът на БРИК изглежда неудържим.

Един за всички, всеки за себе си

Критиците на БРИК концепцията не пропускат да отбележат, че тя групира много различни една от друга страни. Те нямат единни цели и нещата, които ги разделят, са повече от тези, които ги обединяват. Наистина четворката е доста разнообразна компания. Те са страни от различни краища на земното кълбо. Икономическите и стратегическите им интереси често си противоречат. Формите на политическо управление варират от комунизъм (Китай) през авторитаризъм (Русия) до демокрация (Индия и Бразилия). Пекин и Делхи имат разположени войски по общата си граница. Индия се страхува от Китай повече, отколкото от всяка друга държава в света (дори и от Пакистан). Русия се притеснява от влиянието на Китай в богатия на суровини Сибир. Китай и Бразилия имат добри икономически отношения, но се състезават за договори и концесии в Африка. Спокойно може да се обобщи, че двустранните им връзки със западните държави и с Япония са по-добри от тези помежду им.

Същевременно всяка от четирите държави си има сериозни предизвикателства. Китай например е изправен пред нарастващо вътрешно напрежение. То избива в работнически и граждански протести, които не показват признаци на затихване. И то точно когато се задава смяна на властта в Пекин, която, по всичко личи, няма да мине лесно и гладко. Към това се прибавят и опасенията от имотен балон в страната и мрачните перспективи в основния пазар за китайските стоки – Европа.

Индия от своя страна страда от нарастващ бюджетен дефицит. Националната й валута е в състояние на свободно падане, а инфлацията продължава да се катери нагоре. Добавете към това ужасяващите инфраструктурни липси, кошмарната социална система и ще разберете защо има съмнения дали не идва краят на индийското икономическо чудо. "Индия е най-голямата мистерия в БРИК клуба", казва Джим О’Нийл и отбелязва, че политиците й сякаш "умишлено се опитват да изгонят чуждите инвеститори". Въпреки силните думи той съвсем не бърза да отписва Индия.

След това идва Русия, която винаги е изглеждала като доведена дъщеря в БРИК обществото. И мнозина се питат дали изобщо мястото й е там предвид лошата й демография, здравните проблеми, по-типични за страни от третия свят, все още неизлечимата зависимост на икономиката от петрола и газа и непредвидимата среда за правене на бизнес в страната на Владимир Путин.

Дори и в Бразилия, която има далеч по-диверсифицирана икономика и по-добро управление, растежът се забавя. И се появиха притеснения за надигащ се протекционизъм.

И все пак при всичките им проблеми БРИК страните продължават да са светли петна на икономическата карта. Според прогноза на Goldman Sachs растежът в Китай тази година вероятно ще се забави до под 9%, в Индия може да падне и под 7%, в Русия се очертава да е около 3.9%, а в Бразилия – 2.8%. Въпреки това квартетът продължава да изглежда като от друга планета в сравнение с Европа, която е затънала във втора рецесия, и САЩ, където възстановяването е мъчително.

Там, където живее растежът

Всичко това обяснява защо сега се говори за нова революция – възходът на китайския потребител (и неговите събратя в останалите възникващи икономики). Това е следващата голяма история в глобалната икономика след похода на китайските износители и китайските работници.

Дори консервативните данни на официалната статистика на Пекин сочат, че между 2001 и 2011 г. частното китайско потребление е нараснало с над 1.5 трлн. долара. За илюстрация това е равносилно на създаване на още една Великобритания например. И китайската история е просто уголемен мащаб на това, което се случва в останалите развиващи се икономики (във и извън БРИК клуба) – нарастване на доходите, разширяваща се средна класа и милиарди потребители с все по-голям апетит. Все повече и повече западни компании осъзнават, че точно тези клиенти ще очертават бъдещето в търговията – било то на автомобили, луксозни стоки, технологични джаджи или храни и напитки. Добре дошли в новия икономически ред.

*автор на текстовете до стр.12 включително
 
  Автор: Светломира Гюрова* 
Скрити шампиони
Човекът, който измисли понятието БРИК, сега изкова нов термин – N-11 (Next 11, или следващите 11). Просто защото чудото на нововъзникващите икономики не се изчерпва с Бразилия, Русия, Индия и Китай. Сега Джим О"Нийл от Goldman Sachs прибавя към тях още единадесет страни с потенциал – Турция, Виетнам, Филипините, Пакистан, Нигерия, Мексико, Южна Корея, Индонезия, Иран, Египет и Бангладеш. Той твърди, че от тях само Мексико и Корея може да станат почти толкова важни, колкото БРИК, но останалите също трябва да се държат под око. Турция и Южна Корея например до 2050 г. ще задминат Китай по БВП на глава от населението, прогнозира Goldman Sachs. Виетнам и Индонезия пък ще изпреварят Индия. Джим О"Нийл не е единственият, който мисли, че в еуфорията около БРИК могат да се пропуснат други интересни възможности. Доклад на Deloitte и Planet Retail от края на 2010 г., озаглавен "Скрити герои – нововъзникващите ритейл пазари отвъд Китай" (Hidden Heroes: Emerging retail markets beyond China), изследва няколко държави, които имат малко общо помежду си освен това, че са привлекли вниманието на някои от най-визионерските компании в ритейла. За разлика от БРИК страните те не са на радара на търговците на бързооборотни стоки. А имат какво да предложат. Колумбия например заради относителния успех на правителството й в битката с наркокартелите сега се радва на по-голяма стабилност и икономически растеж. Не случайно глобални играчи като френските Carrefour и Casino, както и SHV Makro вече са там. Друга интересна държава е Виетнам. Докладът описва страната като "приличаща на Китай преди 20 години". Бързият растеж с около 8% годишно през последното десетилетие вече е привлякъл в страната Casino и Metro. Останалите "скрити шампиони" според Deloitte и Planet Retail са Индонезия, Мексико, Южна Африка и Турция.Гласувай:
8
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11832488
Постинги: 5378
Коментари: 12228
Гласове: 61767
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31