Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2014 18:14 - Фибри: имат доказани положителни ефекти върху тялото ни- пълнят стомаси. Имаме ли знания за тях? 
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.12.2014 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Фибри! Факт: имат доказани положителни ефекти върху тялото ни- пълнят стомаси. Имаме ли знания за тях? 
  Фибрите садва типа: разтворими и неразтворими. И двата са еднакво важни за здравето, като не само спомагат доброто храносмилане, но и предпазват организма от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, запек и други състояния. Разтворимите фибри привличат и задържат вода, създавайки своеобразен гел, който забавя храносмилането. Това забавя изпразването на стомаха и кара приелия ги да изпитва по-продължително чувство на засищане, което потиска апетита и по този начин – помага за контрола над теглото. От забавеното храносмилане се влияят силно нивата на кръвната захар, което пряко се отразява на инсулиновата чувствителност. Разтворимите фибри понижават и „лошия“ LDL холестерол, като възпрепятстват усвояването му от храната. Добри източници на разтворими фибри са: овесени ядки, леща, ябълки, портокали, круши, ягоди, ядки, бобови храни, грах, боровинки, краставици, кервиз и моркови.   Неразтворимите фибрипреминават през храносмилателния тракт относително незасегнати от стомашните киселини и водата и проправят път за останалата храна, която преминава по-бързо след тях , което ускорява храносмилателния процес и предпазва от запек   Източници на неразтворими фибри са: пълнозърнести храни, зърнени трици, семена, ечемик, кафяв ориз, зеле, броколи, лук, домати, краставици, марули, стафиди, грозде и почти всички кореноплодни зеленчуци.  специалистите препоръчват няколко насоки:
  • да се консумират повече цели, небелени плодове, а не само плодов сок. Той съдържа по-малко фибри, които по правило са концентрирани в или около корите на плодовете. Освен това, със сока се приема цялото захарно съдържание и само част от фибрите - баланс, който не е изгоден за организма.
  • да се заменят рафинираните бял хляб, бял ориз и тестени продукти от бяло брашно с пълнозърнестите им еквиваленти.
  • да се консумират поне две вегетариански ястия в седмицата.
  • да се прибавят бобови храни, ядки и семки към ежедневните супи, салати и яхнии.
  • да се закусва поне 4 пъти в седмицата с овесени ядки, съдържащи поне 5 грама фибри.
Едно е категорично ясно – с качествени плодове и зеленчуци във всекидневното си меню, организмът ни ще бъде по-здрав, отколкото без тях. Мит 1: За добро здраве трябва да се поемат от пресни плодове 30 до 40 грама фибри на ден   За да се приеме гореспоменатото количество фибри от пресни плодове действително, трябва да се погълнат приблизително: пет ябълки, три круши и два портокала. Една малка ябълка съдържа около 3,6 грама фибри и 15,5 грама захар. Една малка круша: 4,6 грама фибри и 14,5 грама захар. Един малък портокал: 2,3 грама фибри и 11,3 грама захар. Тези десет малки плода, малки – не средни или големи, снабдяват с 36,4 грама усвоими фибри. Това е страхотно, нали?! Ами, не съвсем – освен с фибрите, тези плодове зареждат организма ни и със захар и то с цели 143,6 грама! Това е равносилно на десет супени лъжици захар. И това е без да се взимат предвид всички останали въглехидрати, които биват консумирани със закуската, обяда или вечерята.  Вариант е да си осигуряваме необходимите фибри от хранителни добавки, в които няма почти никакви усвояеми въглехидрати. Тук обаче остава въпросът дали наистина имаме нужда от такива количества фибри ежедневно. Разпространителите на фибри, твърдят така, понеже „фибрите подобряват храносмилането“. Което ни води до Мит №2.  Мит 2: Богатите на фибри храни подобряват храносмилането, като забавят храносмилателния процес... Защо трябва да ядем фибри и да се движим...; Какво трябва да знаем за фибритеФибрите в храната ни; Диабет (захарна болест) - видове; Запек (констипация); Остър гастрит Фибрите наистина забавят процеса на храносмилане. Те взаимодействат с процесите на преработка в стомаха и впоследствие задръстват чревния тракт. Не напълно, но достатъчно, за да забавят целия процес. И рекламата на тези продукти спира до тук, като дава автоматично възприемане, че това е добро за потребителя, понеже хранителните вещества се освобождават "по-регулярно". Затормозяването на стомашно-чревния тракт обаче в най-лекия случай носи запек, киселини и дискомфорт, после: диспепсия, кардиалгия, гастрит, язви, ентерит.  Приемът на фибри е полезен, само когато е с мярка, а тя е много по-ниска от препоръчителната от масови медии, производители и дистрибутори в момента.   Един от най-ефективните начини да премахнем излишните килограми и да влезем във форма е да контролираме глада си, казват диетолозите. Той се влияе от редица фактори, включително кога ядем и какъв е съставът на консумираната храна – съдържание на мазнини, въглехидрати, протеини, фибри, вода.  Освен за поддържането на добро здраве, консумацията на храни, богати на фибри, помагат и за редуциране на теглото. В действителност те помагат за по-бавното хранене и бързото насищане, а следователно и за намаляване обема на приеманото количество храна. Всяка диета обаче трябва да е с намален калориен внос и да се придружава от достатъчен енергоразход, ако искаме да постигнем някакъв ефект.  Храните, които се обработват по-продължително време в стомаха, потискат апетита за по-дълъг период. Подходящи са трици от зърнени култури (пшеничени, овесени), но експертите съветват те да се взимат с мярка, за да не се натоварят червата.  Фибрите се делят на разтворими или неразтворими. И двата вида влакна се откриват в естествено състояние в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки.  Изследвания показват, че хората, които ядат повече въглехидрати, фибри и зърнени храни, са по-слаби от тези, които наблягат повече на друг тип храни.  Проучване от 2009 г. показа, че хората, които хапват по една ябълка преди обяд, консумират 15% по-малко калории, отколкото тези, които ядат ябълково пюре или пият ябълков сок. Това предполага, че фибрите в цяла ябълка са по-засищащи.  Освен това по-продължителното дъвчене насърчава слюнкоотделянето и производството на стомашни сокове, което спомага запълването на стомаха. Да започнем деня с богати на фибри зърнени храни, както и с плодове и нискомаслени млечни продукти, също е важно условие за намаляването на килограмите, казват специалисти по хранене. По принцип консумацията на зърнени култури е от полза за редуцирането на теглото, казва д-р Джоан Славин, професор в Университета на Минесота в Сейнт Пол.:  Хапвайте фибри срещу полипи на дебелото черво ;Билки за отслабване - кои да използваме и кои да избягваме ; Пълнозърнестият хляб не пречи на отслабването 1  Особено важно е увеличаването консумацията на фибрите да става постепенно, за настройване на чревния тракт. В противен случай се стига до повишено газообразуване и подуване на корема с увеличение на излишните газове.   Друг важен момент е приемът на достатъчно количество вода. Ако то не съответства на приема на целулозна храна, ефектът може да бъде обратен – да се стигне до констипация. По-високо съдържание на фибри се съдържа в зеленчуците, особено грудковите, и плодовете, включително сушените, зърнените храни, бобовите растения, ядките. Най-голям е процентът в овесените и пшеничени трици.  Колкото по-малко рафиниран е един продукт, толкова по-полезен е той за нас. Препоръчителни са пълнозърнестият хляб, кафява захар, кафяв ориз, сушени и пресни плодове, при това без да се белят.  За деня е желателно да се приемат около 30-40г фибри дневно. Например, в една филийка пълнозърнест хляб има около 2 г., в една ябълка – около 1,8 г, в 50 г ядки – около 6 г, в 100 г сурови броколи – 7 г., а за сурово зеле или карфиол – 2,5 г, в 100 г корнфлейкс – 2 г, а 100 г трици – цели 35 г.  Изследване на Университета „Тъфтс“ показва, че хората, които консумират от 35 до 45 г фибри на ден, са по-малко гладни и губят повече тегло, отколкото хората, които приемат по-малко влакна. От стари времена билките се използват и с цел отслабване. Ефектът им се обяснява с въздействие върху метаболитните процеси в организма или термогенезата му.

Някои от билките, използвани за отслабване обаче, могат да навредят със страничните си ефекти на организма. Билките и добавките, съдържащи ефедра, например е много вероятно да претоварят сърцето, тъй като ефедринът има свойството да засилва и учестява сърдечните съкращения.

Билките и хранителните добавки, които могат да бъдат използвани за отслабване и са по-безопасни за здравето, когато не се злоупотребява с тях, са: 
  • зелен чай - заради съдържанието на кофеин и антиоксиданти, които действат стимулиращо на обмяната на веществата;
  • водорасли или келп – ускоряват функциите на щитовидната жлеза, а това от своя страна подобрява метаболизма;
  • джинджифил – също влияе на метаболитните процеси и подобрява притока на енергия;
  • коприва – има свойството да стимулира отделянето на топлина от организма;
  • както и всички растения, които съдържат веществото капсаицин, който подобрява храносмилането, обмяната на веществата и изгарянето на мазнини. Богати на касаицин са лютите чушки.  

    При прием на билки и хранителни добавки за отслабване трябва да се има предвид, че организмът се натоварва да отделя енергия без да приема калории. За да се предотвратят проблеми със здравето, каквито са констипацията и чревните проблеми, трябва да се изпълняват две важни изисквания:
  • да се приема повече вода и
  • да се консумират храни, богати на фибри - ябълки, боб, грах, овесени ядки.  
     
       



Гласувай:
3
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11276795
Постинги: 5294
Коментари: 11759
Гласове: 59727
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031