Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 18:57 - Кментари на на Bulgaria On Air
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 6636 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.12.2014 20:18


Президентът на Русия Владимир Путин и изпълнителният директор на Роснефт Игор Сечин в известна степен са отговорни за това, което се случва на валутните пазари, като колапсът на рублата не е свързан изцяло с цената на петрола, коментира за Bloomberg Леонид Бершидски.
Роснефт, компанията на Сечин, в петък пласира огромна облигационна емисия в рубли на стойност близо 11 милиарда долара, която беше купена от правителствени банки, при доходност доста по-ниска от тази по руските държавни ценни книжа. Част от тези пари може да са попаднали на валутните пазари вчера, въпреки че Роснефт отрича това, смята той.

Според него това определено е специална сделка, която приятелят на Путин получава. И пазарите се хващат за такива неща и това подхранва общата липса на доверие за това, какво могат да направят регулаторите в страната. Защото те могат да следват разумна политика, само докато Путин не им нареди нещо друго.
Явно е, че най-напред ще бъдат задоволени нуждите на приятелите на Путин и чак тогава ще бъдат разгледани останалите проблеми, като например стабилността на националната валута. Така че наред с продължаващата тенденция на поевтиняване на петрола, това подхранва нарастващото недоверие и несигурност около бъдещето на рублата, посочва Бершидски.
Дори
повишаването на основната лихва до 17% не буди интерес сред инвеститорите да държат активи в рубли в ситуация като тази, в която не знаете какво регулаторите могат да направят по нареждане на Путин, изтъква той.
Централната банка е под все по-голям натиск да печата рубли, да финансира или определени компании или цели индустрии, което определено подкопава доверието в нея, защото така тя не се приема като независим играч, а в голяма степен изпълнява волята на Путин, смята анализаторът.
Освен това очевидно съществува и инфлационен ефект от това пари да се инжектират в икономиката като при сделката на Роснефт в петък, отбелязва той. Също така да не забравяме, че не говорим за икономическа криза, а за криза, която до голяма степен е политическа. Тя е причинена от политиката на Кремъл и от нарастващата изолация на Русия. Това са условия, при които понятия като капиталовите контроли се оказват по-скоро пожелателни, казва Бершидски. Това нямаше да е така, ако Русия не беше подложена на санкции или изолирана политически, така че всичко това допринася за липсата на доверие и произтичащата от това волатилност на рублата, завършва той. гледано:  Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петър Нейков Руската централна банка (РЦБ) направи оценка на положението на валутния пазар и го оценява като критично, заяви първият заместник-гуверньор Сергей Швецов по време на кръгла маса за финансовите пазари в Москва във вторник.

"Ситуацията е критична. Това, което се случва, не можех да си го помисля дори и в кошмарите си преди една година. Но за съжаление ние невинаги сме в състояние да предскажем дори краткосрочните перспективи за нашия финансов пазар. Много от участниците са в тежко състояние в резултат на тези събития", каза той.

Според Швецов действията на регулатора в областта на паричната политика не се ограничават само до увеличаване на основния лихвен процент до 17%. Той отбеляза, че всички решения, които се изказаха до момента по медиите, имат свои собствени недостатъци. Централната банка реши да повиши основния лихвен процент след много "внимателен анализ", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

"Предизвикателствата са много. В следващите дни мисля, че ситуацията ще бъде сравнима с най-трудния период през 2008 г. Мисля, че на база на опита в много кризи ще намерим правилното решение и ще оцелеем в тази ситуация. Надявам се на това", каза първият заместник-гуверньор на РЦБ.

Във вторник разглежданият от мнозина експерти като до голяма степен отчаян ход по покачване на лихвите в Русия не даде желания резултат. Руската рубла продължава да губи позиции спрямо щатския долар и еврото.

 

Eмбарго и икономически санкции като инструмент в международните отношения имат смисъл само ако са пълномащабни и дълготрайни. Дори тогава резултатите са спорни. В случая с Иран те доведоха до гъвкавост на Техеран, но не може да се каже, че промениха иранската политика. В Сирия не успяват да променят нищо вече втора година.

 

Русия обаче е несравнимо по-голям и важен играч. По данни на Световната банка за 2012 г. руската икономика е шеста в света с БВП от 2,5 трилиона долара след Германия - 5-а с БВП 3,1 трилиона долара, но изпреварва Великобритания (8-а - 2,3 трилиона) и Франция (9-а - 2,2 трилиона).
И докато САЩ биха могли да си позволят да ограничат търговията с Русия (те са едва 15-и по значимост търговски партньор на Москва), за Европа това е доста по-трудно.

 

Европа е съюзник на САЩ, но е и най-големият търговски партньор на Русия. Москва е третата по важност в търговията страна за целия ЕС и основен източник на енергоносители, като делът на руския петрол и газ е 30% от потребяваното в Европа. В Русия се продават 18% от продуктите на химическата индустрия на ЕС, Европа е продала в Русия автомобили за 10 млрд. евро през 2012 г. Москва изнася в ЕС 40% от паладия, който добива, 20 процента от титана, 14 процента от платината, а тези редки метали са ключови за всяко високотехнологично производство.

 

За някои страни от ЕС икономическата обвързаност с Русия е още по-голяма и важна. Стокооборотът между Русия и Германия за 2012 г. достигна рекордните 80,5 млрд. евро. Холандия държи дял от 8% от търговията на огромна Русия, като това се дължи предимно на енергийната борса в Ротердам, където руският нефт и газ съставляват 30% от оборота.

 

Газова зависимост

 

„За Европа няма смисъл днес да трупа загуби заради Украйна, икономиките на ЕС са много зависими от руския газ. Те се опитват да го заменят с норвежки, либийски или американски, но зависимостта остава силна“, казва Сергей Чижов, президент на Руския газов съюз. Тръгването на тотална икономическа война срещу Русия от страна на САЩ е много проблематично. Замразяването на руски активи в американски банки и ограничаването на руските търговски сделки в САЩ биха навредили значително и на Америка, която се задъхва от огромен държавен дълг.

 

„Русия има четвъртия в света валутен резерв и държи активите си в долари. Ако започнем да прехвърляме активите си в други твърди валути - в юани или швейцарски франкове, това ще се превърне в катастрофа за САЩ“, плаши икономическият съветник на Путин Сергей Глазев (виж карето вляво).

 

По данни на американската хазна към края на 2013 г. Русия е вложила в държавни облигации на САЩ 139 млрд. долара от общата сума 5,8 трилиона американски държавен дълг, който се държи от чуждестранни лица и институции.

 

Заплахата за блокиране на руските сметки е заплаха за цялата финансова система на Запада. Руският частен сектор има кредити от 13 млрд. долара от западни банки и държи облигации за още над 5 млрд. долара. „Роснефт“ и „Газпром“ имат кредити от големи американски банки като „Морган Стенли“ и „Банк ъф Америка“. В случай на замразяване на сметките компаниите ще обявят, че не могат да плащат, това ще се отрази на баланса на банките, а и на цели отрасли на икономиката. „Ако бюджетът на САЩ компенсира банките за тези загуби, тогава санкциите могат и да са безболезнени за тях. Но тогава данъкоплатците ще започнат да задават въпроси“, смята Сергей Чижов. „Роснефт“ има кредит от американски банки за срок от 5 години за 4,1 млрд. долара и друг кредит за две години за сума от 12,7 млрд. долара. „Газпром“ също взе кредит от западни банки за 2,15 млрд. долара, който смята да върне през тази година.

 

Нож с две остриета

 

Специалистите смятат за най-вероятни американски санкции в областта на военната продукция. Сега Русия е на второ място по продажба на оръжия в чужбина и това не дава покой на Пентагона. Възможно е САЩ да ограничат доставките на високотехнологична продукция за руските военни предприятия. Но едва ли ще е задълго, защото американските частни компании са заинтересовани от руската продукция.

 

Тук Москва може да предприеме ответни мерки. На 19 февруари Съветът за сигурност на Русия разреши възобновяване на доставките за САЩ на ракетни двигатели НК-33, които американците използват в ракетите „Антарес“, но може да го спре, ако реши. Изключването на Русия от Г-8 също е нож с две остриета. Москва ще загуби престиж и няма да е на масата на преговорите, когато се вземат важни решения. Но няма да спре Кремъл да подготви своя отговор, нито ще ограничи значително възможностите му да ги торпилира.

 

Единственият сценарий, който би могъл да нанесе сериозен ущърб на руската икономика, е дълготраен спад на цените на нефта и енергоносителите. Това би довело до чувствително намаляване на приходите от енергиен износ. В съчетание с плановете на Путин за мащабни разходи за обновление на въоръжените сили и руската промишленост би могло да предизвика криза в Русия.

 

По ирония на икономическата логика обаче въвеждането на санкции и търговски ограничения в глобализирания свят всъщност ще доведе до повишаване на цените на нефта и газа. И така ще увеличи средствата, които Кремъл получава. Къде тук са санкциите? 

 

Търговската зима ще навреди на Запада

 

 

 

Какво би се случило при евентуален търговски сблъсък и прекъсване на икономическите отношения между Русия, от една страна, и САЩ и Европейския съюз от друга? В краткосрочен план всички са губещи, защото в глобалното село икономиките (особено на такива мастодонти) са взаимно обвързани.

 

Ако кризата обаче се проточи, печелившият е ясен, твърдят икономисти. В по-изгодната позиция ще бъде този, който държи суровините - Русия.

 

Търговският баланс и на Брюксел, и на Вашингтон с Москва е отрицателен. Това означава, че руският внос за Запада е по-голям от западния износ за Русия. Сметката на американците червенее с 15,7 милиарда долара, а на европейците с 89,8 милиарда евро (виж таблиците).

 

Структурата на търговските взаимоотношения с Русия едва ли е изненада. Москва изнася горива на стойност 162,4 милиарда евро за Европейския съюз. Това формира над 76 на сто от целия Ӝ експорт за ЕС. А като цяло вносът на руски стоки в страните членки на съюза формира около 45% от стойността на всичко, произведено в трети страни, което се продава на единния пазар.

 

Русия пък внася от ЕС предимно машини и транспортно оборудване. Както и от САЩ, впрочем. Най-голямото перо в американския експорт за Москва е „граждански самолети, двигатели, оборудване и части“.

 

Излиза, че както американската, така и европейската икономика е производителна - крайните продукти в сферата на високите технологии са качествени и търсени. Но светът все още е твърде суровинно зависим.

 

Русия може да продава и на други пазари, както и да се лиши за известен период от

 

за известен период от американската и европейската технология. За САЩ и ЕС обаче въпросът не стои по същия начин - за да поддържат темпа си на производство, тези търговски гиганти се нуждаят от материали и суровини. Евентуална политическа криза - още повече, ако се протака във времето - ще е пагубна за западната икономика.“

Милиарди загуби за България от санкциите на ЕС срещу Русия Автор: ПИК

България е сред страните с най-тежки последици от санкциите на Европейския съюз към Русия. Индустрията, транспортът и най-вече енергийният сектор очакват загуби за милиарди и тежка зима, ако отношенията между източния и западния блок не се затоплят, съобщи Би Ти Ви.

640 са българските фирми, които изнасят за Русия, оборотът им за 2013 г. е около 740 млн. долара. Износът е главно на медикаменти, машинни елементи и вино.

В същото време вносът на България е в пъти по-голям - за над 6 млрд. долара. 90% от това, което внасяме, е нефт, природен газ и масла - т.е. страната е силно зависима енергийно от Русия.

И бизнесът, и експертите, а и държавата са силно притеснени от преките последици за България.

Заради кризата в Украйна транспортният бранш очаква загуби от 20 милиона евро до края на годината. Това е цената на обходните маршрути, по които се налага да минават камионите, и огромния риск в района. „Твърде често се организират независими или локални блокади, независимо дали се обявяват, или не, ожесточава се митническият контрол, забавят се митническите формалности”, разказа Георги Минчев, който е управител на транспортна фирма.

Износът за Русия е едва 3% от целия български експорт, но конфликът може да намали и стокообмена на България със самия Европейски съюз. „Напълно е възможно, това са взаимосвързани системи, нашият износ към Европа да пострада”, твърди енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Освен това руски граждани притежават имоти за около 10 млрд. лв. у нас. Сега сделките буквално са блокирани, няколко имотни агенции са фалирали, а рискът е налице. „Представете си, ако половината от тези собственици решат да си изтеглят парите и да продадат имотите си - това е съпоставимо с резерва на България”, посочи Веселин Илиев от Българска стопанска камара.

Най-сериозно се очертава да бъде отражението върху енергийният сектор - почти цялото българско производство е зависимо от руския газ. „Те са ясни връзките, взаимосвързаността, източниците на доставки - България е много лоша ситуация от тази гледна точка”, категоричен е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

Санкциите влияят дори на туризма - за първи път това лято не се очертава българското Черноморие да отчете ръст на руските и украинските туристи.

Такива са вероятните последици още до края на годината. В дългосрочен план, ако конликтът се задълбочи, експертите очакват отдръпване на инвеститорите и забавяне на икономиката като цяло.

Според оценки на Европейската комисия санкциите ще ощетят руската икономика с 23 млрд. евро (1,5% от нейния БВП) през тази година и с още 75 млрд. евро (4,8% от БВП) през 2015 г. Руските компании пък ще понесат загуби в размер на 744 млрд. евро.

Икономическите щети за Европейския съюз от въвеждането на секторни санкции срещу Русия ще достигнат 40 млрд. евро (0,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС) през настоящата година и 50 млрд. евро (0,4 на сто от БВП на ЕС) през следващата 2015 г.

 

Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12445597
Постинги: 5515
Коментари: 12732
Гласове: 63835
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31