Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2015 20:02 - Дълголетието не идва даром, а е начин на живот
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 735 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стареене и дълголетие Любопитко   Живейте по-дълго и се чувствайте по-добре! Дълголетието се постига благодарение на серия от фактори като: правилно хранене, физически упражнения, ниско ниво на стрес, добри наследствени фактори (генетика), добра физическа кондиция, а освен това и всички останали елементи, носещи смисъла на думите „добро здраве“. Симптоми: Стареенето на кожата и на клетките във всички органи на тялото, е част от един естествен процес, който се определя от гените.
Имунната система играе огромна роля в този процес на стареене със своя главен оперативен център – Тимусната жлеза. Когато тази жлеза отслабне, имунната система също отслабва, а органите биват подложени на атака от вируси, бактерии и т.н.
Хранителните съставки, които помагат за поддържане на Тимусната жлеза в добро състояние са: витамините А, С и Е, заедно с минералите цинк и селен. Причини: Известно е, че тютюнопушенето и замърсеният въздух образуват молекулярни хибриди, отговорни за втвърдяването на кожата и клетките, което води до „чуплива“ и набръчкана кожа. image

Появата на тези молекулярни хибриди може да се дължи и на свободните радикали, които имат тенденцията да разрушават клетките, протеините и тъканите, както и ядрото на клетката, ДНК, като ги подлагат на оксидация.
Свободните радикали засягат мозъчните клетки, причинявайки заболявания, свързани със старческата възраст, като загуба на памет, депресия, безсъние, импотентност, артериосклероза и др.
Свободните радикали се образуват от ултравиолетовите лъчи на слънцето, от естественния метаболизъм на определени мазнини и от замърсения въздух.
Препоръки за удължаване на живота и добро здраве:
1. Консумация на зърнени храни – зърнените храни са богати на протеини, минерали (калций, желязо, калий, натрий, магнезий) и на скорбяла (нишесте).
Съществуват два вида зърненни храни:
а) житни растения: ориз, пшеница, жито, просо, ечемик, царевица и овес.
б) бобови (богати на протеини): всички сортове бобови  – фасул, леща, лима, гарбанзо, соя и грах.
image

2. Консумация на зеленчуци: Съществуват около 5 различни вида зеленчуци: зеленолистни, семенни (шушулкови), цветни, стъблени и кореноплодни.
а) зеленолистни: маруля, зеле, килантро, люцерна, спанак, магданоз, мента, лозови листа, кактус, листа лук.
б) семенни: всички сортове домати, тиква, люти чушки, патладжан, зелен фасул, краставица.
в) цветни: кафиол, броколи, цветове на тиква, артишок (ангинар), палмови цветове.
г) стъблени (пънчести): целина, аспержи, гъби и др.
д) кореноплодни: цвекло, всички сортове лук, чесън, моркови, репички, ряпа.
Консумацията им помага на организма да си набави необходимите витамини и минерали.
3. Консумация на плодове: Освен витамини и минерали, те съдържат монозахариди, които лесно се усвояват от организма.

Плодовете могат да се класифицират в 3 категории:

а) сок: портокал, грейпфрут, лимон, грозде, мандарина.
б) плод (пулпа): банан, манго, папая, ягода, ананас, диня, пъпеш, тамаринд.
в) ендосперма: ябълка, круша, праскова, кайсия, слива, дюля, Opuntia (ядивен плод на вид кактус), смокиня, грозде, гуава, киви, фурма, кокос, нар, юикама. Авокадото съдържа повече калории, отколкото всеки друг плод, а папаята – най-много протеини.
4. Консумация на клубени (подземни стъбла, грудки): Най-разпространени са картофите и сладките тропични картофи (yams). Те са с високо съдържание на монозахаридни въглехидрати (скорбяла). Захарите в плодовете и клубените са най-важният източник на енергия за организма.
imageДруги жизнено важни елементи за поддържане на добро здраве са:

5. Фибри (растителни влакна): Разтворими влакна има в лука, плодовете, зеленчуците. Те помагат за понижаване нивото на холестерола и концентрираните захари в кръвта. Неразтворимите влакна, които се съдържат в зърнените храни и бобовите растения,са полезни за храносмилателната система и предпазват от рак на дебелото черво. Препоръчва се консумация на 20 до 30 г на ден.

6. Масти:
В една добра диета не бива да липсват и мазнини, разбира се ако не надвишават 30 % калории на ден. 


Храненето е особено важен фактор за добро здраве и дълголетие.




Гласувай:
6



1. katan - Изключително добра и полезна статия!
06.06.2015 16:39
Поздрави и благодарности, приятелю!
Заслужа да се прочете от много хора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14280398
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930