Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2014 06:38 - Покана за БРИКС - полезна информация
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 26.03.2014 06:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

БРИКС (на английски: BRICS) е наименование на група страни с влияние в международната икономика.

Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли).

Понятието БРИК (станало БРИКС от 2010 г.) е въведено от Джим О"Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк, САЩ, през ноември 2001 г.

Първоначално се предполага, че страните от БРИКС формират икономически блок или търговска асоциация, подобна на ЕС. С течение на времето се появяват признаци, че „4-те страни от БРИКС се стремят да формират политически клуб“ или „съюз“ и по такъв начин преобразуват „своята растяща икономическа власт в значимо геополитическо влияние“. Членовете на БРИКС се приемат като най-бързо развиващите се големи страни. Определящо за това е наличието в тях на важни за световната икономика ресурси:
  • Бразилия — богата селскостопанска продукция
  • Русия — най-големият в света износител на минерални ресурси
  • Индия — евтини интелектуални ресурси
  • Китай — притежател на евтини трудови ресурси
  • РЮА (от 2010 г.) - природни ресурси
В крайна сметка прогнозите са, че значителните размери на икономиките на тези страни в бъдеще ще им позволят да трансформират икономическия си ръст в политическо влияние, което ще доведе от своя страна до формирането на нов икономически елит. Страните правят стъпки за увеличаване на политическото си сътрудничество, главно за да могат да бъдат равностоен опонент на САЩ в основните търговски съглашения. Пътят към 2050 г. След края на Студената война правителствата на страните от БРИКС предприемат икономически и политически реформи, които да им позволят да станат част от световната икономическа система. За да бъдат конкурентоспособни на световния пазар, всяка от тях, макар и в различна степен, акцентира върху развитието в сферата на образованието, чуждестранните инвестиции, вътрешното потребление и предприемаческата политика. През 2005 г. световната икономическа компания „Голдман Сакс“ оповести резултатите си от отчета за развитието на страните от групата БРИКС. Той потвърждава, че в страните от БРИКС числото на хората с годишен доход над 3000$ ще се удвои в течение на 3 год., а в рамките на десетилетието техният брой ще достигне 800 милиона души, както и че най-напред Китай, а след него и Индия, ще започнат да доминират с основните си стоки над световната икономика. Пътят, по който могат да бъдат засегнати световните пазари, е като се предлагат много по-евтини промишлени стоки. Световната икономика вече осезателно чувства присъствието на Индия и Китай в обслужващия и производствения сектор в световен мащаб. Вторият отчет за развитието на страните от БРИКС от 2007 г. показва нарастващото влияние на Индия в световната икономика и тенденцията на увеличение на средната класа в страната. Според направените прогнози Индия се очертава като страна с потенциал с най-висок ръст за следващите 30 — 50 год. Основна причина за това е огромният брой население в работоспособна възраст. „Голдман Сакс“ предсказват, че „от 2007 до 2020 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението в Индия, изразен в щатски долари, ще се увеличи 4 пъти“ и към 2043 г. индийската икономика вече ще изпревари тази на САЩ. Голдман Сакс предвиждаше към 2050 г. общият ръст на икономиката на БРИКС да надхвърли по размер ръста на икономиката на най-богатите страни в света, известни като Г-7 (Групата на 7-те), но новите анализи показват, че това ще стане към 2032 г. По руски оценки приносът на БРИКС в общия световен икономически растеж вече надхвърля 50%. Групата представлява най-големия потребителски пазар с около 2,8 млрд. души население. В 4-те страни понастоящем се произвежда над 15% от световния БВП. Основни за икономическото превъзходство ще бъдат високите информационни, комуникационни и производствени технологии. Определени са области за взаимодействие със стратегическо значение: ядрена и неядрена енергетика, нанотехнологии, усвояване на Космоса.    
    Първа среща image   image Домът на Севастянов Главите на страните от групата БРИК се събират на своята първа среща на върха на 16 юни 2009 г. в Екатеринбург, Русия. Срещата се провежда в къщата на Севастянов, която днес е паметник на културата и в която се провеждат също срещите на върха на ШОС. Страните се представляват от Дмитрий Медведев (Русия), Луис Инасиу Лула да Силва (Бразилия), Манмохан Сингх (Индия) и Ху Цзинтао (Китай). В хода на срещата на върха всъщност се провеждат 2 основни срещи: в тесен състав и преговори с участието на членовете на делегации. Д. Медведев прави изявление от името на ръководителите на държавите от БРИК. Той изтъква, че най-важната задача на срещата е обсъждане на перспективите на работа и ефективността на сътрудничество между страните от „Четворката“. Набелязани са задачи, решението на които ще изведе сътрудничеството на качествено ново ниво, което е необходимо не само за справяне с глобалната икономическа криза, но и с формирането на нова справедлива световна архитектура. В първата среща на върха между страните от БРИК е поставен въпросът за статута на щатския долар като основна търговска валута в света. Съветникът на президента Аркадий Дворкович, казва в свое изявление, че участниците на срещата на върха ще обсъдят възможността за използването на специалните права на тираж на Международния валутен фонд като световна валута вместо долара. Приети са 2 заявления:
  • Съвместно заявление на лидерите на страните от БРИКС- в което е планирано следващата среща да се проведе в Бразилия през 2010 г.;
  • Съвместно заявление на страните от БРИК по въпроса на глобалната продоволствена сигурност.
    Втора среща image   image Мост Жуселино Кубиличек, Бразилия Втората среща на върха на ръководителите на страните от БРИКС се провежда на 16 април 2010 г. в Бразилия, столицата на Бразилия. Като резултат от работата са подписани редица междудържавни договори във връзка с преодоляване на последствията от кризата и създаване на нов финансов ред, по-силно влияние в международни организации като Световната банка и Международния валутен фонд. „Общата ни декларация отразява единния ни подход към проблемите. Обсъдихме как да противодействаме и на други световни предизвикателства като тероризма, организираната престъпност и наркотрафика“, казва руският президент Медведев. „На страните от БРИК се пада фундаменталната роля по изграждането на нов, по-справедлив и сигурен международен ред. Договорихме се да задълбочаваме партньорството и вярваме, че е много важно да продължим работата си“, заявява на пресконференция домакинът на срещата бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва.[1]     Разширение на групата На 12 ноември 2010 г., на срещата на върха на Г-20 в Сеул, РЮА изразява желание да се присъедини към БРИК. На 24 декември 2010 г. РЮА получава официална покана да бъде пълноправен член на групата. На 14 април 2011 г. в китайския курорт Саня на остров Хайнан се провежда среща, на която Южна Африка е приета за пълноправен член - групата вече се нарича БРИКС.Гласувай:
6
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11805657
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61723
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31