Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2015 11:08 - ЮАНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЕ СЪСТЕЗАВА НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЦЕНА С ВОДЕЩИТЕ РЕЗЕРВНИ ВАЛУТИ - ЩАТСКИ ДОЛАРИ, ЕВРО, БРИТАНСКА ЛИРА И ЯПОНСКАТА ЙЕНА.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1229 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 27.12.2015 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЮАНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ  СЕ СЪСТЕЗАВА НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЦЕНА С ВОДЕЩИТЕ РЕЗЕРВНИ ВАЛУТИ - ЩАТСКИ ДОЛАРИ, ЕВРО, БРИТАНСКА ЛИРА И ЯПОНСКАТА ЙЕНА.
Според едно определение, статута на официален резерв е валутата, която е част от така наречената кошница със  специални права на тираж (SDR английски съкращението означава специални права на тираж). Това е безкасова наднационална валута, издадена от Международния валутен фонд (МВФ). СПТ дойде в момент, когато паричната система Бретън Уудс  се разглежда като средство за преодоляване на недостига на международна ликвидност.

 

 Решението за издаване на СПТ е приет от Международния валутен фонд през 1969 г., а първата партида от новата валута се появи в началото на 1970 година. Беше валута безкасова, напомнящ за "Bancor" Джон Мейнард Кейнс (British икономист предложи да се въведе тази наднационална валута по време на конференция в Бретън Уудс през 1944 г.). Въпреки това, под натиск от страна на собствениците на печатната преса поддръжници (на Федералния резерв) СПТ да я превърнат нова валута в световна валута не успя.

Към днешна дата, страните-членки на МВФ са резерви в СПТ в размер, равен на 280 милиарда. Долара. Това е една много малка част от международните резерви на страните членки на МВФ. Курсът на СПТ се определя от кошница от няколко валути, която се нарича кошницата на СПТ. Към днешна дата, кошницата на СПТ се състои от следните четири валути: щатския долар; евро; Британска лира; Японски йени. Те са резервни валути в тесния смисъл на думата. Получаването на статут на официален резервна валута повишава доверието към себе си, това създава допълнително търсене на световните финансови пазари.

Преди пет години, когато се обмисля състава на кошницата на СПТ на МВФ, Китай е дал намек за включването в него на юана, но искането бе категорично отхвърлено През последните пет години, Китай  упорито подготвя  за нов опит да  направи юана официален резервна валута. Действията му бяха двукратни. От една страна, Китай продължава да се търговска и финансова експанзия в света, увеличаване на икономическия си потенциал, увеличаване на обема на сделките на световните пазари в RMB. От друга страна, прави юана конвертируем валута в съответствие с изискванията на МВФ и да се минимизира влиянието на държавата върху формирането на обменния курс на юана (и изискване на МВФ).

Първото направление за успех на Китай изглежда много убедително. По брутния вътрешен продукт по паритет на покупателната способност, Китай е премина  САЩ по този показател- зае първо място в света. Китай е също - най-големият износител в света. Операциите по внос-износ в Китай представляват все по-голям дял на юана , като долара, еврото и други резервни валути отиват на заден план. Един от основните начини на плащане в международната търговия - акредитив. През януари 2012 г., RMB в света беше открита 1.89% от всички акредитиви, а три години по-късно това се е повишила с 9,43%. Това, между другото, е по-голям от размера на акредитиви в евро. Все по-голяма част от младите хора във всички международни плащания (на международната търговия, други текущи операции, капиталови операции). Това са междубанкови данни. През 2012 г. юана в общия размер на международни плащания заема  12-то място. През август 2015 г., делът на юана в международни плащания (по стойност на сделките) е 2.79% в сравнение с 2,34% през юли. За първи път на юана е прескочил  японската йена. Китайската валута е четвъртият в списъка на най-използваната валута в света след щатския долар, еврото и британската лира. В допълнение, в някои страни, на юана е действително да се превърне в резервна валута, т.е. централните банки включват китайската валута в състава на международните си резерви. Точната сума на международните резерви в юана не е известна.

Второто Вашингтон поставя спица в колелото на Пекин. Министерството на финансите на САЩ и други органи на САЩ обвиниха Пекин на властта е, че  намалява изкуствено юана- заподозрян в извършване на валутна война. До края на лятото тази година, различни американски представители многократно  заявиха,  че не подкрепям включването на юана в кошницата на СПТ.

Въпреки това, тона на изказванията във Вашингтон се промени:  след посещението на Си Цзинпин септември в Съединените щати. Белият дом осъзнах, че Китай може да бие оглушително. Пекин беше изключително раздразнен от факта, че Вашингтон е начело на опозицията за реформа на МВФ. През 2010 г. на Изпълнителния съвет на фонда (24 Изпълнителен директор) реши да преразгледа квотата на държавите-членки (квота капитал и гласове) с оглед на променените икономически и финансови позиции на страните. Ако икономическите потенциали на САЩ и Китай, измерени чрез БВП и международната търговия сега са почти еднакви, делът на техните гласове във Фонда не са сравними. Делът на САЩ надхвърля 17%, а Китай - 3,8%. US блокиране на неговите съюзници от G7, МВФ има 43% от гласовете. Вашингтон е доволен от тази ситуация, така че през последните пет години Китай  е блокиран

 Политиката на САЩ в МВФ през последните години е, че  трансформира Китай от партньор в американския враг. Така Вашингтон съзнателно,  несъзнателно допринесе за консолидирането на БРИКС. През 2015 г. Банката е завършила създаването на БРИК, която само може да бъде алтернатива на МВФ. Друга алтернатива на МВФ може да бъде създадена с решаващата роля на Пекин Asian Инфраструктура инвестиционна банка (абии). Така Китай прекрати опитите за включване на юана в

кошницата на СПТ - принудени тактическа концесия. А в средата на ноември 2015- , управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и експертите от МВФ препоръчват включването на юана в резервните  валути.На  30 ноември, 2015 МВФ прие решение – дългоочаквано в  Пекин относно включването на юана в кошницата на СПТ. Но… влизането му в сила се отлага за 10 месеца - до 01 октомври 2016 г.. Отлагането- инициирана от Вашингтон-  Пекин  да се държи изкъсо. Сигурно:  до 01 Окт следващата година, Вашингтон ще  наложи замразяване на решението от 30 ноември 2015.

 Експертите очакват допълнителният приток на капиталови активи yuanevye до 2020 г. ще възлиза на 600 милиарда долара. Включително $ 400.0 милиарда - от най-големите инвестиционни фондове, включително и държавните инвестиционни фондове. И още 200 $ милиарда - от частни фирми и индивидуални инвеститори.

Негативни оценки: юанът ще расте, а това ще отслаби вече стават нестабилни китайския износ.; Китай постепенно ще се превърне в една финансова икономика, и този модел изисква военните да се гарантира нейната валута, точно както във Великобритания през XIX - първата половина на XX век.

Каквото и да е, Пекин се чувства победител. В същото време, някои членки след решението на Изпълнителния съвет на МВФ преживява горчиви чувства.. Сподели юана определи на 10,92%.; на щатския долар от 41.90 до 41.73%. на еврото, дял ще падне от 37.40 до 30.93%. Също така се намали делът на британската лира (от 11.30-8.9%) и йената (от 9,40 до 8,33%). Това означава, че делът на двете европейски валути (еврото и британската лира) в кошницата на СПТ е намалял с почти 10 процентни пункта. Трябва да се отбележи също така, че веднъж избран за член на клуба, на юана веднага зае  трето място, оставяйки назад японската йена и британската лира.

Може да се очаква, че Китай, като постигна специалния статут на юана в близко бъдеще ще се стреми да предприеме следващата височина - за постигане на реформа на МВФ. На първо място, от влизането в сила на решенията на Изпълнителния съвет на корекции на квотите за 2010. На второ място, приемането на нова квота формула (по-точно отразява позицията на страните-членки на Фонда в световната икономика). На трето място, подготовката на нова корекция на квоти (например от 2015 г.).

Пекин  отива  в  по нататъшно борба за място под слънцето в МВФ Съединените щати ще бъдат лишени от контролния пакет акции в МВФ.  Вашингтон и неговите съюзници в организацията ще загубят своето значение 

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (постоянно действащият орган на китайския парламент) одобри днес първия в китайската история закон за борба с тероризма. Всички 159 законодатели гласуваха за документа, предаде ТАСС.
"Законът има за цел да намери баланса между изпълнението на законодателството в сферата на борбата с тероризма и законните интереси на гражданите", каза днес на специална пресконференция ръководителят на Постоянния комитет по въпросите на обществената сигурност и борбата с тероризма Ан Вейсин.
Отделни постановки в закона за борба с тероризма, отнасящи се до сигурността в интернет, предвиждат мобилните оператори и интернет доставчиците да предават на китайските власти кодовете за кодиране на информацията, както и паролите на потребителите. Освен това законът задължава телекомуникационните компании да разполагат сървърите си и другото оборудване с лични данни на територията на Китай.
През март американският президент Барак Обама разкритикува остро законопроекта. Според него тези законодателни изисквания принуждават чуждестранните компании, включително американските, да предоставят на китайското правителство конфиденциална информация, както и "механизми, позволяващи им да шпионират и следят всички потребители". Той посочи, че "става дума за масово предаване на лични данни на правителството" и призова Пекин да промени тези положения в закона, ако иска да си сътрудничи със САЩ.
Китайските власти от своя страна са на мнение, че задължителните мерки по отношение на телекомуникационните и интернет компаниите са необходими, защото терористите все повече използват киберпространството. Те поддържат становището, че Китай е балансирал нуждите в борбата с тероризма и защитата на бизнес интересите и обществените права, посочва Асошиейтед прес.
В четвъртък пекинската полиция издаде жълт код за сигурността, засили въоръжените полицейски патрули и затвори район на столицата, където има много заведения и търговски обекти. "Жълтият код" е втората степен на тревога в четиристепенната китайска система, отбелязва ДПА.
Законът за борба с тероризма бе приет ден след като китайското министерство на външните работи обяви, че френска журналистка ще бъде експулсирана от Китай, защото "подкрепяла тероризма". Текстът на закона още не е публикуван, посочва Франс прес. (БТА)

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2015/12/27/kitai-prie-pyrviia-si-antiteroristichen-zakon.287804?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=footer
 

НОВИТЕ позиции на юана изискват нова защита на националната сигурност- Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (постоянно действащият орган на китайския парламент) одобри първия в китайската история закон за борба с тероризма. Всички 159 законодатели гласуваха за документа, предаде ТАСС.
"Законът има за цел да намери баланса между изпълнението на законодателството в сферата на борбата с тероризма и законните интереси на гражданите", каза днес на специална пресконференция ръководителят на Постоянния комитет по въпросите на обществената сигурност и борбата с тероризма Ан Вейсин.
Отделни постановки в закона за борба с тероризма, отнасящи се до сигурността в интернет, предвиждат мобилните оператори и интернет доставчиците да предават на китайските власти кодовете за кодиране на информацията, както и паролите на потребителите. Освен това законът задължава телекомуникационните компании да разполагат сървърите си и другото оборудване с лични данни на територията на Китай.
През март американският президент Барак Обама разкритикува остро законопроекта. Според него тези законодателни изисквания принуждават чуждестранните компании, включително американските, да предоставят на китайското правителство конфиденциална информация, както и "механизми, позволяващи им да шпионират и следят всички потребители". Той посочи, че "става дума за масово предаване на лични данни на правителството" и призова Пекин да промени тези положения в закона, ако иска да си сътрудничи със САЩ.
Китайските власти от своя страна са на мнение, че задължителните мерки по отношение на телекомуникационните и интернет компаниите са необходими, защото терористите все повече използват киберпространството. Те поддържат становището, че Китай е балансирал нуждите в борбата с тероризма и защитата на бизнес интересите и обществените права, посочва Асошиейтед прес.
В четвъртък пекинската полиция издаде жълт код за сигурността, засили въоръжените полицейски патрули и затвори район на столицата, където има много заведения и търговски обекти. "Жълтият код" е втората степен на тревога в четиристепенната китайска система, отбелязва ДПА.
Законът за борба с тероризма бе приет ден след като китайското министерство на външните работи обяви, че френска журналистка ще бъде експулсирана от Китай, защото "подкрепяла тероризма". Текстът на закона още не е публикуван, посочва Франс прес. (БТА)

РЕЗУЛТАТ :  Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (постоянно действащият орган на китайския парламент) одобри първия в китайската история закон за борба с тероризма. Всички 159 законодатели гласуваха за документа, предаде ТАСС.
"Законът има за цел да намери баланса между изпълнението на законодателството в сферата на борбата с тероризма и законните интереси на гражданите", каза днес на специална пресконференция ръководителят на Постоянния комитет по въпросите на обществената сигурност и борбата с тероризма Ан Вейсин.
Отделни постановки в закона за борба с тероризма, отнасящи се до сигурността в интернет, предвиждат мобилните оператори и интернет доставчиците да предават на китайските власти кодовете за кодиране на информацията, както и паролите на потребителите. Освен това законът задължава телекомуникационните компании да разполагат сървърите си и другото оборудване с лични данни на територията на Китай.
През март американският президент Барак Обама разкритикува остро законопроекта. Според него тези законодателни изисквания принуждават чуждестранните компании, включително американските, да предоставят на китайското правителство конфиденциална информация, както и "механизми, позволяващи им да шпионират и следят всички потребители". Той посочи, че "става дума за масово предаване на лични данни на правителството" и призова Пекин да промени тези положения в закона, ако иска да си сътрудничи със САЩ.
Китайските власти от своя страна са на мнение, че задължителните мерки по отношение на телекомуникационните и интернет компаниите са необходими, защото терористите все повече използват киберпространството. Те поддържат становището, че Китай е балансирал нуждите в борбата с тероризма и защитата на бизнес интересите и обществените права, посочва Асошиейтед прес.
В четвъртък пекинската полиция издаде жълт код за сигурността, засили въоръжените полицейски патрули и затвори район на столицата, където има много заведения и търговски обекти. "Жълтият код" е втората степен на тревога в четиристепенната китайска система, отбелязва ДПА.
Законът за борба с тероризма бе приет ден след като китайското министерство на външните работи обяви, че френска журналистка ще бъде експулсирана от Китай, защото "подкрепяла тероризма". Текстът на закона още не е публикуван, посочва Франс прес. (БТА)

Гласувай:
4
01. kvg55 - Международният валутен фонд е о...
28.12.2015 21:14
Международният валутен фонд е отчасти международен и Световната банка е отчасти световна, защото и двете финансови институции обслужват, провеждат и защитават интересите на САЩ. Заедно с финансовия крах на САЩ и те ще заминат във финансовото небитие. Така че, китайците няма какво да се натискат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11821965
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61744
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31