Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2013 22:47 - биолог, открил нов, непознат и вреден микроб
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2028 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 07.05.2013 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
мистичния електорат на ГЕРБ Има една огромна политическа загадка, която предизборно не спира да вълнува духа ми. А тя се състои в един въпрос: "Къде е електоратът на ГЕРБ?". Кои са тези мистични и садомазохистични хора, които ще гласуват не само за най-проваленото управление на България от началото на прехода, но и за хората, които от час на час дават все повече доказателства, че трябва да търкат затворническите нарове до живот. Знам, че тези хора все трябва да ги има някъде. Социолозите твърдят, че съществуват. Очевидно е, че са някъде, дори и само в качеството си на социологически единици. По телевизията от време на време заглеждам с нарастващо отвращение някой и друг митинг на ГЕРБ и виждам, че там, освен дежурните им гласоподаватели (едрите бизнесмени с държавни поръчки, мутрите на свободна практика, държавните служители, които бдят над заплатите си, партийните апаратчици, които разчитат да станат депутати, приближеният кръг от куки до Цветан Цветанов), се мярка и по някой друг случаен маргинал, който вероятно по-скоро иска да види дали Бойко Борисов е реален, вън от телевизионния екран или е една голяма визуална измислица на съвременната епоха. Кои може да са тези хора-камикадзета, които отиват да приветстват разкоствачите на съвременна България?
Социолозите твърдяха доскоро, че за ГЕРБ щели да гласуват "високообразованите, младите и жителите на големите градове". Ама аз от февруари издирвам жив гласоподавател на ГЕРБ и не съм го намерил. Нито един от хората, които познавам, няма да гласува за тях. Те ще гласуват за почти всяка една от останалите партии, политическите им пристрастия са разпилени, но политическото им отвращение е концентрирано в четиритте букви: ГЕРБ. Издирвах и из Фейсбук, из моите приятели, някой, който доброволно да си признае,че ще гласува за ГЕРБ, но нищо такова не открих. Всички са настръхнали в политическия мрак, а и те търсят кои са тези гласоподователи, които с гласа си за ГЕРБ отново ще насочат зареден пистолет в нашето колективно слепоочие.
От време на време в някоя група попадам на такива хора (почти никога нямам общи познати с тях) и им се дивя радостно като биолог, открил нов, непознат и вреден микроб. В повечето случаи това са диви, почти неписмени хора, обсебени от вътрешните си демони и омраза, които пръскат виртуални слюнки срещу всичко и всеки. Това са хора, които се чувстват като в интелектуална засада и понеже най-вероятно в реалността си налягат парцалите и не признават вота си, във Фейсбук стават злобни, гадни, брутални, цинични. Има някакви дежурни коментатори из информационните сайтове, които не се занимават с нищо друго, освен да псуват, да мажат, да хейтят. Техните мнения са чиста отрова, защото в тях няма нищо позитивно и светло. Днес ГЕРБ докара своите фенове дотам, че да ги превърне в черни лордове със скапани мозъци. И тук не говорим за платените драскачи. Говорим за някакви хейтъри на по половин работен ден, които се стараят силно да загноят с обиди и псувни всяка смислена тема из агенциите. Тия, отдадените фенове на ГЕРБ, са майстори на битовата конспирация, за тях политиката е само някакъв сапунен сериал (този го нахака на онзи, онзи прецака другия...), те все всичко знаят, все се изживяват като абсолютен глас на истината, защото най-вероятно в другото им битие никой не бръсне мнението им за пет стотинки.
Дали това са истински хора?Представа си нямам.
Най-вероятно не са. И тук нямам предвид, че лъжат. Да си човек в биологически смисъл, съвсем не означава, че нямаш плява вместо мозък. Аз вървях из големия град и търсех фенове на ГЕРБ, но така и не намерих. В какъв ли виртуален мрак са потънали тези хора? Къде са? Кои са? Тогава ме сепна едно предположение. Може би все пак тези гадове постигнаха своята цел. Те така драматично разделиха България, че между тези две части вече няма общи пространства, общи теми, общи идеи. България никога не се е отличавала с особено хомогенно общество, но поради ограниченото географско пространство, това трудно си е личало през годините. Сега вече разделението е осъществено радикално. И отвъд това, че окрадоха страната, това е най-голямото престъпление на доскоро управлявалата партия. Създаде две България. Едната от тях (корпоративната, кариеристичната, хамелеонската) винаги е била готова всеки миг да смени страните, стига само нейните печалби и престъпления да остават ненаказани, но може би ГЕРБ си имат някакъв твърд електорат от фенове, някакви странни екземпляри, с които аз (обикновен подуянски маргинал) вече нямам нищо общо.
Как се случи така, че една толкова малка държава като нашата се събуди с такова разделение. Вярно е, в миналото стоят много неразкрити престъпления, много мрак, кръв и мистерии, но България е в дефицит на историческо време, за да стои така обществено разкрачена. Защото тук вече не говорим само за политическо разделение, а вероятно и за интелектуално, ментално, съпротивително.

Лично по себе си знам, че в последната година не само съм нетърпим към ГЕРБ, аз органически не ги понасям. Дори разбрах какво е да се чувстваш емигрант в собствената си страна, защото имаш политическа непоносимост към упражняващите власт. Заради това смятам, че изборите на 12 май няма да решат този проблем. Просто ГЕРБ ни върнаха в началото на прехода, където нетърпимостта беше основен мотив за живот. Това са две Българии, а едната, честно казано, към настоящия момент дори и не искам да я познавам. Нямам време да се занимавам с мотивите на тези, които са решили да гласуват за ГЕРБ, тези мистериозни маниаци, които се плацикат из политическото блато. Вероятно не трябва да се разсъждава така, сигурно не съм прав в своето отношение, но просто ситуацията напомня на това как някой държи пистолет срещу тебе, а ти си убеден, че отстрещната страна е толкова малоумна, че ще взриви и самата себе си, само и само да докаже на вселената, че може да умре с демоничен кикот.

Най-интересното е, че това разделение не е социално, а ментално. Социалното разделение може да бъде преодоляно с правилна политика, но менталното разслоение е трудно изцелимо. Понеже тези две Българии трудно ще съжителстват след всичко, което се случи. Защото нямат дори общи граници и цели. Това са две общества, разнебитени, изтощени и хаотични, всяко от които се е устремило към нещо различно. Едните искат още 4 години кубинки, а другите-   знаят, че така повече не може. Ама наистина не може.Заради това ви казват - изобщо не ми пука за това какво мислят феновете на Борисов. Да вървят на майната си.  Както  разкарват с автобуси насила тези, които все още са на работа, под заплаха, че ще ги уволнят, ако не присъстват на митинг. Но няма как  да ги задължат да гласуват. Тези, дето ги купиха с вякакви средства- пари, раздадени стоки ( задържани по митниците били изчезнали-  дадени на циганите да ги продават... за да спечелят и да гласуват за ГЕРБ... не мисля, че ще го направят...

Аз се радвам, че живея в тази България, където нито един мой познат не иска да гласува за него.
Значи все пак правя  нещо смислено през живота си. Както всички българи, които искат промяната... за добруването на България.
Автор: Александър Симов 06.05.2013Гласувай:
6
11. zaw12929 - Бойко Борисов трябва да отговаря ...
07.05.2013 23:10
Бойко Борисов трябва да отговаря пред прокуратурата по отношение на възпрепятстване на правосъдието, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев в Пазарджик днешния разпит на Борисов във Върховна касационна прокуратура.

Според Станишев лидерът на ГЕРБ трябва да отговаря по отношение на това защо един бивш премиер може да привика градския прокурор и да видят как да спрат едно разследване срещу един бивш министър. Лидерът на БСП смята, че прокуратурата трябва да завърши разследването и да доведе нещата докрай
цитирай
2. zaw12929 - хората в момента се вълнуват не от ...
07.05.2013 23:12
хората в момента се вълнуват не от подслушвания, а от това ще може ли да има правителство, което да създаде условия за бизнес, да има работни места и държавата да се погрижи за най-беззащитните. Две трети от българите искат промяна. Те разбират, че четири години са ги управлявали задкулисно в интерес на малка групичка хора, които превърнаха държавата в частна собственост,
цитирай
3. zaw12929 - Бойко Борисов - създателят на по...
07.05.2013 23:22
Бойко Борисов - създателят на политология за идиоти

Скандалите с подслушването, с метафоричния Цветан Цветанов с дългите СРС-уши, с изтеклите записи, където премиерът, освен че пикае, търгува с влияние и командва прокурори, вече не могат да бъдат спрени по никакъв начин. Дори фабриката за лъжи на ГЕРБ не е в състояние да поправи в движение колата, която се е запътила по нанадолнището и е на път трагично да излети в пропастта. ГЕРБ вече приличат на совалката "Чалинджър" - те литнаха към датата на изборите, но още на старта от тях започнаха да падат парчета и жизненоважни части, да тече гориво и сега големият въпрос е кога точно ще гръмнат трагично, медийно, зрелищно и ефектно. Дали ще успеят да изкарат до изборите? Или пък ще се самовзривят преди тях? Това са двата въпроса, които трябва да тормозят тайните стратези на ГЕРБ, понеже още сега е ясно, че партията на Бойко Борисов няма да успее да упрявлява, дори и да излезе първа в резултата. Защото няма как да оправиш совалката насред път, а само трагично да гледаш летящите парчета и да броиш наум секундите до взрива.

Междувременно обаче ГЕРБ са избрали изключително странна тактика за своя вътрешна защита, политически и душевен упокой. Тези дни се излъгах да гледам пряко предаване на митинг на тази партия от Добрич, организиран в добрите стари традиции на чалга-концерт, но с политически послания.

Първи думата взе вечното конферансие на Бойко Борисов Цветан Цветанов. Господарят на полицейската интрига се ожали, че кампанията протекла под знака на скандалите, а не дебатите по политики и приоритети. Това, разбира се, звучи като халюцинация от човека, който под път и над път обвиняваше опозицията, че слугува на организираната престъпност. Цветанов, авторът на акции с имена като "Наглите", "Килърите", "Дупетата" и други, който винаги по милиционерски съскаше среще всеки осмелил се да не харесва ГЕРБ, сега вече търси някаква форма на диалог. Интересно защо стана диалогичен едва в момента, в който се намира на два сантиметра от затвора? Как пък точно сега поиска дебати за политики, когато ГЕРБ предлгат единствено "същото", но вече със социална патетика и повече лъжи за високи доходи?

Цветанов се сети за смисъла на политиката едва в момента, в който е почти сигурно, че ще е първия министър, който ще търка наровете в панделата, докато е оглеждан жадно от съкилийниците си.

вероятно за първи път в своята политическа история ГЕРБ излъчват слабост и жалостиво пискане. Заради това в речника им се е появила една мъченическа патетика, изразяваща се в жалването "всички са срещу нас". Но това, както винаги, изобщо не е основния проблем. Основният проблем, който би трябвало да тормози ГЕРБ, е как направиха така, че да обединят срещу себе си несъвместими иначе партии. И обяснението "ние засегнахме интересите им" може да работи единствено пред държавни чиновници, назначени от Бойко Борисов. ГЕРБ просто унищожиха държавата и по този начин заличиха разликите между останалите партии, които сега разбират, че преди политиката да започне отново, държавата трябва да бъде построена от нищото.

А след Цветанов, на трибуната се появи Бойко Борисов. С вид на обидена хетеросексуална рокзвезда, снимана от папараци с транссексуална проститутка. Борисов този път се държа съвсем далече от темата за подслушването. В речта си изсипа безобразно количество цифри, но без да се напъва много, защото е наясно, че характерът на публиката на ГЕРБ е такъв, че те могат да запомнят най-много номера на сутиена на Ивана и всякакви данни вън от това се възприемат като враждебни за миниатюрните им мозъци.

След това, с блеснал поглед като на апокалиптичен пророк, Борисов се впусна в мащабни опозиционни анализи на европейското положение. Припомни на скучаещата публика, че във Франция онзи ден имало демонстрация от 100 хиляди души, които не искали да бъдат управлявани от социалисти. "Кога при нас е било така, а?", попита гръмотевично той публиката.

Точно тук нормалното съзнание занемява и замлъква. Подобен въпрос е апотеоз на умишлената амнезия. Сякаш българските бунтове отпреди три месеца вече изобщо не съществуват в съзнанието на Борисов. Сякаш е забравил факта, че огромна гневна вълна от 100 хиляди души помете неговото управление като цунами и разкри, че основите на герберската държава са тотална власт на монополите и корупция без граници.

Борисов се изяви като страстен анализатор на Франция, ама българската тема му избяга зловещо. Защото в България протестите свалиха именно него. У нас беше така само преди три месеца.

Но началникът на ГЕРБ е майстор на наглостта. Смразяващо впечатление прави и фактът, че партията на Борисов се държи като опозиция. Те се оплакват, недоволстват, хленчат, истерясват, подсмърчат.

Опитът да се отречеш от самия себе си завинаги ще остане като безсмъртно определение на "политическа шизофрения". Но, ако ГЕРБ успеят с тази тактика, то тогава колективно трябва да настояваме шизофренията да бъде отписана от учебниците по психиатрия и да бъде вписана като метод в учебниците по политология за идиоти.

Точно такава политология развива днес Борисов. Това е странна наука, която почива на абсолютната измислица като инструмент за влияние върху мозъците на чалга-тълпите. Борисов се изживява като раздавач на автографи, а не като партиен лидер, върху когото лежи отговорността да0 измъкне България от блатото. Това е чалга-политология, която смята, че хленченето е основен начин за предизвикване на състрадание от страна на електората.

Това, което пропускат обаче е, че сърцата на електората са смразени от годишно замразяване на доходите. ГЕРБ днес приличат на доктор Менгеле, който се опитва да се изкара жертва на хората, които е убил. Заради това шизофренията е вредно състояние на политиката. Тя просто размива очертанията на действителността и кара престъпниците да се изживяват като светци. Кара пометените от народното недоволство да се чувстват недосегаеми за него отново.

Това е някаква тактика на щрауса. Само че ГЕРБ пропускат едно нещо. Тактиката на щрауса не работи, когато се опиташ да я приложиш на магистрала. В асфалт не можеш да си вкараш главата, а най-много да си разбиеш черепа.

И това също трябва да бъде записано в учебника по политология за идиоти, който ГЕРБ пишат с всяко тяхно участие из телевизионните студиа.

Ето как партията на Борисов сама превърна усмирителната риза в своя политическа емблема. Те отчаяно се нуждаят от нея, за да кротнат и да спрат да пълнят пространството с глупости.

А по-добра усмирителна риза от затвора няма, нали?
автор: Александър Симов
цитирай
4. olivie - Много патетично, но си забравил т.н. Стокхолмски синдром
08.05.2013 09:40
"Опитът да се отречеш от самия себе си завинаги ще остане като безсмъртно определение на "политическа шизофрения". Но, ако ГЕРБ успеят с тази тактика, то тогава колективно трябва да настояваме шизофренията да бъде отписана от учебниците по психиатрия и да бъде вписана като метод в учебниците по политология за идиоти." Това е обяснението - Стокхолмски синдром. И понеже той също е патология, няма начин авторите на този политически експеримент да постигнат целта си, ама явно не го знаят. Е, вече е късно за кръгом, пък и няма на кой - всички карти са на масата, вкл. и набедени архонти. Още едни провалени избори.... Не че не познавам хора, които казват, че ще гласуват за ГЕРБ - напр. жена ми и един приятел, но те имат тяхна си логика, която не съвпада /не могат да се понасят/ с официално афишираната. Костов беше другият проект на същите хора и нанесе не по - малки щети на страната. Затова сега се облизва, като се надява да го вмъкнат отново във властта. Той много държеше да създаде гражданско общество, но постигна обратен ефект. Затова сега тези надежди са в Борисов - толкова да обърка конците, че хората отново да излязат на улицата. И има шанс да я постигнат, ако се отърве от Цветанов, но аз не го вярвам - той е Хувър №ІІ на българската "демокрация" и яко се е подсигурил и срещу Борисов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11955235
Постинги: 5398
Коментари: 12316
Гласове: 62092
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930