Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2014 05:56 - БСП трябва да бъде напусната от онези, които изневериха на ценностите
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 869 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 13.10.2014 06:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
21 Януари 2014 | 18:35 | БТВ, "Лице в лице imageСнимка: Николай Николов Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 година, в интервю за предаването „Лице в лице” на БТВ

Водещ: Ето ви сега „Лице в лице” с още един президент – Георги Първанов. Добре дошли. Да започнем от днешния ултиматум. Аз лично го възприемам като ултиматум. Вие знаете, имало е изпълнително бюро на БСП. Искам обаче да го прочета дословно. „За последен път призоваваме и даваме възможност на хората, заявили намерения за подобни действия, да преосмислят своята позиция и ясно да заявят, че се отказват от регистрацията на паралелна на БСП листа. В противен случай уставът е еднакъв за всички”. Мая Манолова е направила това изявление след изпълнителното бюро. И сега вие трябва да кажете…
Георги Първанов: Впрочем, господин Цонев, в тая връзка, понеже цитирахте автора на позицията, да кажа, че госпожа Мая Манолова беше учредител на АБВ преди три години.
Водещ: Така ли?
Георги Първанов: Да.
Водещ: Това съм го изпуснал.
Георги Първанов: Ето ви… не е новина обаче.
Водещ: Като виждам, тя вече се е отказала от АБВ.
Георги Първанов: Без съмнение. И то звучи доста стоманено, да не кажа друга дума. Значи, вижте, нека да ми поставя ултиматуми този, който е постигнал малко повече от мен в БСП. Позволете ми тази нескромност, защото нещата малко загрубяха, повече, отколкото аз допусках. Който иска да изключва, впрочем наистина тази формулировка отсъства от новия устав на БСП, но тук не е въпрос да коментираме точните формулировки. Който иска да ме изключи, да дойде в основната ми партийна организация, общинската такава.
Водещ: Там ли трябва да се случи? Вие на коя общинска организация сте член?
Георги Първанов: Аз съм в Ковачевци, родното ми място.
Водещ: В Ковачевци?
Георги Първанов: Да. Чух сутринта една политоложка, която вече е политик – госпожа Буруджиева, която обясни, най-напред оттам тръгна дебатът, че ще ме изключат от Националния съвет заради това, че не съм посетил две заседания на съвета.
Водещ: Да. Ходили сте на лов, казва тя.
Георги Първанов: Да. Оставям встрани закачката с лова, това е типично жълтия похват. Но в историята на 20 век на левицата няма случай, в който някой да е изключен за две непосетени партийни събрания. Това вече наистина напомня Йосиф Висарионович.
Водещ: Ще се откажете ли след този призив от алтернативната листа?
Георги Първанов: Не.
Водещ: И дали пък сами няма да напуснете БСП, след като ви поставят такива ултиматуми?
Георги Първанов: За сетен път ще кажа, че БСП трябва да бъде напусната от онези, които изневериха на ценностите.
Водещ: Кои са те?
Георги Първанов: Ръководството на партията.
Водещ: Цялото?
Георги Първанов: То носи политическата отговорност. Да се разберат помежду си кой носи повече или по-малко отговорността. Председателят е този, който носи най-голямата отговорност.
Водещ: Ще се обезглави цялата партия, трябва конгреси да се правят.
Георги Първанов: Има демократични механизми, чрез които може да се обнови това ръководство. Но, вижте…
Водещ: Значи вие сега правите контраултиматум, така ли да разбирам? Не вие да напуснете – те да напуснат.
Георги Първанов: Не. Кога ще се решат тези проблеми с промяната, да ви кажа откровено, аз вече нямам пряк интерес, не следя тези процеси. Във всеки случай ние сме свалили доверието си от ръководството на БСП, да използвам уставната формулировка, пред мен са тези текстове. Така че ние изпреварващо сме решили този въпрос и сме дали своя отговор. Той е „не” и АБВ продължава. Няма смисъл да водим тази полемика повече. За мен е важно да говорим за политики, да говорим за управление.
Водещ: Добре, затваряме въпроса. Няма да напускате БСП, и няма да спазите ултиматума, и няма да се откажете от алтернативна листа – това е отговорът?
Георги Първанов: Няма да спазваме никакви ултиматуми.
Водещ: Добре, обаче тези ултиматуми не разколебават ли част от вашите съмишленици в АБВ? Струва ми се, че малко са говорителите, които излизат с позиция така, както вие излизате.
Георги Първанов: Нека да поставя обратно въпроса. Има хора, които мълчат, разбира се опитват се да се ориентират в обстановката. Но вие смятате ли, че Мая Манолова или който и да е от ръководството ще бъде в тъмната стаичка, когато тези хора ще гласуват. Значи, гласуването е свободно волеизявление, така че никой не може да прецени, да провери, да контролира този процес. Ще видим на изборите кой е бил прав и кой не.
Водещ: Добре, няколко неща трябва да уточним с кратки отговори от ваша страна. Сблъсъкът между Сергей Станишев и Георги Първанов е икономически – това каза генерал Атанас Атанасов и замеси името на Богомил Манчев и замразяването на „Белене”. Той сигурно има предвид това, което каза Румен Петков с тези американски инвеститори, които са водени при Бойко Борисов. Има ли нещо общо?
Георги Първанов: Вижте, не съм виждал Богомил Манчев на четири очи. Виждал съм го от далеч на публични мероприятия. Това първо. Второ, това е част от компроматната война, която т.нар. ген. Атанасов води повече от 15 години срещу мен. Не само на него, повече на никакви компромати аз няма да отговарям.
Водещ: Смятате, че това не отговаря на истината?
Георги Първанов: Това е нелепо, това е глупост. Четири правителства има, откакто рестартира „Белене” от времето на царя, вие си спомняте този период.
Водещ: Много добре си го спомням.
Георги Първанов: През тройната коалиция, Бойко Борисов и сегашното. Ако имаше някъде сигнал за една стотинка, свързана с Георги Първанов, тя щеше да бъде мултиплицирана, да бъде показана, да бъде доказана. Защо това не се случва? Впрочем, да кажа и да приключим темата за компроматите. Във връзка с един компромат, който се появи в медиите, че видите ли, ние в Банкя с Борисов сме договаряли нещо около АБВ, днес е готов сигналът, жалбата до Софийския районен съд и утре…
Водещ: Вие сте автор на жалбата?
Георги Първанов: Аз съм автор. И утре аз ще я депозирам в съда, ще отстоявам правата си.
Водещ: Какво искате от съда? Да осъди кого?
Георги Първанов: Да осъди автора на тази клевета – вестника и респективно, ако е…
Водещ: Госпожа Патрашкова имате предвид?
Георги Първанов: Тя носи отговорността, но вероятно и авторът, който и да е той, сега да не му цитирам името, да не го правим герой, той ще трябва да поеме своята отговорност. Казвам го, защото това е важно надявам се за всички онези, които ще продължат по пътя на компроматите.
Водещ: Е, важно е, защото тези възможни записи, които, между другото, Бойко Борисов и Румен Петков бяха казали, че вчера е трябвало да излязат записите. Те не излязоха нито вчера, нито днес. Вие въобще вярвате ли, че подобни записи съществуват на срещи между Румен Петков и Бойко Борисов, между вас и Бойко Борисов, където сте договаряли АБВ?
Георги Първанов: Аз не съм се срещал с Борисов, така че няма как да съществуват такива записи. И, ако някой се опитва да манипулира отделни текстове, ще се съдим не само в София, ако трябва и в Страсбург, че и оттатък някъде, докато установим истината. Ще водя битка против компроматите, въпреки че тази битка няма големи шансове за успех. Отсреща е един цял океан – жълтокафяв, който ни залива всеки ден.
Водещ: Един въпрос, който е по-скоро политически. АБВ и вие като ръководител на това движение чрез тези евроизбори ще се стремите ли отново да завземете властта в БСП? Задавам го този въпрос, защото вчера генерал Бриго Аспарухов изказа тази хипотеза тук пред зрителите на „Лице в лице”. Въпросът е много сериозен.
Георги Първанов: Да, не го подценявам. Вижте, прави ми впечатление, че хора достолепни, както е ген. Бриго Аспарухов и много други, повтарят едни и същи опорни точки, при положение, че аз съм дал нееднозначен и многократен отговор – аз амбиции за ръководството на БСП нямам.
Водещ: Сега? В момента?
Георги Първанов: Сега и за в бъдеще.
Водещ: Въобще?
Георги Първанов: Въобще никакви амбиции нямам.
Водещ: Това е опасна декларация, която правите в момента.
Георги Първанов: Е, пак ще се видим, нали. Друг е въпросът, че промяна в БСП трябва да се реализира, да дойдат нови хора, да дойде едно модерно ръководство, да се отвори към обществото и да започне да трупа ново доверие, каквото отдавна нямаме.
Водещ: Сега не съжалявате ли, че влязохте в такъв остър, неприятен, да не продължавам нататък, конфликт, вербален със Сергей Станишев. Аз не знам дали гледахте, и вчера в „Шоуто на Слави” той каза, че вие сте виновен 15-20 мандата ГЕРБ да получи 2009 година, да получат 117 места в парламента, едва ли не заради това са съставили правителство. Обвини ви още, че сте допуснали тежка политическа грешка с всичко това, което сте направили – АБВ и втората листа. Въобще много тежки обвинения от него към вас. А преди това от вас към него.
Георги Първанов: Ще се затрудните да цитирате тежки обвинения от мен към него, като изключим едно за зависимостта.
Водещ: А, аз ще ви ги кажа. Аз съм ги записал тук, след малко ще ги цитирам.
Георги Първанов: Добре, готов съм да ги коментираме.


Следва продължение...
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях
Гласувай:
9
11. marial - Тук коментара е напълно излишен. ...
13.10.2014 09:39
Тук коментара е напълно излишен.Това е ПРЕДАТЕЛСТВО!
КОГАТО СИ ПОЛУЧИЛ ВСИЧКО ОТ ЕДНА ПАРТИЯ,КОГАТО СИ СТИГНАЛ ВЪРХА,БЛАГОДАРАНЕИЕ НА ТАЗИ ПАРТИЯ И ПОСЛЕ ДА РЕШИШ,ЧЕ ТАМ ВЕЧЕ НЕ ТИ Е "УЮТНО" МЕКО КАЗАНО ТИ НЕ СТАВАШ ЗА ТАЗИ ПАРТИЯ
цитирай
2. nkf - Агент Гоце би трябвало да гние от...
13.10.2014 23:17
Агент Гоце би трябвало да гние отдавна в затвора, ако бяхме държава. За съжаление не сме и комунистическите убийци, българофоби и руски лакей продължават да вършат пъкленото си дело до окончателното затриване на всичко българско. Агент гоце твърде добре се справяше в тази област.
цитирай
3. zaw12929 - ТРУДНО МИ Е ДА КОМЕНТИРАМ, КАКВО Е САМОЗАБРАВЯНЕТО: ЗАЩОТО
14.10.2014 13:46
Властта е дворец, където властващите , като пияни искат още и още... забравят, да отстъпят на следващите... на младите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11953572
Постинги: 5398
Коментари: 12313
Гласове: 62089
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930