Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2014 21:51 - Орешарски ще се върне там, където винаги е бил от 1986 г. насам. Станишев- национален капитал или проклятие за България
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1283 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 01.07.2014 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Tова правителство пое функции на буфер,изигра  роля  на стабилизатор хората ще запомнят кабинета като-  преходен, работил в условия на безпрецедентен парламентарен и извънпарламентарен опозиционен натиск. на този фон изпълнението на управленската програма, отнесена към едногодишния период, е добро постижение.
"На въпроса защо ни е финансова стабилност, когато сме бедни, винаги съм отговарял с въпрос - дали ще станем по-богати, ако сме финансово нестабилни? Финансовата стабилност защитава бедните граждани, а не богатите, въпреки усилията да ни убеждават в обратното. Няма нито един измежду по-важните макроикономически и фискални параметри, който да е влошен спрямо средата на миналата година. Който е забравил за ситуацията тогава, само той може да споделя подобни твърдения"- , посочва премиерът.

Той подчертава, че апокалиптичното говорене вреди на всички ни, не само като плащаме по-високи от възможните лихви и като допълнително влошаваме външната си репутация, но и като увреждаме цялостната социално-икономическа среда, в която живеем. Но това сме ние, почти единствени сред 28-те членки.

За дълга, който правителството смята да вземе, Орешарски припомня, че в началото на следващата година излиза в падеж голяма емисия от 2002 г. и ще се  плати или с нов дълг, или с редуциране  разходи по бюджета и да се реализира бюджетен излишък.

"Дискусиите за нарастването на дълга у нас с 18% дългова тежест, при средна за ЕС от около 90%, са неразбираеми за всеки външен наблюдател. Обичайно дългът нараства с размера на бюджетния дефицит. Така за отминалите близо 4 години на предходния мандат, фискалната позиция бе влошена с 8 млрд. лева - похарчени бяха 4 млрд.лева от фискалния резерв и бяха направени над 4 млрд. лева нови дългове.

Интересно ми е защо тогава никой не попита за това? Дали в сегашните условия трябва да имаме балансиран бюджет или дефицитен, е въпрос на икономически цикъл. Контролираните бюджетни дефицити са напълно нормални и дори препоръчителни при слабия икономически растеж. Ако миналата година бях направил балансиран бюджет или с бюджетен излишък, сега щяхте да ме питате защо задушавам икономиката и не създавам предпоставки за възстановяването", казва премиерът.

За хода на БНБ да поеме управлението на КТБ и това, че подуправител е разследван покрай това Орешарски отбелязва, че 
не вижда причини за дестабилизиране на други банки- става дума за корпоративен сблъсък.
Валутният резерв на БНБ обезпечава солидно свръхпокритие на паричната база, което е гаранция за гладко функциониране на монетарния режим, категоричен е министър-председателят. Бизнес средата видимо се подобрява по оценки на самите работодатели. Сигурно има и такива бизнеси, за които административните тежести и забавянето и селективното връщане на ДДС не е чак такъв проблем, какъвто аз мисля, че е. В този контекст ще припомня старата максима, която гласи, че когато не цениш това, което си получил, неминуемо ще го загубиш, заявява още Орешарски.

За спирането на пари от Европа той казва, че "всички нередности и забележки по програмите касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година сме инкасирали грешки, но това ще стане ясно по-късно.
Грешат всички и най-малко министрите, защото те пряко не управляват еврофондове".
През първите 4 месеца на тази година са събрани 30,5% от планираните годишни приходи. Това не е резултатът, който исках да видя, но е най-добрият за последните 5 г. Вие преценете колко вървят и колко не вървят приходите.

Към края на май изпълнението на бюджета не дава основание за прогнози за неизпълнение. При сложилата се вече политическа нестабилност ситуацията е значително по-неопределена.

Парламентарните избори винаги внасят колебания, най-вече в приходната част на бюджета. Тези, другите, които и да са, имат своето право да актуализират бюджета и да го приведат в съответствие с политиките, които са планирали да изпълняват. А иначе ситуацията излишно се драматизира. Рамки на бюджетите за следващите две години има в настоящата тригодишна бюджетна прогноза. Необходими са една-две седмици тази рамка да прерасне в проектобюджет за следващата година", казва Орешарски.

За трагедията след
наводненията във Варна и Добрич премиерът е категоричен:  Не знам коя държава е подготвена за бедствия?!  Законът е разписал отговорностите на различните институции. Най- големи са на кметовете. Повечето от тях свършиха своята работа, само един, на голям град, реши да се изявява на политическата сцена в момент, когато областният управител и няколко от моите министри вършеха и неговата работа".
"Енергетиката дълго ще стои в реанимацията, ако не искаме всички неефективности в системата да ги финансираме чрез рязко по-високи сметки на гражданите. Спомнете си, че когато се сформира правителството, заварихме искания на различните участници от системата на енергетиката за повишение на цените в интервала от 25 до 40%. Ако ги бяхме приели, днес ситуацията щеше да бъде по-добра за енергетиката и влошена за домакинствата и за конкурентоспособността на бизнеса.

Дефицитите и дисбалансите, формирани в предходния мандат, са доста солидни и изискват последователни усилия в средносрочен хоризонт. Досега беше свършена много работа, но още повече предстои", добавя той.
На въпрос дали има истина в твърденията, че разпределянето на порциите за "Южен поток" свалило правителството от власт Орешарски казва, че не си пада по конспирациите, не мисли, че е така.
А за версията дали намерението на ДКЕВР да преотвори дългосрочните договори с "американските Марици" не доведе американски сенатори спешно на среща с българсикя премиер Орешарски казва: Не сме коментирали този въпрос, едва ли сенаторите знаят за тази американска инвестиция у нас. След срещата с председателя Барозу още на 27 май обявих, че ще се съобразим с всички критични коментари на ЕК. Тогава никой не обърна внимание на това заявление. Веднага след тази среща дойде официалното предупредително писмо от Брюксел, в което се призовава временно да се преустановят действията по този проект. И на това никой не обърна внимание. Едва когато обявих, че вече сме се съобразили с призива на ЕК, всички се изненадаха.

Никога нищо не съм подписвал по "Южен поток"
.
Има споразумения на ниво компания "Южен поток" - България, от които не произтичат неустойки. Що се касае до разбирането на изслушването в парламента, всички, които искаха да разберат - разбраха, а тези които не искаха - не разбраха".
В продължение на една година аз и кабинетът изпълнявахме програма, което не интересуваше никого. Или поне никой не коментира тази програма. А както вече подчертах, степента на нейното изпълнение е доста висока. Ако обществото или влиятелни кръгове от него са искали нещо друго от такъв тип програмен кабинет, то това не е проблем на кабинета, коментира Орешарски.
"Нямах нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа за такива реформи. Те минават през промени в законодателството, т.е. през парламента", подчертава той.
На въпрос чувства ли се употребен, той отвръща: " Когато приемате да бъдете премиер, без да сте партиен лидер, приемате и много по-широк кръг рискове от страховете да не ви употребят. Дали съм се променил - вероятно. Няколко от моите познати твърдят, че не съм, останалите не намерих време да ги видя."
След оставката Орешарски заявява, че ще се върне там, където винаги е бил от 1986 г. насам - в университета.

Кой не знае Станишев, кой журналист не се е „доказвал” громейки в негово лице комунизма. А когато и другарите  му го атакуват радостта в българските медии е всеобща, само дето действията им показват, не само че сме задния двор на Европа , а и нямаме нито идея как да излечем от блатото, съсипвайки тези, които го могат , които Европа оценява й налага в редиците на ръководни политици- защото ПЕС, чийто ръководител е българин е втората политическа сила в европарламента.

Станишев не стана премиер, отстрани „стари муцуни” от възможност да са министри, а те не приемат такава позиция и го атакуват. АБВ нанесе тежък удар , и продължават- - В дните на напрежение  Румен Овчаров изстреля жесток словесен залп срещу Станишев. .. че ще ще предприеме серия от медийни изяви, за да торпилира Сергей от лидерския пост… защото: за пръв път не гласува 30 % от твърдия електорат на партията, само 8 % от гласувалите млади хора подкрепят БСП, само 5 % от тези българи, които са в чужбина, някои ги наричат гастарбайтери, но те са почти 2 милиона българи- това, което трябва да се случи, ще се случи. . Не само няма да спасим България от Бойко Борисов, а ще го върнем на бял кон", говори Овчаров. А това ли е начина: да изхвърлим Станишев, да го хулим, че отива в Брюксел :Омраза,завист и злъч се сипят от всички посоки, срещу Сергей Станишев,че отива в европейския парламент, даже можело да  бъде номиниран за евро-комисар на значима за ЕС и България позиция!

Няма в ЕС друга държава,която да охулва свой депутат по този идиотски начин !  От опозиция и съпартийци, заети с борба за всякаква власт- партийнаа, държавна…Такава държава,обаче е България и поради това сме и ще бъдем и занапред на този незавиден хал!  Народ който не цени и не уважава достиженията на всеки свой член от обществото е обречен на изчезване!

Сергей Станишев е национален капитал, заради качествата, които притежава и заради позицията, която заема. Всеки лидер е ценен капитал за своята партия. На каква позиция е  партия, след избори, не е заслуга само на лидера, а на всеки партиен член. Аз не съм член на БСП, но за толкова години, не се намери един партиец, да дойде и да ми обясни, както каква шрограма ще се изпълнява, така и са постиженията.

Гледам днсе (както всеки ден  всеки ден )  от ТВ екран,как Борисов,хули с просташки език из коридорите на НС ,Сергей Станишев,,  Правителството на Пламен Орешарски,обграден от проституиращи "журналисти"и се питам;това ли е пример за подражание на българите!Макар няма нито един  икономически показател от управлението му, които да има положителен знак, да е с нещо по добър от управлението на БСП преди и това на Орешарски, нама нито един журналист, който да го „ритеснява” Ето затова сме най корумпираната държава, но това е друга тема

Мисля си,че номерата и простащината наи избранниците ни от НС   минават само на българска почва. На Борисов,трябва все по-често да се дава микрофон,за да не остане дори и в глухите капчица съмнение, за „програмата, която предлага, ако стане премиер: тя ще е да замрази доходите и да обяснява само колко лошо е управлявал Орешарски, на когото остави оглозган фискален резерв- редуцира 8 милиарда на 3.8; отне 2 милиарда на здравеопазбането, взе заеми за 4 милиарда и когато Орешарски сега взема заем, да ги плаща го нарича „крадец”, остави неплатено на фирмите ДДС, остави 44 000 калинки- чиновници…

Станишев е не просто подходящ  за евродепутат  ще бъде по-полезен , даже шанса  за България, да има на такъв пост в Европа- българин, шеф на ПЕС в европейската политика с ерудиция, широка култура, знания, възпитание, знаенето и  на езици, на  широките си международни контакти, докато на българската политическа сцена, с нейните първобитни нрави, мутренски похвати и низки, примитивни бабаитлъци, той е като бяла врана. Както е казал Ботев „Свестните у нас считат за луди”  БСП не е комунистическа партия. Децата не носят отговорност за бащите си комунисти или фашисти, както в Европа, но у нас върви.  

Ако в БСП противниците на Станишев ( организирани от Първанов)  искат някой като Борисов, който с лъжите си току що едва не взриви държавата или като Цветанов, за когото ромски мафиотски босове Киро Японеца, Жоро Черния и др. организират в махалите изборните "победи" на ГЕРБ (2011г. 100 % ромски вот за ГЕРБ - заплашили ги с Катуница), мисля, че на БСП такива "победи" не са нужни.

Защото  обществото не знае, че ГЕРБ, за 3 год. и 8 мес. уволни 44021 души от държ. администрация и ги замени с "калинки"? По 3-4 души от семейство на тези "калинки", ето ви 200000 гласували "по съвест" за ГЕРБ. Такива гласоподаватели ли искат в БСП София  и АБВ.? Те какво направиха, за да се знае истината, напр., че 86 % от общ. поръчки са отивали при 2 % от фирмите при ГЕРБ и заради ТОВА се спират сега европрограми?

Някой да разказа по медиите за рекета над фирмите, за неплащането от страна на държавата и искането на 10 % държавен рекет от дължимите суми за свършена работа и фалирането на 150 000 фирми при ГЕРБ? Примерите са безкрайни и премълчаването на истината от много хора в БСП е безкрайно.

Хората вярват на Гьобелсовата ГЕРБЕРСКА  пропаганда, осъществявана в медиите  Защото медиите са враждебни, а от БСП не се хвалят, че                 като премиер, Станишев постигна икономическо развитие, което дълго няма да бъде повторено:

 

. увеличи ДВОЙНО пенсии и заплати, при Борисов-замразени;                               

 

.  откри 350 000 раб. места, при ГЕРБ - нови 500 000 безработни;                                                                                                                

 

. намали безработицата до 5 %, а емиграцията до 2000 годишно, при ГЕРБ- 12 % безработни, 30000 емиграция/ год.                                                                          

 

. При Станишев 26 млрд чужди инвестиции, при Борисов-бягство на фирми и   капитали от Б-я,                                                                                                                

 

. увеличи отпуска и парите на майките и др. социални плащания,                                 

 

. раждаемостта беше 80 000 деца годишно,  при Борисов 25% спад                                                              

 

. построи повече км магистрали и в пъти повече км пътища от Борисов, без да се бие в гърдите. "Аз, аз".                                                                                              

 

.при Станишев България е на 65 място по икон. развитие, при Борисов на 112 място и на 1-во място като най-бързо изчезваща нация в света.

 

 

 

 


Гласувай:
7
01. getmans1 - Палачинки за вечеря, не е лошо!
01.07.2014 22:23
И не вярно че никой не е питал за четирите милиарда дългове на ББ, ВИЕ питахте!
Ако не друго то поне това със заемите Орешарски и практически и теоретично ви го обяснява вече една година, то друго и не направи.
А-а, забравих, цената на тока, по-бързо да си дава оставката че току виж го настигнала че и разминала.
цитирай
2. zaw12929 - Електората на ГЕРБ, трябва да вярва ...
01.07.2014 23:23
Електората на ГЕРБ, трябва да вярва на лидера, затова той не трябва да ги манипулира и дезинформира, както го прави „ Не спира да се показва по мнедиите , из коридорите на НС, където да повтаря на услужливите журналисти едни и същи тези: ще изброя заглавиа, които се повтарят преповтарят на всеки половин час по БНР и електронните медии, препиосват се в сайтове и блогове:
- Станишев е вкарал България в нов огромен дълг; Правителството възнамерява да вземе нови над 3 милиарда евро заем-, това ще доведе до „непоправими последици през следващите години”.
- държавата фалирала
- държавата катастрофирала
-Станишев, крадецо, върни 12 милиарда...
и т. н.
цитирай
3. zaw12929 - И не вярно че никой не е питал за че...
01.07.2014 23:33
getmans1 написа:
И не вярно че никой не е питал за четирите милиарда дългове на ББ, ВИЕ питахте!
Ако не друго то поне това със заемите Орешарски и практически и теоретично ви го обяснява вече една година, то друго и не направи.
А-а, забравих, цената на тока, по-бързо да си дава оставката че току виж го настигнала че и разминала.


Цената на тока- тя сваля правителството, което прави ход, да премахне тежестите- американските Марици, ВЕИТА И ДР, ГА НИ ИЗВАДЯТ ОТ ЗАДНИЯ ДВОР НА КОЛОНИЯ
АКО БОРИСОВ спечели- ще се увеличи цената със 100% , ще се замразят доходи, Турция взема Южен поток и всичко по ГЕРБЕРСКИ... щом го искаме така ще се унищожи България... вече го живяхме...
цитирай
4. getmans1 - Борисов има редкия талант
02.07.2014 00:27
да „налага“ опонентите си със собствените им камъни та с оглед на това аз много се надявам да не вземе да направи и преврат, България не може за две години да понесе два преврата.
цитирай
5. zari22 - много сложна ситуация
02.07.2014 20:56
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11953481
Постинги: 5398
Коментари: 12313
Гласове: 62089
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930