Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 18:38 - ТВОЕТО ЗДРАВЕ Е В ТВОИТЕ РЪЦЕ...
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.09.2014 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дефицитът на витамини води до множество увреждания

За мнозина не е ясно какво точно означава здравословното хранене и защо то е толкова важно. При този тип хранене от основна важност е включването на храни, които са богати на достатъчно количество витамини и минерали. По този начин, освен че се намалява вероятността за развитие на витаминен дефицит, се поддържа важен баланс в организма, който осигурява неговото правилно функциониране.

Най-често на риск от дефицит на витамини са изложени децата, родилките и хора с вродени метаболитни заболявания. Обикновено организмът сам започва да подсказва за липсата на витамини чрез поредица от определени симптоми.

1. Липсата на витамин А е особено неприятен лабораторен белег, който непременно рефлектира върху състоянието на кожата. Обикновено този недоимък е свързан с развитието на сухота по кожата. Тя често загрубява и започва да се напуква много по-лесно. Сухите лигавици на устната кухина, носи и очите, както и бавното заздравяване на рани или белещата се кожа по ръцете е важен диагностичен белег при този вид недоимъчност.

2. Липсата на витамин D се свързва с едно специфично състояние, наречено остеомалация. Това е развитие на меки          и порести кости, които имат способността да се чупят много лесно. При деца с дефицит на този витамин обикновено се развива болестите рахит, мускулна слабост и забавено развитие на зъбите.
3. Липсата на витамин К е друга особено важна недоимъчност за организма, която ангажира вниманието на всеки. Обикновено се проявява със забавено кръвосъсирване, при което елементарните порязвания и пробождания водят до продължително кървене. Също така липсата на витамин К е свързана със склонност към акне по кожата на лицето, гърба и бедрата.
4. Липсата на витамин Е от своя страна е свързана с недостатъчност в метаболизма на мазнините. При тези обстоятелствата кожата на тялото, особено по лицето става вяла, а косата започва да окапва. Започва по-усиленото натрупване на мастни плаки в областта на кожата по бедрата, корема и ханша.
5. Липсата на витамини от група В обикновено е свързана с липсата на апетит, по-лесна загуба на тегло, редовна диария или депресия. Също така може да се развие възпаление в лигавиците, венците и зъбите, както и по-голяма вероятност за развитие на акне и гнойни пъпки. Обикновено при липсата на един конкретен витамин от група В - витамин В6 се развиват заболявания на нервната система, защото това води директно до увреждане на периферните нерви. Възможно е да се развие така наречения изнервен стомах, възможни са и кожните обриви и развитието на анемия. Дефицитът на фолиева киселина - витамин В9 може също така да протече с клинични данни за анемия, обща слабост, лесна умора, задух и други
6. .Липсата на витамин С също не бива да се подценява. При тази специфична недоимъчност започва разрушаване на най-тънките капиляри в тялото, които обикновено са разположени по венците, носа и очите. Това от своя страна е съпроводено с повишен риск за кървене от носа и венците, включително развитие на очни кръвоизливи без някакви сериозни травми или при минимални увреждания. Също така при дефицита на витамин С се забелязва появата на хематоми, възможно е да се развие артралгия и миалгия с оток в засегнатите стави, както и повишена податливост към инфекции, тъй като отдавна е известен фактът, че витамин С има особено силен имуностимулиращ ефект и придава високи антиоксидантни свойства на организма.
Свързани статии..
Нахут – бомба от витамини и минерали
Подобно на другите бобови растения като грах и леща, нахутът е отличен източник на протеини и фибри, а също така и някои основни витамини и минерали, за които се знае, че носят много ползи за здравето.

Специалистите обясняват, че повишената консумация на фибри при хората, страдащи от синдром на раздразненото черво, може да се окаже истинско предизвикателство. Нахутът обаче е източник на фибри, които се приемат добре от организма на тези пациенти.

Количеството от една чаша нахут, преминал топлинна обработка, съдържа 269 калории, 45 г въглехидрати, 15 г протеини, 13 г диетични фибри, 4 г мазнини и 0 г холестерол.

Същото количество суров нахут може да осигури 50% от дневните нужди на организма от калий, 2% витамин А, 21% калций, 13% витамин C, 69% желязо, 2% натрий, 55% витамин B-6 и 57% магнезий. В допълнение, нахутът съдържа витамин К, фолиева киселина, фосфор, цинк, мед, манган, селен и холин.

Освен че е чудесен източник на протеини и фибри, в който липсва глутен, също така съдържа изключително високи нива на витамин B-6 и магнезий.
Свързани статии..

Разтворимите фибри помагат при синдром на дразнимо черво Коментари 00
5 аминокиселини в човешкото ДНК дават нови надежди срещу СПИН Коментари 00
Нахут - подходяща ядка за отслабване и за горещините Коментари 00



Аминокиселините са градивните елементи на протеините и са изключително важни за правилното функциониране на организма. Някои могат да бъдат произведени от организма при необходимост, но не и есенциалните аминокиселини. Те трябва да се набавят чрез хранителния режим.

При повечето неживотински източници на протеини, включително и нахутът, липсва есенциалната аминокиселина метионин, докато пълнозърнестите храни не могат да осигурят лизин.

Комбинацията от бобови растения и пълнозърнести продукти като кафяв ориз или пълнозърнест хляб или паста „произвежда“ пълният състав протеини, които съдържат всички необходими есенциални аминокиселини, необходими на организма.

Прочети още на:
http://www.puls.bg/health/food/news_17434.html

Подобно на другите бобови растения като грах и леща, нахутът е отличен източник на протеини и фибри, а също така и някои основни витамини и минерали, за които се знае, че носят много ползи за здравето.

Специалистите обясняват, че повишената консумация на фибри при хората, страдащи от синдром на раздразненото черво, може да се окаже истинско предизвикателство. Нахутът обаче е източник на фибри, които се приемат добре от организма на тези пациенти.

Количеството от една чаша нахут, преминал топлинна обработка, съдържа 269 калории, 45 г въглехидрати, 15 г протеини, 13 г диетични фибри, 4 г мазнини и 0 г холестерол.

Същото количество суров нахут може да осигури 50% от дневните нужди на организма от калий, 2% витамин А, 21% калций, 13% витамин C, 69% желязо, 2% натрий, 55% витамин B-6 и 57% магнезий. В допълнение, нахутът съдържа витамин К, фолиева киселина, фосфор, цинк, мед, манган, селен и холин.

Освен че е чудесен източник на протеини и фибри, в който липсва глутен, също така съдържа изключително високи нива на витамин B-6 и магнезий.
Свързани статии..

Разтворимите фибри помагат при синдром на дразнимо черво Коментари 00
5 аминокиселини в човешкото ДНК дават нови надежди срещу СПИН Коментари 00
Нахут - подходяща ядка за отслабване и за горещините Коментари 00



Аминокиселините са градивните елементи на протеините и са изключително важни за правилното функциониране на организма. Някои могат да бъдат произведени от организма при необходимост, но не и есенциалните аминокиселини. Те трябва да се набавят чрез хранителния режим.

При повечето неживотински източници на протеини, включително и нахутът, липсва есенциалната аминокиселина метионин, докато пълнозърнестите храни не могат да осигурят лизин.

Комбинацията от бобови растения и пълнозърнести продукти като кафяв ориз или пълнозърнест хляб или паста „произвежда“ пълният състав протеини, които съдържат всички необходими есенциални аминокиселини, необходими на организма.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/food/news_17434.html
  Подобно на другите бобови растения като грах и леща, нахутът е отличен източник на протеини и фибри, а също така и някои основни витамини и минерали, за които се знае, че носят много ползи за здравето.

Специалистите обясняват, че повишената консумация на фибри при хората, страдащи от синдром на раздразненото черво, може да се окаже истинско предизвикателство. Нахутът обаче е източник на фибри, които се приемат добре от организма на тези пациенти.

Количеството от една чаша нахут, преминал топлинна обработка, съдържа 269 калории, 45 г въглехидрати, 15 г протеини, 13 г диетични фибри, 4 г мазнини и 0 г холестерол.

Същото количество суров нахут може да осигури 50% от дневните нужди на организма от калий, 2% витамин А, 21% калций, 13% витамин C, 69% желязо, 2% натрий, 55% витамин B-6 и 57% магнезий. В допълнение, нахутът съдържа витамин К, фолиева киселина, фосфор, цинк, мед, манган, селен и холин.

Освен че е чудесен източник на протеини и фибри, в който липсва глутен, също така съдържа изключително високи нива на витамин B-6 и магнезий.
Свързани статии..
Разтворимите фибри помагат при синдром на дразнимо черво Коментари 00
5 аминокиселини в човешкото ДНК дават нови надежди срещу СПИН Коментари 00
Нахут - подходяща ядка за отслабване и за горещините Коментари 00
Аминокиселините са градивните елементи на протеините и са изключително важни за правилното функциониране на организма. Някои могат да бъдат произведени от организма при необходимост, но не и есенциалните аминокиселини. Те трябва да се набавят чрез хранителния режим.
При повечето неживотински източници на протеини, включително и нахутът, липсва есенциалната аминокиселина метионин, докато пълнозърнестите храни не могат да осигурят лизин.
Комбинацията от бобови растения и пълнозърнести продукти като кафяв ориз или пълнозърнест хляб или паста „произвежда“ пълният състав протеини, които съдържат всички необходими есенциални аминокиселини, необходими на организма.

Витамините - най-важното, което трябва да знаем Мултивитамини Alive – суперхраната на бъдещето!

Дефицитът на минерали в организма също може да се прояви с клинична картина за някои важни заболявания. Такива са например болките в мускулите и ставите, както и повишената способност за костно разрушаване. При такъв дефицит обикновено се развиват болезнени мускулни крампи и спазми в мускулите, които обикновено подсказват за понижено ниво на калций и магнезий.
Специалистите по диетология и здравословно хранене, както и тези по гастроентерология и ендокринология споделят единното си мнение, че здравословното и балансирано хранене е изключително важно. В това число се включва повишеният прием на зеленчуци, плодове, ядки, риба, спанак и червено месо. Те всички доставят много важен комплекс от витамини, белтъчини и мазнини, с които организмът функционира по-добре. Също така това е един от основните начини за преодоляване на есенна умора, хроничен стрес от работа или дискомфорт по време на бременност.
Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_17695.html  



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14214220
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031