Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2015 18:56 - ПОЛИТИЦИТЕ ДА КАЖАТ: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ - НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА Е С НАЙ ВИСОКИ ЦЕНИ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2125 Коментари: 4 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Искаме политиците да кажат: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ - НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА  е с най високи цени

От  години  мине не мине време и сме сюрпризирани с  "радостна" новина - цената на тока, водата  газа …ще поскъпне.  Комисията за енергийно и водно регулиране отново започва със стария си номер, като за "добра новина" представя поскъпване не с 35, а с 20 % например. Този театър или по-скоро медиен цирк, разиграван вече  години, ни се поднася всеки път като раздута сервитьорска сметка. Може да се лишиш от ресторант, а от ток, вода не можеш и от този вид кражба не можеш да се спасиш Цените на водата в София поскъпвали защото - забележете - "През годината е консумира по-малко вода, за това компаниите се налага да качат цените, за да защитят печалбите си!". Смях щеше да предизвика обяснението  за поскъпване, ако не е нов удар срещу икономиката. Иди, че пести - както каза мой познат.  Вместо да се стимулира пестенето на вода и електроенергия в България всяка икономии води само до едно - Покачване на цените!
Комисия за енергийно и водно регулиране предлага от … цената на да се повиши с …% - мотиви за поскъпването се сочат по-високите котировки на петрола и мазута на международните пазари?!           
Преди години, в разговор с мой познат работещ в енергетиката, той  ми каза по повод икономиите на домакинства, предприятия и енергийната ефективност - "Колкото и да пестите, колкото и изолации, дограми енерго-спестяващи крушки да слагате, няма да може да свалите разходите си по една много проста причина - Колкото по-малко ток се консумира, толкова моята компания в тайни споразумения с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ви качи цената, така, че да се запази печалбата за "тези на които тя се полага. Ще спестите за някой и друг месец, може би година, но после ще качат цените,  ще плащате пак същата сума за електроенергия, но ще сте на минус и с разходите по енергоспестяването! Системата е направена нарочно така, че са се смуче колкото се може повече печалба, а за потребителите да не остава нищо!"  Всеки българин, беден или богат, работник, служител, индустриалец, търговец и какъв да е предприемач е оскубван и рекетиран най-брутално и нагло от самата държава в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията и други паразитни образувания и тумори в България! Всички тези монополи, раздадени на този или онзи свързан с политиците ни "бизнес" са с една цел - Брутален, нагъл и убиващ българина и неговата икономика грабеж, обричащ на гибел всяка идея за реален, а не "статистически" растеж на БВП, потреблението и жизнения стандарт. 

Никой от политиците така и не обясни защо в България цените на електроенергията за бита и за бизнеса постоянно се качват и са по-високи от тези не само във Финландия?!  Това не е тяхна работа ли? Нима правителство, омбудсман и парламент, не могат да зададат логичния въпрос - защо се иска качване на цените на електроенергия и вода?  Не само електроенергия, отопление, вода, мобилни и стационарни услуги в България са много по-скъпи от другите страни, но ако вземем дори една паста за зъби - то;  Паста "Колгейт" в не само в Торонто струва двойно  по-малко отколкото  у нас. Странно нали?  Месо - В  центъра на Атина (Гърция), килограм първокачествени пържоли с кост струваха 5 лева докато техни доста по-рахитични подобия в Пикадили   Варна струва 9 Лева.  Мляко - Москва 50 стотинки, тук - идете и вижте над 2 лева. В момента килограм хубави ябълки в Москва струват около 50 стотинки, а тук  2 лева  (В страна която ги произвежда) може да се убедите в първия квартален магазин. Пак за Москва - бирата е 60 стотинки, хлябът е 0.70- 1 лев, но е направен от брашно, а ако пък пише ръжен, наистина е такъв.. 
Шевролет Aveo тук сега е 20 990 лв., в Москва струва 6 000 долара.  
И говорим за Москва - Един от най-скъпите градове в света!
За скъпотията в бедната ни страна дори не може да упрекнем данък корупция, въпреки, че и той е калкулиран в цените на стоките които купуваме и ползваме.  Тук не става толкова дума за свободен пазар, конкуренция или икономически свободи, колкото до държавен грабеж налаган и на бизнеса и на потребителя.  Много е просто - Един супермаркет в Русия или Финландия, на квадратен метър площ, ще заплаща много по-малко пари за отопление и осветление от един подобен магазин в България. Един производител или търговец там няма да калкулира такива разходи върху стоката си каквито ще се наложи да калкулира тук. Един доставчик на стока, няма да плати в Люксембург например толкова за дизелово гориво колкото в България. 
дизела  В САЩ 0.73 цента, България 1.84 лева! Да махнем обаче САЩ, да се приберем в Европа да попитаме защо в Люксембург(Най-богатата европейска страна дизеловото гориво струва по-малко отколкото в България? Та нали и те и ние сме членове на ЕС така, че акцизите калкулирани в цената, както и надценките би следвало да поне са едни и също, ако не и обратното (Като сме най-бедната и изостанала икономически страна в Европа тук те да са по-ниски). Кой би дал задоволителен отговор на този въпрос?
Всеки опит за бизнес, разкриване на ново и по-високо платено работно място, всяка отвоювана по-висока заплата, която ще значи и увеличено потребление се удрят жестоко един или няколко пъти годишно с нови и неоправдано високи сметки за елементарни услуги предлагани в развитите индустриално и икономически държави. Дори без известяване! 
Всеки опит за калкулация на някакви що годе конкурентни цени в търговията и с още по-голяма сила в индустрията, се сблъсква с промените на горе в цените на електроенергия, газ, отопление и други.   Всеки опит на българина да спести пари или да увеличи потреблението си се сблъсква като стена с месечните сметки. А българинът наистина няма с какво да купува!  Дори да е започнал да получава последните години малко по-висока заплата (Заради кризата заплатите в частния сектор се свиха почти двойно)  или пенсия, то качените в пъти последното десетилетие цени на ток, вода, топлина, телефон и др. изяждат огромна част от парите му които неговия съгражданин в другите страни ползва за закупуване на стоки и услуги. Няма как да има пари за потребление, ако те са предварително откраднати, чрез надути неоправдано в пъти сметки. Дори за храна няма пари, ако един човек получаващ 300 лева заплата е принуден да плати 120 лева ток, за да не се разболяват децата му зимата. Няма как да има пари за кино, за облекла, за уреди или дори за здравословно хранене, ако е принуден всеки ден да си купува хляб замесен от неизвестна субстанция, фалшиво сирене или месо с неизвестно какъв срок на годност, ако във всичко това са калкулирани цени определени от разните държавни комисии, който освен тлъстите си заплати явно имат и други източници на доходи - защото друго обяснение няма при тези вечно покачващи се, анти-пазарни цени. Спомнете си колко пъти се е случило в тази страна, последните демократични години, след като уж минахме на пазарен принцип?  Колко пъти чухте, че цените се качват поради - Високите цени на петрола, по-високите цени на електроенергия, по-високи цени на долара (Който от 2000 година насам все пада), или друга изсмукана от нечия лъжлива уста дивотия?  
Как така нито веднъж при спада на цените в международен план (Нали внасяме и петрол и горива?), нито веднъж не спаднаха цените на електроенергия, заедно с нея цените на водата, на парното, на горивата - и покрай тях на всичко друго в което се калкулират тези все по-високи и по-високи, от месец на месец и от година на година цени?
Ако световните цени определят пазара, защо у нас са в пъти  високи,  докато в пъти доходите ни са ниски в ЕС  Чухме за някакъв закон за прекратяване неизгодните договори с американските централи. Пълно затъмнение и докога ще чакаме евро чиновниците да кажат, че е недопустима държавна помощ и защо нямаме суверенитет да си го решим, а си унищожаваме възможностите за добруване на българите.  
Пазарен принцип ли? Трънки! Това си е грабеж над най-бедната и  поставяна в изостаналост страна в Европа.
Гласувай:
15
01. kvg55 - Емоционално написан постинг, к...
29.10.2015 20:42
Емоционално написан постинг, който чрез примери поставя много въпроси.
Цените на електроенергията и водата влияят върху цените на всички останали стоки, защото се съдържат в производствените им разходи.
КЕВР е пример за корупция на високо държавно ниво. Тази и други подобни комисии защитават само интересите на производителите и доставчиците. Защитата интересите на потребителите е предоставена на Комисията за защита на потребителите, която е така да се каже, девета дупка на кавала. След като бъдеш ограбен с помощта на държавата, ако имаш време, нерви и пари, ходи да се жалваш по комисии и съдилища.
цитирай
2. mt46 - Защото
29.10.2015 21:39
много крадат...
цитирай
3. zaw12929 - Емоционално написан постинг, к...
30.10.2015 05:50
kvg55 написа:
Емоционално написан постинг, който чрез примери поставя много въпроси.
Цените на електроенергията и водата влияят върху цените на всички останали стоки, защото се съдържат в производствените им разходи.
КЕВР е пример за корупция на високо държавно ниво. Тази и други подобни комисии защитават само интересите на производителите и доставчиците. Защитата интересите на потребителите е предоставена на Комисията за защита на потребителите, която е така да се каже, девета дупка на кавала. След като бъдеш ограбен с помощта на държавата, ако имаш време, нерви и пари, ходи да се жалваш по комисии и съдилища.


mt46 - Защото
29.10 21:39
много крадат...

А те какво ще ни кажат...
цитирай
4. zaw12929 - БАРАК ОБАМА ОСМЯ БЪЛГАРСКИТЕ ПО...
31.10.2015 06:16
БАРАК ОБАМА ОСМЯ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ И ДЪРЖАВНИЦИ
Автор: gindev
В последните дни в световната преса се появи интервю на американския президент Барак Обама пред известния американски журналист Стив Крофт. Българските средства за масово осведомяване някак странно подминаха това интревю, въпреки че като най-верни подмазвачи на „Големия брат”, винаги съобщават първи такива „важни” събития.

За да стане разбираема причината за подобно странно мълчание, цитираме част от това интервю.

Стиф Крофт се е срещал напоследък два пъти с Президента, като винаги му е задавал неудобни въпроси. В последната среща един от въпросите се отнасял до ситуацията в Украйна.

Ст. Крофт : Господин Президент, как оценявате факта, че Украйна, след намесата на САЩ се превърна за непълни две години от стабилна и успешна държава, в подобие на слаборазвитите африкански държави, а по някои параметри – и след тях ?

Барак Обама : САЩ направиха всичко възможно за положителното развитие на Украйна. Негативните тенденции в тази страна даже не са свързани със съседството на Русия и с някакво руско политическо влияние върху Украйна. Работата е там, че Украйна стана ярък пример на страна, в която на власт дойдоха пълни идиоти. В тази връзка, ние извършваме значителна работа по корегиране на външната политика на САЩ спрямо Украйна. Ние признаваме някои наши грешки и сме готови да ги поправим – американците могат критично да преценяват не само действията на други държави, но и на своята страна.

Ст. Крофт : В какво намирате идиотизма на украинската власт, господин президент ?

Барак Обама : Във всичко. Аз не бих наел украински политик дори да почиства поляната пред Белия дом от фекалиите на моят Бо (бел. – президентското куче).

Ст. Крофт : С това е казано всичко. Между другота, как е Бо ?

Барак Обама : Отлично. Та той не е в Украйна.

И двамата се смеят („cont” – 21.10.2015 г.)◄

Получава се интересна картина. Българските политици и държавници първи се хвърлиха да дружат и легитимират украйнските „идиоти” и дори българският Президен официално посети и се „гунка” с главния украински „идиот”.

Тогава как трябва да квалифицираме българските държавници и политици в съответствие с квалификацията на американския Президент?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11338541
Постинги: 5303
Коментари: 11816
Гласове: 60018
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30