Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2015 11:52 - Сърдечно-съдовите заболявания са причина за 65% от смъртните случаи у нас Има лек, а ние го подритваме и се оставяме в ръцете на "нелечими" болести
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 30.06.2015 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има лек, а ние го подритваме и се оставяме в ръцете на "нелечими" болести 
Сърдечно-съдовите заболявания са причина за 65% от смъртните случаи у нас
Според диетолога д-р Байкова вредни храни няма, а най-рискови за здравето на хората са бързите храни и прекомерната консумация на сол

Към момента около 2 млн. българи страдат от хипертония. Кристалната бяла захар е друга съставка, която диетолозите съветват да избягваме. Тя е носител на празни калории и също се използва като консервант.

„Ясно е, че всеки грам консумирана излишъчна кристална бяла захар, организмът я трансформира в енергиен запас за съжаление предимно под форма на мазнини.“

По данни на Българското ендокринологично дружество затлъстяване у нас има малко под 35% от населението на повече или на 20 г., а наднормено тегло – близо 40%. Това означава, че почти всеки втори български мъж на средна възраст е затлъстял. При жените този дял е 1/3.

„Преди 10 години процента на децата и то в определени възрастови групи, имам предвид тиийнейджърска възраст както се казва – пубертетната възраст, имаха максимум около 20% свръхтегло, в това число минимален процент на затлъстяване. Сега знаете, че още в първи клас над 30% от първокласниците се установява при антропометричните измервания, че са със свръхтегло, в това число и затлъстяване.“

Това е риск за развитие на метаболитни болести. На първо място, подмладява диабет тип 2, нещо, което беше присъщо само за възрастната популация. Сега има едно учестяване на случаите с диабет тип 2 при учениците. На второ място, появяват се високи стойности на нивата на холестерола, т.нар „лош холестерол“, триглицеридите. Това е риск от ранно развитие на атеросклероза, съответно с нейните отново усложнения по отношение на сърдечно-съдовите болести. Високото кръвно налягане – факт е, че ако в ранна детска и юношеска възраст не се направи превенция на свръхтеглото и затлъстяването, в над 90% тези млади хора стават възрастни хора със същия проблем.“

Според д-р Байкова потребителите трябва да следят повече етикетите и съставките на храните, които консумират.

„Вредни храни не съществуват – щом са на търговския щанд, значи те са разрешени. Контролните органи минават регулярно, контролират съставките и всяка една рецептурна съставка като съдържание в тях е съотвестваща на даден регламент.“

Експертите отбелязват, че както младите, така и старите се интересуват от здравословното си състояние. На масата на българина обаче липсват риба и морски деликатеси, заради високата им цена. В менюто преобладават полуготовите храни, които имат ниска хранителна стойност.
Според фитотерапевтите, има една трева, която  може да се използва за прочистване на кръвта, намаляване на високото кръвно налягане и регулиране на кръвната захар.Повлиява благоприятно при артрит, кашлица и леки изгаряния, има и диуретично действие. Древногръцкият учен Диоскорид пък я използвал за изчистване от паразити в организма и за намаляване на главоболието. Хипократ я препоръчвал при гинекологични проблеми и облекчаване на състояния, свързани с обилни кръвотечения в матката.   Без хапчета, а като храна, която се консумира свежа, не се купува от пазара, защото расте навсякъде: в селски градини, край пътища, по поляни- но у нас се третира, като… бурен и се изхвърля. Това е спасението ни от болестите, които морят българина.:ТУЧЕНИЦА-  полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия, подсилване на имунната система и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение:
..Тученицата е комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само в 16 калории за 100 гр. продукт. Съдържа минералите желязо, манган, калций
..В 100 грама от растението има 350 мг алфа-линоленова киселина.
..
Тученицата е отличен източник на витамин А - 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием (т.нар. RDA).
.. Български учени доказаха: Тученицата смъква кръвната захар само за 8 седмици- Рецептата е 5 грама смлени семена  2 пъти на ден.                                                                                            . . ..Българското растение тученица е идеално профилактично средство срещу диабет тип 2 , артрит, рак,  сърдечно-съдови заболявания,   главоболие, кашлица,  при изгаряния.                

..Съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове, това растение е и мощен антиоксидант. Растението подобрява още зрението и е подходящо за пречистване на кръвта и като диуретик. Освен това намалява високото кръвно налягане.                                                 ..В древен Китай тученицата е била известна като билката на дълголетието и сега е такава                                                                                               ..Доказаните ползи на тученицата са многобройни. Това се дължи от една страна на факта, че в нея се съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Мастните киселини и Омега-3 в нея са пет пъти повече отколкото в спанака и някои рибни масла. Те пазят от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт. Освен това спомагат за пречистване на кръвта и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки. Освен от инфаркт, тученицата пази и от рак. Тя предпазва организма от действието на свободните радикали, тъй като съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин. Тученицата е великолепно природно средство при профилактика и лечение на болести на очите. Освен това регулира нивото на кръвната захар, предпазва сърдечно-съдовата и хормоналната система, високо кръвно и затлъстяване.

Казват, че влиза в меридианите на дебелото черво, далака и черния дроб. Препоръчват билката за пречистване на организма от токсини, като противовъзпалително и противопаразитно средство, като регулатор на обмяната на веществата и кръвообращението. Китайските лечители смятат, че тученицата гони патогенната горещина.

Тази е най силната билка храна, но ние я подритваме, чакайки здраве от хапчета... вместо да си приготвим салата или ядене от тученица

Магданозът също е сред най- използваните добавки към различни ястия, а през лятото имаме възможността да се възползваме от пресния му вид и всички полезни вещества, които съдържа, а те не са никак малко…

В количеството от десетина стръка магданоз може да се открият 4 калории; 0,3 г протеин; 0,1 г мазнини; 0,6 г въглехидрати; 0,3 г фибри и 0,1 г захар. В същото време осигурява 205% от дневната нужда от витамин K, както и 22% от необходимия за деня витамин C и 17% от нужния витамин A.

В магданоза се съдържа флавоноидът мирицетин, за който е известно, че има химиопрофилактичен ефект при рак . Най-висока концентрация на този флавоноид, освен в магданоза, може да се намери и в сладките картофи, касиса и червените боровинки.

Мирицетинът е високо ценен и поради своята ефективност в терапията и превенцията на диабета. По време на лабораторни изследвания става ясно, че веществото може да намали инсулиновата резистентност и да предостави противовъзпалителни свойства.

Магданозът е с богато съдържание на хлорофил, а според изследователи тези растения са изключително ефективни в блокирането на канцерогенните ефекти на хетероцикличните амини. Те се формират по време на печене на храните на висока температура.

Доматите пазят от рак на простатата

Макар да бъдат поставяни редом до зеленчуците, доматите всъщност са плодове, чиито вкус не подхожда особено на плодовете.

Един средно голям домат – приблизително 123 г, съдържа 22 калории; 0 г мазнини; 5 г въглехидрати, включително 1 г фибри и 3 г захар, и 1 г протеини.

Червеният плод е богат източник на витамините A и C и фолиева киселина. Той съдържа и широк набор от полезни хранителни вещества и антиоксиданти, измежду които алфа-липоева киселина, ликопен, холин, бета-каротин и лутеин.

Според някои изследователи алфа-липоевата киселина може да бъде от полза за контрола на нивата на глюкозата в кръвта, подобрява вазодилатацията и предпазва от развитие на диабетна ретинопатия. Изследователите твърдят, че алфа-липоевата киселина още може да съхрани мозъка и нервната тъкан.

Ликопенът е антиоксидант, който придава червеният цвят на плодовете. Холинът подпомага съня, когнитивната функция и паметта, както и за мускулите. Съединението е полезно още за поддържането на структурите на клетъчните мембрани, както и за процеса, свързан с предаването на нервните импулси. Подпомага усвояването на мазнините и намалява хроничните възпалителни процеси в организма.
Свързани статии..

Рак на простатата - има 4 стадия
Агресивен рак на простатата – какви са алтернативите?
Диабетна ретинопатия – как да се предпазим?

Тъй като са отличен източник на важния витамин C и други антиоксиданти, доматите помагат за елиминирането на свободните радикали в организма, за които се знае, че имат принос за развитието на раковите заболявания.

Най-характерното съединение в доматите – ликопенът, се свързва с понижен риск от развитие на рак на простатата. Това се посочва в данните на няколко проучвания. Изследователите заключават също, че сред младите мъже хранителният режим, богат на бета-каротин, също може да има защитен ефект срещу рак на простатата.




Гласувай:
7
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11820663
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61742
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31