Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 08:27 - Какво се случи на 29 април 2011 - 6000 акта за селото: да бъде разпитан Мирослав Найденов- къде са милионите за селото
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1576 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.04.2013 15:01


ИСТОРИЯТА НА ОГРАБВАНЕТО НА СЕЛОТО:   на дребните животновъди, които бяха обезпечени с евросубсидии  които управлението на ГЕРБ отне  за 2010 и 2011  и вместо по пасищата, те ходят ... по съдилищата , те още не са изплатени... 
Данните са извадени от фонда на БНТ и е посочен адреса да се види и видеото  директно в БНТ Но коментар или  разследване няма- тогава ще ядем вносни плодове, зеленмчуци и даже хляб...засяга селото, как:
  мен и жителите на селата 6000 акта по 100 животновъди средно = 600 000 живеещи на село., като добавим и семействата – засяга всеки селски дом с продуктивно животно. Може да напишеш няколко грешни акта, отказа, но 6000 пъти е умишлено и нека прокуратурата да установи защо и къде са отклонени парите за селото.

За над 5000 села на България са съставени от ДФЗ-РА над 6000 АУПДВ, за връщане платеното за 2009, един от които на мен, последвани отказ- за подпомагането за 2010 и 2011, главно за подпомагането за пасища по СЕПП, а това е удар по сдруженията на животновъдите, всяка състояща се от селяните с продуктивни животни - овце, кози, крави- дребното животновъдство. Плана на ЕС, тези сдружения, подобно на такива организации на Запада, да възродят селската икономика, която да задоволява българския пазар с наши меса, яйца, мляко и с тези 6000 акта, обхванали на практика пасищата на цяла България и новите форми (сдруженията по ЗЗД са съсипани и това е вторият голям удар на селото- първият с ликвидатори 1992 г се парчадоса земята, сринаха се българските ферми от свине, крави, птици, а сега се удари и по останалото- малкото животни, които гледаме по селските дворове за да допълним и мизерните си пенсии.Ето как започна и още тече тази най гадна история...

14. март  2011   От днес започна превеждането на парите за директни плащания на площ от кампания 2010.

Лично премиерът Бойко Борисов даде символично старт на кампанията, при която земеделските стопани у нас ще получат 1 млрд. и 18 млн. лева. Министър Мирослав Найденов посочи, че е изпълнил обещанието си към производителите и един ден по-рано от крайния срок -15 март, стартира изплащането на парите.

От тази година, за да получат парите по националните доплащания, земеделските стопани трябва да са се издължили към държавния бюджет. И тъй като някои земеделци не разполагат със средства да направят това, първо ще им бъдат преведени европейските средства, за да могат да се издължат на НАП и след това ще получат и парите за националните доплащания. Общо 91 000 стопани у нас очакват пари по сметките си.

От днес стартира и приема на проекти по три мерки от Програмата за развитие на селските райони за 2011 година. Документи могат да се подават до 4 април тази година, като една от най-важните мерки е за Модернизиране на земеделските стопанства.

Валери Калеканов от момчилградското село Чуково, който отглежда над 500 овце, днес се зарадва, че ше бъдат преведени пари по сметката му, за да се издължи на банките, но все още се колебае дали да кандидатства  по програмата за селските райони.

Валери Калеканов - фермер с. Чуково, община Момчилград: "Да ви кажа честно, страх ме е, че ще се обърка нещо, а всичко е свързано с пари, даже и проектите за подготвяне - проектантите си искат техните пари предварително. То не е само да събереш документация. То си има проектанти, строителна част, които трябва да измерват."

Очакванията на Земеделското министерство, обаче, са  стопаните да проявят инициатива и особено животновъдите, които според европейските изисквания до края на годината трябва да модернизират фермите.

но, два часа по късно е стопирано - " отказала  системата да ги превежда автоматично...  а ето какво стана  на  30.03. 2011 

Тотална подмяна на ръководството на фонд "Земеделие".
Ресорният министър отрича промените да имат връзка с разпространените от СДС документи, в които се твърди, че досегашният шеф на фонда се е оплаквал от натиск при взимане на решения.

Според министър Найденов смяната е заради бавната работа по програмата за развитие на селските райони.

В стола на Светослав Симеонов сяда Румен Порожанов, който до момента беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Досегашният шеф на фонда ще продължи да работи в тази сфера - той става аграрен аташе в Брюксел.

Днешната безпрецедентна смяна на ръководството на фонд Земеделие е най - вече заради необходимостта да се ускори работата по програмата за селските райони.

Това твърди министър Найденов, според когото там има много тежки проблеми, наследени още от времето на Калина Илиева. От министерството са търсели човек, който да не е от Фонда, така че да внесе допълнителната енергия.

Мирослав Найденов отхвърли твърденията, че има проблеми с директните плащания, както и че рокадите са заради писмата, огласени от СДС.

Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
„Ако смятате, че заради някакви изнесени безпочвени фалшификати можем да сменим ръководството - това въобще няма да го коментирам."

Министър Найденов призна, че лично е отправил покана към Румен Порожанов да оглави фонда още след скандала с Калина Илиева. Но тогава Порожанов отказал.

Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
„Надявам се, че той има достатъчно опит. Все пак идва от поста началник кабинет на финансовия министър и ще може да се справи с предизвикателствата, които не са свързани с директните плащания."

Румен Порожанов е Икономист по образование. Има редица специализации в чужбина, с дългогодишен опит е при управлението на публичните финанси. Работи във финансовото министерство от 1992 г.

Румен Порожанов - изп. директор на ДФЗ:
„Всичко трябва да се върши експедитивно. Трябва да се изчисти на първо време работата във самия фонд, така че хората да работят спокойно и креативно. Безспорно няма да е лесно, но трябва да се направи."

Заместници на Румен Порожанов са Свилен Костов, който досега беше началник на отдел „Директни плащания във фонда, Иван Капитанов, който идва от Министерство на финансите и Свилен Колев, който работи във фонд Земеделие от 2000 г.

Досегашният директор Светослав Симеонов, който според министър Найденов е много добър експерт, заминава като аграрен аташе в Брюксел. Той е предпочел тази длъжност пред това да стане заместник министър.

За месец април - ДФЗ- РА състави над 600 акта и спря субсидиите


    29. 04. 2011
. http://bnt.bg/bg/news/view/51965     
Земеделският министър Мирослав Найденов остава на поста си и няма да подава оставка.

Той спази премиерската препоръка до края на април да се разплати със земеделските производители. От всички стопани, които са подали заявления, не са изплатени средствата едва на 550 души, като при тях ставало дума за нередовно подадени документи или за санкции за минали периоди. Точните цифри в отчета на Мирослав Найденов за изпълнение на ангажимента към зърнопроизводителите сочат, че от 91 763 бенефициенти, субсидии са получили 91 213. Това на практика означава, че под 1 % е броят на стопаните без евросредства до момента.

Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните: "Този половин процент представляват хора с нарушения и които се разследват от компентните органи или хора, които са отказали да получат актовете си за наложен през изминал период глоби."

В момента, в който се съгласят да подпишат тези актове, съответната сума ще бъде удържана и стопаните ще си получат парите. Както за тях, така и за другите, които чакат национално съфинансиране, но не са се издължили към НАП, плащания ще има на всеки 15 дни, обеща Найденов.

Доволен от отчета на министъра си премиерът Борисов каза: Бойко Борисов - министър-председател: "Министър Найденов отърва кожата." Борисов призова Мирослав Найденов и Томислав Дончев да създадат строг ред за изплащане на европейските пари на единица площ и заръча максимално стиковане на земеделския и финансовия министър, за да се изплатят всички пари на Бойко Борисов - министър-председател: "Всеки селянин, нека така да ги наричаме -това не е обидно, трябва да може да влиза в тази сграда, включително в събота и неделя. Така трябва да направите своята организация, щото на човека с нивата или със животното това му е важно." Премиерът попита и защо в Северна България, където населението е най-бедно, имат толкова слабо усвояване на средствата и поръча на министрите му да направят пътека до Брюксел, ако трябва, но да обяснят за всяка нива във Видинско и Монтанско какво е нужно. После разгледа карта на България, в която районите с най-много усвоени средства са оцветени в червено, а на тези с най-малко в зелено. И не я хареса. Бойко Борисов - министър-председател: "Така ме дразни тая карта. Направете я в синьо, че така както работиме -на картата ще ги върнеме на власт." Все пак премиерът остана доволен от цялостната политика в сектор "Земеделие". Той е един от малкото в българската икономика с положително търговско салдо, достигнало през 2010 близо 1 милиард  долара.     http://bnt.bg/bg/news/view/52676   15 май 2011

Животновъди и производители на биопродукти излязоха на национален протест пред Министерство на земеделието. Основната причина за недоволството им са неизплатените субсидии за декар обработваема площ, както и наложените им санкции от страна на държавата заради несъответствия в заявените от тях площи с направените наскоро снимки от самолет.

Заради несъответствията ,на 5800 стопани са наложени санкции в размер на 20 млн. лева. Само хиляда земеделски производители до момента са подали възражения в земеделското министерство.От там са изненадани защо фермерският протест е днес,след като утре ще заседава кризисния щаб по животновъдство.

Според министър Мирослав Найденов с протести няма как да се решат проблемите и да се отменят наложените санкции. Ако министерството ги отмени без да бъдат представени доказателства, това ще струва на България милиони левове санкции от страна на Европейския съюз.

Николай Диловски, фермер от с. Роман:
- Министерството на земеделието в последния момент е сменило правилата. След като сме ги очертали като допустими площи ,за които да вземем пари, значи трябва да ни платят за тях. А те правят всичко това, защото нямат пари. По- честно е да излязат и да кажат - "Братя, няма пари." Но е грозно да ни лъжат и ние затова сме тук.

Бойко Борисов, министър-председател:
- Ние изсипахме милиарди в земеделието и във всичко области и в тютюна и в зърнопроизводството. В момента има няколко стотин само, от хилядите, които изплатихме, които ни тегне забраната от Брюксел или възможността да платим 100 млн. глоба заради тях. Така че ще си изпълнят ангажиментите, които имат, тогава ще плати

Един вестник  март 2013 „ 3000 жалби уважи съдът по СЕПП на селото срещу ДФЗ-РА

24 април 2013 -  28 месеца по късно  Те още не са получили субсидиите за 2010 – Дянков е за ГИНЕС с тази хитра схема за ограбване или за ареста, ако сме нормална държава ...
  Автор: Зоя Велинова, zoya_velinova@bnt.bgГласувай:
3Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12904802
Постинги: 5570
Коментари: 12909
Гласове: 65566
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930