Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2014 21:13 - Всички ще победят на тези избори Кой финансира партията на Бареков? ГЕРБ ще спечели тези избори, което няма да е победа
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 19.05.2014 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един бивш премиер и лидер на управляваща партия, един бивш еврокомисар, трима бивши министри, един вечен кандидат за президент и един нов кандидат за премиер: отборът от водачи на партийни листи, които са се отправили към Европейския парламент, е впечатляващ.

Всъщност кампанията е просто процедура, по която България да излъчи своите вече само 17 (с един по-малко) представители в законодателния орган на Европейския съюз.
В България избори за членове на Европейския парламент са се провеждали два пъти - през 2007-ма и 2009-та, като и двата пъти европейските теми не бяха част от кампанията. Тази година надали ще бъде по-различно.

Евроизборите  са състезание, на което основните политически играчи ще премерят сили, за да се позиционират по-добре за предсрочните (или пък редовните) парламентарни избори. Защото "тук е баницата", както казват без свян дори някои от политиците.

Победителите
ГЕРБ ще спечели тези избори-  това показват всички социологически проучвания. Партията на бившия премиер Бойко Борисов продължава да е политическата сила, на която българите гласуват най-голямо доверие дори година след като напусна властта. Обясненията за това са много, но едно от тях е очевидно – на фона на силно дискредитираното управление, ГЕРБ е единствената парламентарна опозиция. Има само един детайл, който може да вгорчи радостта от победата им – че тя на практика ще бъде загуба. Борисов спечели и парламентарните избори преди година, но не успя да сформира мнозинство и сега е в опозиция.

Взети заедно БСП и ДПС най-вероятно ще получат повече места в Европейския парламент. А те нямат нищо против резултатите им да се броят накуп, въпреки че представителите им ще станат част от различни европейски политически семейства.

На пръв поглед всичко по-надолу от първите две места няма връзка с голямото състезание. Надпревата ГЕРБ-БСП обаче е само един от сюжети на тази кампания.
Делян Пеевски ще стане евродепутат, защото второто място в листата на ДПС и дисциплинираното гласуване за тази партия му го гарантират. Това няма как да промени баланса на силите в България, но пък резултатите на близкия до Пеевски

нов политик Николай Бареков могат. С неограничената финансова и медийна подкрепа зад гърба си бившият журналист е представен на публиката едва ли не като следващия премиер. Най-вероятно избирателите ще приземят този проект, но шансовете му за класиране на евродепутат засега изглеждат реални.

Според различни проучвания обединената десница под името Реформаторски блок най-после също има шанс. Както и движението АБВ на бившия президент Георги Първанов.

Оптимистично изглежда бъдещето пред "Атака", която ще  дели популистките и националистически гласове с още няколко конкуренти.

Всеки избран евродепутат от някоя от тези листи ще бъде отчетен като победа и ще даде нов тласък на разговора за предсрочни избори. А всяка загуба просто няма да промени с нищо статуквото и съответно няма да бъде забелязана.

Факторът Путин  
Колкото и парадоксално да звучи, европейски елемент в предизборната кампания бе внесен от... изток. Поведението на руския президент Владимир Путин около ситуацията в Украйна събуди част от европейските политици. Така дойдоха резолюцията на Европейския парламент срещу газопровода "Южен поток" и предложението на десните за създаване на Европейски енергиен съюз, който да ограничи възможностите на Русия да оказва натиск над отделни страни-членки.

Водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев се позиционира и обяви, че това са избори "за" или "против" Европа. Първата в листата на Реформаторския блок Меглена Кунева призова България да стане учредител на Европейския енергиен съюз и дори изчисли, че това ще намали с 30% цената на газа.

БСП избра другата страна и няма ден, в който нейни лидери да не защитават "Южен поток" и да не бранят Русия от евентуални нови санкции. "Атака" пък отдавна е там – тяхната политика се събира в максимата "Москва винаги е права".

Така повече от век след Освобождението политиката в България явно отново се връща в противопоставянето русофили-русофоби. Това може да мобилизира някои избиратели – било то десни или леви, и може да остави извън разговора партиите, които не са заели ясна позиция. Всичко това обаче се случва в рамките на все по-малкото хора, които следят политическите послания. За останалите има безплатни концерти, топли кебапчета и студена вода след изборите. А на това българските избиратели са свикнали отдавна.

Едно е сигурно: че предстоящите избори трудно могат да променят статуквото, а всеки от настоящите играчи ще обяви резултатите си за победа.
Три причини да подкрепим Пеевски Досега се знаеше, че България има много проблеми, но не беше ясно как този факт застрашава Европейския съюз. Покрай кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат става ясно как. Пряко. Коментар на Татяна Ваксберг: (09.04.2014) Германски експерти за партията на Бареков Кои са факторите, съдействали за появата на партията на Бареков "България без цензура"? Кой стои зад финансирането ѝ? И лява или дясна е новата формация? Предлагаме Ви коментарите на трима германски експерти. (18.03.2014)

Кой финансира партията на Бареков?

Според германския политолог, новата партия се бори именно за гласовете на недоволните българи. "Бареков пътува непрекъснато из страната в опита си да убеди не само негласуващите, но и разочарованите. Добра почва за посланията му предлагат тъкмо онези избиратели, които се поддават на илюзии", смята той. Хайнц Брам посочва, че според допитванията в момента, "България без цензура" заема трето място в нагласите на избирателите. "Подобен резултат е най-малкото учудващ, като имаме предвид, че официално партията се финансира със спестяванията на Бареков. Българските медии обаче търсят и други финансови обвързаности. Тепърва трябва да се разбере каква е ролята, която играят зад кулисите народният представител Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев. Бареков е длъжен да осветли финансирането, ако иска партията му заслужено да носи името "България без цензура", подчертава политологът.

image

Йохана Даймел

И анализът на Марко Арнд се движи в същата посока. "В България партии и политици неизбежно се сблъскват с въпроса кой би могъл да стои зад тях. Обикновено зад партиите би трябвало да стоят членове, симпатизанти и избиратели, а действията им да се диктуват от прагматизъм. Разбира се, в политиката роля играят и парите, спонсорите, медиите. В случая с партията на Бареков е ясна връзката с телевизионния канал ТВ7. Ясно е и кой упражнява влияние върху тази телевизия", казва Арнд.

"Ако Бареков е свързан с Пеевски и Василев и дори с организираната престъпност, както твърдят активистите от "Протестна мрежа" във внесения сигнал до главния прокурор, то тогава става въпрос за ново преразпределяне на "благата"", коментира Йохана Даймел. "Дали то е за сметка на ГЕРБ? Кой всъщност финансира новата партия? Въпросите са повече, отколкото отговорите. Партията ще се яви за пръв път на избори през май. Според мен Бареков ще бъде избран от младите българи благодарение на своята популярност. Става дума за онези млади хора, които не са сред най-образованите и не се идентифицират нито с посланията на ГЕРБ, нито на БСП. Но голяма част от това поколение, израснало по време на прехода, изобщо няма да стигне до урните през май", казва политоложката.

Лява или дясна е новата партия?

И тримата експерти все още нямат отчетлив отговор на въпроса дали "България без цензура" е лява или дясна партия. Марко Арнд признава, че не е в състсояние да отговори на този въпрос и обяснява, че досега не е успял да открие политическата платформа или програма на партията. "Доколкото ми е известно Николай Бареков се изказва критично за всички партии, включително за Реформаторския блок. Особено критичен е спрямо ГЕРБ, което навежда на мисълта, че те са основните противници на "България без цензура". Коалирането с ВМРО за европейските избори пък говори за това, че партията клони по-скоро към десния политически спектър и че не търси избиратели сред хората с леви убеждения. Оттук следва и неизбежната конкуренция с ГЕРБ и Реформаторски блок", смята представителят на фондация "Конрад Аденауер".

И Йохана Даймел признава, че досега е чула твърде малко съдържателни послания от новата партия. "Всичко се движи в рамките на една популистка платформа вдясно от центъра. Социално благоденствие, благосъстояние, здравеопазване и скъсване с корупцията, към тях щипка български национал-патриотизъм – това са основните съставки до този момент. Не забелязвам нито задълбочени политически изказвания, нито програма", изтъква тя.

image

Д-р Хайнц Брам

Според Хайнц Брам, Бареков няма много шансове да спечели интелектуалците на своя страна, но със сигурност ще се опита да отнеме от избирателите на утвърдените партии, най-вече от десния електорат. "Консервативните партии в ЕС обаче, които членуват в ЕНП, биха се учудили, ако "България без цензура" кандидатства при тях", смята политологът. Според Марко Арнд, след едни парламентарни избори Бареков би могъл да заеме мястото на ДПС като балансьор в парламента, а партията му да добие тежест в бъдещото управление. "Разбира се, това е само предположение, защото всичко зависи от изборните резултати. В България настроенията са твърде променливи. Партии, които днес получават подкрепа от избирателите, утре може да се окажат в периферията. Ако Бареков не се представи успешно на изборите за Европейски парламент, то тогава и бъдещето на партията му е под въпрос", убеден е Арнд.

"В полза на кого се разиграва всичко това?"

Йохана Даймел обаче припомня, че "България без цензура" вече участва във взимането на решения. "Трудно е за вярване, но със своята новоучредена партия, която досега не се е явявяла на избори, Бареков вече играе роля в парламента - благодарение на тримата отцепници от други политически сили. Той се опитва да отслаби ГЕРБ и евентуално да влезе като трета политическа сила в следващия парламент. БСП и ДПС понасят много критики заради зависимостта им от "Атака" и сега навярно ще потърсят подкрепа от депутатите на "България без цензура". Правителството зависи от Бареков и неговата благосклонност", казва мюнхенската политоложка, която задава следния реторичен въпрос: "Човек се пита: в полза на кого се разиграва всичко това?".  Къде сбърка Реформаторският блок Засега Реформаторският блок се представя незадоволително. Защо? Размишленията около този въпрос се превърнаха в жанр за много български блогъри. Проф. Ивайло Дичев също реши да се "поупражни" в него. Ето неговия отговор: (31.03.2014)Гласувай:
7
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11283214
Постинги: 5295
Коментари: 11761
Гласове: 59748
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031