Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2013 06:45 - Научи правила, за да спазваш , ако ги... променяш- в политиката : С правилото - ограбване СМЕ световен ВРЪХ ЗА КОРУПЦИЯ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2185 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 21.10.2013 08:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Може да облечеш погрешка дрехата си наопаки-  не става  правило. За грешно изписани думи ... имаш грешно правило. Грях- грешка,  а не нарушение?!  Няма да те обвини прокурор, няма присъда!  Ако въпреки това искаш да разбереш  как да не грешиш запомни : Правилата не винаги произтичат от правилата, които знаем, а от изключенията: ПРИМЕРИ:
  Първо
  съжЕлявам -  се пише съжАлявам. Проверка- жалост, жалба
правилното е полИлей
а не полЮлей - тук и да проверявате и да не проверявате- все ще сгрешите, защото думата няма нищо общо с нашия глагол "лЮлея" се, а идва от гръцки и означва "Много светлина". И понеже "много" е "поли", значи правилното е полИлей.

правилното е сЕшоар
, сУшоар- от суша се? Може, но не е вярно. Това е френска дума sechoir, която идва от seche- сух. ( Сеш се чете това, да не се чудите). И понеже заемките се четат така, както в оригиналния език ( или поне голямата част), правилното е сЕшоар.   Второ  :. „Буквите” 4 и 6 не съществуват нито в глаголицата, нито в кирилицата: „чат”, „шматка”, а не „4ат”, „6матка”...;   Трето  Ер малък (Ь ь) не е сложен за красота в азбуката. Слага се след съгласни букви, никога след гласни и в началото на думата (тогава слагаме йо): „Пеньо”, „твърдо нье”, но „Йовчо”;   Четвърто . В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й: „Цялата работа си е частен случай.” „Имаше много случаи на натравяния.” (А не „Имаше много случай на натравяния.”);   Пето  В заглавия пишем главна буква единствено на първата дума и при собствено име/географско име и тн: „Минаваш през мен (като Каспър)”, „Том Сойер и други терористи”, „Кравите не се доят сами”, „Край река Марица седнах и изпрах”. Като си говорим за главни букви... за разлика от други езици, главна буква от абревиатурите е само първата: БНБ е Българска народна банка, а БДЖ: Български държавни железници;   Шесто . Когато става въпрос за някой език, той се пише с малка буква („Изучавам български език в частна школа.”), но когато се отнася за учебен предмет, буквата е главна („Даскалката по Български език е цербер”);   Седмо . Не знам дали знаете, но „не знам” се пише отделно.   Осмо . Когато заповядвате на кучето или на слугата си, то ударението е на последната гласна: „Стани от земята!”, а не Стани от земята”, „Затвори вратата на кенефа!”, а не „Затвори вратата на кенефа!”;    Девето Пред за да и без да се пише запетая: „Той ме заряза, без да ме изслуша.” и „Аз го издадох, за да му е кофти.”;   Десето . Ако не е псевдоним, подлогът е винаги с пълен член: „Градинарят опъна дъщеря ми.”, но „Щастливеца е написал фейлетони.”;   Единадесето  Онази гад полуслято писане (с тирето между думите) се прилага, когато имаме сложни наречия, които означават нещо неопределено, междинно или половинчато: „пет-шест”, „криво-ляво”, „горе-долу”, „напред-назад”...;
Правомислене и в политиката:   ЧЕТЕТЕ:
" човекът е възмутен от днешната власт, която не обръща внимание на протестиращите мирни граждани, готова е да ги стъпче в кръв само и само да остане на власт....
Обаче те, протестиращите „ще им видят сметката до крак, а после ще се приберете  за вечеря при жените и децата си”.  и им КАЗВАТЕ:  „Долу Орешарски”,  „Да живее Свободата”!  Ако сте си рекли така, драги, значи не внимавате. За датата!!  Или просто сте комунисти! Вижте „кафявия” borsi плаши МВР-то на Цветан Цветанов, а не това на Цветлин Йовчев. Че омразните управляващи, които не мислят за народа си, не са БСП и Орешарски, а ГЕРБ и Бойко Борисов!

СЕГА ПЪК ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА  МИЛИОНА
И ЗАЩО ВОДИМ СВЕТОВНОТО ПОСТИЖЕНИЕ ПО КОРУПЦИЯ
От гражданското сдружение, което се бори срещу монопола на банките обаче предупредиха с нарочна декларация Плевнелиев, че Хампарцумян е сред виновниците за монополизирането на сектора. Срещу банкера се надигна и голяма вълна от възмущение в интернет, а по-будни българи го класират и като доста по-мразен от Дянков. Още преди няколко месеца банкерът си навлече обществения гняв обявявайки, че няма криза и тя е само в главите на мързеливите безработни българи. Левон и съпругата му Мариана живеят вече в огромен палат  на Витоша, а заплатата на банкера е 200 000 лева месечно, без другите бонуси от банката , както споделиха някои медии преди време. Припомняме и следното: на 9.12.2012 г. г-н Левон нарече нацията некадърна. Сега, обаче, нацията се сети да се поразрови в миналото и извади не една от „кирливите ризи“ на Мистър „Мендижър на годината“. image

А именно: Милиарди долари изнася „Дънди Прешъс Метълс“ чрез добива на злато и други ценни елементи от недрата на нашата земя. А подземните ни богатства са общонародна, а не частна собственост. Така пише в Конституцията на Р. България. За да си го представим картинно – пари, колкото за един АЕЦ. Срещу какво?

Правителството на Костов договоря концесията срещу 6 милиона долара, за да прехвърли мината в частни ръце срещу скандалните 1.5% от печалбата, които по царско време падат на 0.75%. За справка: дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 50 % от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят. Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година. От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина…

Ежедневно! Грабителството на държавата и народа ни не се прекратява от нито едно правителство! Кои са основните играчи?

Левон Хампарцумян. По времето на Костов, когато Дънди взема за без пари концесията за златодобив, Левон е зам-министър на промишлеността и шеф на привативацията. Когато Уникредит скандално приватизира на силно занижена цена най-големия български трезор Булбанк, химикът Хампарцумян става банкер. Оглавява банката, заради което специално е променен закон.

Виктор Меламед е друга възлова фигура. Когато кабинетът Костов подарява за 100 000 долара на никому неизвестния евреин Гад Зееви БГА Балкан, а той източва от него между 40 и 60 милиона тогавашни долара (по онова време цената на най-голямото ни предприятие Нефтохим е 100 милиона долара), Виктор Меламед е дясна ръка на прословутия бизнесмен.

След управлението на Костов сигурно по случайност Меламед става почетен консул на Тайланд, което му гарантира неприкосновеност от всякакви органи в България в дома, офиса, колата му и навсякъде другаде. Почетен консул на Канада пък става другият човек на Костов – Левон Хампарцумян. Не е тайна, че Канада е родината на Дънди.

Към групичката е присъединен и наследникът на Левон като почетен консул на Канада – олигархът със спорна слава Иво Прокопиев… Освен издател, Прокопиев е и гуру на зелените, които никога не протестират срещу златодобива, въпреки че той е най-вредителски за природата на страната от всички видове бизнес.

Да не говорим, че обхваща и територии по Натура 2000, заради което държавата може да бъде глобена за милиони от Европейския съюз. Зелените много добре знаят, че шистовият газ е цвете в екологично отношение дори при добив с фракинг (или фрактуринг, както е прието да се нарича извън тази страна), ако се сравни със златодобива“.

Преди 2 години, през 2010 г. „Дънди Прешъс Металс“ (ДПМ) и тяхното дъщерно дружество „Челопеч Майнинг“ ЕАД (ЧМ) обявиха сключването на дългосрочни договори за заем на обща стойност 66,75 млн. щ.д. с „Европейската банка за възстановяване и развитие“ (ЕБВР) и „УниКредит Булбанк“ (УКБ). Официалната информация бе, че финансирането ще се използва за рефинансиране на текущ заем в размер на 16,25 млн. щ.д. към ЕБВР и за финансиране на проекта за разширение на рудника и фабриката в Челопеч, на обща стойност 150 млн. щ.д., чиято цел е удвояване на производството до 2 млн. т. руда на година. Проектът за разширяване на производството трябваше да завърши през 2011 г. „Споразумението, коeто подписваме в момента, е поредното доказателство, че за добрите проекти има финансиране от страна на банките. Именно такива добри проекти и предпримчивостта ще ни изведат от икономическата криза“, заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на УниКредит Булбанк.

Сега, обаче, идва питането: как Левон Хампарцумян и Дънди изведоха България от кризата? Какво се случи преди около година, през 2011? Ето какво:

Тогавашният екоминистър Нона Караджова подари 2 милиарда лева на „Дънди“. Това стана факт, след като министърката даде одобрение на канадската компания да добива златото ни край Крумовград. Така „Дънди“ най-накрая получи окончателното одобрение на екоминистьра и дълго отлаганият проект на „Болкан минерал енд майнинг“ тръгна.

„Болкан Минерал енд Майнинг“, дъщерна фирма на канадската „Дънди Прешъс Майнинг“, добива 794 000 тройунции, или близо 25 тона благороден метал от хълма Ада тепе. Като изчислим, че в момента тройунция струва близо 2 472 лева, по фиксинга на БНБ, излиза, че „Дънди“ ще спечели близо 2 милиарда лева от българското злато.

През февруари 2011 г. правителството даде на „Дънди“ 30-годишна концесия за крумовградското находище. Концесионната такса е нищожна – от 1,5% до 4,5%. Очакваният добив само на находището Ада тепе е 25 тона. Така „Дънди“ прибира 2 милиарда лева, а държавата – нищожните 20-50 милиона.

Както съобщи геологът д-р Вълко Гергелчев, първоначалните запаси в Челопеч са били изчислени на 1,1 млрд. тона, през 1985 г. са намалени до 57 млн. тона, а сега цифрите са ревизирани до 30 млн. тона. И в тези 30 млн. тона руда освен злато, сребро и мед има и други метали, като олово, цинк, германий, селен, телур, сребро, галий, антимон, бисмут, талий, платина и т.н. В находището има залежи още на сяра, живак и др. Но печалбата на „Дънди“ от тях на практика не може да се докаже, тъй като единственият източник на информация за това са анализите, правени винаги в лабораторията на фирмата. След това с благословията на държавата наличните метали в концентрата отпътуват за далечна Намибия.

А за да се застраховат срещу евентуални нападки, че изнасят много повече от обявената продукция, от канадската компания настояват за официално увеличаване на концесията за добив до 3 млн. тона руда за година от находището в Челопеч.

Далаверата със златото ни започва още от времето на Иван Костов.

Преди правителството на Иван Костов да сдаде властта през 2001 г. тогавашният икономически министър Александър Божков сключва договор с „Дънди прешъс“, в който концесионната такса е в размер на 1,5% от годишния добив на злато и мед.

През 2003 г. министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Лидия Шулева намалява тази такса от 1,5% на 0,75%.

Така царят харизва най-голямото находище в България и едно от големите в Европа на канадската фирма.

През 2008 г. кабинетът на тройната коалиция подписва нов договор с канадската компания „Дънди“, който е за срок от 10 години, като предвиденият добив на благородния метал представлява 3 млн. тона годишно. А концесионната такса става 8%. Очакваната печалба само от злато и мед е 5,735 млрд. долара.

Изненадващо кабинетът обяви, че за целия срок на договора България ще получи 700 млн. долара концесионна такса, независимо от това, че сметките показват друго – при този процент в хазната трябва да влязат 459 млн. долара.

За 2006 г. – по стари цени на металите, посочени от „Дънди“ – те изчисляват, че печалба от добива на мед, злато и сребро възлиза на 175,7 млн. долара. Таксата е 132 хил. долара.

Но към 12 март 2007 г. „Дънди“ се коригират – те обявяват, че печалбата им ще е 581,3 млн. долара, като в резултат на това ще внесат 426 хил. долара такса.

През 2008 г. по цени на Лондонската борса за благородни метали печалбата от злато и мед е 6,698 млрд. долара. При тази цената на металите комисионната такса става 503 млн. долара. Тоест това прави 7,5% концесионна такса, което е намаление от обявените 8% заради изключването на среброто от сметката.

На фона на тези цифри Нона Караджова преди една година похвали инвестициите, които „Дънди“ правят.

Както показват фактите, всички управляващи са забъркани около аферата Дънди.

Както виждаме, в България все още се експлоатират подземните ни богатства за частни цели.

Какво по силно доказателство, че системата на управление в България е не ефективна. При всичките правителства системата генерира корупция. Костов, Сакскобуготски, Станишев, Доган, Борисов през годините подариха за стотинки не само златните находища но и всичко, което може да се продаде или откровенно да се открадне. Системата на държавно управление в България ражда, култивира и умножава корупцията без значение коя партия управлява. В случая не са виновни партиите, защото която и партия да е на власт тя ако не е била досега – тя ще се корумпира. Трябва да търсим лек за причината за болеста, а не за симптомите. Причината е системата.

 


Гласувай:
5
01. zaw12929 - Правилата не са това, което са- ако ги прилагаме без да мислим: ето
21.10.2013 07:14
Правомислене и в политиката:

" човекът е възмутен от днешната власт, която не обръща внимание на протестиращите мирни граждани, готова е да ги стъпче в кръв само и само да остане на власт. Обаче те, протестиращите „ще им видят сметката до крак, а после ще се приберат за вечеря при жените и децата си”. „Долу Орешарски” значи и „Да живее Свободата”!

Ако сте си рекли така, драги, значи не внимавате. За датата!!

Или просто сте комунисти! Вижте „кафявия” borsi плаши МВР-то на Цветан Цветанов, а не това на Цветлин Йовчев. Че омразните управляващи, които не мислят за народа си, не са БСП и Орешарски, а ГЕРБ и Бойко Борисов!
цитирай
2. zaw12929 - ВСИЧКИ ПРАВИЛА ИМАТ ИЗКЛЮЧЕНИЯ...
21.10.2013 07:19
ВСИЧКИ ПРАВИЛА ИМАТ ИЗКЛЮЧЕНИЯ

ИЗТОЧЕТЕ НАВРЕМЕ ВИНОТО, ЗА ДА НЕ СТАНЕ НА ОЦЕТ. ВРЕМЕТО ЛЕКУВА, НО И... РАЗВАЛЯ...
цитирай
3. zaw12929 - Примерите хвашат дикиш. Правил...
21.10.2013 08:00
eliona написа:
Примерите хвашат дикиш.
Правилата- очевидно не.


ПРАВИЛАТА СА ЖЕЛЕЗНИ- ТЕ СА ПОСТАНОВЕНИ НЕ ОТ МЕН И ПОДЛЕЖАТ НА СПАЗВАНЕ, АЗ САМО ГИ ПРИПОМНЯМ... ЗА ДА НЕ ГИ ИЗПИСВАМЕ ГРЕШНО И ДА ДРАЗНИМ ЗНАЕЩИТЕ И ДА СУЗДАВАНЕ ИЗЛИШНИ КОНФЛИКТИ И... ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЗА НЕГРАМОТНОСТ

ПРАВИЛАТА ИМАТ ИЗКЛЮЧЕНИЯ. тОВА ПРАВИЛО- СЪЩО. ИМА ПРАВИЛА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ!
цитирай
4. zaw12929 - ВИЦОВЕ- ИСТОРИИ- ИЗВЪН ПРАВИЛАТА:
21.10.2013 08:04
- Искаш ли да вечеряш с мен тази събота?
- Много мило от твоя страна, но всъщност съботата се омъжвам.
- Тогава може в петък?


Прибира се мъж и тича към телевизора.
- Какъв е резултата? - пита жена си.
- 2:0.
- А кой бие?
- Как кой бие?! Който вкара повече голове.


Скъпа, хайде да отидем на цирк.
- Защо?
- Да погледнем нашите отношения отстрани.


Искаш да чуеш интересна история? Изпрати sms на жена си с текст:"Знам всичко! Как можа?"


- Какво видове психологически насилия знаете?
- Жени...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11830894
Постинги: 5378
Коментари: 12228
Гласове: 61762
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31