Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2014 13:29 - След супер грамадния договор с Китай, за доставки на руски газ Шамарът- отговор на санкциите на Запада тепърва започва- Началото на края на едни жандарми на св
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2133 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 26.05.2014 19:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Путин обяви независимостта на Русия чрез “Златната рубла“ Публикувана в Петък, 23 Май 2014 08:31 image Президентът формира независима от долара платежна система, на основата на националната валута

Руският президент Владимир Путин дълго се готвеше да се създаде система за разплащания в рубли, съвершенно независима и защитена от долара и финансови спекулации от крупните западни финансови институции. След въвеждането на наказателни санкции против няколко руски банки, финансовите играчи съветват вашингтонските политици да отстъпят. От Уол-стрийт разбират, че изключването на руските банки от зоната на досегаемост не предвещава нищо хубаво.


   image

Такива страни, като Русия, винаги трябва да държат своята финансова врата отворена, за да могат могъщите финансисти периодически да ги грабят. Вашингтон спешно обяви, че въведените санкции против всички руски банки са били грешка и мерки ще бъдат предприети само против банка “Россия” за назидание за останалите. Днес, ресурсите на руската икономика са достатъчни, за да се пресекат всички сегашни или бъдещи западни спекулации, които дълго време я разоряваха: “ На сегашния етап Русия повече не бива да зависи от чужди валути. Вътрешните й ресурси я направиха непристъпна крепост за политическите машинации“, твърдят от Кремъл. Още от 2007 година Путин се опитваше да въведе независима рублева финансова система, основана на реалната икономика и ресурсите на Русия, обезпечена с нейните златни резерви. Тази напълно мирна стъпка фактически се явява декларация за независимост, и за Уол-стрийт е равносилен на обявяване на война.

Западните санкции създадоха идеална ситуация за защитна маневра, която ще пренасочи грубата сила на противника както в джудото против самия него. Което и се случва сега. Банка «Россия» ще стане първата банка, работеща изключително с рубли. Огромно изображение на златна рубла ще бъдет поставено пред зданието на щаб-квартирата на банка «Россия» като «символ на стабилността на рублата и нейната обезпеченост със златните резерви на страната», съобщи представител на банката. Фактически, открито се изказва намерение да се пресекат западните спекулации, които дълго време разоряваха Русия: «На днешният етап на развитие страната не трябва да зависи от чуждестранни валути.

Вътрешните ресурси правят нейната икономика непристъпна за политически машинации». И това е само началото, заяви първият човек във ВТБ Андрей Костин:   « Ние дълго време вървяхме към това - да направим рублата международна разплащателна единица. Рублата доста отдавна е станала напълно конвертируема. За съжаление, до сега това водеше основно, към отрицателни последствия – отток на капитали от страната и прилив на чуждестранни инвестиции от спекулативен характер, което съществено дестабилизираше фондовите пазари в Русия». «Занапред Русия трябва да изнася промишлена продукция и суровини - от въоръжение до нефт и газ само срещу рубли - и съответно да купува чужди стоки също срещу рубли. Само така ще можем да се възползваме напълно от всички преимущества, които ни дава една напълно конвертируема рубла“, напълно ясно обясни целите на Путин банкерът Костин.

Самият Путин поддържа създаването на новата финансова система на срещата с членовете на Съвета на Федерацията, отхвърляйки последните съмнения: «Ние трябва да защитим своите интереси, и ще го направим. Подобни системи работят, при това работят много успешно, в страни, като Китай и Япония. Те започваха изключително като национални, затворени в своя пазар, на своя територия и за своето население, а сега придобиват все по-голяма популярност». Руснаците могат да преобърнат американската икономика на 180 градуса и напълно да я унищожат.

Тази икономическа ядрена бомба в ръцете на Путин, може да бъде взривена във всеки един момент. Затова и финансистите са значително по-разумни от политиците. Медведев: Ако Европа откаже, руският газ отива на изток В случай, че Европа се откаже от руския газ, синьото гориво ще бъде пренасочено към Китай, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Ние имаме достатъчно възможности, достатъчно газ, който можем да насочим както на запад, така и на изток. Ако допуснем най-лошото, чисто теоретично, газът, който трябва да бъде отправен към Европа, може да бъде отправен към Китай, заяви Медведев в интервю за Bloomberg.“Всяка страна или група от страни, в това число и ЕС, има право да диверсифицира доставките си. Ние обаче не придаваме на това особено значение, защото кой знае каква алтернатива на руския газ няма. Русия, като най-мощната в енергийно отношение страна, може да доставя газ не само за Европа, но и за Азия. Нас това ни устройва, категоричен е Медведев.

По-рано той заяви, че Москва иска да си сътрудничи с всички региони в енергийния сектор. „За Русия са важни всички нейни партньори – и азиатски, и европейски. На никого не сме отказали. На никого няма да кажем „не. Имаме достатъчно ресурси. Дялът на Русия в световната енергетиката е около 20 %, заяви още руският министър-председател“.

Сключиха газовия договор за 400 милиарда долара Руската енергийна компания „Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация подписаха договор за доставката на руски газ за Китай, предаде Интерфакс. Договорът бе подписан в присъствието на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин. Договорът е за доставка на руско синьо гориво в азиатската страна в продължение за 30 години, а общата стойност контракта е 400 милиарда долара, стана ясно от думите на шефа на газовия гигант Алексей Милер, цитирани от РИА Новости. Милер подчерта, че това е най-големият договор, който руската компания е сключвала досега, тъй като предвижда годишният обем на доставките да възлиза на 38 милиарда кубични метра газ. Договорът бе съгласуван в продължение на няколко години, като основната спорна тема бе цената на суровината. Милер отказа да обяви пред медиите при какви цени Русия ще доставя природен газ на Китай, като посочи, че това е търговска тайна. Сделката стресна европейските пазари, еврото пада Апетитът за риск намаля в Европа след новината, че Китай и Русия са се споразумели “Газпром” да изнася природен газ за китайския пазар, в обеми еквивалентни на тези за Европа. Европейският съюз призова Русия да спази своя ангажимент за осигуряване на редовни доставки на газ за Европа през Украйна, докато преговорите между двете страни продължават. Индексите в Европа се колебаят, като пазарът остава близо до най-високите си нива от началото на глобалната финансова криза насам. Както и в САЩ инвеститорите консолидират позиции в очакване на лятното рали.

“Газпром”: Страните от ЕС ще плащат за руския газ в рубли В отговор на западните санкции Москва възнамерява в близко бъдеще да започне да получава плащанията за руски петрол и газ само в рубли. Работата по реализацията на този проект вече е в ход, съобщии в Калининград финансовият министър Антон Силуанов. Русия се опасява, че нейните големи корпорации ще бъдат изключени от системата на трансграничните парични преводи. В отговор на действията на Русия в Украйна, САЩ наложиха серия от санкции, които вече са засегнали 18 големи руски компании. И дори САЩ заплашват с разширяване на санкциите. Министър Силуанов отбеляза, че планът за прехода към рубла в плащанията за суровини, е свързан с определени рискове, поради нестабилността на руската валута. Освен това, допълнителните разходи ще бъдат свързани с превода от чуждестранна валута в рубли. Въпреки това, тези разходи не са толкова големи, а Русия наистина възнамерява да върви по този път.

Заместник-министърът на финансите Алексей Мойсеев пък твърди, че правителството вече прави консултации с ръководството на контролираните от държавата компании по въпроса за промяната на системата за плащане. Той смята, че не съществуват сериозни пречки, които биха попречили да се извършват плащания в рубли – само в някои случаи ще са по- сложни. Преминаването към плащания в руска валута няма да се отрази на стойността на стоките, посочени в договора. Купувачът ще плаща в удобна за него валута, след което банката ще конвертира валутата в руска, и след това ще прехвърля парите в сметките в рубли на доставчика. Да задължи частните фирми да извършват плащания само в рубли, правителството не планира. Ръководителят на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин, подкрепи идеята за преминаване към система на плащане в рубли още през април. Костин заяви, че такова решение ще спомогне за отслабване на „мъртвата хватка на Запада“ , която се опитва да „изолира Русия, на практика унищожавайки руския банков сектор“. По негово мнение, плащаният в долари Запададът използва като един вид „ядрени оръжия“ в областта на финансите. Според ръководителя на ВТБ, преходът към сметките в рубли трябва да започне с най-големите руски компании – “Газпром”, “Роснефт” и “Рособоронекспорт”. Общо доставките им достигат 230 милиарда долара годишно или 44 % от общия обем на износа от Русия.

Руското външно министерство обвинява британския престолонаследник в „злоупотреба с медиите“, след като Принцът оприличи Адолф Хитлер с Путин.   Закъснялата, но много гневна реакция срещу коментара на принца, идва, след като руското външно министерство поиска да установи на среща на дипломати дали сравнението е вярно.   В изявление днес, цитирано от „Гардиън“, руското посолство в Лондон каза: „Отвратителните забележки, направени от Принц Чарлз в Канада ще бъдат сред повдигнатите въпроси“.   Според Александър Лукашевич, (който не е сред вероятните наследници на британския престол,) „ако (принцът) нистина е казал това, без съмнение, (това) няма да се отрази добре на бъдещето му като британски монарх“.   „Ние разглеждаме използването на тези думи от западната преса, (изречени) от членове на британското кралско семейство, като пропагандна кампания срещу Русия по един „болен“ въпрос – който е – положението в Украйна – като неприемливи, отвратителни и долни“, каза Лукашевич.   Съобщава се, че Принцът, по време посещението си в Канада, е сравнил действията на Путин в Крим с тези на Хитлер.   Съветникът (вторият дипломат след посланика) в руското посолство Крамаренко ще участва в срещата в Британското външно министерство по-късно днес, на която Русия ще търси изясняване на въпроса (дали Путин действително е Адолф Хитлер).
Искането за официална среща показва, че Русия е много по-„ужилена“ от споменаването на Путин, или на Хитлер, от страна на Принца, отколкото първоначално се осмели да покаже.   В продължение на 2 дни руските официални лица, нито руските държавни телевизии, не посмяха да споменат думите на Чарлз.
Използвани са материали от руския печат и Интернет

 

 Гласувай:
8
01. aboychev - РОДИЛСЯ БОГАРИР
25.05.2014 13:52
В ИВАНУШКИЙски МИР,
ИВАНуШКА ГЛУПАКА
САМ СИ ГО НАХАКА
цитирай
2. rustam - Отдавна
26.05.2014 14:05
би трябвало Русия да изиска плащането на газа и нефта да се прихвърли в рубли, но още по-резонно ще бъде този вид разплащане да се приложи и върху всички стратегически суровини, върху които руснаците имат монопол(редките метали)!
цитирай
3. aboychev - РАДВАМ СЕ ЧЕ СТЕ СХВАНАЛИ
26.05.2014 19:39
КАКВО Е ПРОСТОТИЯ ОТ ОПРЕДЕЛЕН ВИД
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12172171
Постинги: 5480
Коментари: 12602
Гласове: 62859
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930