Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2013 17:11 - България е на 65 място в света по износ, което е покачване с 4 места спрямо 2011 година.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 3636 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 28.11.2013 20:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  България е на 65 място в света по износ, което е покачване с 4 места спрямо 2011 година.   Икономиката няма 2 или 3 водещи и структуроопределящи отрасли и не може да се очаква да е експортен лидер в цял сектор. За сметка на това България е лидер в износа на нишови продукти. Такава трябва да бъде и по-нататъшната специализация – продуктова, а не секторна, се посочва в анализ на Българската стопанска камара.   Както и в предишни години, водещите експортни групи стоки на България са горива,  мед, следвани от електрически и електронни изделия и машини. Експортният ръст при горивата и медта изпреварва ръста на световния внос, но и при двете групи стоки голяма роля играе нарастването на цените.   Износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2008-2012 г.) бележи средно годишен ръст 12%, докато световният внос расте с 6% за същия период, страната ни печели пазарен дял, въпреки спада през 2012 година. При машините: за 5 години средният ръст е 6% при средногодишен ръст на световния внос 5%, също с известно отстъпление през 2012.   Следващите групи продукти са житни растения, облекла, различни от трикотажните, желязо,  стомана и фармацевтични продукти. Силен ръст има при житните растения – средно 17% за 5 години при ръст на световния внос от 5%, и при фармацията – съответно 23% срещу 4%. Да не се успокояваме- има мегдан за още житни и зеленчукови – увеличаване на площи- има необработени площи и на култури за износна продукция на плодове, зеленчуци, консерви, вина.   Изостават облеклата,  желязото и стоманата – и при двете групи се регистрира не само спад през 5-те години, но и загуба на пазарен дял.   Има ли начин за разширяване шивашките фирми- като филиали на фирми с пазарен дял? През последните години традиционно добре се представя износът на маслодайни семена – средно 18% ръст на нашия износ при 9% ръст на световния внос; има съществен спад от 32% през миналата година.   Впечатление прави износът на автомобилни (части) и велосипеди – ръст от 32% средно за пет години, въпреки миналогодишния спад от 14%. Тук е интересно какво може да сътвори държавата, като стратегия, да сме световен лидер в електромобилостроенето През последните 5 години при всички стоки с износ над 250 млн. долара, с изключение на електроенергията и комплектите проводници за автомобили, ръстът в стойност изпреварва ръста в количество. Това означава, че част от ръста на износа се дължи на повишени цени, а не на повече произведена и изнесена продукция. България е на 12 място в света по износ на пшеница.
а ЗАЩО НЕ ПРАВИМ ЗА ИЗНОС ФУРАЖНИ СМЕСКИ ?! ИМАМЕ МОШНОСТИ... ИМНАМЕ СЪСЕДИ, НО НЯМАМЕ ТОЛЕРАНТНОСТ...
Много добре се представя износът на медикаменти, който се изкачи на 6-та позиция и регистрира успехи в глобалната конкуренция.
Водещи пазари за износа на средни и тежки нефтени деривати са Гибралтар с над 43% и Турция – 24%. За Гибралтар сме шести доставчик с много бързо растящ пазарен дял, основно за сметка на САЩ. Плътно след нас е Гърция. Леки нефтени деривати изнасяме най-много за Турция 16%, Грузия 13%, Гърция и Обединените Арабски Емирства – по 9%. В Турция сме втори след Русия с бързо растящ пазарен дял. Катодната мед отива за Китай 34%, Турция 27% и Италия 21%. Китай е най-големия вносител на продукта с цели 43% от световния внос. Износът на медикаменти бележи 22% средногодишен ръст за 2008-2012 при ръст на световния внос 3%.  Водещи пазари продължават да бъдат Русия 28% и Германия 12%. Усредненият ръст на продажбите в Германия за 2008-2012 в стойност е 162%, в количество 233%, като в този период германският внос расте в стойност с 9% годишно. Износът на електроенергия продължава да е значим за българската икономика. За периода 2008-2012 г. средният ръст е 3%, колкото и на световния внос. Износът на електроенергия е основно за Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния. Най-добрите цени постигаме в Турция и Румъния.

България е  най големия износител на най качественото розово масло
  България стана световен износител на кориандър-  второ място в света за 2012 г. Ако в момента тон зърно се предлага за 300 - 350 лв., то кориандърът се изкупува поне 1100 лв. за тон. България е изнесла близо 30 хил. тона от екзотичната подправка, като през годините средният износ варира между 20 хил. и 32 хил. тона.  Tвърде много суровинни стоки с ниска добавена стойност изнасяме Икономиката ни се крепи на природни ресурси, но на практика от първите 10 продукта в листата, които България изнася, на последно място е фармацията. Всичко друго са семена, горива, мед, череши... Липсва технологичната верига. Няма политика, която да види къде са дисонансите. Изнасяме маслодаен слънчоглед, а внасяме олио, продаваме рафинирана мед, а купуваме кабели. Същото се случва и с патешкия дроб, който се изнася във вид на суровина, а след това се преопакова в кутийки и се връща у нас. позициите на България на традиционните пазари, като арабските страни, Централна Азия, бившия СССР, отслабнаха. Но факторите за това са много. Разбира се и ние имаме вина за това. Твърде много вперихме поглед в Европа като перспективна дестинация,

Истината е, че много по-лесно се прави бизнес в ЕС от гледна точка на това, че правилата са уеднаквени, малко са възможните изненади, а рисковете са ниски. Кои пазари са перспективни за българската продукция?

Подценяваме и Турция - един 75 милионен пазар на 400 км. разстояние, а ние не го използваме. Трябва да се ориентираме към арабските държави, към страните от ОНД, въобще малко повече на изток.
Горива изнасяме както за някои европейски вериги бензиностанции, така и за редица държави, които имат нефт в изобилие, но нямат достатъчно рафинерии за преработка на суровия петрол или пък има специфични продукти, които не произвеждат
Например самолетното гориво. Не всички рафинерии по света произвеждат самолетно гориво, а България е негов производител и изнася за много държави, включително такива, които имат сериозни запаси от нефт.
България е реализирала експорт за 4 млрд. лв., то за 2011 г. сумата е скочила с повече от един млрд. лв. Въпреки че не разполага с подобни ресурси, страната ни е редовен износител за най-големите петролни държави. Горивата за Саудитска Арабия са водещи в експортната ни листа и бележат сериозен ръст. В износа за Обединените арабски емирства, Оман и Ирак пак нефтопродуктите заемат първите места с най-голям дял. Дори за икономически най-силната страна в света – САЩ, на първите позиции в българския износ отвъд океана стоят отново петролните продукти.

КАЗВАХА: РАФИНЕРИЯТА ДАВА 25% ОТ ПРИХОДИТЕ НА БЮДЖЕТА.... НЕ Е ЛИ ДОБРЕ ДА ИМАМЕ
-  ОЩЕ ЕДНА РАФИНЕРИЯ, НЕФТОПРОВОДА ДО ГЪРЦИЯ,;
ДА ЗАРАБОТЯТ  КРЕМИКОВЦИ И ДРУГИТЕ НИ ФАБРИКИ ЗА МЕТАЛ-  ЦЕНИТЕ НА МЕТАЛИ СЕ УДВОИХА  А НЕ ДА ИЗНАСЯМЕ СУРОВА РУДА

  ЗАПОМНИ:
50% от приходите на софтуерните ни компании идват от чужбина
Софтуерната ни индустрия може да генерира 3,8% от БВП

ИТ секторът осигурява работа на 39 353 души, по данни на НОИ за 2012 г. Секторът е силно концентриран – малко големи компании, в които работят преобладаващата част от заетите лица, стана ясно днес на пресконференция в БСК, на която беше представен анализ на компетенциите на работната сила в ИТ бранша, изготвен от БАСКОМ
 У нас е налице недостиг в сферата на интензивните на знание услуги и високотехнологичните производства. От друга страна, разполагаме с добре развит информационно-технологичен (ИТ) сектор, според класация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Следва недостигът да се преодолее и да бъде осигурен баланс между секторите 

България се нуждае от  висикоквалифицирани  кадри и реализиране на проекти. От общи усилия за национална кауза за просперитет

И какво ли ми пеете вие от "ЧЕТВЪРТАТА ВЛАСТ"  ????
САМО ИЗЛИВАТЕ КОФИ С ОМРАЗА, ЗА ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ИНФАРКТИ, ИНСУЛТИ СМЪРТ
ЖАЛКИ, ЕЛЕМЕНТАРНИ ЖУРНАЛИСТИ УБИВАТ БЪЛГАРИЯ...  ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ ИЛИ АНАРНИЯ НА МЕДИИНАТА ДИКТАТУРА... НОМ  САМО С ВЕСТНИЦИ НЕ СЕ ЖИВЕЕ... 
Гласувай:
7
01. zaw12929 - Размерът на работната заплата в ...
28.11.2013 17:37
Размерът на работната заплата в Благоевград и областта e сред най-бързо нарастващите в страната, като най-интензивно се развиват секторите на търговията и преработвателната промишленост.

„В сравнение с останалите области Благоевград притежава добри икономически показатели. Икономическата активност на населението в региона е традиционно висока, а заетостта в Благоевград обичайно е над средната за страната, като с по-добри показатели е единствено област София. Очакванията на бизнеса в региона са за ръст на заетостта през следващата година“, отчете Димитър Шумаров, изпълнителен директор на Пощенска банка и домакин на срещата с местния бизнес, браншови организации и предприемачи.

„Провеждаме тази среща именно в Благоевград, защото това е регион, който през последните години се развива добре, въпреки негативния ефект от икономическата криза“ , добави той.

Като гост-лектор икономистът Лъчезар Богданов от Industry Watch направи преглед на тенденциите и перспективите за региона.

„Въпреки че след началото на глобалната криза преди 5 години наетите в областта са намалели с 18%, или 18 хил. души, към края на септември 2013 г. броят на заетите в област Благоевград е 86 хил. души. Към края на септември 2013 г. средната месечна работна заплата в региона е 560 лева, като в рамките на 5 години е нараснала с около 5.8% средногодишно. Най-голям работодател в областта остава секторът на преработвателната промишленост, където са заети 39% от работещите“, посочи Богданов.

Най-много приходи за региона генерират търговията (32%) и преработвателната промишленост (30%). Благоевград и областта се нареждат на първо място в страната по производство на облекла и кожени изделия. Една четвърт от инвестициите в региона са насочени към строителния сектор и пазара на недвижими имоти, следван от преработвателната промишленост (22%) и транспорта (13%).

Тагове: Благоевград, икономика, инвестиции
цитирай
2. zaw12929 - България е достигнала ниво на на...
28.11.2013 17:48
България е достигнала ниво на насищане на стокообмена с ЕС, който заема около 60 % от експортната ни листа. Освен това, ЕС е в криза за разлика от почти целия останал свят. Т.е., ако искаме българският износ да расте, трябва да се насочим към други държави и много български производители успяват да намерят нови пазари. Къде са слабостите на българския износ.
цитирай
3. zaw12929 - върде много суровинни стоки с ниска ...
28.11.2013 17:49
върде много суровинни стоки с ниска добавена стойност изнасяме Икономиката ни се крепи на природни ресурси, но на практика от първите 10 продукта в листата, които България изнася, на последно място е фармацията. Всичко друго са семена, горива, мед, череши... Липсва технологичната верига. Няма политика, която да види къде са дисонансите. Изнасяме маслодаен слънчоглед, а внасяме олио, продаваме рафинирана мед, а купуваме кабели. Същото се случва и с патешкия дроб, който се изнася във вид на суровина, а след това се преопакова в кутийки и се връща у нас.
цитирай
4. zaw12929 - позициите на България на традиц...
28.11.2013 17:52
позициите на България на традиционните пазари, като арабските страни, Централна Азия, бившия СССР, отслабнаха. Но факторите за това са много. Разбира се и ние имаме вина за това. Твърде много вперихме поглед в Европа като перспективна дестинация,

Истината е, че много по-лесно се прави бизнес в ЕС от гледна точка на това, че правилата са уеднаквени, малко са възможните изненади, а рисковете са ниски. Кои пазари са перспективни за българската продукция?
цитирай
5. zaw12929 - Подценяваме и Турция - един 75 ми...
28.11.2013 17:53
Подценяваме и Турция - един 75 милионен пазар на 400 км. разстояние, а ние не го използваме. Трябва да се ориентираме към арабските държави, към страните от ОНД, въобще малко повече на изток.
цитирай
6. zaw12929 - Горива изнасяме както за някои е...
28.11.2013 17:58
Горива изнасяме както за някои европейски вериги бензиностанции, така и за редица държави, които имат нефт в изобилие, но нямат достатъчно рафинерии за преработка на суровия петрол или пък има специфични продукти, които не произвеждат
Например самолетното гориво. Не всички рафинерии по света произвеждат самолетно гориво, а България е негов производител и изнася за много държави, включително такива, които имат сериозни запаси от нефт.
България е реализирала експорт за 4 млрд. лв., то за 2011 г. сумата е скочила с повече от един млрд. лв. Въпреки че не разполага с подобни ресурси, страната ни е редовен износител за най-големите петролни държави. Горивата за Саудитска Арабия са водещи в експортната ни листа и бележат сериозен ръст. В износа за Обединените арабски емирства, Оман и Ирак пак нефтопродуктите заемат първите места с най-голям дял. Дори за икономически най-силната страна в света – САЩ, на първите позиции в българския износ отвъд океана стоят отново петролните продукти.
цитирай
7. kostadin - С тези темпове ,кога ще настигнем ....
29.11.2013 11:03
За да прецениш нещо е необходимо да го сравниш с някакво равнище -например с това от соца
цитирай
8. zaw12929 - За да прецениш нещо е необходимо да ...
29.11.2013 21:50
kostadin написа:
За да прецениш нещо е необходимо да го сравниш с някакво равнище -например с това от соца


Дазлично е , имаше време, когато бяхме на 13-15 място по износ 15 млрд от селото, 5 млрд от военните заводи 80% от соц продукцията отиваше за износ но ще успеем пак да заемем челни позиции
цитирай
9. kostadin - !!
03.12.2013 09:27
Толкова е далечно това време ,че от хората създали богатството на сегашните паразити има все още живи -независимо от геноцида
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11805634
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61723
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31