Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2015 07:53 - Как да ядем, пием или дишаме, за да сме здрави, за да не боледуваме.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1735 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 19.03.2015 08:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Важни сведения за храните,  водата и здравето   Водата , храната  и въздуха са които ни държат здрави или ни разболяват.     Храната  По принцип няма вредна храна  Няма вредна храна- има вредни количества на приеманите храни. Всички са необходими на организма Храни, които трябва да намалим до минимум са захар, сол, рафинирани мазнини ( маргарин, олио, остатъчна кулинарна мазнина,  рафинираното олио, меки сметани,; консерви и пушени колбаси; изделия от пшенично брашно и шлифован ориз , кифли, хлебчета, макарони, оцет, пипер, майонеза; алкохол (води до цироза); претоплена, застояла храна За хората от третата възраст дневно до  2200 калории Храната да се приема 6-7 пъти на ден. Когато сме болни   някой храни стават вредни и трябва да ги научим от лекуващият лекар.   Мазнините са част от храната, която приемаме      Съдържат холестерол- вещество жизнено необходимо на организма.Влиза в състава на мембраните на всички клетки на организма.; на по-вечето  произвеждани в организма хормони;в състава на нервните тъкани. Холестеролът попада в организма по  два пътя:   1. чрез храната  2. в резултат на синтеза в черния дроб. Мазните животински продукти са главният източник на холестерол. Ако те преобладават в храната ни ще има много излишен холестерол, водещ  до коварните болести- високо кръвно, инсулти, инфаркти. Но неприема на мазнини е вреден:   Всички мазнини са нужни-животинските- в по малки количества!   Добрите мазнини са  от Риба, Ядки, Семки, Маслини, Орехи, Лешници, фъстъци, слънчогледови и тиквени семки.      В денонощие е приемайте по вече от 70 г мазнини, като 40-50 гр. от тях, да са от растителен произход ( от добрите!)  15-20 г само от животински. Излишните въглехидрати- сладкото се превръща и трупа в тялото ни като мазнина, която обгръща вътрешните органи, пречи на нормалната дейност, разболява. Киселото зеле пречи на въглехидратите да се превръщат в мазнина- изхвърля ги.    Храни, които изхвърлят мазнините от организма Грейпфрут Ако на всяко ядене консумирате Ѕ грейпфурт или 150 г сок за 2 седмици сваляте 2 кг. Ако добавяте сок от лимон се укрепва допълнително организма.Зелен чай-   5 чаши чай изгарят 80-100-- калории       Пикантна храна :чер, червен пипер стопяват мазнини Обезмаслени млечни продукти : дават калций организма изработва витамин Д, за което стопява мазнини. Особено нужни за облачните дни. Излагането на слънце също стопява лошите мазнини   Ябълки   -антиоксиданти, флавоноиди с най успешно и бързо действие: 1 фреш ябълка ( 80 мл. ) или  3 ябълки понижават съдържанието на мазнини в кръвта с 20 %   съдържат поли фенол, който разгражда мазнините. Намаляват риска от сърдечно съдови заболявания, като превъзхождат крушите и червеното вино. Фрешът се усвоява за 15-20 минути, а изядените плодове за 2-4 часа. Фрешът дава на организма бързо витамини, минерали и почивка на стомашната система.   Вода стопява мазнина – пийте вода ДНЕВНО  по 20 грама на килограм телесно тегло. Недостигът на вода води до отпадналост, главоболие, оглупяване .Децата, които не пият достатъчно вода се развиват умствено по слабо. Изпращайте децата си на училища с шише вода.   Препоръчително епри болест, болки – увеличаване водата до 30 грама на килограм телесно тегло. Като във водата се слагат 1,5 грама морска сол на литър вода. Наливайте си заран в бутилка водата, която трябва да изпиете за деня. В това количество не влизат други течности- чай, супа, кафе, бира… Може да пропуснете хранене, но не и пиене на вода.   Канела  ј чаена лъжица спомага за по добро усвояване захарта. Намалява нивото на захар в кръвта   Храна богата на белтъци – бялото пилешко, пуешко месо и риба. Създават мускулната маса, а колкото по вече е тя, толкова по вече мазнина се изгаря. Само при условие, че ежедневно се извършват за 15-20 минути минимум физически упражнения.   Времето: в храненето има значение: на организма храната и напитките се дават в едни и същи часове на денонощието. Два часа преди сън не се консумира храна. Непосредствено преди лягане да се изпива чаша топло мляко или топла вода.   Подправки За да стимулирате обмяната на веществата приемайте в храната цвят и лист от глог; корени от девисил;  цвят от бъз; листа от ягоди;  корени от репей или  глухарче; листа от малина – като добавка в яденето, в салатата или като чай; Ако имате високо кръвно, атеросклероза консумирайте лук, моркови,копър, чесън, глог, шипка, черна боровинка, коприва, За чая накиснете смес или отделна билка да постои 3-4 часа кипнете и пийте 3-4 пъти на ден.   При неврастения чай от  бял равнец, живовляк, пелин Подмладяват удължават живота подправки, добавки пазят от диабет:  защото съдържат феноли които предотвратяват вредите от високата кръвна захар, пречат и да се  свързва с протеините  да прави гликиране , което уврежда, състарява В подправки и съдържанието им на феноли са Карамфил 30% ; Канела  18 %; Риган  8%; Градински чай 6%;   Боровинки 5%.   Кафето-за възрастни:  по една чаша на ден утолява жаждата; Намалява риска от инфаркт, инсулт и рак; диабет и Алцхаймер. Каймакът съдържа калций Добре е кафето да бъде с мляко; То ободрява , повишава настроението,Минуси на кафето : води до пристрастяване към кофеин; При употреба на над 5-8 чаши води до паника, хронична невроза, ускорено сърцебиене и даже гърчове.   Пъпеш срещу атеросклероза, укрепва успокоява черен дроб, бъбреци при лекуване цироза,нефрит, хепатит, почиства от камъни, хемороиди Заздравява кръвоносните съдове, понижава хипертонията, чай и сварени пъпешови семки изчистват от тении   Разтоварващи дни    Най много 1   път месечно само с един вид храна Като: а/се пият много течности минерална вода, зелен чай б/ се приемат само моркови, само банани,  само ябълки ( Тиква, Салата Плодове всичко в ограничено количество  Риба, яйца Месо, Извара   Шоколад – 6 г снижава кръвното налягане. Пази от инсулт, ифаркт, дава енергия, подсилва мозъка,  сваля кръвното лошия холестерол   Какаото – сваля кръвното налягане   Оцета лимона, киселото мляко подобряват инсулиновата чувствителност Полезно е салатите, рибата да се подкиселяват предизвикват ферментация, която подобрява работата в тънките черва   Въздухът или: Целебната сила на  дълбокото  дишане  безплатен механизъм, който  в най голяма стечен остава неизползван Човек без храна може да преживее 3-4 седмици; без вода 3-4 дни без въздух 3-4 минути. Дишаме по два начина: Чрез повърхностно дишане, което дава 10% от нужния кислород. То е по лесно и просто не изисква внимание При дълбокото дишане вдишването трябва да става само през носа. Косъмчета и слуз са  механизъм за улавяне замърсяване, Сливиците улавят микробите. Попадналите токсини белите дробове изхвърлят в кръвта, от където се отстраняват през бъбреците. Дълбокото дишане  -Понижава кръвното налягане - по добра работа на мозъка Мозъка консумира 3 пъти по вече кислород , отколкото останалата част на тялото. - 55% от умствената изостаналост на децата се дължи на кислороден глад.  От злоупотреба с цигари, алкохол, наркотици. -стимулира логическото мислене, таланта При дълбокото дишане мозъкът става по пъргав -предпазва старите хора от оглупяване,  Алцхаймер -успокоява, нормализира нервната система. Пропъжда гняв, омраза ревност, алчност, завист, страх, преумора облекчава стреса. Предотвратява инсулта и инфаркта.    Билки и храни срещу стареене Искате да се радвате на младежки външен вид, но без да се подлагате на пластични операции. Тогава, какви са възможностите? Може би, една от най-лесните е да обърнем повече внимание на хранителния си режим. Ето какво трябва да включим задължително в менюто си: 1.Чесън (Allium sativum) Чесънът отдавна е известен със способностите си да се бори с вирусите и бактериите, но помага и за намаляване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Според японско изследване, чесънът намалява загубата на паметта при животните, свързана с напредването на възрастта. Смята се, че консумирането на една скилидка чесън на ден, независимо сурова или сготвена, помага да предпазим тялото си от рак и сърдечно-съдови заболявания. Възможността на чесъна да предпазва сърцето се изследва отдавна. Според американско изследване, проведено с 41,837 жени на възраст между 55 и 69 години, тези от тях, които ядат скилидка поне веднъж седмично, е 50% по-малко вероятно да се разболеят от рак на дебелото черво. 2. Гинко билоба (Ginkgo biloba) Има обширни и солидни научни изследвания, които подкрепят мнението, че употребата на Гинко увеличава притока на кръв към мозъка – част от тялото, която е силно засегната от напредването на възрастта. Според европейско проучване, капацитетът на гинкото да помага на хора, болни от Алцхаймер и други форми на деменция, да станат по-социални и да се чувстват по-добре, е наистина голям. 3. Женшен (Panax ginseng) Сред японците женшенът е известен като Извор на младостта, който тонизира мускулите и кожата, подобрява апетита, храносмилането и помага за възвръщане на сексуалната енергия. 4. Мента (Mentha peperita)    Освен, че помага при проблеми с храносмилането, често свързани с възрастта, ментата съдържа антиоксиданти, които ни предпазват от ракови, сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми.   5. Куркума (Curcuma longa) Куркумата е мощно средство за борба срещу много типове болка и възпаления. Много, от които свързани със стареенето. Според последните изследвания помага да имаме здрав черен дроб и да се предпазим от ракови заболявания.   6. Витамин Д Този витамин помага срещу загубата на костна тъкан, свързана със стареенето, както и много хронични заболявания като диабет, рак и сърдечни проблеми. А ако не страдаме от подобни проблеми, е доста по-вероятно да достигнем до старини.   7. Боровинки Буквално натъпкани с антиоксиданти, боровинките са мощно лекарство за много здравословни проблеми. Високото им антиоксидантно съдържание определено си е заслужило славата. Донякъде всички полезни свойства на боровинките могат да се обяснят със способността на антиоксидантите да се борят с вредното действие на свободните радикали в организма. Те са тези, които се смятат за отговорни за болестите, свързани с увеличаването на възрастта. 8. Авокадо Този плод, който много хора смятат за зеленчук, е добър източник на мононенаситени мазнини. Те могат да помогнат да се намали нивото на лошия холестерол в организма. Авокадото е добър източник и на витамин Е, и може да помогне за поддържане на здрава кожа и предотвратяване на стареенето й. Витаминът може да помогне за облекчаване на горещите вълни по време на менопаузата. Авокадото е богато и на калий, който помага за намаляване задържането на течности и високото кръвно налягане. 9. Ядки Повечето видове ядки, особено орехите, са добър източник на минерали. Те са богати на калий, магнезий, желязо, цинк, мед и селен. Добавянето на ядки към диетата може да подобри функционирането на храносмилателната и имунната системи, да подобри състоянието на кожата и да намали риска от рак. Помагат и за контролиране нивото на холестерола. Но внимавайте с ядките – гранясалите са не само неприятни на вкус, но и вредни за зравето.   10. Диня Не само месото, но и семките на динята са полезни. Това е причината доста хора да ги смилат заедно и да си правят сок. Месото съдържа витамин А, В и С, а семената - селен, цинк и витамин Е. Всички те се борят със свободните радикали. Не е необходимо да се вземат всички по-горе изредени храни, за да се възползваме от техните свойства да ни предпазват от стареенето. Дори включването на няколко от тях в менюто са достатъчни. Започнете с пиенето на чай от мента и редовното консумиране на повече куркума и чесън например.   Повечето хора приемат канелата като обикновена подправка, която може да се използва при приготвянето на сладкиши. Но тя може да бъде и много полезна за здравето ни   Канелата (Cinnamomum verum) е малко дърво, принадлежащо към семейство Lauraceae. Кората на дървото е тази, от която се получава добре познатата ни подправка. Произхожда от Шри Ланка (Цейлон). Расте в Индия, Шри Ланка, Индонезия, Бразилия, Виетнам и Египет. Дължи аромата и вкуса си на веществото цинамалдехид. Това е една от най-старите познати подправки. Кората на дървото се изсушава и се навива на пръчици. Може да се направи и на фин прах. Има 4 основни разновидности на канелата. Най-популярните са Цейлонска канела (Ceylon cinnamon, понякога наричана истинска канела) и Китайска разновидност (Cassia cinnamon). Цейлонската е по-скъпа и сладка. Канелата е известна отдавна като подправка, но през последните години е обект на сериозни изследвания, които се опитват да разберат потенциалните й ползи върху здравето ни. Според някои проучвания, дори по-малко от чаена лъжичка канела на ден може да намали нивото на „лошия” холестерол. Други данни показват, че канелата може да има регулаторен ефект върху кръвната захар, което я прави особено полезна за хора, които страдат от диабет Тип 2. Според изследване на Университета в Копенхаген, половин чаена лъжичка канела заедно с една мед, преди закуска, намалява болката от артрит. Ароматът на канелата засилва когнитивните функции и паметта. Тя е и добър източник на манган, фибри, желязо и калций. В Древен Египет, канелата е участвала при процеса на балсамиране. Египтяните са я добавяли и към храната си, заради лечебните й свойства. През средните векове, канелата е била достъпна само за елита на обществото. Счита се, че оказва благотворно влияние дори при сериозни заболявания като левкемия. В традиционната китайска медицина, Cassia cinnamon се използва при настинки, диария, срещу менструални болки. Вярва се също, че увеличава енергичността и циркулацията на кръвта, помага при студени крайници. Има антигъбични, антибактериални и противопаразитни свойства. Помага на тялото да се бори с възпаления, предизвикани от някои храни например. С канелата не трябва да се прекалява, особено по време на бременност.   Храната не само може да ни помогне да не надебелеем, но и да направи, така че да сваляме килограми по-бързо Не си мислете за храната като за нещо, което е враг номер едно. Особено, когато се опитвате да отслабнете. Всъщност е точно обратното. Ако уцелим правилната храна, тя може дори да ни помогне да отслабнем.   5 храни, които трябва да включим в менюто си, когато се опитваме да сваляме килограми: 1.Овес и овесени ядки Как така овес? Не съдържа ли голямо количество въглехидрати? Това не го ли прави калоричен? И да, и не. Овесът е пълнозърнеста храна с невероятната сила да ни карат да се чувстваме сити. Не само това, богат е на разтворими фибри, които намаляват нивото на вредния холестерол. Овесът се смила бавно, не повишава кръвната захар и ни кара да се чувстваме сити много дълго време. Овесените ядки са богати на фибри, белтъчини, въглехидрати, витамини от групата В, аминокиселини и др. Те не само ще ни помогнат да отслабнем, но и ще ни предпазват от сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми.   2.Ябълки Хапвайте по една-две ябълки дневно. Много изследвания са показали, че яденето на ябълки половин или цял час преди основно хранене, намалява калориите, които след това получаваме. Защо? Може би, защото фибрите в тях ни засищат и след това ядем по-малко количество храна. Според наскоро направено проучване, ябълките , фреш или изядени  носи и доста други ползи. Антиоксидантите, които се съдържат в тях, изглежда предотвратяват появата на метаболитния синдром – комбинация от висок холестерол, високо кръвно налягане, диабет, нарушения в мастната обмяна, затлъстяване и др. Отговорен е за получаването на инфаркт и мозъчен инсулт. Ябълките са богати и на пектин, който се свърза с вода и лимитира количеството мазнини, което клетките ни могат да абсорбират. Според японски учени, ако ядем по три ябълки преди основното хранене, количеството на мазнини в кръвта намалява с 20%. Попадайки в червата, полифенолът активизира действието на ензима липаза, който разгражда мазнините. Така учените обясняват откритието си.   3.Яйца Диетолозите се опитват от няколко години да възстановяват репутацията на яйцата. Да опровергаят факта, че са калорични и не трябва да ги консумираме, когато отслабваме. Редица проучвания са показали, че когато хората ядат яйца всяка сутрин, губят два пъти повече килограми, в сравнение с тези, които не го правят.  яйцето се съдържат изключително необходими за организма компоненти, и то идеално балансирани. С количеството минерали, витамини и други полезни вещества, които се съдържат в яйцето, то става почти ненадминато от друга храна.     4.Канела   Тази на пръв поглед проста подправка, всъщност е повече от уникална. Не само заради неповторимата си миризма, но и защото има силата да помага на тялото ни да метаболизира захари, според американско изследване. Консумирането на по-малко от ј до 2 чаени лъжички канела дневно, намалява нивото на кръвната захар и холестерола от 10 до 25%. Смята се, че канелата ускорява обмяната на веществата и намалява опасността от поява на целулит. Регулира и храносмилането. Така че, не я забравяйте. Може да я добавяте на всеки сладкиш и дори сутрешната си чаша капучино.     5.Бадеми    Почти всеки, който иска да отслабне, спира да яде ядки. Смятайки, че храните, съдържащи мазнини, му вредят. Така естествено спираме да ядем и бадеми. Диетолозите вече са убедени, че бадемите не ни заплашват да качим килограми. Те не само опровергават факта, че бадемите ще ни докарат до наднормено тегло, но и откриват все повече доказателства, че дори ни помагат да отслабнем. Все повече изследвания показват колко необходими и полезни са тези ядки за организма ни с всевъзможните ползи, които ни носят. В крайна сметка, не е нужно да прекаляваме. Можем да хапваме по няколко бадема всеки ден, като малка закуска между основните хранения. Те определено имат способността да намаляват нивото на лошия холестерол и триглицеридите.   Няма съмнение, че сред ядките бадемите са едни от най-полезните. На какво се дължи това? Храни, богати на мазнини, но в същото време полезни и вкусни– възможно ли е? Да, това не е мечта, а бадем. Бадемите са едни от най-известните с ползите за здравето ядки, още от древността. Смята се, че произхождат от Западна Азия и Северна Африка, а римляните първи са започнали да ги отглеждат. Възстановяват мозъка при инсулт.
Въпреки че са по-известни като ядки, от ботаническа гледна точка не са такива. Те са семена на костилковия плод на бадемовото дърво (Prunus amygdalus), който се състои от външна част и твърда черупка, в която има семена. С какво ли могат да ни впечатлят? На първо място ни предлагат прекрасен вкус и здравословен състав – наистина добра комбинация. Понижават нивото на вредния холестерол, поради което ни предпазват от сърдечно-съдови проблеми. Тази способност на бадемите може да се дължи освен на ненаситените мазнини и на антиоксидантното действие на витамин Е. Подобряват храносмилането, заради високото си съдържание на фибри. Предпазват дори от диабет, като ни пазят от вредното въздействие на свободните радикали. Още по-хубавото е, че бадемите са достъпни целогодишно.  



Гласувай:
11
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11366851
Постинги: 5305
Коментари: 11822
Гласове: 60076
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30