Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2013 16:28 - 10-15 МИЛИОНА ТАБЛЕТА в десетки хиляди училища, които ще заменят учебниците
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2609 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 28.12.2013 07:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мисъл на деня  
Преди да се настроим твърде много за нещо, нека да погледнем колко щастливи са тези, които вече го притежават.
- Франсоа дьо Ларошфуко
image

Турското правителство е поставило безкомпромисни условия към участниците в мащабния търг за оборудване на училищата с таблети. Две от изискванията правят силно впечатление – първо, държавата настоява таблетите да бъдат произведени в Турция, и второ, да използват само приложения с отворен код. Търгът по проекта Fatih предвижда доставка на 10-15 милиона таблета в десетки хиляди училища, които ще заменят учебниците. Първите две компании, предявили сериозен интерес към участие в проекта, са Apple и Microsoft, като засега не е известно която и да е от тях да произвежда в Турция и да продава устройства с отворен софтуер. още по темата В рамките на образователния проект Fatih учебниците и традиционните дъски ще бъдат заменени с таблети и интерактивни учебни дъски, което радикално ще промени образованието в страната. Таблети ще получат не само учениците и учителите, но и целият административен персонал в училищата. Търгът ще се проведе на 29 април т.г. Участниците трябва да докажат, че могат да разработват таблети и да организират обслужващи станции във всички седем региона на Турция. Производството на таблетите трябва да се извърши в страната, а компанията-производител да създаде и научно-технически център, пояснява Нихат Ергюн, министър на индустрията и технологиите пред местното издание Today’s Zaman. Освен това правителството изисква приложенията, които ще ползват учениците, да имат отворен код. Идеята е впоследствие изходният код да стане достъпен за широката аудитория. Компаниите, способни да изпълнят тези условия, могат да участват в проекта, уточнява Ергюн. Вицепрезидентът на Apple Джон Коуч се срещна в началото на февруари с президента на Турция Абдула Гюл във връзка с проекта Fatih. Шефът на Microsoft Стив Балмър също посети страната през февруари и се срещна с Нихат Ергюн. Говори се, че Microsoft е била приета по-топла от турската страна и нейните шансове да спечели търга са по-големи. Apple, от своя страна, прави трети опит да заеме позиции на образователния пазар в южната ни съседка. На срещата между Гюл и Коуч обаче турският президент е упрекнал Apple, че счита местните потребители за второстепенни и доставя с голямо закъснение своите продукти на пазара в страната. Посочва се още, че Microsoft е изразила пълна готовност да си партнира с местните компании при разработката и производството на таблетите, както и в развитието на научно-изследователската дейност в страната. Наскоро стана известно, че Microsoft е започнала работа по изграждане на лаборатория за изследвания и разработки в Турция.
image

IBM публикува осмата си поред прогноза за иновациите, които в следващите пет години ще повлияят в най-голяма степен на живота ни. Анализът стъпва на пазарни тенденции, социални процеси и изследвания в лабораториите на водещата ИТ компания.

Според IBM 5 in 5, благодарение на когнитивните системи от следващо поколение, компютрите и хората ще започнат да взаимодействат по естествен начин. Иновациите ще станат възможни чрез обединяване на облачни изчисления, технологии за обучение и средства за сигурност. Ето и петте ключови прогнози:

1. Класната стая в помощ на обучението

Един от глобалните световни проблеми е ниското ниво на образование. Две трети от хората нямат средно образование. Съвременната класна стая ще позволи на преподавателите да опознаят персонално всеки ученик и да съставят отделна програма за него – от детската градина до университета. Учителят ще получава информация за всички резултати от тестове, за поведението и посещенията от страна на ученика. Системата ще  предложи на всеки ученик конкретни стъпки за преодоляване на трудностите.

image

  2. Лечение с отчитане особеностите на ДНК

Въпреки прогреса в изследванията и методите за лечение, броят на регистрираните случаи на заболявания от рак е нараснал с 10% в последните пет години. Болестта поразява 14 млн. души годишно и отнема живота на 8,1 млн. В близко време развитието на технологиите за анализ на данни и когнитивните системи ще позволи на лекарите правилно да диагностицират рака и да изготвят персонализирани планове за лечение за милиони пациенти по целия свят. IBM вече работи в това направление с партньори от сферата на здравеопазването.

 3. Реалните магазини ще стават по-популярни

През миналата година световните онлайн продажби достигнаха 1 трилион долара и продължават да нарастват. Традиционните магазини сега са ограничени в събирането на данни при персонално взаимодействие с клиентите, но в следващите пет години технологиите ще възстановят популярността им. Търговците ще се възползват от предимствата на продажбите във физически обекти, за да създадат среда за пазаруване, която не е възможна в интернет магазините. Допълнената реалност и облачните платформи ще предложат на купувачите нов формат за пазаруване в магазина. Физическите точки за продажби ще се превърнат в места, които са приспособени за всеки посетител.

image

4. Мрежата ще бъде защитена с „цифрови стражари”

Днес всеки интернет потребител има множество акаунти и мобилни устройства, но системите за сигурност са подронени в повечето случаи, а личните данни – уязвими. За една година 12 милиона граждани на САЩ пострадаха в резултат на действията на кибер мошеници. Традиционните средства за сигурност ни гарантират комплексна защита на потребителите от измамници. След пет години обаче всеки ще има личен „цифров стражар”, който сравнява контекстните, ситуационните и хронологичните данни за автентификация на потребителя при работа с всевъзможни устройства.

още по темата

5. Хората ще получават помощ от градовете

Към 2030 година в градовете ще живеят 80% от хората на планетата. Само след пет години ще могат да се оценяват в реално време милиарди процеси в градовете. Властите ще систематизират нова информация, получавана от жителите на градовете. Мобилните устройства и социалните мрежи ще се явят пряк път за взаимодействие на хората с властите. Подобна концепция вече се развива в Бразилия, където изследователи работят над платформа, която ще позволи на гражданите да сигнализират на администрацията за липсата на необходима инфраструктура за хората-инвалиди. Платформи от този род в бъдеще ще се използват за решаване на ключови проблеми на градовете.
 

10 технологии, които ще променят света автор: TechNews.bg дата: 28/04/2013 16:51

Следващата революция в изучаване на човешкия геном ще бъде декодирането на ДНК на плода, а импланти ще съхраняват спомените след травми

асачузетският технологичен институт (MIT) публикува списък с десет революционни технологии, които са готови за внедряване и имат потенциал да променят живота на хората. Това са технологии, които могат да разширят възможностите на човека и да решат най-сложните и актуални проблеми, поясняват изследователите. Списъкът се обновява всяка година. Ето 10-те технологии за 2013:

Машинно знание

Благодарение на наличието на колосални изчислителни ресурси, днес компютрите могат да разпознават обекти и да превеждат реч в реално време. Изкуственият интелект окончателно ще се наложи.

Ултраефективна слънчева енергия

Удвояването на ефективността на слънчевите устройства напълно ще промени икономиката на възобновяемата енергия. Съществуват разработки, които могат да направят този пробив.

Големи данни с евтини телефони

Събирането и анализът на информация с обикновени мобилни телефони може да позволи предвиждане на поведението на хората и да помогне за разбиране на принципите за разпространение на болестите.

Временни социални мрежи

Съобщения, които бързо се самоунищожават, могат да повишат секретността на общуване чрез интернет и да позволят на хората да бъдат по-открити.

Умни часовници

Разработчикът на часовници Pebble разбра, че мобилният телефон може да стане по-удобен, ако не се изважда от джоба, и планира да пусне тази година умен часовник. Устройството ще работи във взаимодействие с iPhone и Android и ще показва различна информация. Apple и други големи компании също планират да пуснат подобни продукти.

Импланти памет

Някои биолози считат, че могат да дешифрират кода, чрез който мозъкът формира дълготрайна памет. Благодарение на импланти, хората ще съхраняват спомените си след различни травми.

Роботът Baxter

Промишленият робот Baxter, създаден през 2012 г. от компанията Rethink Robotics, представлява нов тип, непозната досега машина. Baxter не изисква сложно програмиране и скъпа интеграция в промишлените процеси – достатъчно е да бъде поставен до производствената линия и сам ще разбере какво трябва да прави. Роботът може да изпълнява различни несложни операции.

3D печат

General Electric започна производство на части за авиационни двигатели с използване на технология за 3D печат. Тя ще позволи намаляване на теглото и разхода на гориво.

Декодиране на ДНК на плода

Следващата революция в изучаване на човешкия геном ще бъде декодирането на ДНК на плода. Благодарение на това, родителите ще могат да узнаят генетическите предразположения на своите деца още преди раждането им.

Супермрежа

Мощни автоматични превключватели на постоянен ток ще позволят изграждане на супермрежа – огромна електрическа мрежа, която ще позволи търговия на електрическа енергия от възобновяеми източници на големи разстояния. Предаването на енергия по такава мрежа ще става чрез постоянен ток, за разлика от днешните мрежи, в които се използва променлив ток.


Гласувай:
13
01. alexs - Турските училища минават на таб...
27.12.2013 20:54
Турските училища минават на таблети
а къде сме ние май нашите управници след 1989г мислят само каква далавера ще има за тях и съвсем са изоставили интересите на народа си и страната!
цитирай
2. zaw12929 - Турските училища минават на таб...
28.12.2013 07:42
alexs написа:
Турските училища минават на таблети
а къде сме ние май нашите управници след 1989г мислят само каква далавера ще има за тях и съвсем са изоставили интересите на народа си и страната!


Имаше разни управници едни градят, други рушат, предните крадат, днешните искат държавата да реанимират... ние никого не подкрепяме и каквото става си е по наша вина... заслужаваме доброта
цитирай
3. zaw12929 - Кой според вас е скандалът на 2...
28.12.2013 07:43

Кой според вас е скандалът на 2013г.?

- Тук конкуренцията е голяма, но моята номинация е споразумението по "Южен поток" и първата заварка по проекта. Това е акт, който ни вкарва в нечистоплътна сага, която ще продължи с години, която поставя под съмнение нашето европейско стратегическо партньорство, която постави Украйна на колене пред Русия и даде аргументи на президента Янукович за отлагане на споразумението с ЕС. Проблемът е, че освен нас, това сториха още четири страни-членки.

На второ място по скандалност поставям цялата вълна на ксенофобска истерия. Ако първото е скандал, който сочи състоянието на политическата класа, второто е скандал, който сочи състоянието на обществото. Комбинацията между двете е направо отвратителна.
цитирай
4. zaw12929 - Кой според вас е скандалът на 2013г.?
28.12.2013 07:44
той мисли така, а вие???????????????
цитирай
5. zaw12929 - Бивол ли си
28.12.2013 07:50
веднага имаш готово, топло гадно лайно за всичко което не е сихьо
Съдия Веселина Тенева от ВАС получила 4 имота с покупко-дарения от възрастната си майка

Съдия Веселина Тенева. Снимка Анелия Николова, Дневник Номинираната за поста главенсъдебен инспектор, съдия Веселина Тенева от ВАС, е получила между 2004 и 2008 г. четири дарения от възрастната си ...
цитирай
6. zaw12929 - Цитат на деня: Много правителства ...
28.12.2013 08:04
Цитат на деня: Много правителства идваха с висок рейтинг и си отиваха с нисък. При Орешарски ще е обратното
Правителството пое управлението на страната в изключително труден момент - при ГЕРБ 100 хил. фирми бяха закрити и над 400 хил. българи останаха без работа. Двайсет години цената на тока само е нараствала, сега бе свалена, възстановиха се замразени 4 години социални плащания, изплати се забавеният ДДС на фирмите - това са все непопулярни и трудни мерки за разбитото състояние на страната, отговаря Станишев на въпрос не е ли ниският рейтинг на кабинета всъщност шанс да прокара бавени с години реформи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11823390
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61747
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31