Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. bojil
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. bojil
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Постинг
05.06.2015 20:02 -
Дълголетието не идва даром, а е начин на живот
Стареене и дълголетие
Любопитко
Живейте по-дълго и се чувствайте по-добре!
Дълголетието се постига благодарение на серия от фактори като: правилно хранене, физически упражнения, ниско ниво на стрес, добри наследствени фактори (генетика), добра физическа кондиция, а освен това и всички останали елементи, носещи смисъла на думите „добро здраве“.
Симптоми: Стареенето на кожата и на клетките във всички органи на тялото, е част от един естествен процес, който се определя от гените.
Имунната система играе огромна роля в този процес на стареене със своя главен оперативен център – Тимусната жлеза. Когато тази жлеза отслабне, имунната система също отслабва, а органите биват подложени на атака от вируси, бактерии и т.н. Хранителните съставки, които помагат за поддържане на Тимусната жлеза в добро състояние са: витамините А, С и Е, заедно с минералите цинк и селен. Причини: Известно е, че тютюнопушенето и замърсеният въздух образуват молекулярни хибриди, отговорни за втвърдяването на кожата и клетките, което води до „чуплива“ и набръчкана кожа.
Появата на тези молекулярни хибриди може да се дължи и на свободните радикали, които имат тенденцията да разрушават клетките, протеините и тъканите, както и ядрото на клетката, ДНК, като ги подлагат на оксидация. Свободните радикали засягат мозъчните клетки, причинявайки заболявания, свързани със старческата възраст, като загуба на памет, депресия, безсъние, импотентност, артериосклероза и др.
Свободните радикали се образуват от ултравиолетовите лъчи на слънцето, от естественния метаболизъм на определени мазнини и от замърсения въздух. Препоръки за удължаване на живота и добро здраве:
1. Консумация на зърнени храни – зърнените храни са богати на протеини, минерали (калций, желязо, калий, натрий, магнезий) и на скорбяла (нишесте).
Съществуват два вида зърненни храни:
а) житни растения: ориз, пшеница, жито, просо, ечемик, царевица и овес.
б) бобови (богати на протеини): всички сортове бобови – фасул, леща, лима, гарбанзо, соя и грах.
2. Консумация на зеленчуци: Съществуват около 5 различни вида зеленчуци: зеленолистни, семенни (шушулкови), цветни, стъблени и кореноплодни.
а) зеленолистни: маруля, зеле, килантро, люцерна, спанак, магданоз, мента, лозови листа, кактус, листа лук. б) семенни: всички сортове домати, тиква, люти чушки, патладжан, зелен фасул, краставица.
в) цветни: кафиол, броколи, цветове на тиква, артишок (ангинар), палмови цветове.
г) стъблени (пънчести): целина, аспержи, гъби и др.
д) кореноплодни: цвекло, всички сортове лук, чесън, моркови, репички, ряпа.
Консумацията им помага на организма да си набави необходимите витамини и минерали.
3. Консумация на плодове: Освен витамини и минерали, те съдържат монозахариди, които лесно се усвояват от организма.
Плодовете могат да се класифицират в 3 категории:
а) сок: портокал, грейпфрут, лимон, грозде, мандарина.
б) плод (пулпа): банан, манго, папая, ягода, ананас, диня, пъпеш, тамаринд. в) ендосперма: ябълка, круша, праскова, кайсия, слива, дюля, Opuntia (ядивен плод на вид кактус), смокиня, грозде, гуава, киви, фурма, кокос, нар, юикама. Авокадото съдържа повече калории, отколкото всеки друг плод, а папаята – най-много протеини.
4. Консумация на клубени (подземни стъбла, грудки): Най-разпространени са картофите и сладките тропични картофи (yams). Те са с високо съдържание на монозахаридни въглехидрати (скорбяла). Захарите в плодовете и клубените са най-важният източник на енергия за организма. Други жизнено важни елементи за поддържане на добро здраве са:
5. Фибри (растителни влакна): Разтворими влакна има в лука, плодовете, зеленчуците. Те помагат за понижаване нивото на холестерола и концентрираните захари в кръвта. Неразтворимите влакна, които се съдържат в зърнените храни и бобовите растения,са полезни за храносмилателната система и предпазват от рак на дебелото черво. Препоръчва се консумация на 20 до 30 г на ден.
6. Масти: В една добра диета не бива да липсват и мазнини, разбира се ако не надвишават 30 % калории на ден.
Храненето е особено важен фактор за добро здраве и дълголетие.
Имунната система играе огромна роля в този процес на стареене със своя главен оперативен център – Тимусната жлеза. Когато тази жлеза отслабне, имунната система също отслабва, а органите биват подложени на атака от вируси, бактерии и т.н. Хранителните съставки, които помагат за поддържане на Тимусната жлеза в добро състояние са: витамините А, С и Е, заедно с минералите цинк и селен. Причини: Известно е, че тютюнопушенето и замърсеният въздух образуват молекулярни хибриди, отговорни за втвърдяването на кожата и клетките, което води до „чуплива“ и набръчкана кожа.
Появата на тези молекулярни хибриди може да се дължи и на свободните радикали, които имат тенденцията да разрушават клетките, протеините и тъканите, както и ядрото на клетката, ДНК, като ги подлагат на оксидация. Свободните радикали засягат мозъчните клетки, причинявайки заболявания, свързани със старческата възраст, като загуба на памет, депресия, безсъние, импотентност, артериосклероза и др.
Свободните радикали се образуват от ултравиолетовите лъчи на слънцето, от естественния метаболизъм на определени мазнини и от замърсения въздух. Препоръки за удължаване на живота и добро здраве:
1. Консумация на зърнени храни – зърнените храни са богати на протеини, минерали (калций, желязо, калий, натрий, магнезий) и на скорбяла (нишесте).
Съществуват два вида зърненни храни:
а) житни растения: ориз, пшеница, жито, просо, ечемик, царевица и овес.
б) бобови (богати на протеини): всички сортове бобови – фасул, леща, лима, гарбанзо, соя и грах.
2. Консумация на зеленчуци: Съществуват около 5 различни вида зеленчуци: зеленолистни, семенни (шушулкови), цветни, стъблени и кореноплодни.
а) зеленолистни: маруля, зеле, килантро, люцерна, спанак, магданоз, мента, лозови листа, кактус, листа лук. б) семенни: всички сортове домати, тиква, люти чушки, патладжан, зелен фасул, краставица.
в) цветни: кафиол, броколи, цветове на тиква, артишок (ангинар), палмови цветове.
г) стъблени (пънчести): целина, аспержи, гъби и др.
д) кореноплодни: цвекло, всички сортове лук, чесън, моркови, репички, ряпа.
Консумацията им помага на организма да си набави необходимите витамини и минерали.
3. Консумация на плодове: Освен витамини и минерали, те съдържат монозахариди, които лесно се усвояват от организма.
Плодовете могат да се класифицират в 3 категории:
а) сок: портокал, грейпфрут, лимон, грозде, мандарина.
б) плод (пулпа): банан, манго, папая, ягода, ананас, диня, пъпеш, тамаринд. в) ендосперма: ябълка, круша, праскова, кайсия, слива, дюля, Opuntia (ядивен плод на вид кактус), смокиня, грозде, гуава, киви, фурма, кокос, нар, юикама. Авокадото съдържа повече калории, отколкото всеки друг плод, а папаята – най-много протеини.
4. Консумация на клубени (подземни стъбла, грудки): Най-разпространени са картофите и сладките тропични картофи (yams). Те са с високо съдържание на монозахаридни въглехидрати (скорбяла). Захарите в плодовете и клубените са най-важният източник на енергия за организма. Други жизнено важни елементи за поддържане на добро здраве са:
5. Фибри (растителни влакна): Разтворими влакна има в лука, плодовете, зеленчуците. Те помагат за понижаване нивото на холестерола и концентрираните захари в кръвта. Неразтворимите влакна, които се съдържат в зърнените храни и бобовите растения,са полезни за храносмилателната система и предпазват от рак на дебелото черво. Препоръчва се консумация на 20 до 30 г на ден.
6. Масти: В една добра диета не бива да липсват и мазнини, разбира се ако не надвишават 30 % калории на ден.
Храненето е особено важен фактор за добро здраве и дълголетие.
Новогодишни украшения
Подкупи и небрежност са убили повече хор...
Показвам Ви колко лесно е да си спретнет...
Подкупи и небрежност са убили повече хор...
Показвам Ви колко лесно е да си спретнет...
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
Блогрол
1. Блога в Гоогле
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ