Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2015 06:19 - Желатинът: Познавате ли тази супер храна? - Здравословните ползи на желатина. Домашен желатин
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 4730 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Желатинът: Познавате ли тази супер храна? - Здравословните ползи на желатина. Домашен желатин
В миналото хората са приемали много желатин заедно с всекидневната храна. Преди преминаването към преработени храни те са консумирали много различни части от месото на животните, не само мускулните меса. В резултат на това са получавали целия животински баланс на аминокиселините, което е осигурявало по-добра поддръжка на всички видове биологични процеси в човешкия организъм. Според здравният изследовател Рей Пит (Ray Peat), "Когато се консумират само мускулни меса, балансът на аминокиселините, който навлиза в нашия кръвен поток е същия както при изключителен стрес, когато излишък на кортизол принуждава мускулите да се разграждат, за да осигури енергия и материали за ремонт."

Какво е желатин?
Желатинът се състои главно от протеини, вода и минерални соли. Той е използван от производителите на храни като текстура за предоставяне на хранителна добавка в храни с ниско съдържание на мазнини и други преработени храни.
Желатинът е безвкусно, полупрозрачно вещество, получено от преработката на странични животински продукти, като съединителна тъкан и кости при което се извлича колаген, неразтворими влакнести протеини. Веднъж извлечен и приготвен в прахообразна форма той може да се разтваря в горещи течности. Желатинът съдържа половината от 18 основни аминокиселини, необходими за оцеляване.
В миналото, хората са употребявали, колкото е възможно повече части от тялото на животните за храна. Нашите предци са консумирали всички желатинови богати хрущялни части. Месата на органите на животните също са били използвани за храна, костите са били варени в бульон. Това е било от съществено значение за оцеляването на хората. Съвсем от скоро ние започнахме да ядем само мускулно месо, като се лишаваме от полезните вещества, които останалата част на тялото на животните може да ни осигури.

Здравословните ползи на желатина:
1. Желатинът е зареден с протеини - В една супена лъжица има шест грама протеин, това е чудесен начин да добавите повече протеин към вашата диета . Въпреки че това не е пълноценен протеин, той помага на организма напълно да се оползотворят всички протеини, които са приети.
2. Желатинът начин за подпомагане на храносмилателната система.
- има уникално свойство на привличане на течните молекули, когато желатин на прах се разтваря във вода: прави смилането на сготвени храни по-лесно.
- когато варените храни се сервират с желатин: храносмилането е по-лесно и водата се въвежда отново обратно в храните . Желатинът естествено се свързва с водата и помага на храните по-лесно да се движат през храносмилателния тракт.
Kaayla T. Daniel , Ph.D. - В статията на National Science "Защо бульонът е чудесен?", подчертава изследването на Dr. Gotthoffer който установява, че готвени храни, консумирани с желатин се усвояват лесно и че бебетата, хранени с мляко подсилено с желатин са имали по-добро храносмилане, отколкото тези на обикновено мляко. Също така, бебетата, които са били хранени с мляко без желатин са имали по-висока честота на алергиите и чревни проблеми.
3. Желатинът помага при лекуване хранителни алергии и непоносимости - Добавянето на желатин към вашата диета може да лекува лигавицата на стомаха и храносмилателния тракт. Смята се, че хранителните алергии / непоносимости идват от "пропускливи черва" (leaky guts), преминаване на големи молекули протеини и токсини през стените на червата.Намаляване на риска от алергии, облекчава астма, умора, болест на Крон и колит. Всички тези условия могат да бъдат предизвикани или раздразнени от алергии.
4. Желатинът е здравословен за костите и ставите - Желатинът съдържа много аминокиселини, важни за подпомагане на предотвратяване на слабост и дегенерация на хрущялите в ставите . Желатинът е с противовъзпалителни свойства, намалява болките и възпалението при артрит .
5. Желатинът помага за освобождаване на токсините от тялото - Глицин (Glycine), аминокиселина съдържаща се в желатина, помага на черния дроб за по-ефективно премахване на токсините от тялото ни. Глицинът е лесно достъпен чрез желатина, помага да се абсорбира калция и в изграждане на мускулите.
6. Желатинът подхранва косата, ноктите и зъбите - Желатинът съдържа кератин, който е много силен протеин, открит в косата, ноктите, зъбите и кожата.
Желатинът се състои от колаген, който влиза във вашата система и стимулира тялото да започне въвеждането на повече колаген. В действителност, желатин е изтъкван като народен лек за слаби нокти, поради съдържанието на колаген и минерали.
7. Желатинът подобрява еластичността на кожата - Консумирането му ще помогне за подобряване на външния вид и усещане на кожата много по-ефективно, отколкото трудното абсорбиране на колагеновите кремове за лице. Желатинът стимулира тялото да произвежда повече колаген.
8. Желатин помага ускоряването на зарастването на рани- глицинът в желатина действа силно противовъзпалително.
9. Желатинът може да подобри съня ви - Клиничните проучвания са показали, че не само хората спят по-добре, когато се консумира аминокиселината глицин, но те отчитат по-малко сънливост през деня и по-добра когнитивна функция.
10. Желатинът може да помогне понижаване на теглото - Желатинът се смята, че увеличава производството на човешкия растежен хормон (Human Growth Hormone) и стимулира метаболизма . С хранителното си съдържание, той помага да се чувстваме сити след хранене.
11. Благоприятно действа при анемия.
Как да приемаме повече желатин в храната:
- Домашно приготвени костни бульони - варене на кости ще ви осигури с желатин - богатият бульон може да се използва в супи, яхнии, и за пиене.
- Домашно приготвени плодови закуски - С просто комбиниране на плодов сок и желатин на прах , можете да направите вкусни плодови закуски за цялото семейство.
- Желатинови напитки - желатин на прах може да смесите с вода, сокове или чай като здравословна напитка . Можете да го добавите към вашите шейкове като протеин на прах . Желатинът лесно се разтваря в течност, без да се налага да се загрее. Той има по-малка молекулна структура, разтваря се в студена вода и не желира.
- Добавяйте го към супи и яхнии - желатинът на прах има универсална употреба. Можете да го сложите в почти всичко.
Желатинът като домашно лекарство! Една от основните причини, да си направите собствен бульон като основа за домашно приготвени супи и сосове е да се осигурят хидрофилни колоиди към храната във формата на естествен желатин.Хидрофилен характер на желатина в домашно месни бульони има необичайно свойство на привличане храносмилателни сокове по същия начин като суровите храни .
Домашно приготвения бульон е незаменим при стомашен грип, тъй като може да се забави и да спре диария, когато малки количества се консумират на всеки няколко минути. Бульон от пиле при настинка.
В допълнение към това, желатинът спомага за неутрализиране на каквито и да е чревни натравяния. Така че, за разлика от лекарствата против диария, желатинът всъщност води до корена на проблема и улеснява изцелението.
Домашно приготвеният бульон (с желатин) се превръща в маса- полутвърда, когато се съхрани в хладилника. Водата, която трябва да се сложи с костите при варене трябва да покрие костите. Костите се варят от 4 до 24 часа. При телешки бульон до 72 часа. Вари се при ниска температура, колкото водата леко да ври. При необходимост се добавя вода да покрие костите. От пилешки крака и глави може да се направи много питателен и лечебен желатин.Още един съвет: добре е да започнем със студена вода и да се оставят костите във водата с малко оцет в продължение на 30 минути до един час, преди да започнете варенето. Това позволява на влакната на кости и хрущяли да отварят по добре и да се освободят максимално ароматните сокове и желатин.
Бульонът е богат на аминокиселините пролин и глицин - от съществено значение за здрава съединителна тъкан (сухожилия, стави, около органите и др.)
- Глицин (glycine) се изисква за синтез на ДНК (DNA), RNA, както и на много протеини в тялото.
- Глицинът (Glycine) играе роля за здравето на храносмилателната система, правилното функциониране на нервната система и за заздравяването на раните.
- Подпомага храносмилането, като помага да се регулира синтеза на жлъчните соли и секрецията на стомашна киселина. Участва в детоксикацията и е необходим за производството на глутатион, важен антиоксидант.
- Глицинът помага за регулиране на нивата на кръвната захар чрез контролиране на глюконеогенезата (производството на глюкоза от белтъци в черния дроб).
- Подобрява мускулното възстановяване- растеж чрез повишаване на нивата на креатин, регулира на човешки растежен хормон, секреция от хипофизната жлеза.
- Чудесна амино киселина, критична за нормалното функциониране на централната нервна система. В мозъка, инхибира възбуждащите невротрансмитери и по този начин се получава успокояващ ефект.
- Глицинът също се превръща в невротрансмитера серин: насърчава дейността на ума, подобрява паметта, повишава настроението и намалява стреса.
- Пролинът (Proline) има допълнителна роля в разграждане на атеросклеротични депозити, възможност  стените на кръвоносните съдове да се освободят от натрупвания на холестерол в кръвния поток, намалява  потенциалните блокажи в сърцето и околните кръвоносни съдове. Помага на тялото за разграждане при създаване на нови, здрави мускулни клетки.

Желатин на прах може да се добавя костния бульон, ако не е желиран достатъчно.

Как да си направим костен бульон със зеленчуци?
Поставете костите в съда за варене с достатъчно вода да покрие костите. След като заври, намалете да къкри и оставете така:
Телешки бульон: 24-48 часа; Пилешки бульон или домашни птици: 12-24 часа; Рибен бульон: 8 часа; Ако нямате достатъчно време, може след 3-4 часа варене, да използвате част от течността и да си направите бульон, а съдът долейте с малко вода да покрие костите и на следващия ден може отново да продължите да варите костите.
През първият час на варене, ще трябва да се отстранят примесите (пяната и др.), които изплуват на повърхността, като се загребва с голяма лъжица. Добавете сол, черен пипер, дафинови листа и други подправки. Допълвайте с вода, така че костите да са покрити.
Какво ви е нужно? Кости от здравословен източник : 2 пилешки крачета за допълнително желатин (по желание );глава лук, 2 моркова
2 стръка целина; 1 с.л. ябълков оцет; По желание: магданоз,  билки или подправки на вкус. Може също 2 скилидки чесън в последните 30 минути на готвене.

Пламен Шопов,http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/ Здравейте , може ли със същия успех да ползваме желатин от магазина , този който е за готвене . Примерно да се добавя в сок или чай ? И колко често може да се ползва ? Благодаря . Plamen Shopov24 януари 2014 г., 22:10 Здравейте,
Най-полезен е желатина, когато го получаваме от варене на кости. Желатинът от магазина? - зависи от производителя.
Може да се добавя в сок и чай. Колко често? - зависи колко ви харесва този начин на приемане и ползата която имате.
Благословение   Примерно на Др. Йоткер ,желатинът е свински. Какво ви е мнението за него. Сигурна съм , че домашно приготвеният е най-полезен , и тези дни ще приготвя пилешки. Но все пак този на Др. Йоткер дали мога да ползвам и него За сега си правя маски на косата и няма по-добро от това...косата ми стана превъзходна. Пак благодаря Здравейте, Най-добре е, желатинът да съдържа трите съставки: кости, кожа и хрущяли. Не съм ползвал желатин на прах, затова не мога да ви дам препоръка, но щом ви харесва този вид ползвайте го. Важното е да ви харесва! Благословение ви желая!
Домашно приготвения желатин се прави от свински крачета, уши свински, кости, джолани , пилешки крачета глави и др. подобни. Кой каквото реши да си закупи. След продължително сваряване се получава силен бульон , който като изстине се обира мазнината - в желираната част остава желатина. това е желатина желираната част. съхранява се в хладилник и се яде . не се маже мястото болно. Това е . Врането на кости е доста продължително Ползвам херметическа тенджера ври 2 ч. плътно на тих огън.  



Гласувай:
10



1. zaw12929 - НЕВЕЖЕСТВОТО В ХРАНЕНЕТО... БЪЛГАРСКО ПРОДЪЛЖАВА
02.07.2015 08:18
Месо без кокал- филе... това иска домакинята да купи и сготви... , а не знае, че така лишава от ценни храни тялото си, което боледува от липсата им
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12445302
Постинги: 5515
Коментари: 12732
Гласове: 63835
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31