Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 22:17 - По ябълка всеки ден- за стройна фигура и столетие
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2133 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 09.01.2013 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image



Поговорката : „Ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“. Е спомената в печата е през февруари 1866 г. в „Notes and Queries“. Препоръката в статията гласи: „Яжте ябълка преди лягане, и ще оставите лекаря без хляб.“ Ако това е било предположение, днес е доказано. Но, започнете деня си с ябълка, Или по късно я включете в менюто си. Важното е – ядна ябълка само до 100 грама – достатъчна , да ви дари здраве и дълголетието фактите:   Ябълките са отличен източник на пектин - вид разтворими фибри, които спомагат намаляването както на кръвното налягане, така и на нивата на глюкоза. Пектинът е ефективен и при намаляване нивото на лошия – LDL холестерол в организма. Пектинът, както и другите форми на растителни влакна, помагат за поддържането на здравето на храносмилателната система. В състава на ябълката влиза елементът бор, с благоприятен ефект за мозъчната дейност. Полезен за костите, помага за предотвратяването на остеопороза. Още, съдържа кверцетин - биофлавоноид, който има мощни антиоксидантни свойства. Според изследвания, хранителното вещество показва обещаващи резултати за намаляване на риска от различни онкологични заболявания, като рак на белия дроб и рак на гърдата. Спомага намаляването на вредата от свободните радикали. Неутрализира  различни, свързани с възрастта, здравни проблеми, включително и болестта на Алцхаймер. Високото съдържание на витамин С в ябълката повишава имунитета, което пък спомага поддържането на цялостното здраве. Ябълките са богати на фитонутриенти,  витамини А и Е и бета-каротин. Те имат огромно влияние върху здравето, понижават риска от диабет и астма. Ябълките имат действие на четка за зъби. Чрез консумацията на здравословния продукт, почистваме зъбите си и убиваме бактериите в устата, с което намаляваме риска от поява на кариес. Още два плюса на ябълките са тяхната достъпност и ниска калорийност, прави ги изключително подходящ елемент на всяка една диета. Една ябълка на ден е напълно достатъчна, за да увеличи нивата на добрия и намали нивата на лошия холестерол при жените, сочи ново проучване. С „ябълкова диета“, нивото на холестерола се понижава с почти 1/4 за период от 6 месеца. Освен това, дамите губят и тегло. За целите на изследването, 80 жени на възраст 45-65 г. са помолени да консумират по 75 г сушени сливи дневно в продължение на 1 година, а други 80 дами при същите условия са помолени да хапват сушени ябълки, като допълнение към обичайното си хранене. Кръвни проби са взимани в началото на изследването  на 3, 6 и 12 месеца. Резултатите показват:  по-ниски нива на лош холестерол, на  C-реактивния протеин, показател за възпаление в организма. Липидните хидропероксиди, продукт на токсични свободни радикали, причиняващи клетъчно увреждане и смърт също са с по-ниски стойности, отколкото в началото на проучването, сочи изследователския екип. В проучването ползват сушени ябълки, ефектът ще е същият и с пресни, твърдят диетолози на Американската диетична асоциация. Ползата от ябълките за регулирането на холестерола се дължи главно на високото съдържание на фибри, ограничаващи освобождаването на инсулин и складирането на мазнини в организма.

Не изхвърляйте кората на ябълката – полезна е! Най-важните витамини в ябълките се намират в кората на плода. Установено е, че антираковитесвойства, които има ябълката, се дължат на кората й. Тя е хранилище на десетки химически съединения, които дават възможност да се потискат и ликвидират раковите клетки. Смята се, че тези съединения могат да  предотвратяват метастазите на рака на млечната жлеза, черния дроб и стомаха. Яжте ябълката небелена, за да подсили имунната ви защита и спомагне за дълголетието ви - доказано е! Ябълките защитават от сърдечно-съдови заболявания Отдавна е известно, че ябълката е добър източник на фибри и полифеноли, стимулиращи разграждане на мазнините в кръвта, намаляват възпалението на стените на кръвоносните съдове- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ябълките съдържат голямо количество влакна, но техните свойства се загубват при изцеждане на сок от плода. Освен ежедневната консумация на ябълки, за поддържането на добро здраве, специалистите по хранене препоръчват да спазваме хранителен режим, който да включва разнообразие от плодове и зеленчуци. Като цяло всички плодове са богати на хранителни вещества, градивни елементи за добро здраве. Бананите, например, са богати на калий, важен за здравето на сърцето и правилното функциониране на мускулите. Къпините и ягодите съдържат витамин С и фибри. Боровинките помагат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Сокът от нар и грозде са богати на антиоксиданти. Кайсиите пък са богати на бета-каротин. Приемът на богата селекция от плодове по няколко пъти на ден е сигурен начин да си спестим редица здравословни проблеми. http://www.puls.bg/health/food//news_6933.html



Гласувай:
14



1. hristo27 - Един от плодовете, който много о...
10.01.2013 15:02
Един от плодовете, който много обичам!
цитирай
2. aip55 - Да
11.01.2013 13:43
Да, ябълката е добър плод за здравето ни, но внимавайте с измиването на кората.
През време на растежа си ябълката се пръска с отрови най - малко 25 пъти. Така, че тези отрови по някакъв начин са напластени или абсорбирани с отрова по кората. За това Ви препоръчвам да си белите ябълката и да не я ядете с корите, колкото и витаминозни да са те. ХИМИЯТА БАВНО, НО СИГУРНО УБИВА. Внимавай те!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14213762
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031