Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2013 04:17 - Какво очакваме от европарите
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image   Разпределението на евросредствата и в новия програмен период ще се базира на провеждането на реформи и постигането на резултати. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова на представянето в Брюксел на постиженията на България през първите седем години от членството на страната в Европейския съюз.   Златанова беше категорична, че е от съществено значение е европейското финансиране да достига до точните и най-нуждаещи се места.   “На членството на България не трябва да гледаме само като на източник на финансиране”, изтъкна вицепремиерът. Златанова каза още, че е крайно време в България политизирането на европейските фондове да спре.   Според нея това не е в полза на усвояването на парите. Тя цитира социологическо проучване, според което 70 на сто от българите подкрепят членството на страната в ЕС.   „Това е ясен знак за високото доверие към европейските институции и за значението на европейските фондове за България”, подчерта вицепремиерът.   Златанова обяви още, че над 700 са сградите от обществено значение, които са реновирани със средства от европейските фондове. Тя допълни, че с европари над 100 хил. българи са намерили работа вследствие на преквалификация.   Златанова благодари на всички присъстващи за усилията, които са положили през първите седем години от членството на България в ЕС.   Събитието в белгийската столица се проведе в рамките на европейската инициатива “Дни на отворените врати”, в която България се включва за първи път в 11-годишната история на форума.   ОЩЕ 15 МЛН. ЕВРО ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ   Норвегия финансира програмата image   С инвестирането на повече от 15 млн. евро по програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия” в иновативни технологии за оползотворяване на енергийния потенциал и въвеждане на енергоефективни решения ще се повиши енергийната ефективност и ще се намалят емисиите на парникови газове. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на встъпителната конференция за представяне на програмата, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщиха от МИЕ. Програмата обхваща две области – “Енергийна ефективност” и “Възобновяема енергия”. Тя ще се изпълнява до месец април 2017, като средствата по нея възлизат на 15 600 288 евро, 85% от които са безвъзмездна финансова помощ. Основната цел на програмата е редуциране на емисиите на СО2 с 35 хиляди тона, подчерта заместник-министър Димитров.  
По нея ще се финансират проекти за оползотворяване на хидроенергийния потенциал, насърчаване на мерки за повишаване на енергийната ефективност и използването на възобновяема енергия за отопление в сгради и местни отоплителни централи. Насърчават се и проекти за производство на горива на основата на биомаса.  
  Приоритет ще се даде на болници, социални домове, сгради, предоставящи социални и административни услуги, училища. С цел намаляване разходите за енергия на общините в България програмата е насочена и към реализиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност в отоплението на държавни и общински сгради, допълни Димитров. По думите му Министерството на икономиката и енергетиката като оператор на програмата има надежден и опитен партньор в лицето на Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия към министерството на петрола и енергетиката на Кралство Норвегия.     Според заместник-министър Красин Димитров днешната среща между потенциалните бенефициенти по програмата от българска страна и норвежките партньори ще доведе до успешно сътрудничество. Ще даде възможност на българските фирми да почерпят опит и в областта на социалната и корпоративната отговорност, успешно прилагана от норвежките фирми.     Официален гост на конференцията бе и Н. Пр. Гюру Катрина Викьор – посланик на Кралство Норвегия. Тя обяви, че това е една от най-значимите програми, които се финансират у нас от Норвегия и изрази увереност, че с нея се поставя началото на ползотворен двустранен диалог. Норвегия има повече от 100 години опит в оползотворяването на хидроенергетиката, който ще споделят с българските партньори в рамките на програмата “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”.   Ръст със 7,9% на общия износ на България за периода януари – август image   През периода януари – август от България са изнесени стоки общо на стойност 28,7 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава със 7,9 на сто, показват предварителни данни на Националния статистически институт.   През август общият износ възлиза на 3,9 млрд. лв. и се увеличава с 6,9 на сто спрямо същия месец на предходната година.   През периода януари – август в страната са внесени стоки общо на стойност 33 млрд. лв. (по цени CIF), или с 0,3 на сто по-малко спрямо същия период на предходната година. През август общият внос намалява с 6 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,9 млрд. лева.   Общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно през периода януари – август и е на стойност 4 243,2 млн. лв., което е с 2 199,2 млн. лв. по-малко от салдото за първите осем месеца на 2012 г. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото за периода януари – август 2013 г. също е отрицателно и е в размер на 2 624,6 млн. лева.   През август тази година общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е положително и е на стойност 42,5 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е положително и е в размер на 244,7 млн. лева. От Екипът на ХТККГласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11968026
Постинги: 5405
Коментари: 12357
Гласове: 62146
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930