Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 14:40 - "Данък ВЕИ" Производителите на ток от слънце и вятър да плащат 15% от приходите си, пише в черновата на закон
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове:
1Предложението за данък върху приходите на фотоволтаичните централи, което Българският енергиен холдинг (БЕХ) направи преди два месеца, се е трансформирало в чернова на нов закон, с която "Капитал Daily" разполага. Този път идеята е да се облага не само производството на ток от слънчева, но и от вятърна енергия, а размерът на данъчната ставка е свален наполовина - от 30 на 15% от приходите на производителя.
Предлаганите мерки са поредният опит на държавата да намери средства, с които да си позволи по-ниските крайни цени на тока. В момента Националната електрическа компания (НЕК) и електоразпределителните дружества задължително изкупуват електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) на преференциални тарифи, а събираното от клиентите не покрива тези разходи. През лятото правителството обяви, че може да осигури 498 млн. лв. от продажба на излишните държавни въглеродни квоти (което позволи и свалянето на цената на тока с около 5%), като целта беше да се капитализира НЕК. На практика поправките в бюджета за 2013 г. и проектобюджета за 2014 г. показаха, че държавната електрическа компания ще получи само 126 млн. За да се покрие разликата до 498 млн. лв., държавата започна да мисли за начини за директно вземане на средства от зелените централи. Каквото вече имаше с такса достъп и което съдът отмени.
Какво пише в закона
През септември с писмо до икономическото министерство и парламента изпълнителният директор на БЕХ Боян Боев предложи 30% данък върху фотоволтаиците, но впоследствие никоя институция не изрази официално позицията си по идеята на холдинга.
Междувременно предложението е било доразвито и вече има готови текстове. С 15% ще се облагат приходите от продажба по преференциални цени на електроенергия от слънце и вятър, гласят предложенията в чернова на Закон за облагане на производството на електрическа енергия, произведена от вятърна и слънчева енергия (виж проекта на в прикачения файл). Сумата ще се удържа от обществения доставчик (т.е. НЕК) или крайните снабдители (разпределителните дружества) и ще се внася в Националната агенция за приходите. Като всеки данък приходите и от този ще влизат в бюджета. Затова вкарването им в НЕК ще е проблематично, тъй като Европейската комисия може да разчете подобни действия като непозволена държавна помощ. Според черновата законодателят предвижда и глоба за укриване или умишлено недеклариране на данъци между 5 и 10 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията може да достигне 15 хил. лв. От Министерството на икономиката и енергетиката не коментираха новия данък. По принцип това е ведомството, което подготвя енергийните законопроекти и което е принципал на БЕХ, а чрез холдинга и на НЕК.
Секторът: това е несериозно
Представители на производителите на зелена енергия реагираха предпазливо на новия законопроект и се усъмниха дали той може да мине в парламента. "Ако действително подобен проектозакон бъде предложен за разглеждане в Народното събрание, това би било поредната демонстрация на открита дискриминация на ВЕИ сектора и по-специално производителите на вятърна и слънчева енергия", каза за "Капитал Daily" Марияна Янева, изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация. Дискриминацията към ВЕИ централи по думите й е налице, защото предложението касае само определени инсталации и не се отнася към всички производители на ток, какъвто би бил недискриминационният подход. Според Янева истински реформи в българската енергетика минават през открит диалог между институциите, производителите и потребителите на енергия. Прибързаното вземане на решения без публични обсъждания не само би отблъснало потенциални инвеститори, но и неизбежно води до поредица от съдебни дела.
В Българската фотоволтачната асоциация смятат, че предложената чернова не изглежда сериозно. "Не считам, че може сериозно да се гледа на това предложение и не вярвам която и да било институция да го разглежда официално. Това е провокация към политиката за подобряване на инвестиционния климат в страната", коментира пред "Капитал Daily" председателят на организацията Меглена Русенoва. По думите й черновата представлява "проект на нормативна дреха на писмото на БЕХ". Според становището на фотоволтаичната асоциация подобен данък би противоречал на българското и европейското законодателство, както и на препоръката на ЕК от началото на месеца държавите членки да не прилагат мерки със задна дата спрямо зелените централи.Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11823527
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61748
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31