Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2015 14:01 - ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКО... РОБСТВО СЕ ЗАДАВА ВНИМАНИЕ...
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Месеци наред от устата на по-будните граждани на Европа отеква една абревиатура, за която вече сигурно сте чули – Трансатлантическото
партньорство за търговия и инвестиции между
САЩ И ЕС (TTIP/ТПТИ). Най-общо казано, това е едно бъдещо (все още несключено) международно споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС, но всъщност TTIP ни води към корпоративно робство.
Има подобно споразумение между Канада и ЕС - Всестранно търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA), което е прието, но все още не е ратифицирано. 
Очаква се подобни споразумения да се опитат да ни пробутат и с други държави, цели континенти. 

Механизмът за решаване на спорове „инвеститор-държава” подчинява националните държави на чуждите корпорации и води до блокиране на политики в обществен интерес и ерозия на екологични, санитарни и др. стандарти. 

ГМО
Шистов газ
Потребители без защита
Трудещи се без права
Нарастваща безработица
Храни без контрол
Лекарства без проверка
Здравеопазване в ръцете на корпорации
Замърсяване без наказание
Държави, осъждани от частни фирми в частни съдилища
Общество, лишено от глас
Хора, нации, континенти, собственост на частни фирми

Всичко това е заложено в TTIP и СЕТА - два документа, чакащи подписване от Европейския съюз. От страна на САЩ и Канада вече са подписани.

Частните фирми ще могат да съдят държавите в частни трибунали, които пренебрегват държавните съдилища, със скъполатени частни адвокати, които ще решават в полза на корпорациите. По-този начин КОРПОРАЦИИТЕ ще получат могъщо оръжие срещу държавите, с което могат да атакуват всеки закон и политики в обществен интерес, ако те ограничават планираните им печалби.

Четвърти юли е символ на американската свобода и независимост. Искаме да напомним на американското правителство смисъла на тези две думи - совбода и незавосимост (както и на ЕС, който е доброволно обединение на държави в името на демокрацията, мира и солидарността, включително и на българското правителство).
В основата на демокрацията стои прозрачността. Прозрачността обаче не е част от процеса, свързан с ТТИП и СЕТА. 

ТПТИ СЕ ОБСЪЖДА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО НЕПРОЗРАЧНО ПРИ ТОТАЛНА ДОМИНАЦИЯ НА КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ, А В БЪЛГАРИЯ правителството участва в дискусии главно с най-крупните корпоративни лобисти. Българската позиция по ТПТИ се свежда до безкритично възпроизвеждане на „опорните точки” на Европейската комисия и американската администрация, а не се основава на независим анализ на последиците за България.

ИМА РЕДИЦА ПРИМЕРИ ЗА РЕШАВАНЕ НА СПОРОВЕТЕ ИНВЕСТИТОР-ДЪРЖАВА В ЧАСТНИ ТРИБУНАЛИ, В КОИТО КОРПОРАЦИИ СЪДЯТ ДЪРЖАВИ ЗА ГИГАНТСКИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ заради повишаване на минималната работна заплата (Египет), налагане на мораториум върху фракинга (Канада), забрана за екологично опасен златодобив (Салвадор), отказ от развитие на ядрената енергетика (Германия), замразяване на цените на тока и водата, като социална мярка срещу острата икономическа криза (Аржентина) и др.

ГМО В 70% ОТ ХРАНИТЕ НИ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ТПТИ. За сравнение в момента продуктите в ЕС с ГМО са под 1%, благодарение на стандартите в ЕС. Корпорации като МОНСАНТО отдавна се стремят да направят хората ХРАНИТЕЛНО ЗАВИСИМИ, ЧРЕЗ ГМО И КАТО ПАТЕНТОВАТ ГЕНИТЕ НА РАСТЕНИЯ И ЖИВОТНИ. Хармонизация на стандартите между САЩ и Европа ще доведе до снижаване на европейските, вместо до повишаване на американските. 90% от говеждото в САЩ се произвежда с растежния хормон рактопамин, който при натрупване в организма причинява рак. Американските производители масово дезинфекцират пилетата с хлорен разтвор. Млечните продукти са с ниски изисквания. Американската агенция за защита на околната среда е въвела забрана едва 6 от 84 000 използвани химикала. В козметиката в САЩ са забранени само 12 съставки, докато Европа забранява 1300. 

ПОРАДИ ПО-НИСКИТЕ КРИТЕРИИ, американските храни имат значително ПО-НИСКИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАЗХОДИ. С по-ниските продажни цени, ТЕ ЩЕ ИЗТЛАСКВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ и ще ги принудят да лобират за снижаване на стандартите. ПОРАДИ ДЪМПИНГА НА ЦЕНИТЕ, логично е да се предвидят и МАСОВИТЕ ФАЛИТИ, които ще доведат до огромна БЕЗРАБОТИЦА в европейските държави.

В сферата на личните свободи, също има много противоречиви намерения. ACTA (Споразумение за борба с фалшифицирането) бе отхвърлено с пълно мнозинство в ЕП през 2012г., след широка негативна обществена реакция, третирайки го като дълбоко навлизане в личното пространство. В основата му стоеше задължението на интернет доставчиците да следят онлайн активността на потребителите, но също така се отнасяше и до използването на сортови семена и генерични лекарства. ACTA върви в пакет с TTIP и е отново на дневен ред за разглеждане.

В сферата на публичните услуги, се очаква TTIP да отвори път на американските компании. Една от изразените през изминалата година обществени тревоги беше породената от TTIP заплаха за обществените услуги в Европа. Изтеклата през юни 2014 г. първоначална „оферта“ до САЩ за либерализация потвърждава, че всички медицински, здравни, социални, образователни (на всички равнища), пощенски, финансови, далекосъобщителни, транспортни, енергийни, водни, екологични и културни услуги са предмет на обсъждане за партньорството, като вече съществуват съществени ангажименти в множество сектори, които осигуряват на американските корпорации пълен достъп до пазарите на услуги в страните-членки на ЕС. Това би означавало, преструктуриране на публичния сектор, социални и работнически вълнения, приватизации и т.н. Либерализацията на обществените услуги и търговията с тях води след себе си повишение на цените и намаляване на качеството.
Гласувай:
8
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11950360
Постинги: 5396
Коментари: 12310
Гласове: 62080
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930