Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2014 21:51 - Правителството на Орешарски
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.07.2014 23:42


Tова правителство пое функции на буфер,изигра  роля  на стабилизатор хората ще запомнят кабинета като-  преходен, работил в условия на безпрецедентен парламентарен и извънпарламентарен опозиционен натиск. на този фон изпълнението на управленската програма, отнесена към едногодишния период, е добро постижение.
"На въпроса защо ни е финансова стабилност, когато сме бедни, винаги съм отговарял с въпрос - дали ще станем по-богати, ако сме финансово нестабилни? Финансовата стабилност защитава бедните граждани, а не богатите, въпреки усилията да ни убеждават в обратното. Няма нито един измежду по-важните макроикономически и фискални параметри, който да е влошен спрямо средата на миналата година. Който е забравил за ситуацията тогава, само той може да споделя подобни твърдения"- , посочва премиерът.

Той подчертава, че апокалиптичното говорене вреди на всички ни, не само като плащаме по-високи от възможните лихви и като допълнително влошаваме външната си репутация, но и като увреждаме цялостната социално-икономическа среда, в която живеем. Но това сме ние, почти единствени сред 28-те членки.

За дълга, който правителството смята да вземе, Орешарски припомня, че в началото на следващата година излиза в падеж голяма емисия от 2002 г. и ще се  плати или с нов дълг, или с редуциране  разходи по бюджета и да се реализира бюджетен излишък.

"Дискусиите за нарастването на дълга у нас с 18% дългова тежест, при средна за ЕС от около 90%, са неразбираеми за всеки външен наблюдател. Обичайно дългът нараства с размера на бюджетния дефицит. Така за отминалите близо 4 години на предходния мандат, фискалната позиция бе влошена с 8 млрд. лева - похарчени бяха 4 млрд.лева от фискалния резерв и бяха направени над 4 млрд. лева нови дългове.

Интересно ми е защо тогава никой не попита за това? Дали в сегашните условия трябва да имаме балансиран бюджет или дефицитен, е въпрос на икономически цикъл. Контролираните бюджетни дефицити са напълно нормални и дори препоръчителни при слабия икономически растеж. Ако миналата година бях направил балансиран бюджет или с бюджетен излишък, сега щяхте да ме питате защо задушавам икономиката и не създавам предпоставки за възстановяването", казва премиерът.

За хода на БНБ да поеме управлението на КТБ и това, че подуправител е разследван покрай това Орешарски отбелязва, че 
не вижда причини за дестабилизиране на други банки- става дума за корпоративен сблъсък.
Валутният резерв на БНБ обезпечава солидно свръхпокритие на паричната база, което е гаранция за гладко функциониране на монетарния режим, категоричен е министър-председателят. Бизнес средата видимо се подобрява по оценки на самите работодатели. Сигурно има и такива бизнеси, за които административните тежести и забавянето и селективното връщане на ДДС не е чак такъв проблем, какъвто аз мисля, че е. В този контекст ще припомня старата максима, която гласи, че когато не цениш това, което си получил, неминуемо ще го загубиш, заявява още Орешарски.

За спирането на пари от Европа той казва, че "всички нередности и забележки по програмите касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година сме инкасирали грешки, но това ще стане ясно по-късно.
Грешат всички и най-малко министрите, защото те пряко не управляват еврофондове".
През първите 4 месеца на тази година са събрани 30,5% от планираните годишни приходи. Това не е резултатът, който исках да видя, но е най-добрият за последните 5 г. Вие преценете колко вървят и колко не вървят приходите.

Към края на май изпълнението на бюджета не дава основание за прогнози за неизпълнение. При сложилата се вече политическа нестабилност ситуацията е значително по-неопределена.

Парламентарните избори винаги внасят колебания, най-вече в приходната част на бюджета. Тези, другите, които и да са, имат своето право да актуализират бюджета и да го приведат в съответствие с политиките, които са планирали да изпълняват. А иначе ситуацията излишно се драматизира. Рамки на бюджетите за следващите две години има в настоящата тригодишна бюджетна прогноза. Необходими са една-две седмици тази рамка да прерасне в проектобюджет за следващата година", казва Орешарски.

За трагедията след
наводненията във Варна и Добрич премиерът е категоричен:  Не знам коя държава е подготвена за бедствия?!  Законът е разписал отговорностите на различните институции. Най- големи са на кметовете. Повечето от тях свършиха своята работа, само един, на голям град, реши да се изявява на политическата сцена в момент, когато областният управител и няколко от моите министри вършеха и неговата работа".
"Енергетиката дълго ще стои в реанимацията, ако не искаме всички неефективности в системата да ги финансираме чрез рязко по-високи сметки на гражданите. Спомнете си, че когато се сформира правителството, заварихме искания на различните участници от системата на енергетиката за повишение на цените в интервала от 25 до 40%. Ако ги бяхме приели, днес ситуацията щеше да бъде по-добра за енергетиката и влошена за домакинствата и за конкурентоспособността на бизнеса.

Дефицитите и дисбалансите, формирани в предходния мандат, са доста солидни и изискват последователни усилия в средносрочен хоризонт. Досега беше свършена много работа, но още повече предстои", добавя той.
На въпрос дали има истина в твърденията, че разпределянето на порциите за "Южен поток" свалило правителството от власт Орешарски казва, че не си пада по конспирациите, не мисли, че е така.
А за версията дали намерението на ДКЕВР да преотвори дългосрочните договори с "американските Марици" не доведе американски сенатори спешно на среща с българсикя премиер Орешарски казва: Не сме коментирали този въпрос, едва ли сенаторите знаят за тази американска инвестиция у нас. След срещата с председателя Барозу още на 27 май обявих, че ще се съобразим с всички критични коментари на ЕК. Тогава никой не обърна внимание на това заявление. Веднага след тази среща дойде официалното предупредително писмо от Брюксел, в което се призовава временно да се преустановят действията по този проект. И на това никой не обърна внимание. Едва когато обявих, че вече сме се съобразили с призива на ЕК, всички се изненадаха.

Никога нищо не съм подписвал по "Южен поток"
.
Има споразумения на ниво компания "Южен поток" - България, от които не произтичат неустойки. Що се касае до разбирането на изслушването в парламента, всички, които искаха да разберат - разбраха, а тези които не искаха - не разбраха".
В продължение на една година аз и кабинетът изпълнявахме програма, което не интересуваше никого. Или поне никой не коментира тази програма. А както вече подчертах, степента на нейното изпълнение е доста висока. Ако обществото или влиятелни кръгове от него са искали нещо друго от такъв тип програмен кабинет, то това не е проблем на кабинета, коментира Орешарски.
"Нямах нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа за такива реформи. Те минават през промени в законодателството, т.е. през парламента", подчертава той.
На въпрос чувства ли се употребен, той отвръща: " Когато приемате да бъдете премиер, без да сте партиен лидер, приемате и много по-широк кръг рискове от страховете да не ви употребят. Дали съм се променил - вероятно. Няколко от моите познати твърдят, че не съм, останалите не намерих време да ги видя."
След оставката Орешарски заявява, че ще се върне там, където винаги е бил от 1986 г. насам - в университета.


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11953602
Постинги: 5398
Коментари: 12313
Гласове: 62089
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930